icon

Už začínam chápať ženy, ktoré odstrihnú manžela

13. apr 2026

Ako sa hovori, az ked si clovek obuje niecie topanky, zacina to chapat, dovtedy mame len nejake nazory, ktore vychadzaju z nasich hodnot a postov.

Manzel ma opustil. Pocas manzelstva sme mali akusi spontanne vyvstanuvsiu dohodu o tom, ako to bude fungovat u nas doma. Robila som na polovicny uväzok a vsetko v domacnosti a deti som zabezpecovala ja. On sa staral o financie. Vyhovovalo nam to.

Jeho odchodom som teda nastupila na plny uväzok. Tym padom sa musia zmenit veci aj na druhej strane. Ja teda samozrejme chcem nastolit aj jemu rezim, ze bude mat povinnosti ohladom deti. Ze ich bude aj on vozit, kam treba, aj on chodit po lekaroch, aj on ostavat na OCR, on nakupovat oblecenie, a tak dalej. A tu nastava problem.
Zatialco mna je lahke donutit, aby som pracovala naplno, lebo jednoducho neda peniaze, iba alimenty, ja nemam ziadne paky aby som si vynutila dodrziavanie dohod o starostlivosti o deti.

Kazdu jednu vec prehadame na stokrat, som uplne vycerpana. Potrebujem energiu do prace, na deti, na domacnost, proste na fungovanie. Vazne uvazujem nad tym, ze sa na to vykaslem, a vsetko si budem robit sama (co vlastne chce tymi hadkami aj docielit), nech mam sväty pokoj. No na druhej strane si hovorim, je to otec, nie navsteva. Prist si pre deti, ked si to praje, ked to ma dohodnute a ist si s nimi na zmrzlinku, ci k babicke, to je aky veget. A aky je to vzor pre deti?

Hovorim si, je to ich otec, maju pravo sa vidiet navzajom, no na druhej strane zacinam chapat zeny, ktore maximalne takeho chlapa odstrihnu od seba aj od deti. Lebo on ma tiez aj nejake povinnosti, nielen "rekreacia". Tiez mi nevyhovuje byt v pozicii, ze mama stale len sekiruje, aby sme sa ucili, zuby umyvali, odpratavali po sebe topanky a s ocom je sranda. Inymi slovami, nakoniec mi to s detmi pokazi vztah a on bude za chrumkaveho.

Ako sa da tomuto zabranit? Bez dalsieho minania energie?

anonym_79e165
13. apr 2026

@anonym_autor Na súde by som to naňho presne vytiahla- že starať sa nechce, nepomáha, nezaujíma sa o potreby deti, kruzky, nenakupuje oblecenie, všetko ne problém, všetko sa treba doprosovať. Nech ti dajú pekne vyzivne!!
A kľudne aj to že striedavku nechce, že si iba užíva a donesie sa k deťom, kedy to JEMU vyhovuje, ale nie kedy deti chcú vidieť otca.

anonym_ab033a
13. apr 2026

ale ved mozes dat na sud zverit deti jemu .. a ty si ich ber len na zmrzlinu ci kebab ... alebo teda striedavka

anonym_3bdc64
13. apr 2026

Ahoj, tomu sa nevyhneš. Ak ti na deťoch záleží, budeš stále trvať na tom, aby sa učili, robili si úlohy, umývali zuby, nejedli len samé somariny..... Ich otec to má u prdele, aj keby si týždeň uňho tie zuby neumyli, nebude ich nútiť. Teraz sa to deťom bude zdať super, on bude za toho dobrého. Buď zásadová, trvaj na tom, čo povieš, ale buď aj tou milujúcu, láskavou mamou. Deti časom pochopia a dajú ti zapravdu. Pýtaj vyššie výživné, keďže inak prispievať na nich nebude.

anonym_09a09a
13. apr 2026

Si zapamätaj jedno, to , že deti sa chcú teraz radšej hrať, ako umývať zuby, či učiť sa, sa raz zmení. Neskôr budeš ty zbierať úrodu , a otec sa zdiaľky pozerať, lebo oni vyrastú, a pochopia, kto im chcel dobre.
Jemu nedávaj úlohy, ale podmienky, môže sa s deťmi stretávať len v dohodnutom čase určeným súdom. Žiadne také, že si príde kedy chce. Premárni čas, tak nabudúce podľa rozhodnutia súdu. Aj on pochopí, že to myslíš vážne. On má jednu výhodu, on je povinný len platiť výživné, brať si ich nemusí, keď nechce.

