icon

Odchod manželky s deťmi bez súhlasu otca: Možnosti?

hans77
Dnes o 11:07

Dobrý deň,
obraciam sa na vás s prosbou o radu a skúsenosti ľudí, ktorí sa ocitli v podobnej situácii.
Pred približne tromi týždňami manželka odišla s našimi deťmi k svojej matke s tým, že ide iba na prázdniny. O svojom úmysle odísť natrvalo ma vopred neinformovala ani mi neuviedla dôvod, pre ktorý by bolo potrebné, aby odišla aj s deťmi. Naše manželstvo síce nebolo ideálne a mali sme nezhody ako mnoho iných párov, avšak nedošlo k žiadnemu skutku ani udalosti, ktorá by si vyžadovala jej odchod z domácnosti alebo odlúčenie detí od ich domova a otca. Po približne desiatich dňoch mi následne oznámila, že sa chce rozviesť.
Odvtedy mi síce umožňuje deti navštevovať, no odmieta, aby som si ich zobral do nášho rodinného domu alebo aby u mňa prespali. Rovnako odmieta akúkoľvek dohodu o striedavej starostlivosti.
Súdne konanie zatiaľ nezačalo, nebol mi doručený ani návrh na rozvod ani návrh na úpravu výkonu rodičovských práv a povinností. Napriek tomu manželka jednostranne stanovuje pravidlá kontaktu s deťmi a rozhoduje o všetkých otázkach ich starostlivosti.
Za dôležité považujem uviesť, že počas posledného približne jeden a pol roka som bol na rodičovskej dovolenke a každodennú starostlivosť o deti som zabezpečoval prevažne ja. Deti boli so mnou väčšinu času, približne 80 % času, keďže manželka sa vzhľadom na svoje pracovné povinnosti do starostlivosti zapájala v menšom rozsahu.
Chcel by som sa opýtať, aké sú moje možnosti v tejto situácii. Má jeden z rodičov právo ešte pred rozhodnutím súdu jednostranne určovať, kde budú deti bývať a aký bude kontakt druhého rodiča s nimi? Budem vďačný za každú vecnú radu alebo skúsenosť.

anonym_3c5071
Autor odpoveď zmazal
anonym_6986cc
Dnes o 11:15

Zajtra ráno sed u právnika

mogaa
Dnes o 11:26

@hans77 Kým ale nazačalo súdne konanie o zverenie detí do starostlivosti jednému z rodičov, tak si môžeš deti zobrať kedykolvek a kamkoľvek.....Si rodič rovnako ako ona. Ale určite by som to riešila po porade s právnikom a určením ďaľšieho postupu....

anonym_c07744
Dnes o 11:28

Ked sa otec mojich deti jednostranne rozhodoval, kedy mi deti privedie, skusala som volat na UPSVaR a tam mi povedali, ze kym nie je PLATNE rozhodnutie sudu, moze cokolvek. A hned na to pani dodala, ze to iste mozem aj ja ☹ Existuje nastroj - "predbezne opatrenie", ktore tiez stanovi sud a myslim, ze na to ma sud lehotu 1 mesiac. Ale nie som si ista, treba konzultovat s pravnikom, ako vyssie radili. Alebo aspon zajst na UPSVaR osobne, aby poradili. V kazdom pripade, treba brat ohlad na deti.

anonym_f21f16
Dnes o 12:16

@hans77 koľko majú deti? Ako ďaleko odišla? To, ze si bol s dieťaťom doma a staral si sa o neho podľa mňa podstatne nie je, to by potom väčšina chlapov svoje deti nemohla ani vidieť, keďže sa v drvivej väčšine stara o ne žena. A ono možno porozmýšľaj, prečo rozvod. Určite nie len tak. Ale už teraz je mi ľúto tých deti, lebo si cez be budete riešiť svoje komplexy. A so striedavkou by som nesúhlasila ani ja. Mohol by si deti vídať neobmedzene, ale nesťahovali by sa ako také macence raz tu, raz tam. Najme keď sú ešte malé a medzi vami veľká vzdialenosť a nebodaj 2 školy či skolky.

