Vraj psychicky týram dieťa
Chcem vedieť vaše skúsenosti...dcéra má 12 rokov,je to už veľká slečna. Má veľa požiadaviek, mnohokrát aj teda odôvodnených potrieb. Otec platí na ňu 100€. Nič iné nekupuje, nehradí...je to v poriadku,keď jej poviem, že si na väčšie výdavky má polovicu pýtať od otca? Napr.bicykel, momentálne nový rám a sklá do okuliarov (je to cca
200€). Exmm mi napísal, že som chorá, že zaťažujem dieťa takýmito vecami...ked mu napíšem ja, odpoved je negatívna-nedám☹ Exmm má normálny slušný plat, súd mi odklepol aj zvýšenie výživného, ale sa odvolal... Na sociálke mi kolízna povedala,nech si dcéra pýta...je to týranie? 😖
Nie je to týranie! Tvoj exmanžel je jednoducho žgrlavý sebec ktorého zrejme nezaujíma či jeho vlastné dieťa má všetko čo potrebuje,len aby nan nemusel dať ani cent navyše a preto si vymyslel takúto blbosť a myslím že tým dosiahol to čo chcel
samozrejme že prv by som sa to všemožne snažila z neho dostať ja a keby to nepomohlo tak prosto by som poslala dieťa
že ich skutočne potrebuje,no keby ani to nepomohlo,už by som to viac krát neskúšala.dieťa si po odmietnuti môže vseličo domyslat.
@evelynm vychadzam z toho, ze dieta potrebuje zdravotnu pomocku, a ak otec hovori, ze na nu neda, lebo dietatu netreba a pani mu povie, popros otca... mna by ako dieta toto dost zneistilo, ak by som pocula o odmietavom postoji otca, dokonca by som asi bola aj nahnevana na matku, ze nema dost penazi... takze tu je zahravanie sa s citmi dietata a toho by sa mal kolizny opatrovnik vyvarovat, predpokladam ze ako odborny statny dozor ma na to mat vzdelanie... Ide o dieta, nestavat ho do pozicie toho, kto ma riesit existencne problemy! Nepoznam tie konkretne pracovnice, ale ich rada bola urychlena a neempaticka voci dietatu, starosti hodili na dieta!
musím sa kolíznej zastať,vždy konala len a len pre deti a naozaj na súde sa snažila byť objektívna...oni s tým nevedia nič urobiť...
Že týram dcéru, to mi exmm napísal do mailu dnes...s dcérou mám výborný otvorený vzťah,ale už nevládzem ďalej sama ťahať to,na čo sú obyčajne dvaja☹ Mám 4 deti a keď budem starším dvom neustále supľovať aj otca,ktorý na to ale má,čo mi zostane pre tých ostatných?
@dazdovka , bola si pri tom rozhovore? mozno to pracovnicka uradu povedala v nejakom kontexte, ktory nepozname. Nevieme, ci bola jej rada urychlena a neempaticka. takze oznacit ich ako kravy sa mi vidi nanajvys nevhodne a neslusne.
Nepozname ani celu situaciu tej konkretnej rodiny, vieme len to, co krprtka napisala. V ziadnom pripade nechcem jej slova spochybnovat, ci znevazovat, ale drzat stranu jednemu a odsudit druheho na zaklade par neuplnych informacii nepovazujem za spravne. Nevieme, preco otec dievcatka reaguje takto. To vie len on a mozno krprtka. Ak by on podal svoju verziu, mozno by niekto takto nadaval na krprtku...
teraz sa neuraz, ale skus sa na situaciu pozriet zo strany tvojej dcery. Nebolo by ti trapne, aby teba vlastna matka zatazovala tym, ze si mas pytat peniaze od otca? To nie je jej problem, ale tvoj, dcera za to akeho ma otca nemoze, nestazuj jej to este viac. Riesit to s nim musis, zial ty. Aj ked si, pochopitelne nahnevana.
A druha vec, nosi tvoja dcera nejake specialne okuliarove skla? Pises o sume 200 eur, co je dost vysoka suma, to by som nedala za okuiare pre seba, nieto este pre dieta. Nosim okuliare a viem ake su ceny. V dnesnej dobe existuje velke mnozstvo optik, maju rozne akcie, kde zozenies kvalitne kompletne okuliare za polovicu trejto sumy, a mozno aj nizsiu.