moonlight1210
Včera o 05:06

Neviem, kolko rokov maju deti.
Ale skus na neprijemne veci ist tak, aby to sami podvedome chceli robit. Napriklad po umyti zubov, alebo kedykolvek ich len tak poziadaj, aby ti ich ukazali a vzdy ich pochval (alebo dobroprajne, trosinku akoby zavistlivo zavzdychaj), ake ich maju krasne, pekny usmev, ze im take ciste biele zubky moze jeden zavidiet. Ze vidiet, ze sa o ne dobre staraju. Buduj v nich povedomie, ze su na svoje zuby hrde a chcu sa o ne starat.

Tak to budu robit dobrovolne kdekolvek, aj ked tam nie si a nestojis nad nimi. A budu mat divny vnutorny pocit si ich neumyt, aj ked im niekto povie, ze netreba.
Asi ako mame kazdy, ked sme nauceni si tie zuby umyt a zrazu sme v situacii, ze sa neda. Tak mame z toho neprijemny pocit a sme nesvoji.

O skole sa da nenapadne rozpravat rozpravat tak, ze ked sa objavi prilezitost, tak im zdoraznis dolezitost a prinos vzdelania. Dolezitost a vyhody cielavedomosti. Planovania si. Ze ked sa stastie unavi i na somara sadne. Ale ked ten somar nie je na to prirpraveny, tak mu to stastie obratom ruky hned aj odleti. Prepasne prilezitost.
Ale nechas na nich, aby si sami potom o tom porozmyslali.

Na ulohy im nenapadne budes podsuvat vyhody a pocit odmeny, ked si ju urobia hned. Kludne si spociatku s nimi k tomu sadni, a ked to bude hotove, tak zdorazni tu cast odmeny: A je to, mas to hotove, teraz uz mas iba volny cas (az do zajtra, az do nedele,… ) a nemusis na to viac mysliet, mozes sa uz len hrat. Nie je to super?
A za odmenu im dovol ist urobit jednu vec, ktoru chcu hned. Napriklad ist si pozriet nejaky jeden film, hrat sa na dve hodiny na PS, cokolvek. Este im k tomu dones nieco male dobre pod zub a daj najavo, ze im to doprajes. Ze mas radost z toho, aki su sikovni, ze to takto dobre urobili.
Upevnis tak ich dobry pocit z odmeny, ked vydrzia ako prve odmakat tu neprijemnu cast. Spoja si to ako navyk.
A je sanca, ze aj s tatkom sa budu tak chovat. Ze mu povedia, ze najprv ulohy, potom pojdu s nim niekam.

V detskej izbe zaviest system, ze podobne hracky su spolu pri sebe a kazda vec ma svoje presne urcene miesto.
Najlepsie vytriedit, ak ich mate vela, a nechat v strednych policiach miesto na “vystavku” - teda vsetky docasne veci, co zbuduju, aby si ich tam vedeli na nejaku dobu odlozit - stavby z lega napriklad, nakreslene nove obrazky,… aby sa aj toto dalo vzdy lahko odlozit.
A potom kazdy vecer vsetko okolo siestej-siedmej uz upratat (co je lahke, ked kazda vec ma presne urcene miesto) a robit nejaku cinnost, kde uz sa nic z polic nevytahuje, nez pojdu spat.
Alebo nechat vonku uz len tu jednu hru, ktora sa potom pred spanim uprace.

Rano spolu postlat postele (i v spalni) a pripominaj im, ake je to aj pre teba super vecer ist do pekne upravenej postele. Ako sa ti lepsie spi.

Dotiahni ich k vareniu. Nech sa naucia ti pomoct ocistit a krajat zeleninu, alebo ine veci.
Nauc ich jednoduche jedla, co si vedia sami urobit.
Usetri ti to cas, az sa niekde zdrzis.

Zaved ich domace drobne zodpovednosti - napr. jeden bude mat za ulohu strazit a vzdy doplnit toaletny papier (aj pri nakupoch sa obrat na to dieta, ci je ho doma dost a treba dokupit). Druhy vysypat kos.

