Novela zákona o styku rodiča s dieťaťom
Caute dievcata,
dnes ma tak poburila novonavrhnuta novela zakona o tom, ze rodic so zverenými detmi, sa po rozvode musi pytat svojho/svojej ex o laskave dovolenie odstahovat sa, ked aj za pracou a za prezitim mimo okres!, ze mam chut zalozit hnutie za prava porozvodovej starostlivosti...toto nie je normalne, co tu robia..ak chcu nadrzat tym matkam, ktore cez to tazia, tak sa mylia...tu treba dbat na psychicke zdravie malého cloveka,ktore sa na svet nepytalo...a rozvodom rodicovske povinnosti nekoncia..
ten chuj, co si to tam vymyslel, to asi nedomyslel..dospely normalny clovek bude mat na mysli, aby vychoval zivotaschopneho jedinca, nie frustrovanu handru...ja by som tym, co brania styku, alebo tym, co sa o deti nestaraju naparila vyssie vyzivne, ked uz su hajzli voci svojim detom, aj ked si to dnes neuvedomuju, tak nech platia, to ich snad zobudi...
@kaktusik007
Pravidlá sa netýkajú sťahovania rodičov, ale sťahovania detí. Preto nie je dôvod obmedzovať sťahovanie rodiča. Poznámka o tom, že rodič je znevýhodnený už len tým, že má dieťa v osobnej starostlivosti, nie je absolútne na mieste - výlučná osobná starostlivosť nebola nikomu nanútená, práve naopak, rodičia často o ňu "bojujú" na súde a za žiadnu cenu nechcú pristúpiť napríklad na striedavú starostlivosť alebo na častejšie stretávanie dieťaťa s druhým rodičom.
Žiaden zákon nenahradí dohodu rodičov, na druhej strane princípom rodinného práva je, že dieťa má oboch rodičov, každý z nich vykonáva rodičovské práva a povinnosti a každý z nich má právo sa stretávať s potomkom bez ohľadu na vzájomné nezhody rodičov.. Ak si rodičia budú chcieť robiť naschvál, budú tak robiť stále.
@draik v idealnom svete by som ti dala like. Takto sa len pousmejem a z hlboka vzdychnem.
@kaktusik007 Ved naschval si mzoeu robit aj tak, bez ohladu ci je to matka ci otec, a vacsinou si aj robia. Podla mna, toto by malo donutit ludi komunikovat a PODIELAT sa na vychove a starostlivost dietata, nie brat dieta ako majetok. Uvedomte si, ze nikto na svete ti nemoze zakazat ay si sa niekam prestahovala, ale nejaku rovnovahu k tomu, ze sa tomu mozu prisposobit terminy navstev dietata u otca, tak to je v podla mna fer.
@kaktusik007
@mirica vzdy je to o dohode... a urcite sa to bude riesit inak napr. predbeznym opatrenim a pod. a nie rocnym sudnym procesom ;) alebo moze to riesit aj napr. socialka, kolizny opatrovnik (ci ako sa vola, ten co sa vyjadroval pri zvereni do starostlivosti na sude)... urcite to nebude rozvodove konanie nanovo :D Ako som povedala, je fajn sa bit do hrude, ze si ako matky mozete robit co chcete, ale to dieta nie je iba vase.. je to aj dieta otca a je uuuuplne fuk, preco a ako ste sa rozisli. Podla mna neprijemnejsie na tomto je to, ze sa musia ludia kontaktovat, hlavne ak sa rozisli v zlom... co casto nie je jednoduche, ved kolko matiek ani nevie kde ten EX vobec je.... ale to by som riesila cez socialku zase.
Inak k tomu nahalsovaniu, bola tiez debata ako keby koniec sveta mal nastat... rovnako ako teraz... od spehovanie, po srandicky, buzeraciu... rovnako je to aj teraz. ALE ruku na srdce kolko otcov je takych co ma problem sa stretavat s vlasnymi detmi lebo si urazena EX proste povie, ze to nedovoli a odstahuje sa na druhy koniec sveta? Maju pravo podielat sa na vychove... a nemusiet pri tom precestovat tisice kilometrov (lebo PODLA mna, toto vzniklo prave kvoli migracii do zahranicia)... Inak ja si napr. viem predstavit taku extremnu vec ze sa matka odstahuje s dietatom do inej krajiny, tak dieta bude cele prazdniny s otcom (napriklad).. a urcite take veci aj budu ;)
@kaktusik007 ked to beries ako sikanu, tak mozes suhlasit so striedavou starostlivostou alebo chodit na navstevy 300km ty... 🙂 ved to je nic... dve hodinky po dialnici ;)
@guinevre len vacsinou naschval robi jeden - ten druhy chce mat pokoj. A malokedy naschval robi ten, kto ma deti zverene.