@dazdovka , tebe sa to vidi nepodstatne moralizovanie, pre mna je to otazka slusnosti.
Indicii je malo. Velmi malo a su jednostranne. Preto cokolvek niekto z nas napise, vobec nemusi byt relevantne.
Moja rada moze byt preto len vseobecna. Pokusit sa slusne komunikovat s byvalym muzom. Nenechat sa strhnut k utokom a hadke. Poziadat o zvysene vyzivne. Ak je podane odvolanie, pockat na rozhodnutie sudu. Naroky deti prisposobit rozpoctu rodiny. Do financnych zalezitosti rozidenych partnerov netahat deti, toto je vec dospelych.
@krprtka ked si ex mysli ze dceru tyras, nech sa on komplet postara o jej potreby a ty si s nou budes uz len uzivat nezatazena existencnymi problemami, hadam nenecha svoje vlastne dieta trpiet, ak ma chrbtovu kost. Moj ex je podobneho razu, posiela 80eur a vyhadzuje mi na oci ze sa nestaram a minam nvsetko na druhe dieta..
ja som trocha zaskocena, vybojovala si na sude 2 starsie deti, penazi extra neni a potom si si nasala ineho a mala s nim dalsie 2 deti. Takze tie 2 mladsie maju vsetko lebo terajsi manzel sa o ne postara, ale tie starsie musia ist pytat svojho? no ja neviem keby som sa druhy krat vydala a mala s nim deti tak by ten druhy platil a zabezpecil vsetky deti rovnako. no len dufam ze aj s tym druhym sa nerozides lebo uzivit sama 4 deti je to tazko.
@tova vsetky deti maju u nas rovnako,neviem,kde si citala,ze nie...na starsich ide,pochopitelne,ovela,ovela viac financii...aj som si myslela,ze sem poslu rady ti,ktori to nezazili a preto to nechapu...poviem to takto-aj ja potrebujem nove okuliare,ale kupim radsej dcere a takto je to so vsetkym...som teda normalna mama.
A ano,mam v plane sa rozist aj tentokrat a z vyzivneho na 4 deti si budeme uzivat...
Tak ja som zostala zaskocena tiez z tohto prispevku,ale dakuj za nazor.
@krprtka a chodi dcera k otcovi? Tam by mohla zapracovat na neho, spolu s tebou..pisu tu baby ze nezatazovat dieta...lenze ja si myslim ze to nieje zatazovanie, je to realna situacia a tvoja dcera ma dost rokov aby nezila v bubline. Tiez si pametam z detstva obdobie ked boli nasi uplne bez penazi a my ako deti sme o tom vedeli. A vedeli sme ze na zimu bude bunda zo sekaca a nie nova, ze na novy bicykel mozme zabudnut atd. Ano je to zatazovanie dietata dospelackymi problemami...ale taky je zivot...
Takuto taktiku vyuzivam aj ja ..a to mam len 4 rocnu dceru..chce novy bicykel..tak som temu nadhodila ked si bol pre nu...a pred nou...ze sa na ten bicykel zlozime...lebo viem ze mne do ruky on peniaze neda (zrejme by mal pocit ze ich dava mne nie malej), radsej nech si nejaky vyberie ona a potom ho pojdeme kupit vsetci spolu.a mienim v tom pokracovat cele detstvo...je to aj jeho dieta tak nech sa stara aj on, preco by som to mala vsetko tahat ja a on potom ako borec najvacsi ju vezme na pizzu a kolotoce, nakupi kraviny a zrazu je tatinko najnaj..lebo mame po zaplateni vsetkych vydavkov nic neostalo ale to dieta (aspon take male nechape)
A pokial bude taky skupy sebec ze jej neda nech si to vysvetluje jej..nech klesne v jej ociach...naco udrzovat iluziu o tom aky je super ked taky nieje. To je to iste ako keby ho pred nou ohovaras..tiez s neho robis nieco co nieje. Nech si ten nazor aky bude mat dcera na neho urobi svojimi cinmi on sam
@krprtka Povedz mu na rovinu, že tak ti to poradili na sociálke, tak ťa iste nebudú na sociálke nahovárať na týranie dieťaťa. Keby to dcére bolo trapné, tak sa ho to neopýta a nasilu ju do toho neprinútiš, takže sa ho to opýtať asi chcela. Nech jej povie do očí, že nedá a nie tebe vypisuje, že týraš dieťa. Jasné, hnevá sa , že si ho zahnala do kúta, tak útočí.
