icon

Odchod manželky s deťmi bez súhlasu otca: Možnosti?

hans77
Včera o 11:07

Dobrý deň,
obraciam sa na vás s prosbou o radu a skúsenosti ľudí, ktorí sa ocitli v podobnej situácii.
Pred približne tromi týždňami manželka odišla s našimi deťmi k svojej matke s tým, že ide iba na prázdniny. O svojom úmysle odísť natrvalo ma vopred neinformovala ani mi neuviedla dôvod, pre ktorý by bolo potrebné, aby odišla aj s deťmi. Naše manželstvo síce nebolo ideálne a mali sme nezhody ako mnoho iných párov, avšak nedošlo k žiadnemu skutku ani udalosti, ktorá by si vyžadovala jej odchod z domácnosti alebo odlúčenie detí od ich domova a otca. Po približne desiatich dňoch mi následne oznámila, že sa chce rozviesť.
Odvtedy mi síce umožňuje deti navštevovať, no odmieta, aby som si ich zobral do nášho rodinného domu alebo aby u mňa prespali. Rovnako odmieta akúkoľvek dohodu o striedavej starostlivosti.
Súdne konanie zatiaľ nezačalo, nebol mi doručený ani návrh na rozvod ani návrh na úpravu výkonu rodičovských práv a povinností. Napriek tomu manželka jednostranne stanovuje pravidlá kontaktu s deťmi a rozhoduje o všetkých otázkach ich starostlivosti.
Za dôležité považujem uviesť, že počas posledného približne jeden a pol roka som bol na rodičovskej dovolenke a každodennú starostlivosť o deti som zabezpečoval prevažne ja. Deti boli so mnou väčšinu času, približne 80 % času, keďže manželka sa vzhľadom na svoje pracovné povinnosti do starostlivosti zapájala v menšom rozsahu.
Chcel by som sa opýtať, aké sú moje možnosti v tejto situácii. Má jeden z rodičov právo ešte pred rozhodnutím súdu jednostranne určovať, kde budú deti bývať a aký bude kontakt druhého rodiča s nimi? Budem vďačný za každú vecnú radu alebo skúsenosť.

anonym_3c5071
Autor odpoveď zmazal
anonym_6986cc
Včera o 11:15

Zajtra ráno sed u právnika

mogaa
Včera o 11:26

@hans77 Kým ale nazačalo súdne konanie o zverenie detí do starostlivosti jednému z rodičov, tak si môžeš deti zobrať kedykolvek a kamkoľvek.....Si rodič rovnako ako ona. Ale určite by som to riešila po porade s právnikom a určením ďaľšieho postupu....

anonym_c07744
Včera o 11:28

Ked sa otec mojich deti jednostranne rozhodoval, kedy mi deti privedie, skusala som volat na UPSVaR a tam mi povedali, ze kym nie je PLATNE rozhodnutie sudu, moze cokolvek. A hned na to pani dodala, ze to iste mozem aj ja ☹ Existuje nastroj - "predbezne opatrenie", ktore tiez stanovi sud a myslim, ze na to ma sud lehotu 1 mesiac. Ale nie som si ista, treba konzultovat s pravnikom, ako vyssie radili. Alebo aspon zajst na UPSVaR osobne, aby poradili. V kazdom pripade, treba brat ohlad na deti.

anonym_f21f16
Včera o 12:16

@hans77 koľko majú deti? Ako ďaleko odišla? To, ze si bol s dieťaťom doma a staral si sa o neho podľa mňa podstatne nie je, to by potom väčšina chlapov svoje deti nemohla ani vidieť, keďže sa v drvivej väčšine stara o ne žena. A ono možno porozmýšľaj, prečo rozvod. Určite nie len tak. Ale už teraz je mi ľúto tých deti, lebo si cez be budete riešiť svoje komplexy. A so striedavkou by som nesúhlasila ani ja. Mohol by si deti vídať neobmedzene, ale nesťahovali by sa ako také macence raz tu, raz tam. Najme keď sú ešte malé a medzi vami veľká vzdialenosť a nebodaj 2 školy či skolky.

