icon

Ovplyvní neprítomnosť na súde pojednávanie?

9. jún 2025

Dobrý večer viete mi poradiť? Za cca 2 týždne mám súd odporca ale nepríde kvôli tomu že je v práci v zahraničí je to dôvod aby nebolo pojednávanie? Keby aj nebolo hádam by mi dali písomne vedieť alebo dáko inak áno? Ďakujem za odpoveď

melissa_19
•
9. jún 2025

Myslim že ak dá súhlas môže ho zastupovať v neprítomnosti jeho právnik? Nie som si ista ale myslím že to tak je súd ho môže následne predvolat na výsluch ale nemusí asi podľa toho o čo ide.. ak máte právnika skúste sa tam spýtať on by mal dať včas vedieť či príde alebo nie a ak sa pojednávanie odloží včas vám dajú vedieť o náhradnom termíne

maranco
•
9. jún 2025

Odporca môže požiadať súd, aby konal a rozhodol v jeho neprítomnosti alebo sa môže ospravedlniť a požiadať o odročenie pojednávania.

autor
•
9. jún 2025
@melissa_19

Myslim že ak dá súhlas môže ho zastupovať v neprítomnosti jeho právnik? Nie som si ista ale myslím že to tak je súd ho môže následne predvolat na výsluch ale nemusí asi podľa toho o čo ide.. ak máte právnika skúste sa tam spýtať on by mal dať včas vedieť či príde alebo nie a ak sa pojednávanie odloží včas vám dajú vedieť o náhradnom termíne

@melissa_19 nemá právnika... toto není prvé pojednávanie ale asi už tretie jedna sa o zmenu priezviska

autor
•
9. jún 2025
@maranco

Odporca môže požiadať súd, aby konal a rozhodol v jeho neprítomnosti alebo sa môže ospravedlniť a požiadať o odročenie pojednávania.

@maranco dobre ale to musí byť vážny dôvod nie aby neprišiel nie? Nie ze je odcestovaný?

melissa_19
•
9. jún 2025

Tak pokiaľ sa nedostaví ak sa neospravedlní a nepožiada o súd v jeho neprítomnosti automaticky sudca pojednávanie znovu odloží neviem koľko krát to takto môže robiť a koľko krát sa to reálne môže naťahovať.. skôr by sa asi naozaj trebalo obrátiť na advokáta stačí sa poradiť to je väčšinou zadarmo oni to vedia najlepšie s najlepšie vám aj pomôžu

bloger
•
10. jún 2025

Pojednávanie môže byť aj bez jeho prítomnosti. Niekedy je možné dať niekoho aj predviesť. Pokiaľ sa bezdôvodne vyhýba vypovedať. Sudca alebo sudkyňa môže dať taký príkaz.

1sally12
•
13. jún 2025

Pokiaľ predvolanie prevzal, ale nedostaví sa a ani sa neospravedlní, môže súd na návrh protistrany rozhodnúť rozsudkom pre zmeškanie.

kubkatka
•
18. jún 2025

V predvolaní môže byť napísané: ".....Predvolávame Vás na pojednávanie na deň......Súd považuje za potrebné Vás v tomto konaní vypočuť. Dostavte sa preto v určený čas na pojednávanie. Ak sa bez osprvedlnenia nedostavíte, môže Vás súd dať predviesť a uložiť Vám, aby ste uhradili trovy predvedenia (§ 101 CSP)."
Ale samozrejme, že sa môže nechať zastupovať v neprítomnosti, ospravedlniť sa a pod.

autor
•
19. jún 2025
@kubkatka

V predvolaní môže byť napísané: ".....Predvolávame Vás na pojednávanie na deň......Súd považuje za potrebné Vás v tomto konaní vypočuť. Dostavte sa preto v určený čas na pojednávanie. Ak sa bez osprvedlnenia nedostavíte, môže Vás súd dať predviesť a uložiť Vám, aby ste uhradili trovy predvedenia (§ 101 CSP)."
Ale samozrejme, že sa môže nechať zastupovať v neprítomnosti, ospravedlniť sa a pod.

@kubkatka Ďakujem za odpoveď už to je jedno preložili nam súd

melissa_19
•
19. jún 2025

Tak to je sila…

autor
•
20. jún 2025
@melissa_19

Tak to je sila…

@melissa_19 už to riešim viac ako rok.. Maju čas no ale to že dieťa trpí nikto nevidí

melissa_19
•
20. jún 2025

Extrém