Inak sa ta spytam... Stretla si uz vo svojom zivote magora, ktory vzdy a za kazdych okolnosti ti bude robit naprieky bez ohladu na to, ake nasledky to zanecha? Magora, ktory egoisticky ide tvrdohlavo proti tebe a nic, opakujem, NIC, ho nezastavi? Ktory si vymysla, manipuluje? Ktory klame vlastnym detom? Ktory sa vyhraza nie len tebe, ale aj pediatrovi tvojich deti? Pani na urade? Ktory doslova a do pismena manipuluje so vsetkymi v jeho okoli? A o ktoreho dokonalosti je jeho najblizsie okolie (cize matka, sestra, brat, jeho praitelia) presvedcene?
mozes mi tu pisat, spolu s @draik ako je dobre, ze svojvolne sa deti prestahovat nesmu... ako je osobna staroslivost o dieta vysada, ako takyto magor a psychopat ma rovnake rodicovske prava ako ja.... A ze ak si rodicia budu chciet robit naschval, budu tak robit stale... Ja chcem mat POKOJ. Pokoj od psychopata. A chcem mat moznost, ze ak nebudem moct uzivit deti v mojom okrese, chcem mat PRAVO sa prestahovat ked JA uznam za vhodne a bez toho, aby mi do tohto mojho prava kafral ci uz psychopat, alebo akoze "nezavisly" sud.
@simca06022011 nemozem suhlasit so striedavou starostlivostou a ani nikdy nebudem. Odhliadnuc od poruchy osobnosti otca mojich deti a dalsich psychiatrickych diagnoz, dieta ma mat vyhradne iba jeden domov.
A ja som uz pisala, ze otec mojich deti sa odstahoval 300 km daleko a ja keby som sa hned chcela prestahovat do mesta, kde byva teraz, tak by aj tak nesuhlasil. uz len z principu.
A ver, ze ak by som sa ja odstahovala 300 km daleko, tak bud by som mala k tomu brutalny dovod a tym dovodom by bolo prave psychopaticke spravanie sa otca mojich deti, alebo by som mu v ramci ferovej dohody poskytla moznosti, ako by som mu zvysene naklady na cestovanie kompenzovala. Na to nepotrebujem nejaky drbnuty zakon.
Ale beriem, to som ja. Davam deti psychopatovi - aj ked viem, ze 99% matiek by v mojej situacii riesilo obmedzenie styku, ak nie priamo zakaz.... Lenze detom bezprostredne nebezpecie od neho nehrozi, vacsinou ich drbne jeho sestre, obcas jeho matke - a tie dve viem, ze sa o moje deti postaraju.
NO napriek tomu sa citim takymto navrhom zakona obmedzena. Nepaci sa mi. A hovorim, ak takyto zakon chcu, nech je ucinny pre deti narodene v roku 2017 a neskor. Kde sa ich rodicia mozu k tomu uz postavit a dobre si rozmysliet, ze kde presne budu mat ich deti (buduce deti) trvaly pobyt. A nech idu do vztahu a rodicovstva s tym, ze budu v tom okrese prikovani. Ja takto byt obmedzovana odmietam.
@kaktusik007 to by zase bola diskriminacia ;) ale ked ma ten tvoj ex take dusevne problemy ako opisujes, uz s tym budu urcite oboznameni aj na socialke a k jeho vyjadreniu budu mat tiez nejaky nazor, lebo to si nebudete medzi sebou dopisovat a dohadovat sa, ak sa na jeden sup nedohodnete bude to riesit medzi vami niekto a on nebude moct len tak prist a povedat ze s tym nesuhlasi ;) o tom tu stale tocime... nemoze to vyzadovat bezdovodne... a z principu... z principu mu mozes zakyvat z auta.. lebo neviem ci bude mat naladu a chut (no ale mozno je taky psychopat) a riesit to sudnou cestou, ze si mu "uniesla"! dieta... socialka urcite bude prihliadat aj na bydlisko otca, je uplne nelogicke drzat dieta s matkou v kosiciach, ked chce ist mama do BA/BB, ak je otec uz davno v nitre (napriklad)... aky logicky dovod by mohol uviest ze nechce aby ste sa prestahovali? 🙂 klud a nohy v teple, nebude to az take zle a verim ze to pomoze otcom v inej situacii ako je ten vas 🙂))
@simca06022011 ...ked trochu porozmýšlaš tak ako by také predbežné opatrenie malo vyzerať?....povolia ti presťahovať sa predbežným opatrením?...a čo potom , presťahuješ sa nastúpiš do roboty, a súd nakonic rozhodne , že sa presťahovať nesmieš...tak čo potom? , výpoved v práci , výpoved z nájmu , zobrať zas dieťa zo školky/školy...a zase šup späť ? ......alebo teda riešenie podla draika...dať dieťa do domova v tom správnom okrese?