cacianka
Dnes o 12:23

Ak je jej konanie takéto náhle, a máš preukázateľne že si sa staral ako spomínaš, tak mám zato, že máš vysoké oprávnenie podať návrh na neodkladne opatrenie na súd tak si švihni, nech ťa ešte manželka nepredbehne. Teda ak chceš deti do svojej starostlivosti. Prípadne do striedačky. Keďže oba odišla, máš vyššiu šancu že deti bude musieť vrátiť do ich miesta obvyklého pobytu alebo súd jej dá príkaz, že ona ich musí voziť k tebe . Súd musí rozhodnúť čím skôr, je to stav do riadneho pojednávania až na ňom sa dohodne a rozhodne ďalšie kroky a režim.
Poradím ti navrhni manželke mediáciu/ mediátora, aby ste sa dohodli. Pošli jej to písomne, potrebuješ dôkazy o snahe. Uved jej aj to, že so právoplatný zákonný zástupca deti, nestratil si rodičovské práva a máš nárok byť s deťmi aj ty. A ona tvoje práva porušuje. Usilovne čítaj rôzne príspevky v tomto smere tu na mk v skupine Právne poradenstvo ( nie poradňa), vyhľadaj si podľa hesiel. Vedú ku veľmi prísne odborníci, nie jpp. Aj na fcb je dobrá skupina Opýtaj sa právnika. Čítaj a rob si poznámky, zatial kým sa objednas k pravnikovi a dostaneš termín. Potrebuješ základný prehľad a povedomie, ľahšie s ním budeš komunikovať. Na nete všeobecné nájdeš rôzne vzory podaní, vyber si čo najpodobnejsi k tvojmu príbehu a inspiruj sa. Teda ak chceš a ako chceš riešiť.
Jednoznačne - manželka nemá právo určovať alebo brániť výkonu tvojich rodičovskych práv. Keď sa správa takto , tak vezmem deti akože na prechádzku, ihrisko, do kina a odveziem ich domov. Pošlem sms alebo zavolám jednoducho informáciu kde sa deti nachádzajú , že sú v poriadku , živé, zdravé, v psychickej pohode.

cacianka
Dnes o 12:27
@anonym_f21f16

@hans77 koľko majú deti? Ako ďaleko odišla? To, ze si bol s dieťaťom doma a staral si sa o neho podľa mňa podstatne nie je, to by potom väčšina chlapov svoje deti nemohla ani vidieť, keďže sa v drvivej väčšine stara o ne žena. A ono možno porozmýšľaj, prečo rozvod. Určite nie len tak. Ale už teraz je mi ľúto tých deti, lebo si cez be budete riešiť svoje komplexy. A so striedavkou by som nesúhlasila ani ja. Mohol by si deti vídať neobmedzene, ale nesťahovali by sa ako také macence raz tu, raz tam. Najme keď sú ešte malé a medzi vami veľká vzdialenosť a nebodaj 2 školy či skolky.

@anonym_f21f16 tie deti majú pravdepodobne okolo 5 rokov, a je podstatné že sa staral na rodičovskej,. Lebo manželka mu dôverovala, on je schopný sa o deti postarať 24/7 rovnako ako matka. Striedavka sa dá poriešiť bývaním oboch rodičov blízko seba, aby deti nemuseli prudko meniť prostredie, zachovala sa 1 škôlka, 1 škola. Otec preukázal že nie je neschopný sa o deti postarať

anonym_f21f16
Dnes o 12:31
@cacianka

Ak je jej konanie takéto náhle, a máš preukázateľne že si sa staral ako spomínaš, tak mám zato, že máš vysoké oprávnenie podať návrh na neodkladne opatrenie na súd tak si švihni, nech ťa ešte manželka nepredbehne. Teda ak chceš deti do svojej starostlivosti. Prípadne do striedačky. Keďže oba odišla, máš vyššiu šancu že deti bude musieť vrátiť do ich miesta obvyklého pobytu alebo súd jej dá príkaz, že ona ich musí voziť k tebe . Súd musí rozhodnúť čím skôr, je to stav do riadneho pojednávania až na ňom sa dohodne a rozhodne ďalšie kroky a režim.
Poradím ti navrhni manželke mediáciu/ mediátora, aby ste sa dohodli. Pošli jej to písomne, potrebuješ dôkazy o snahe. Uved jej aj to, že so právoplatný zákonný zástupca deti, nestratil si rodičovské práva a máš nárok byť s deťmi aj ty. A ona tvoje práva porušuje. Usilovne čítaj rôzne príspevky v tomto smere tu na mk v skupine Právne poradenstvo ( nie poradňa), vyhľadaj si podľa hesiel. Vedú ku veľmi prísne odborníci, nie jpp. Aj na fcb je dobrá skupina Opýtaj sa právnika. Čítaj a rob si poznámky, zatial kým sa objednas k pravnikovi a dostaneš termín. Potrebuješ základný prehľad a povedomie, ľahšie s ním budeš komunikovať. Na nete všeobecné nájdeš rôzne vzory podaní, vyber si čo najpodobnejsi k tvojmu príbehu a inspiruj sa. Teda ak chceš a ako chceš riešiť.
Jednoznačne - manželka nemá právo určovať alebo brániť výkonu tvojich rodičovskych práv. Keď sa správa takto , tak vezmem deti akože na prechádzku, ihrisko, do kina a odveziem ich domov. Pošlem sms alebo zavolám jednoducho informáciu kde sa deti nachádzajú , že sú v poriadku , živé, zdravé, v psychickej pohode.

@cacianka ved práve preto mu ich nedá, aby ich nevzal preč. To je logické. Rada by som vedela aj verziu manželky, lebo ako to tu býva, pravda bude niekde uprostred.
Co sa tyka zvyšku, neodpovedal autor ako to presne je. A to, ze sa o deti staral je uplne normalne. Keby sa to malo posudzovať podľa toho, tak 90% chlapov svoje deti by nemohlo ani vídať, lebo starostlivosť o ne zabezpečuje vylucne zena