icon

Úprava styku a vzdialenosť

katarinka1211
17. aug 2022

Ahojte mamičky,

Ako ste prosím riešili stretávanie sa otca s dieťaťom, ak je medzi nami 185km? S manželom sme sa rozviedli a dohodli sa, že úpravu styku na súde nebudeme riešiť ale že sa dohodneme. Avšak nastal problém, exmanžel chce aby som mu malého(cca 2 roky) nosila ja a on mi ho potom donesie naspäť. Ja s týmto veľmi nesúhlasím,nakoľko by to bolo pre mňa náročné cestovať vlakom 2.5 hodiny (vodičák žiaľ nemám) a potom sama naspäť aj časovo aj finančne. Manžel zarába 2x viac ako ja plus má aj auto. Mám sa obrátiť s týmto na súd? A ako v takom prípade súd zvykne rozhodnúť?
Chcela som sa dohodnúť a neriešiť tu súdnou cestou hlavne skrz to aby sme sa dohodli normálne na dňoch aj podľa toho ako on bude mať voľno a ja, nechcem mu určite zakazovať styk, sám sudca vtedy podotkol že ak chce byť s dieťaťom,má si sám pre neho prísť .

kaktusik007
•
17. aug 2022

@katarinka1211 chodi si po deti sam, deti ostali byvat na tej istej adrese, to on sa odstahoval.
A je jedno ci si po ne chodil 30, 130, 300 ci teraz 500 km ---- deti vodim k nemu ja iba ked to MNE vyhovuje ( napr. su v tabore 100 km od otca - tak mu ich rovno zaveziem, ako by mali ist 200 km domov a na dalsi den cestovat k nemu dalsich 130...

neviem co mate v rozsudku, ja mam standardne - otec si malolete deti prebera v mieste bydliska --- tak v mieste bydliska 🤷🏼‍♀️

kaktusik007
•
17. aug 2022

ked nemate upraveny styk, je to na dohode. A dohoda je dohoda 2 stran, nie nariadenie jednej ze ty mi ho dones a ja ti ho privediem naspat ---- ak s tym nesuhlasis, tak mu proste povedz ze NIE - po dieta si moze prist a moze byt s nim ale ze ty mu ho nosit nebudes. Bodka. Troska asertivity dievca ;)

sojorez
•
17. aug 2022

S 2 rocnym cestovat vlakom 2,5 hodiny? Dopriala by som exovi absolvovat jednu taku jazdu. Nehovoriac o komforte, hygiene, meskani. Ak mu ide o dobro dietata, sam by mal uznat, ze ak ho bude nosit on autom, je to pre dieta prijemnejsie.

melanta
•
17. aug 2022

No ja osobne som názoru že záleží aj na tom, kto sa odsťahoval tých 185 km. Ak si ty odsťahovala dieťa od otca 185 km, tak z morálneho hľadiska by si ho mala voziť ty. Ak sa odsťahoval on, tak nech znáša cestovanie on.

elizabet173
•
17. aug 2022

@katarinka1211 neviem, kto z vás dvoch sa odsťahoval a nepoznám dôvody, prečo ste to riešili takto, ale na dieťa ste veľmi asi pri tom nemysleli.

modry1985
•
17. aug 2022

@katarinka1211 čo je v rozsudku ? Kto má deti zverené do osobnej starostlivosti ? Kto sa odsťahoval 185 km ? Nie ty jemu nemožeš nič prikazovať , on tebe nemôže nič prikazovať. Kludne si po dieťa môže prísť a môže ti povedať ak chceš syna - príd si po syna na adresu XXX ak v rozsudku nemáte inak. Nie predávanie dieťaťa ak je na dohode - dohoda je o 2 stranách - a to nie je iba jeho " chcenie " iba tvoje " chcenie " . Ak sa neviete dohodnúť - súd - ale kľudne súd môže rozhodnúť tak že si ho každý z vás jednoducho privezie.....