jedno sa ťa opýtam....zažila si už situáciu, o akej sa tu píše?...zažila si na vlasnej koži , ked bývalý partner , robí veci len preto aby ti uškodil aj napriek tomu,. že on z toho nič nemá a deti do starostlivosti nechcel?...ked robí zle deťom, len preto, lebo to potom trápi teba?...a robí to roky, aj napriek tomu, že má celý ten čas inú partnerku?
@mirica ako by malo vyzerat? Napr. Podla vyhlasenia oboch rodicov budu hned vediet ci je opravnen to ziadat alebo nie... dalsia vec nebude sa tam upravovat IBA prestahovanie, ale aj nasledne stretavanie/starostlivost... cize sud upravi navstevy a pod. neskor....
a k tvojej otazke: NIE ja som to nezazila na vlastnej koži a ani nezažijem... a ak by áno, mám väčšiu starosť ako riešiť okres, ja totiž budem riešiť iný štát.... ak by. Ak by som mala problem ako ty alebo kaktusik tak to riesim razne. A nikde nie je napisane ze sa budete musiet zdrziavat tam kde ste nasilu, lebo vazenemu to tak vyhovuje... ale ty si zazila na vlastnej kozi to, ze sa nedokazes stretnus so svojim dietatom? Lebo je dajme tomu niekolko sto-niekolko tisic km daleko? Su tu dve strany...
@kaktusik007 Ty mas jednu skusenost s magorom, ale to neznamena, ze nie su chlapy, kotri maju skusenost s nejakou mrchou, ktora kludne povie "Dieta si domov nemozes zobrat, a ked to das na sud, zariadim to tak, aby si ho nikdy nevidel", hm, co si o tom myslis? Pri tom, otec je normalny, slusny, vysokovzdelany, nekonfliktny clovek, a matka je opak vsetkeho co som napocitala. To je pre teba ok?
@simca06022011 ...no ,mimo štát sa vysťahovať dieťa nesmie bez súhlasu druhého rodiča alebo súdu ani teraz ....a aj žiadať zmenu stretávania sa dá aj teraz......takže je to absolútna blbosť, ktorá nahrá do karát akurát presne tým šikanovatelom....lebo ak taká "mrcha" nedá dieťa v jednom okrese,nedá ho ani v druhom.... takže to akurát sťaží situáciu tým rodičom , ktorí sa osobne starajú, lebo okrem toho, že musiia zosúladiť prácu s tým, aby stíhali odvádzať a vyberať deti zo školky/školy, snažiť sa aby vykryli všetky výdavky na dieti, a riešia,aby neprišli o prácu, lebo deti bývajú choré...tak ešte ani nebudú mocť riešiť svoju situáciu okamžite...fakt super
@guinevre ....ja ti napríklad poviem , že môj bývalý je navonok normalny, slusny, vysokovzdelany, nekonfliktny clovek....celý čas čo sme boli spolu bol taký....a jeho bývalá bola presne taká mrcha ako píšeš...........až kým som ho nevysťahovala a nezistila, že presne to, čo tvrdila jeho bývalá, a čomu som ja samozrejme neverila , začal robiť s malými obmenami mne.....a jeho terajšia si tiež teraz určite myslí že ako tá "mrcha (ja), robí naprieky jej "normalnemu, slusnému, vysokovzdelanému, nekonfliktnému partxtnerovi....
a samozrejme ešte vysokointeligentnému .....lebo vymyslieť taaké veci, nad ktorými zostáva rozum stáť , aj s tými všetkými detailami, tak, aby ti to čo najviac ublížilo, chce naozaj človeka s dobrým logickým rozmýšlaním....
@mirica len proste mam pocit ze bud su nechapavi, a nerozumeju co im chceme povedat, alebo ja uz neviem....
no nic, nechajme to tak. cas ukaze. v kazdom pripade je to svinstvo. cely tento navrh zakona.
@mirica presne!!! normalny, slusny, vysokovzdelany, kultivovany, ohladuplny, pozorny, nekonfliktny... pre okolie a vsetkych, ktori s nim nezili v jednej spolocnej domacnosti.
V skutocnosti - psychopat a tyran.