A tak rozne v nich nenasilne budovat navyky tym, ze im ich nenapadne zdoraznujes, co prijemne z toho ziskavaju. A upozornujes ich nenapadne, aby si vedome uvedomovali dobre pocity z toho.

Je to robota, ale oplati sa. Lebo ty si sice za toho mileho policajta a tatko za benevolentneho kamosa, ale ty nesutazis o oblubenost s ich tatkom. Ide ti o deti a vase spolocne pohodlie, ktore ty s nimi mas.

Tatka neries. Iba zaved rezim aj jemu. Ked mate sudom urcene stretavanie, tak mu nedovol benevolenciu, ze to porusuje. Pride si kedy sa jemu zachce, a ked sa mu zrovna nechce, tak sa na deti vykasle.
To nie je o tom, ze mu branis byt s detmi, ale stanovujes hranice.
A ked sa to bude opakovat, detom pripomen, ze obcas sa to stat moze kazdemu (ze mu do toho nieco pride), ale nie stale (alebo casto). A ze ak niekto chce a zalezi mu na nich, tak si ten cas urobi, aj keby si mal kvoli tomu stopnut na kolajniciach lokomotivu, aby prisiel.
Navyse ked presne vie, kedy s nimi ma byt, tak si moze zariadit veci dopredu, aby ten cas mal.
Pretoze tym ich ucis budovat si hranice, co sa da tolerovat a co uz nie.

anonym_8f4905
Včera o 08:24

U nas dohody z cias ked sa ex pri rozvode hral na tatinka neplatia. Syna si vezme obcas na vylet aj to ho vrati hladneho cize kym oni su prec ja varim 😒. 2x za mesiac ho odvezie zo skoly . Ked som sa pytala na dohody zasmial sa ze on nemusi, dohoda plati v pripade ze chce. Vsetko si riesim sama nemam na vyber.

autor
Včera o 18:34
@anonym_8f4905

U nas dohody z cias ked sa ex pri rozvode hral na tatinka neplatia. Syna si vezme obcas na vylet aj to ho vrati hladneho cize kym oni su prec ja varim 😒. 2x za mesiac ho odvezie zo skoly . Ked som sa pytala na dohody zasmial sa ze on nemusi, dohoda plati v pripade ze chce. Vsetko si riesim sama nemam na vyber.

@moonlight1210 🙏 Dakujem, toto som potrebovala pocut.

S tymí hranicami s casom s otcom som opatrna, lebo moze sa mi stat, ze ho budem potrebovat , tak aby mi to potom nedal pocitit, ze teraz neni jeho cas.

anonym_8f4905
Autor odpoveď zmazal
dadis
Dnes o 07:45
@anonym_autor

@moonlight1210 🙏 Dakujem, toto som potrebovala pocut.

S tymí hranicami s casom s otcom som opatrna, lebo moze sa mi stat, ze ho budem potrebovat , tak aby mi to potom nedal pocitit, ze teraz neni jeho cas.

@anonym_autor Deti mas v starostlivosti ty alebo mate striedavu alebo spolocnu starostlivost? Lebo to je velmi podstatna info. Ak mas deti zverene do starostlivosti ty, tak otec skutocne nic nemusi, je to jeho pravo sa s detmi stretavat. Povinnost ma len uhradzat vyzivne. Ak to nechces takto - smeruj svoju poziadavku smerom na otca deti v zmysle zmenit typ starostlivosti (striedava, spolocna) a dajte si dohodu schvalit sudom. (sud ho nevie prinutut, tu je to mozne len so suhlasom otca) Alebo sa s tym zmier 🤷‍♀️