cacianka
Včera o 12:23

Ak je jej konanie takéto náhle, a máš preukázateľne že si sa staral ako spomínaš, tak mám zato, že máš vysoké oprávnenie podať návrh na neodkladne opatrenie na súd tak si švihni, nech ťa ešte manželka nepredbehne. Teda ak chceš deti do svojej starostlivosti. Prípadne do striedačky. Keďže oba odišla, máš vyššiu šancu že deti bude musieť vrátiť do ich miesta obvyklého pobytu alebo súd jej dá príkaz, že ona ich musí voziť k tebe . Súd musí rozhodnúť čím skôr, je to stav do riadneho pojednávania až na ňom sa dohodne a rozhodne ďalšie kroky a režim.
Poradím ti navrhni manželke mediáciu/ mediátora, aby ste sa dohodli. Pošli jej to písomne, potrebuješ dôkazy o snahe. Uved jej aj to, že so právoplatný zákonný zástupca deti, nestratil si rodičovské práva a máš nárok byť s deťmi aj ty. A ona tvoje práva porušuje. Usilovne čítaj rôzne príspevky v tomto smere tu na mk v skupine Právne poradenstvo ( nie poradňa), vyhľadaj si podľa hesiel. Vedú ku veľmi prísne odborníci, nie jpp. Aj na fcb je dobrá skupina Opýtaj sa právnika. Čítaj a rob si poznámky, zatial kým sa objednas k pravnikovi a dostaneš termín. Potrebuješ základný prehľad a povedomie, ľahšie s ním budeš komunikovať. Na nete všeobecné nájdeš rôzne vzory podaní, vyber si čo najpodobnejsi k tvojmu príbehu a inspiruj sa. Teda ak chceš a ako chceš riešiť.
Jednoznačne - manželka nemá právo určovať alebo brániť výkonu tvojich rodičovskych práv. Keď sa správa takto , tak vezmem deti akože na prechádzku, ihrisko, do kina a odveziem ich domov. Pošlem sms alebo zavolám jednoducho informáciu kde sa deti nachádzajú , že sú v poriadku , živé, zdravé, v psychickej pohode.

cacianka
Včera o 12:27
@anonym_f21f16

@hans77 koľko majú deti? Ako ďaleko odišla? To, ze si bol s dieťaťom doma a staral si sa o neho podľa mňa podstatne nie je, to by potom väčšina chlapov svoje deti nemohla ani vidieť, keďže sa v drvivej väčšine stara o ne žena. A ono možno porozmýšľaj, prečo rozvod. Určite nie len tak. Ale už teraz je mi ľúto tých deti, lebo si cez be budete riešiť svoje komplexy. A so striedavkou by som nesúhlasila ani ja. Mohol by si deti vídať neobmedzene, ale nesťahovali by sa ako také macence raz tu, raz tam. Najme keď sú ešte malé a medzi vami veľká vzdialenosť a nebodaj 2 školy či skolky.

@anonym_f21f16 tie deti majú pravdepodobne okolo 5 rokov, a je podstatné že sa staral na rodičovskej,. Lebo manželka mu dôverovala, on je schopný sa o deti postarať 24/7 rovnako ako matka. Striedavka sa dá poriešiť bývaním oboch rodičov blízko seba, aby deti nemuseli prudko meniť prostredie, zachovala sa 1 škôlka, 1 škola. Otec preukázal že nie je neschopný sa o deti postarať

anonym_f21f16
Včera o 12:31
@cacianka

Ak je jej konanie takéto náhle, a máš preukázateľne že si sa staral ako spomínaš, tak mám zato, že máš vysoké oprávnenie podať návrh na neodkladne opatrenie na súd tak si švihni, nech ťa ešte manželka nepredbehne. Teda ak chceš deti do svojej starostlivosti. Prípadne do striedačky. Keďže oba odišla, máš vyššiu šancu že deti bude musieť vrátiť do ich miesta obvyklého pobytu alebo súd jej dá príkaz, že ona ich musí voziť k tebe . Súd musí rozhodnúť čím skôr, je to stav do riadneho pojednávania až na ňom sa dohodne a rozhodne ďalšie kroky a režim.
Poradím ti navrhni manželke mediáciu/ mediátora, aby ste sa dohodli. Pošli jej to písomne, potrebuješ dôkazy o snahe. Uved jej aj to, že so právoplatný zákonný zástupca deti, nestratil si rodičovské práva a máš nárok byť s deťmi aj ty. A ona tvoje práva porušuje. Usilovne čítaj rôzne príspevky v tomto smere tu na mk v skupine Právne poradenstvo ( nie poradňa), vyhľadaj si podľa hesiel. Vedú ku veľmi prísne odborníci, nie jpp. Aj na fcb je dobrá skupina Opýtaj sa právnika. Čítaj a rob si poznámky, zatial kým sa objednas k pravnikovi a dostaneš termín. Potrebuješ základný prehľad a povedomie, ľahšie s ním budeš komunikovať. Na nete všeobecné nájdeš rôzne vzory podaní, vyber si čo najpodobnejsi k tvojmu príbehu a inspiruj sa. Teda ak chceš a ako chceš riešiť.
Jednoznačne - manželka nemá právo určovať alebo brániť výkonu tvojich rodičovskych práv. Keď sa správa takto , tak vezmem deti akože na prechádzku, ihrisko, do kina a odveziem ich domov. Pošlem sms alebo zavolám jednoducho informáciu kde sa deti nachádzajú , že sú v poriadku , živé, zdravé, v psychickej pohode.

