icon

Predbežné opatrenie - 1. pojednávanie. O čo tam pôjde?

herault
15. jan 2011

Dobrý deň,

prosím vás, potrebovala by som poradiť. Podala som návrh na stanovenie výživného a zverenie deti do mojej starostlivosti. V stredu mám prísť na pojednávanie. nemám s tým žiadnu skúsenosť. O čo tam vlastne pôjde? Zvládnem to aj bez advokáta? treba mať aj svedkov? Odsťahovala som sa od manžela pred tromi mesiacmi, lebo už dlhšiu dobu sme si nerozumenli. Nikde nerobil /iba občas brigády/, vždy sa s každým zamestnávateľom pohneval, čiže mi nedával žiadne peniaze, narobil dlhy, nestaral sa o zlepšenie nášho bývania /bývali sme v jednoizbovej plesnivej chalupe bez pitnej vody a žumpy/, ponižoval ma/že som neschopná, neskromná,.../,bol nervózny na mňa i na deti, náladový,pestoval si nenávisť voči svojim "neprieteľom", vyhrážal sa niektorým ľuďom, skoro vôbec mi nepomáhal. Stačí to ako dôvod na odchod od neho? Ja som bola z neho už úplne zdeptaná, stále som dúfala, že sa zmení, spamata. Ale keď nič, tak som odišla. Zobrala som si auto, neskôr nábytok a bývala som mesiac u mojich rodičov a potom sme si našli podnájom, kde sme doteraz. Chcela som sa s ním dohodnúť, aby mi prispieval na deti, lebo z jedného platu sa s dvomi deťmi žiť nedá. On však povedal, že mi nič prispievať nebude, a že som uniesla deti. Sám si ich takmer nikdy nevypýtal, to ja som zaviedla, že si ich bude brávať aspoň na nedeľu a aj som mu povedala, nech pripraví mladšiemu stravu na druhý deň do škôlky /má bezmliečnu dietu/. Občas si ich vezme aj cez týžden tak na 1-2 hod. To mi len tak zrazu zavolá, či ich môže vziať na lyže, sánky,.. Teraz si našiel prácu v Rakúsku, ale vraj nám nič nezaplatí. Na sms-ky mi neodpovedá, ani na otázky, či sa zmení, alebo či sa nejako dohodneme. To mi naposledy napísal, že sa niet o čom dohadovať, lebo som ho dala na súd. On nikdy nebude mať stabilný príjem, lebo on pracovať nechce, neuznáva ani vzdelanie /ja mám 2 VŠ/. Nám je s deťmi dobre, len tie peniaze nám chýbajú. Poraďte mi, či mám nádej. Prípadne nejaké dobré rady, ktoré by som mohla vzužiť. Dakujem.

andzi
15. jan 2011

@herault na pojednávaní nepotrebuješ žiadnych svedkov, pojednávanie bude prebiehať tak, že najskôr súd vypočuje teba a potom manžela, ak si súčasne nepodala o rozvod, bude sa riešiť len zverenie detí do OS, tie by mali byť po preukázaní toho, čo píšeš, na 99,9 % tebe, potom výška výživného, súd si príjmové pomery rodičov zistí aj sám, pokiaľ povinný rodič neprejavuje súčinnosť. Je však dosť pravdepodobné, že manžel ti bude robiť aj procesné obštrukcie.

herault
autor
15. jan 2011

Andzi, ďakujem. Tie obštrukcie sú problémy? Ak máš nejakú skúsenosť,či tip, budem rada.

bebeka28
21. dec 2012

no ja som podobný prípad tiež som odisla od manžela lebo nechcel sa o nás postarať. Neboj sa deti zveria do starostlivosti tebe 😨, ich zaujimaju aj ake maju deti podmienky. Hlavne sa nato pojednávanie priprav psychicky. Bolo by dobré keby si si vyčíslila mesačne naklady na deti aby sud mohol stanoviť výšku výživného. Do mesačných nákladov sa zahrna: strava, oblečenie, lekárska starostlivosť, naklady na skolu alebo skolku, a odkladaj si aj bločky z nákupov, príp. šeky ako dôkazový materiál. Potom od Vás vyžadovať aj čistý mesačný príjem. Može sa stať že na prvom pojednávaní neurčia výšku výživného, pokial budu chýbať nejaké podklady, ja som mala až tri pojednávania kým bol vynesený rozsudok. Pokial ti nič neplatí tak je doležité povedať odkedy ti neplatí a po vynesení rozsudku ti bude musieť zaplatiť aj za mesiace, ktoré neplatil. Tak dufam že som ti aspon trošku pomohla, držím palčeky... 🙂