sense
Dnes o 08:10

Moj ex si brával dcéru pravidelne, lebo chcel s ňou tráviť čas, ale tiež to bola viac rekreácia a povinnosti na mne, ale teda základné veci ako hygiena, jedenie pri stole, žiadne sladkosti pred jedlom a upratanie veci fungovali. Ostatné povinnosti ale nie. U nás najviac pomohlo nebojovat proti tomu plus teda dcéra si priala aby som k lekárovi či na rodicko išla ja, a to nebol pre mňa problém. Našťastie povaha mojej práce ,mi to dovoľuje, plus nerobím 100%. A pre mňa bol najdôležitejší kľud a nie stres s ex, a takisto aby dieťa poznačil rozvod čo najmenej. Ex videl že nebojujem , nepoucam tak aj z jeho strán sa niektoré veci zmenili. A teda keď začal on mudrovat, čo by som mala a ako by som mala ohľadom dcéry, tak som mu len povedala ,že keď vie všetko lepšie ,môžme si to vymeniť, ja mu pošlem smiešne výživné a veľmi rada si počas dvoch dní v týždni s dcérou užijem zábavu a povinnosti budú na ňom. A po veľmi rýchlej dobe pochopil že mám jeho a jeho nevyžiadane rady v paži. A s odstupom času si rozumieme pomaly lepšie, ako počas manželstva.

anonym_ce0322
Dnes o 09:49

@anonym_autor Mám dieťa s mužom, ktorý po rozchode o dcéru nejavil záujem. Dcéra má už 17 rokov a otec jej vždy chýbal. Keď sa s ním má sporadicky stretnúť, ešte aj dnes tri dni predtým nespí. Pred vyše dvoma rokmi som stretla súčasného partnera. Mal malé dieťa, ktoré preňho bolo stredom vesmíru – až kým sa jeho ex nerozhodla ho oň pripraviť. V živote som nevidela také silné puto medzi otcom a dieťaťom.
​Na Slovensku však súdy konajú vskutku zaujímavo. A čo tým chcem povedať? Žijem s mužom, ktorý má 100 kíl čistej svalovej hmoty, holú hlavu a keď ho uvidíš, povieš si, že vypadol z filmu o Hulkovi. Ale často, keď prídem domov, má slzy v očiach. Kedysi som žila s mužom, ktorý mal problém spomenúť si aj na naše narodeniny... Obe deti, ktoré som zažila (moje aj partnerovo), svojich otcov milovali a milujú. Každý, kto sa snaží odstrihnúť dieťa od rodiča, je len chrapúň, ktorému ide iba o vlastné ego.

som_realistka
Dnes o 12:54

Neodstrihavaj ho, trvaj na striedavej, a vypracuj si s pravnou pomocou co najpodrobnejsiu dohodu. Ak nebude suhladot si striedavou tak co najvyssie vyzivne a samozrejme aj polovicu z mimoriadnych nakladov. Mne sudkyna povedala, ze sudy nemozu nutit otca zaujimat sa o dieta ani ho nedonutia dodrziavat ze si ma po dieta chodit ALE mozu ho donutit platit.

katariinam
Dnes o 13:00
@anonym_09a09a

Si zapamätaj jedno, to , že deti sa chcú teraz radšej hrať, ako umývať zuby, či učiť sa, sa raz zmení. Neskôr budeš ty zbierať úrodu , a otec sa zdiaľky pozerať, lebo oni vyrastú, a pochopia, kto im chcel dobre.
Jemu nedávaj úlohy, ale podmienky, môže sa s deťmi stretávať len v dohodnutom čase určeným súdom. Žiadne také, že si príde kedy chce. Premárni čas, tak nabudúce podľa rozhodnutia súdu. Aj on pochopí, že to myslíš vážne. On má jednu výhodu, on je povinný len platiť výživné, brať si ich nemusí, keď nechce.

@anonym_09a09a toto je cista pravda

anonym_c855ae
Dnes o 13:05

Ja by som ťa poopravila. To nie ja som ho odstrihla.
Odstrihol sa sám. Práve týmto prístupom. Týmto nezáujmom. Občasnou návštevou k babičke. Cez letné prázdniny 30 minút na zmrzlinku a naspäť domov. Ani jedno vyšetrenie, ani jedna OČR, ani prázdniny, časom ani sviatky (aby som mu nekrivdila, prišiel 2x na Štedrý večer okolo štvrtej a okolo ôsmej už boli naspäť). Už je to 12 rokov. Keď som to riešila na súde, stále dookola som počula vetu "otec má právo". Neviem, kde sa stala chyba, že matka má len povinnosti 🤷‍♀️ Dnes má dcéra prijímačky na VŠ. On o tom ani nevie. Nepýta sa. Pred mesiacom mala narodeniny. Poslal jej sms. Býva v tom istom meste. Viac nepokračujem.......