@cacianka ved práve preto mu ich nedá, aby ich nevzal preč. To je logické. Rada by som vedela aj verziu manželky, lebo ako to tu býva, pravda bude niekde uprostred.
Co sa tyka zvyšku, neodpovedal autor ako to presne je. A to, ze sa o deti staral je uplne normalne. Keby sa to malo posudzovať podľa toho, tak 90% chlapov svoje deti by nemohlo ani vídať, lebo starostlivosť o ne zabezpečuje vylucne zena

anonym_b97b2b
Včera o 13:25

@hans77 Neurobila nic zle... oznamila ti kde je, s detmi kontakt mas. Nez aby si robil cirkusy - radsej sa skus dohodnut. Byva jej matka daleko? Je striedava vobec realna? Ak nie je - zbytocne nehrot. Viac stratis ako ziskas...

hans77
autor
Včera o 13:49
@anonym_f21f16

@anonym_f21f16 dcéra má 4,5 r a syn bude mať 3. Odišla cez 5 okresov l. 160 km ďaleko. 2,5 hodiny trvá cesta tan. Dôvody boli,ale žiadne násilie,alkohol a pod. Len vyhoretý vzťah, ale koli tomu nemôže, zobrať deti od otca...

anonym_55912a
Včera o 13:57
@anonym_b97b2b

@hans77 Neurobila nic zle... oznamila ti kde je, s detmi kontakt mas. Nez aby si robil cirkusy - radsej sa skus dohodnut. Byva jej matka daleko? Je striedava vobec realna? Ak nie je - zbytocne nehrot. Viac stratis ako ziskas...

@anonym_b97b2b deti majub4 5 a 3. Subdalekob2,5 hodinky cesty. Mame novostavbu,takže maju kde deti chodiť, pokým nebude rozvod. Deti sú na mňa naozaj naviazané, aj sama manželka uznala, že budem druha matka,lebo ona bude veľa pracovať. Deti som obliekal, ráno cesal,vozil do škôlky, varil,upratoval,keď malý zaspal šiel rýchlo von niečo okolo domu porobiť... večer kupal a uspaval. To sme robili už obaja. Manželka vedela iba skritizovat, keď som sa jej občas zdôveril, že či som dobrý otec a či to zvládam celé zastúpenie dobre. Povedala ,že jento absolútne normálne... Myslím, že normálne to je,ale nie samozrejmé.. nie každý muž by to dal Myslím si

anonym_96ce80
Včera o 14:08

@hans77 vždy sú 2 verzie rozchodu, toto je tá tvoja, ta jej by bola určite úplne iná 🙂
Každopádne ona so striedavku súhlasiť nemusí, ak o ňu poziadas pravdepodobné že ti ju schvália,dokonca je možné,že deti zveria rovno tebe ak o to teda budeš stáť, lebo sa dosť berie v úvahu aj obvykle miesto pobytu deti, na ktoré sú zvyknuté a to je to, kde bývaš ty. (Ak by sa teda ona chcela odsťahovať tam niekde ku mame).
Odkiaľ si? V Ba ti striedavka s najväčšou pravdepodobnosťou prejde.

anonym_b97b2b
Včera o 15:48
@hans77

@anonym_f21f16 dcéra má 4,5 r a syn bude mať 3. Odišla cez 5 okresov l. 160 km ďaleko. 2,5 hodiny trvá cesta tan. Dôvody boli,ale žiadne násilie,alkohol a pod. Len vyhoretý vzťah, ale koli tomu nemôže, zobrať deti od otca...

