icon

Vyrovnanie sa s výčitkami pri odchode z manželstva kvôli deťom

24. feb 2026

Zvazujem odchod od manzela. Mame 3,5 rocne a 1,5 rocne dieta.
Vycitali ste si to pri takych malych detoch ze vlastne nikdy nezaziju/nebudu si pamatat kompletnu rodinu? Ze uz to bude navzdy len raz s mamou, raz s tatom, mozno casom nejaka nevlastna mama/tato.
Co vam pomohlo sa s tym vyrovnat? Divam sa na ne ako tu maju svoje zazemie, svoju izbu, hracky… a ze ich vytrhnem z ich znameho prostredia a presuniem do zivota v mini byte, malo priestoru, mensi komfort, mensia financna istota.
Je to odo mna hnusne ze vlastne uvazujem ze “vydrzim” kym trosku nevyrastu? Citim sa ako totalny slaboch ze neviem vykrocit vpred a spravit hrubu ciaru. Je lepsie to ukoncit kym su male alebo pockat?
Rodina by mi pomohla ale pre moju chybu vo vybere partnera maju na to doplacat moji rodicia? Do roboty nepojdem urcite este najblizsi rok.
Muz ma nebije, nie je zavisly na nicom…ale ja mam pocit akoby mi ubera zivotnu energiu. Ja sa chcem smiat a on chce na vsetko hundrat. Ja vo vsetkom hladam pozitiva a on len ako sa nic neda, nic nefunguje.
A teraz mi ide v hlave len ze moje deti nikdy nezaziju rodinnu dovolenku, nikdy nebudu komplet s rodinou pri vianocnom stromceku, uz len striedanie sa raz mama, raz tato.tolko situacii ktore si hovorim ze budu pre ne uplne nezname. A co moj zivot? Budem sama na vsetko? Nejaka perspektiva na novy vztah? Kto chce zenu s dvomi malymi detmi. Najblizsich kolko rokov mozem vlastne zabudnut na nejaku blizkost ineho cloveka? Tolko ludi je rozvedenych, ako ste to zvladli, ako dokazete fungovat a bojovat kazdy den…? Ja som hlavne velky introvert, velmi mi trva niekomu zacat verit, malokoho si k sebe pustim.

Strana
z4
anonym_fc7786
24. feb 2026

@anonym_autor ty svojho muza asi ani nelubis ze?

reanda
24. feb 2026

urob, co musis.. zvladnes to ❤
a k tomu, ze ci pockat, kym deti podrastu - ja som sa tak pri malych detoch snazila, aby mali pekne zazitky a ony si na nic nepamataju 😀

autor
24. feb 2026
@anonym_fc7786

@anonym_autor ty svojho muza asi ani nelubis ze?

@anonym_fc7786 lubim ale mam pocit ze si voci nemu zacinam robit nejaky blok. Lebo ja stale davam a on len berie.

anonym_fc7786
24. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_fc7786 lubim ale mam pocit ze si voci nemu zacinam robit nejaky blok. Lebo ja stale davam a on len berie.

@anonym_autor a bavila si sa o tom s nim?

anonym_e478d1
24. feb 2026

Aký máte vlastne problém? Skús sa zamyslieť. Byť sama, matka samoživiteľka je náročné. Ja som. Neustály kolobeh, deti, škola, lekári, práca. Do toho riešiť veci, ktoré riesil muž a ktoré som si neuvedomovala že existujú - prezut auto, pokazené umývadlo, pýtať niekoho, nech mi namontuje svetlo....ja by som sa rozisla iba za fakt vážnych okolností. Keď si vieš predstaviť,.že s ním dokážeš byť ešte xy rokov kvôli deťom, tak tie problémy potom asi nie su také veľké....