@mirica Ja som nehovorila o MM, a tiez si nemyslim, ze preto ze tvoj byvaly bol taky, tak je kazdy taky. Kolegyna je 25 rokov v stastnom manzelstve, s manzelom spolu cestuju, maju psolocne hobby, proste vsetko robia spolu, on na nej lipne, a ked sa dali dokopy sa rozvadzal, byvala o nom vselico hovorila, a vidis, nedopadlo to tak ako u teba. Ked ide o take veci, tak pravidla nie su.
@guinevre ....ale presne o to ide....
lebo schválenie takéhoto zákona nezťaží situáciu matkám , ktoré majú normálneho expartnera - tí ,ktorý sú taký, pochopia , a nebudú bývalej a deťom brániť, mať sa lepšie, alebo teda vyriešiť svoju situaciu....a ani nepomôže otcom k tomu , aby im bývalá prestala brániť v styku s deťmi....
ale nahrá len takým , čo sa snažia za každú cenu robiť zle....
@kaktusik007 ...jojo...nikto, kto si to nezažil nepochopí, že tento zákon nahráva presne takýmto ludom....nikomu inému ani nepomože ani neublíži
A ty kokšo..ako nečítala som si všetky príspevky, len reagujem na úvodný-tému...Čiže...Vážení vymýšlači takýchto super noviel by mal už niekto ovaliť, nech sa zobudia a začnú riešiť VÝŽIVNÉ...Či ten zákon o ňom, o jeho určovaní na súdoch nie je nejak málo špecifikované... Je realita aj z môjho okolia, ocko na pojednávaní chudáčik nezamestnaný, nemá na nič..jasné 3 autá písané na mamku,1 na ocka, svoje rozrobené kšeftky na ruku.. pred súdom odparkované bmw /moja skúsenosť/, ale on je na sociálke..tak čo? no ved stačí 27 eur platiť..Je jedno že matka predloží kúpele pre dieta 300 eurové, škola v prírode 100 eur, strojček na zuby, nástup do 1 ročník ZŠ... Jasné...matka nevie povedať dieťaťu nie,zlatko nemám na tvoju chorobu lieky..na kúpele ktoré ti treba... takže tá vyhrabe aj spod zeme.... šak tým šekom založených v spise je super...a ocko si spokojne odkráča,teda si zadok odvezie spokojný zo súdu ako mu nahrávajú do karát... a o tomto ma nikdo nepresvečí že to tak neni..vlastná skúsenosť..
A dalšie veci...VÝKON ROZHODNUTIA...otec si pre deti nechodí pol roka v stanovených termínoch a zrazu príde matke zo súdu výzva aby deti odovzdávala otcovi podla rozsudku lebo bude pokutovaná 200 eur!!!! Matke čo sa denno denne stará o deti, od ranajok, školy,krúžkov,choroby, ozaj najlepšie ako vie aj s mizerným výživným od ich otca... Lebo ocko si jednoduch napísal na súd že mu matka deti nedáva...a súdy? Hned výzva..potom ešte súd kontaktuje ocka nech sa vyjadrí či mu už tá zlá matka tie deti dáva..on jasné rád odpíše že nie..a súdy? nariadia pojednávanie..kde si matka musí zobrať dovolenku aby mohla ísť na pojednávanie,alebo deti dať strážiť niekomu..a tie nervy ani nehovorím a obhajovať sa na súde ako obyčajná tyran matka roka, a vysvetlovať cudzím ludom ako to vlastne je.. Je mi z tohto štátu zle čo sa týka riešienia tých problémov,deti - výživné- matky po rozvode čo zostanú sami a prístup súdov k nim...Nie je to dobré..a oni vymýšľajú hovadiny-novely o sťahovaní a podobné...nemám slov... ospravedlnujem sa za svoj výlev,ale prechádzam tým a som neskutočne sklamaná zo súdov, ich postupov a prístupu k matkam čo zostanú samé s detmi.. Jasné...Česť otcom výnimkám..píšem o otcoch, ktorí sú otcovia len pri splodení
@mananenka absolutne s tebou suhlasim, citam vsetky prispevky, naozaj, kto to neprezil, ten to nepochopi...a neospravedlnuj sa za vylevy, je to normalna reakcia, ja som tiez riadne nasrata..dufam, ze to dopadne, ako naposledy s tym priemerom znamok nastrednu skolu..po schvaleni si pani uvedomili, ze vela z nich doma nema geniov a ze im deti budu musiet ist na ucnovku, tak ho stiahli...tak uz len verit, ze to neprejde, alebo aj ked, tak to potom zrusia, lebo pridu na to, ze len dali zbran do ruk rozvedenym partnerom, ktrori sa rozviedli, lebo si nerozumeli, alebo cokolvek a v 90 percentách si robia naprieky, hlavne cez deti..ja uz sa necudujem, ze si v parlamente nadavaju do debilov, lebo keby som tam sedela, tak za toto by sa niekomu urcite takého uznania uslo..