@lujza123 juj ale ty mas asi este male dietatko, to sa celkom da vybrat sa s oteckom a dietatkom na nakup, autorka tu ma 4 deti a dvanastrocna slecna toho potrebuje teraz hrozne vela, keby ma volat ex na nakup kazdy tyzden, tak sa otecko zacne aj zatajovat pred dcerou, co ho stale bude prosit o prispevok na to a hento (ten nas to robi)... Akurat zaziva rastovu exploziu, kazdy mesiac vyskocia neplanovane vydavky - od oblecenia, topanok, potrieb do skoly, fura hygienickych a kozmetickych kravin, bez ktorych opupakovany pubertak nevylezie z domu, skolske exkurzie, lyziarsky, vylety, divadlo zo skoly, atd... Skolska taska, vetrovka, topanky - ani netusis ake to zvykne byvat nekvalitne, aj napriek vysokej cene a predsa sa to pri dennom pouzivani rychlo nici. Uplne ju chapem, je na materskej, robi doma sluzku tolkym detom, non-stop zamestnana vychovou a domacnostou a henten bezcharakterny chruno este bude utocit na city...
Napr. nas otecko uz mne nedviha telefon a ked je s dcerou raz za uhorsky rok, tak idu spolu do obchodneho centra, ze jej teda nieco nakupi, ale to chuda sprostucke, aby ju mal otecko trosku viac rad, ona si vybera uplne handry z vypredaja za co najmenej penazi. Len aby ocko videl, ze ho nechce zmykat, aby ju mal este trosku rad, ked jej neschopna mama nezaraba (som na materskej).. Na vianoce jej daroval obliecky na paplon (!) a na narodky jej sluboval fotak, ked sme vsak v den narodenin volali, ci to ako myslel vazne ze jej ho kupi (aby som vedela ci jej s manzelom dame peniazky na iny darcek, kedze viem ze fotak strasne chcela), tak do nej naziapal, ze co ho otravuje a dosloval povedal, ci si mysli ze serie peniaze. To sa stalo na jej narodeniny, aby som upresnila otecko pracuje vo firme svojich rodicov a chodi si aj privyrabat do zahranicia a za to s priatelkou stavaju luxusny dom ktory sa pred nasou spolocnou dcerou snazili utajit - oficialne je to dom jeho priatelky, aby som nemala dovod na zvysenie vyzivneho ked si tak dobre zije a aby sii dcera nerobila nijaky narok v pripade ze by sa jemu nieco stalo...
@krprtka ved hej, dospievajucim detom treba v tomto veku dvakrat do roka komplet vymenit satnik, topanky sa rozpadnu raz-dva ked kupis lacne, tie deti musia sa vysporiadat s nahlou zmenou telesnych proporcii, ked som len pocuvala od dcery ako sa v kolektivne navzajom sleduju a chladnokrvne si flusnu do tvare kritiku na vyzor, k tomu enormna zataz v skole (dnes som sa bavila s dcerinou ucitelkou, ze ona z jej praxe vypozorovala, ze najhorsie pre deti su druhy polrok 7.rocnika a prvy polrok 8., tym aky napor uciva maju zvladat a ma pocit ze kazdym rokom to je pre tie deti tazsie a tazsie), jedia ako kobylky, alebo vsetko ofrflu... Na jednu matku je to permanentny stres, oteckovi staci zarobit a aj to mu pride zatazko, poslat adekvatnu ciastku, aby z polovice pokryla potreby dietata, doprcic, ved podla mna by mali posielat viac ako polovicnu cast, ak dieta nemaju v starostlivosti, toto sa mi nepaci, ze delia naklady dvojmo a mama si moze vlasy sklbat od nervov, co s nimi preziva...
