Požiadali by ste o manželské výživné?
Už dlhšie som premýšľala či založím túto diskusiu,ale povedala som si prečo nie.Už nejaký čas mám problém s manželom a jeho postojom k finančnému zabezpečovaniu našej rodiny a možno sa tu nájde niekto s podobným problémom.
Aby ste si same vytvorili aký-taký obraz-tak všetko sa to vlastne začalo už pred 10 rokmi,keď sme sa brali.V tom čase podnikal,nebolo to nejaké ružové,ale tak všetci musia nejako začať,lenže až po sobáši som sa dozvedela,že všade kde som pozrela mal nejaké dlžoby-až hlava sa mi z toho točila,navyše v tom čase som už čakala nášho syna.Moji rodičia nám veľmi pomohli,už tým ,aby sme nemuseli platiť drahý nájom,nechali nám jednu izbičku v ich byte.Celé 4 roky ako sme tam bývali,sme platili dlžoby,manžel sa nemienil vzdať svojho podnikania,neviem čo chcel komu dokazovať,v tom čase som už aj ja mala toho plné zuby,nič sme si nemohli navyše dovoliť,až keď som mu pred nosom mávala rozvodovými papiermi,tak sa spamätal a začal normálne pracovať.V tom čase som ostala druhykrát tehotná,a keďže jedna izba u naších v byte už bola tesná,podala nám pomocnú ruku moja babička,tým že nám u seba v dome prenechala dve miestnosti.Keďže tento dom potreboval nekjaké opravy,museli sme sa zadĺžiť .Zhruba pred dvoma rokmi mu náš známi dohodil prácu v zahraničí,odišiel ,bolo to ťažké rozhodovanie ,ale keďže sme sa kamsi chceli posunúť,odcestoval.Lenže takmer od začiatku ako tam je,sa neustále hádame o to isté.Peniaze nám zasiela ,prípadne donesie ako sa mu chce,stále tie isté výhovorky,Minulý rok sa rozhodol že si kúpi auto,a nám 3 mesiace neposlal ani cent domov.S deťmi žijem len s prídavkov čo dostávame z Nemecka (neni to málo) + mám opatrovateľksý na babičku,lenže kde je jeho vklad čo zarobí?Absolútne sa s ním nedá na túto temu debatiť,je nervózny,všetko je tam drahé (ako to verím ,že iste sú tam iné náklady na život ako tu),lenže on je tam sám a my sme tu traja,navyše všetkjo platím sama,ešte aj mobil,ktorý používa v Nemecku.Deťom za tie dva roky okrem nejakých sladkostí nedoniesol nič na oblečenie,obutia-a vlastne aj tie sladkosti-to bolo odhadom za 15-20€....už som sa aj trošku moc rozpísala
Prťoste som sa dostala do štádia,že som úplne vytočená,že za celé manželstvo nemáme okrem tých deti dokopy nič,lebo sme platili jeho dlžoby a teraz ked by sme sa mohli mať lepšie ,tak si robí zo mňa prdel,väčšinou mi dáva 300€,lenže nikdy nie sám od seba-to je doslovné žobranie a už ma to ničí,ponižuje.Netuším koľko zarabá,keďže chudák vždy zabudne doniesť výpl.pásky-
Mám vôbec nejakú šancu uspieť s takýmto návrhom na súde ť?
@materina_duska ano mala by som na to chuť ver mi,lenže..keď sa tak spätne na to pozerám doteraz bol špina on,prečo by som si teraz konečne nemohla užiť trošku výhod?Vyčítala som,že to manželské výživné platí dovtedy,pokým trvá manželstvo-až sa bude chcieť rozviesť,nech sa páči 😉
este som zabudla dodat,ze nepotrebovala by som mat peniaze na svojej strane-to co mam ,nam ako-tak staci,keby som vedela,ze on vsetko odklada-lenze on zam zije na vysokej nohe a ja nevidim dovod,preco by som detom nemohla dopriat
@miruska320 ak sa nemylim,tak si toto iste riesila minuly rok.Akocitam,tak si sa nikam neposunula..