@hans77 No a ako si predstavujes tu striedavku na 160km s tak malymi detmi na taku vzdialenost? Bud na manzelku dobry, nezvysuj napatie. Prejavuj zaujem o deti a spoj sa s pravnikom. Ziadne hadky, ziadne vycitky. Tvoja zena nesla k rodicom bez dovodu. Keby ostala vo vasom okrese - ma kde byvat bez teba? ma dost penazi na prenajom, kupu bytu? Ak chces streidavku - vyjdi jej v ustrety.. mate spolocny byt? Nechaj jej ho s detmi a ty chod k rodicom, do prenajmu a nech ta vyplati vtedy, ked sa z rozvodu otrasie. Ponukni jej v striedavej vyzivne. Daj jej pocitit, ze ten rozvod zvladnete ako dvaja dospeli ludia a ze jej ako matke jej deti, ktoru si nadovsetko vazis - umoznis zit bez teba v tom najlepsom pohodli, aky si budete moct dovolit.

domkakvet
Včera o 17:11

@hans77 pre nic od teba neodisla a kto vie aka je pravda, nehrot situaciu a dohodni sa.

cacianka
Včera o 18:20
@anonym_f21f16

@cacianka ved práve preto mu ich nedá, aby ich nevzal preč. To je logické. Rada by som vedela aj verziu manželky, lebo ako to tu býva, pravda bude niekde uprostred.
Co sa tyka zvyšku, neodpovedal autor ako to presne je. A to, ze sa o deti staral je uplne normalne. Keby sa to malo posudzovať podľa toho, tak 90% chlapov svoje deti by nemohlo ani vídať, lebo starostlivosť o ne zabezpečuje vylucne zena

@anonym_f21f16 ona ich mohla vziať ?! Ona je viac ako otec ? Tu na mk je to dvojaký meter. Keď to napíše matka, tak ju zdrbu, že nemala odísť, alebo je povinná deti vydať , nezobit problémy. Dohodnúť sa, nebrať deťom otca .
Tu sa evidentne matka venovala kariére, o deti sa staral otec 1,5 roka , vtedy jej bol dobrý. Neriešila problémy s mužom, keď cítila že nefungujú dobre, jednoducho podrazacky zdrhla. Možno sa ti zdá, že fabulujem, ale o nič viac ako iné ženy, ktoré radia
aby ustúpil. Ale prečo ?
Aby sa stiahol. Ale prečo ?
Ak nás klame , zavádza a nepíše pravdu, je to jeho maslo na hlave a naše dobré rady mu nepomôžu , lebo žena mu všetko vyvrati a vynesie pravdu na svetlo. A to by mal prúser on.

cacianka
Včera o 18:27
@anonym_b97b2b

@hans77 No a ako si predstavujes tu striedavku na 160km s tak malymi detmi na taku vzdialenost? Bud na manzelku dobry, nezvysuj napatie. Prejavuj zaujem o deti a spoj sa s pravnikom. Ziadne hadky, ziadne vycitky. Tvoja zena nesla k rodicom bez dovodu. Keby ostala vo vasom okrese - ma kde byvat bez teba? ma dost penazi na prenajom, kupu bytu? Ak chces streidavku - vyjdi jej v ustrety.. mate spolocny byt? Nechaj jej ho s detmi a ty chod k rodicom, do prenajmu a nech ta vyplati vtedy, ked sa z rozvodu otrasie. Ponukni jej v striedavej vyzivne. Daj jej pocitit, ze ten rozvod zvladnete ako dvaja dospeli ludia a ze jej ako matke jej deti, ktoru si nadovsetko vazis - umoznis zit bez teba v tom najlepsom pohodli, aky si budete moct dovolit.