@krprtka hej, prave preto som sa pytala, lebo som to tusila. Viem ake su ceny ramov a skiel, a take sumy ako si uviedla su len v pripade skiel, ktore sa pouzivaju prave pri takychto ochoreniach. Nuz a ked ma tvoj ex takyto postoj, ze nepusti ani o cent viaz, nez urcil sud vyzivne. V tomto pripade su to peniaze nie na to, ze by dieta pozadovalo nejaky luxus, ale nutnost. Ja som to len pisala z pohladu dietata z rozvedenej rodiny a viem ake to pre mna bolo ziadat otca o nejake peniaze navyse. A podobne ma problem sesterka s exmanzelom, plati jej 120 eur na dve deti, kupil im vianocne darceky a tie peniaze si odratal z vyzivneho, takze v januari jej prislo o 50 eur menej a ked sa pytala, ze preco, on jej odpovedal, ze ved im kupoval darceky. V tej chvili nevedela, ci sa ma rozosmiat, alebo rozplakat, alebo ho niecim ovalit po hlave nech sa spamata. 😀 V praxi sa nanho absolutne nespolieha, vyzivne berie ako "raz pride raz nepride" a snazi sa vsetko zvladnut sama.
@grettka brutal.... tak ten moj ex detom ani na vianoce ziadne darceky nedal - aspon nemal co odratavat... inak rovnaky kreten asi ako ex tej tvojej sesterky...
@kaktusik007 som na tom uplne rovnako na syna dostávam 100 EUR má 13,5 roka, dcéra má 18 rokov ale je ťažko postihnutá a na ňu mi platí 180 EUR a len za lieky pre nu dávam 50 , cesta do školy špeciálnej má vyjde mesačne na 100 EUR, neviem kde je strava, starostlivost o ňu ako večné dieťa, pomôcky do školy.
Syn je v nenormálnom raste, športuje a doslovne žere. Deti nevidel 4 roky a vôbec o ne nejaví záujem , pár krát som mu aj písala že či neprispeje na lyžiarsky alebo na výstroj , alebo tábor, uplne ma odignoroval alebo mi vulgárne nadal že ked som sa skurvila ( v jeho preklade po rozvode znova vydala ) nech sa starám.
Už nepýtam priamo od neho ale dávam na súd pravidelne o zvýšenie vždy po dvoch alebo troch rokoch.
@tova ja neviem prečo by môj terajší manžel mal plne financovat svoje nevlastné deti , ked oni svojho otca maju , ktorý aj slušne zarába. Dosť že sa o ne riadne stará .
@maminuska jeminenky... to ja mam viac na moje 2 a 3 rocne, ako ty na 13 rocneho..... uplne ze nemam slov....
@kaktusik007 môj ex má čistý plat 960 EUR no a z toho odvádza zatial 280 na deti .Je tiež ženatý a v ďaľšom vzťahu deti mať už zrejme nebude. Ale o chvíľu idem podávať návrh na zvýšenie výživného na syna. Už som sa voči jeho nadávkam obrnila , idu u mňa jedným uchom dnu a druhým von .
Akože darčeky k narodeninám, na Vianoce, tak o tom moje deti môžu akurát tak snívať. Za celé roky sa ani raz neopýtal ako sa maju , aké maju v škole známky , dokonca nevie ani kde chodí dcéra ďalej po základnej škole, ako sa volaju ich triedny učitelia, k akému lekárovi chodia.
Keď mi aj náhodou odpíše , tak ma oslovuje priezviskom ( a to je ešte tá lepšia možnosť ) alebo mi rovno napíše aby som neotravovala sliepka jedna ... čo k tomu dodať , jedná šanca ako vytlcť z neho peniaze je súdnou cestou a keby neplatil následne exekúciou.
@maminuska zastrelit.... ako sorry, ale fakt ma nic insie nenapada.... vidis, to moj ma 835 eur v cistom - a odklepli po 120 na chalanov.... a aj to mi pride malo - iba teraz som dala za skolku 220 eur - sice na dva mesiace dopredu, ale aj tak... 110 eur mesacne???? skolka pre dve deti???? brutaaaal....
tak ja dostávam nadštandardné výživné podľa môjho exmm...100€/dieťa.Cistý plat cca 1000€.Deti majú 9 a 12 rokov.

@krprtka dieta nemoze za to, ze je otec debo a nezaujima sa. Riesila by som to s otcom dietata v kazdom pripade, robila by som s nim randal, alebo s jeho rodicmi, nech mu dohovoria, mal by prispiet na take veci ako skla do bryl, to co ma znamenat... Dcera si ma pytat, ponizene prosim, otecko ja nevidim, pustite korunku? Chuda dieta ☹