@anatalia77 minulý rok?no to som neriešila seba,to,vlastne ano ona mala podobné niečo,ale nakoniec sa hneď rozvidli pretože manžel tej počal dieťa mimo manželstva-to je neičo celkom iné-teda až si to myslela.Pýtam sa teraz kvôli sebe,konkrétnu situáciu
@jasminka548 Môžem sa opýtať, kedy a koľko si navrhovala na výšku výživého pre ex? Ja som ju podávala včera. Na manželku sme mali-súd mi schválil 100 eur-on sa odvolal. No a teraz budem čakať-ako dopadne odvolanie a kedy bude súd na príspevok na výživu na exmanželku.
navrhovala som 50€ a bolo to asi v 2009,ex sa sice neodvolal,ale dolozil nizky prijem a neplatil ani tie tri eura co sam navrhol
@jasminka548 3 eura???? ty vole... to aky vysmech!!!!!! 🙂
@materina_duska ja osobne by som jej rozvod nedoporucovala, nepotrebuje ho... staci kludne vyzivne na manzelku, vyzivne na deti pocas manzelstva --- a uvidi... rozvodove papiere sa daju podat kedykolvek.
@miruska320 - podaj to. cim skor, lebo sa to da vyplatit spatne iba od datumu podania o vyzivne na sude.
a nezabudni si zaroven deti zverit do tvojej starostlivosti - aby to uz bolo pekne na komplet.
@kaktusik007 presne tak som rozmyslala,najprv potrebujem zabezpecit deti(po rozvode by som asi take prachy nevidela) a az to bude na figu,pretoze verim,ze bude urazeny,rozvod sa da zariadit aj neskor,ci ho uz podam ja alebo on.Netusim kolko zarobi,bude si to vediet pravnik zistit?Ma to taky hlupy nazov,ze manzelske vyzivne,mne ale ide o to,aby z toho co zarobi prispieval na domacnost,on to berie tak,ze vsak mi chodia pridavky,tak peniaze mam-platim jeho mobil (v Nemecku pouziva slovenskeho operatora),platim jeho poistky,komunalny odpad-proste vsetko,ved si to vies predstavit,vsetko z penazi,ktore bud dostavam ja alebo teda co chodia na deti-ako asi som hlupa,ale mne vazne ide o ten princip-pokym mal dlzoby na splacanie som bola dobra,vie ze patrim skor medzi tie skromnejsie,ze viem aj z mala usetrit (bola som hlupa,ze som mu to ukazala),a teraz ked sa mu dari,peniaze si uziva on a my s detmi sme stale na rovnakej hranici.
@miruska320 urcite si to podaj. sud ho vyzve, aby zdokladoval svoj prijem - takze to sa neboj, ze kedze je v zahranici, ze by to bol problem... v kazdom pripade - aby on ako manzel a otec deti zarabal v zahranici a nic do domacnosti nenosil mi pride viac ako absurdne...
@kaktusik007 nemozem povedat ,ze celkom nic,lenze to ma stoji kazdy mesiac kopec nervov-citim sa ako posledna handra,aby soms a pytala,posles?Poslal si?Od istej doby uz ani nemam chut to riesit-myslela som,ze ju to samemu dojde,ze nepytam,ze nieco sa deje,ale nic.....prispeje vtedy ked spomeniem,ze som mala nejaly vacsi vydaj-a mna uz prave toto nebavi 🙄 .Ked sam neviem ako dospely muz co ma rodinu-deti zenu,co sa patri,tak proste musim to riesit tak....stale mam vycitky svedomia,citim sa ako najvacsia mrcha,ale snazim sa to potlacit do uzadia 😉
@miruska320 viem ako sa citis... toto som mala pol roka doma.... zla situacia... clovek to odklada, lebo nevie ci je to spravne, vidi riesenie a rozprava, ale druha strana akoby naschval nechapala...
podaj to, urcite.

@miruska320 Určite, hneď k tomu pripni žiadosť o rozvod a ver, že ani nespoznáš rozdiel 🙂