@mirica hej presne, zase dalsie poleno pod nohy rodicovi, ktory ma dieta zverene do svojej starostlivosti....a tie komentare tu ze ci bude potom ten rodic co ma dieta zverene do starostlivosti prispievat na cestovne tomu druhemu rodicovi....hahaha, ale to ze prisudia 30 eur vyzivne, to je OK, a este tento rodic ma prispievat??? dnes uz jednoznacne treba volit striedavku a zda sa ze vsetkym co stat robi do toho rodicov aj tlaci, ale striedavka proste nie je vzdy najlepsim riesenim pre dieta.
@draik ale to my vieme ze ak sa dvaja na niecom nedohodnu, idu na sud. ak budeme mat funkcne sudnictvo, ktore rozhodne o takomto navrhu do 2 tyzdnov od podania, tak sa nam to sudnictvo moze byt aj nieco platne...vies, niekto je uctovnik alebo predavac, takze si teoreticky moze najst pracu hocikde. ale je veeelmi vela profesii, kde sa za pracou musis stahovat....to akoze ma ta osoba co ma zverene deti do vychovy z coho zit, ked napriklad pride o pracu a nemoze sa za nou prestahovat, lebo druhy rodic nedovoli??? kto zaplati tomu prvemu rodicovi tuto stratu? stat, druhy rodic??? a snad netreba hovorit o tom ze rodina kde je len jeden rodic nezaopatrene deti je ovela ovela citlivejsia ako rodina s dvoma rodicmi, a aj tie sa dnes maju velmi zle. a to ze mimo okres...preboha ved aj cierna voda je okres SC a pritom je co by kamenom dohodil od BA...to je smiesne urcovat to okresom.
@ivivaiveta tebe ano ale kto by odisiel bez deti nech by mal hocijako dobru pracu aj lepsie platenu v inom meste. Vzdy suhlas pyta ten, u koho su deti, ten druhy u ktoreho neziju sa moze bez suhlasu odstahovat aj do tramtarie, navstevy pravidelne mu sud nenariadi, je to dobrovolne. Ale naopak nemoze odist s detmi ten u koho ziju bez suhlasu aby nahodou nebeanil styku s druhym rodicom. V praxi ale ziaden sud nezamietne poziadavku na prestahovanie ak je dovod existencny-ci uz praca alebo priatel a tym znizenie nakladov, niekedy ani to nie. Podstatne je ze druhy rodic financne vie mat prostriedky na dochadzanie kazdych 14dni aby mal styk s detmi, ak nema, aj toto sa da zabezoecit tym ze dieta bude na w endy rodicovi dovezene alebo sa v nakladoch striedaju. Od 13 (12?) aj tak dieta samo rozhoduje u koho chce zit a moze navstevy k druhemu rodicovi aj odmietnut a nechodit nikam.
@canama podla mna je to formalita, skolu stejne nejde len tak zo dna na den prehodit a sudy to davaju skoro automaticky, treba to podat formou predbezneho opatrenia, to musia rychlejsie schvalit! Podstatne je, je nevezmes deti a neidides bez suhlasu, to by ti bolo vytknute ako unos a pouzite proti tebe.
@11mirka22 nie, to bola diskusia o tom ak sa chce matka s detmi zbalit do ineho mesta zit ktore je viac nez 50km resp neviem, mozno sa Slovensku je to aj viac, 100km. Do 50km suhlas urcite nepotrebujes, ani na Slovensku. Ta novela urcite presla a ak nahodou este nie, urcite prejde lebo v EU vsetko robia rovnako a prisposobuju zakony

@guinevre lenze si predstav to, ze ti niekto robi uz len z principu naschval. A teraz ten niekto ma este aj oporu v zakone, ako ta sikanovat. A toto je pruser.
A ako som napisala uz vyssie - ak by sa hladelo na zaujmy dietata, tak ani otec by sa nemohol bez suhlasu matky prestahovat mimo okres. Aby bol v dosahu dietata. Potom by to spravodlive bolo. Takto? Je to sikana jednej strany. A paradoxne tej, ktora je uz znevyhodnena iba tym, ze tie deti ma v staroslivosti a musi sa starat 24 hodin denne 7 dni v tyzdni. Teda pardon, 6 dni v tyzdni, ten jeden den si priemerne pri stasti otecko deti vezme a "stara sa".