@anonym_b97b2b o striedavke rozhodne súd, ak zváži miesto obvyklého pobytu, to že o deti sa vedel postarať, .
Žene matke môže odporučiť nestahovat sa preč, ďaleko od otca deti, alebo ju zaviaže že deti musí voziť k otcovi ona tam aj späť. Alebo je vysokopravdepodobné, že deti súd zveri otcovi. Lebo sa preferuje záujem detí, ich doterajšie bydlisko, zázemie, a hlavne schopnosť otca sa o ne postarať .

anonym_f9ee08
Včera o 18:32

Nebuzeroval si svoju ženu, neničil ju psychicky.? Nože vyjd s pravdou von.

anonym_b97b2b
Včera o 18:34
@cacianka

@anonym_f21f16 ona ich mohla vziať ?! Ona je viac ako otec ? Tu na mk je to dvojaký meter. Keď to napíše matka, tak ju zdrbu, že nemala odísť, alebo je povinná deti vydať , nezobit problémy. Dohodnúť sa, nebrať deťom otca .
Tu sa evidentne matka venovala kariére, o deti sa staral otec 1,5 roka , vtedy jej bol dobrý. Neriešila problémy s mužom, keď cítila že nefungujú dobre, jednoducho podrazacky zdrhla. Možno sa ti zdá, že fabulujem, ale o nič viac ako iné ženy, ktoré radia
aby ustúpil. Ale prečo ?
Ak nás klame , zavádza a nepíše pravdu, je to jeho maslo na hlave a naše dobré rady mu nepomôžu , lebo žena mu všetko vyvrati a vynesie pravdu na svetlo. A to by mal prúser on.

@cacianka A preco by nemohla?

anonym_b97b2b
Včera o 18:41
@cacianka

aby ustúpil. Ale prečo ?

@cacianka Ak by bola taka karieristka, tak by neodisla do ineho okresu k rodicom... viem to... lebo ja som si mohla dovolit odist a v pohode zaplatit najom, mala som pracu, ktora ma uzivila... fakt si myslis, ze vsetky zeny su pice co chcu muz obrat o deti??? Kolko je takych zien, ze ani byt, v ktorom byvaju, nie je na nich pisany, nemozu si dovolit platit najom a o vyrovnani z bsm nemoze byt ani reci.. to, ze ide chlap na md nerobi z neho supermana.. ak je normalny a ide mu najma o spokojnost deti, tak si to bude vediet vyriesit a deti bude mat v streidavke. Ak je chujus, tak deti ostanu tammkde su a byde ich vidiet kazdy druhy vikend a nepomoze si. Sudcovia nie su sprosti.. ako ta matka ma opustit vztah, ktory jej nevyhovuje, aby chudak otecko nebol ublizeny? Mala mu nechat deti a odist cez pol republiky bez nich. Ty by si tak spravila??

anonym_f21f16
Včera o 18:42
@anonym_55912a

@anonym_b97b2b deti majub4 5 a 3. Subdalekob2,5 hodinky cesty. Mame novostavbu,takže maju kde deti chodiť, pokým nebude rozvod. Deti sú na mňa naozaj naviazané, aj sama manželka uznala, že budem druha matka,lebo ona bude veľa pracovať. Deti som obliekal, ráno cesal,vozil do škôlky, varil,upratoval,keď malý zaspal šiel rýchlo von niečo okolo domu porobiť... večer kupal a uspaval. To sme robili už obaja. Manželka vedela iba skritizovat, keď som sa jej občas zdôveril, že či som dobrý otec a či to zvládam celé zastúpenie dobre. Povedala ,že jento absolútne normálne... Myslím, že normálne to je,ale nie samozrejmé.. nie každý muž by to dal Myslím si

@anonym_55912a noalne si sa o deti staral. Ako sa obyčajne starajú ženy. A ty teraz za to snáď čakáš metal?

anonym_f21f16
Včera o 18:43
@anonym_b97b2b

@anonym_b97b2b tak toto myslím ze u neho rozhodne nehrozí.

anonym_b97b2b
Včera o 18:44
@anonym_f21f16

@anonym_b97b2b tak toto myslím ze u neho rozhodne nehrozí.

@anonym_f21f16 Rozhodne nie

anonym_f21f16
Včera o 18:44
@cacianka

aby ustúpil. Ale prečo ?

@cacianka a co ze sa venovala kariére???? Za to jej majú odobrať deti???? To máš preboha aké názory???
Ako vieš ze ona nič neriešila? Máš vari veštec guľu alebo si len trosku zaujata? Útek neschvalujem, ale kam asi mala ísť? A nepoznáme jej verziu, co sa vlastne stalo. Takže sa trosku krot.

cacianka
Včera o 18:46
@anonym_b97b2b

@cacianka A preco by nemohla?

@anonym_b97b2b a prečo nemôže on ?

cacianka
Včera o 18:48
@anonym_b97b2b

@cacianka Ak by bola taka karieristka, tak by neodisla do ineho okresu k rodicom... viem to... lebo ja som si mohla dovolit odist a v pohode zaplatit najom, mala som pracu, ktora ma uzivila... fakt si myslis, ze vsetky zeny su pice co chcu muz obrat o deti??? Kolko je takych zien, ze ani byt, v ktorom byvaju, nie je na nich pisany, nemozu si dovolit platit najom a o vyrovnani z bsm nemoze byt ani reci.. to, ze ide chlap na md nerobi z neho supermana.. ak je normalny a ide mu najma o spokojnost deti, tak si to bude vediet vyriesit a deti bude mat v streidavke. Ak je chujus, tak deti ostanu tammkde su a byde ich vidiet kazdy druhy vikend a nepomoze si. Sudcovia nie su sprosti.. ako ta matka ma opustit vztah, ktory jej nevyhovuje, aby chudak otecko nebol ublizeny? Mala mu nechat deti a odist cez pol republiky bez nich. Ty by si tak spravila??

@anonym_b97b2b očividne si nepochopila podstatu mojich viet. Ale nevadí, je to tvoj problém, nie môj. Prečo by karieristka nemohla odísť o 3 okresy ďalej ? Lebo dostala výhodnú ponuku. ?
PS. Ty si myslíš že všetci muži sú cocoti a chcú obrat ženu o deti ?!

lienka.7
Včera o 18:51

@hans77 ta tvoja rodičovská. To si bol pol roka na materskéj a potom rok na rodičovskej? Dôvod? Manželka lepšie zarábala ako ty? Lebo inak si neviem predstaviť, naco by si bol doma. Ci ste boli doma časť spolu? Cize ste si normalne vymenili úlohy. Nič neobvyklé, za čo by sme ti tu mali tlieskať. A ten dôvod jej odchodu bol aký? Lebo predpokladám, že neodišla iba tak.

cacianka
Včera o 18:51
@anonym_f21f16

@cacianka a co ze sa venovala kariére???? Za to jej majú odobrať deti???? To máš preboha aké názory???
Ako vieš ze ona nič neriešila? Máš vari veštec guľu alebo si len trosku zaujata? Útek neschvalujem, ale kam asi mala ísť? A nepoznáme jej verziu, co sa vlastne stalo. Takže sa trosku krot.

@anonym_f21f16 mám sa krotiť ? A kvôli čomu ? , ja píšem slušne normálne a reálne ale vidím ako tu útočia 🐍 a kde vidíš že píšem o odobratí deti matke ?! To potom prečo odoberajú deti otcom ? Vôbec nechápeš pojem odobrať, ale že vôbec.

anonym_b97b2b
Včera o 18:55
@cacianka

@anonym_b97b2b a prečo nemôže on ?

@cacianka Moze, ved mu nezakazuje styk. Prestahuje si ich spat a ona zase spat - ano, je to dovolene, bohuzial. A zaujem deti je kde? Nepise, ze by mu zakazovala styk s otcom, otec vie, kde su, navstevuje ich - nijako sa proti nikomu a nicomu neprevinila. Ak by mu islo ozaj o deti, bude snazit zivot matke zariadit tak, aby zvladla zit v jeho blizkosti. Pri rozvode sa to vacsinou prejavi - komu ide o dobro deti a komu o svoje dobro - to hovorim o oboch stranach... Striedava je velmi financne narocna forma starostlivosti. Zivis dve domacnosti, splacas 2 hypoteky, vacsinou si neplatia vzajomne vyzivne a do toho jedna ani druha nemoze karierne bohvieako vyskakovat a teda ziadna strana vacsinou peniaze nema...no zeny s nizsim priemernym zarobkom vacsinou tahaju za kratsi koniec. Ak nemaju financny vankus - napriklad spolocnu nehnutelnost, vlastnu nehnutelnost. nadpriemerny zarobok, bohateho noveho partnera - tak je to vacsinou na figu. A ta zena preco isla domov? Asi aby to financne zvladla, inak by asi neopustala svoju pracu a domov.