anonym_739053
24. feb 2026

@anonym_autor Podľa mňa toto nie je dôvod na rozvod. Je to životná fáza, možno MM tiež prechádza ťažkým obdobím. Nemysli si, že keď raz stretneš pána úžasného, tak že časom nespadnete do podobného odcudzenia. Vzťah je makačka, nie niečo, čo padne z neba a bude super už naveky. Porozprávajte sa, možno skúste nejaké spoločné terapie. Keď vyčerpáš všetky možnosti, potom uvažuj o rozvode.

zabka79
24. feb 2026

@anonym_autor jedna vec je predstavovat si ze si sama s detmi a druha ze si uz naozaj sama s detmi. Je to ine. A take male deti...mas nejaku pomoc? Ono to je velmi tazke vsetko tahat sama.

anonym_fc7786
24. feb 2026
@anonym_e478d1

Aký máte vlastne problém? Skús sa zamyslieť. Byť sama, matka samoživiteľka je náročné. Ja som. Neustály kolobeh, deti, škola, lekári, práca. Do toho riešiť veci, ktoré riesil muž a ktoré som si neuvedomovala že existujú - prezut auto, pokazené umývadlo, pýtať niekoho, nech mi namontuje svetlo....ja by som sa rozisla iba za fakt vážnych okolností. Keď si vieš predstaviť,.že s ním dokážeš byť ešte xy rokov kvôli deťom, tak tie problémy potom asi nie su také veľké....

@anonym_739053
@anonym_e478d1 suhlas. toto ozaj nie je dovod na rozvod

anonym_e1d0aa
24. feb 2026

dôvod rozchodu? Lebo čo si uviedla je také nijaké. si nemysli že stretneš niečo lepšie v živote. Len aby si sa nepopálila.
Od ex som odišla s malým dieťaťom - necelý rok, ale zas tam bol alkohol, žiarlivosť, agresia, polícia. Som rada že to nikdy dieťa nepamätá. Trvalo roky kým som si našla k sebe partnera. Odišla som k rodičom na krky.

marca12
24. feb 2026

@anonym_autor Nie,neodisla by som. Toto nie je dovod na rozvod. Vyskusala by som ist za psychologickou,dat dokopy seba a dostat iny pohlad na vec. Tvoj muz bol vzdy hundros? Bol by ochotny ist do manzelskej poradne?

marca12
24. feb 2026
@anonym_739053

@anonym_autor Podľa mňa toto nie je dôvod na rozvod. Je to životná fáza, možno MM tiež prechádza ťažkým obdobím. Nemysli si, že keď raz stretneš pána úžasného, tak že časom nespadnete do podobného odcudzenia. Vzťah je makačka, nie niečo, čo padne z neba a bude super už naveky. Porozprávajte sa, možno skúste nejaké spoločné terapie. Keď vyčerpáš všetky možnosti, potom uvažuj o rozvode.

@anonym_739053 Presne tak. Na vztahu treba celozivotne makat. Aj my,co mame harmonicke a pekne vztahy,mame ich vdaka tomu,ze sa usilujeme udrziavat a aj tak obcas pridu zle chvile,ale prezijeme ich s tym,ze vieme,ze bude zase dobre. To vsetko patri do vztahu dobre aj zle.

@anonym_autor Uvedom si,ze mate malicke deti a to otrasie kazdym vztahom. Je to velka zodpovednost, stres, unava. Snazte sa to napravit. Je skoda rozbit rodinu.

anonym_673042
24. feb 2026

A ja ti zase radím, urob to, kým sú deti malé. Moji sú už pubertaci a ja roky ľutujem, že som to neurobila. Zabila som život s človekom, ktorému na mne vôbec nezáleží. Možno som mohla ešte stretnúť niekoho, pre koho budem viac. Ale už je neskoro. A tiež sme iné vážne problémy nemali.

autor
24. feb 2026

Dovod by som nazvala ze chcem zit zivot nie iba prezivat.
Sme spolu od 22 rokov teraz mame obaja 30. Predtym bol taky pohodak, vesely, vtipny.
Teraz pride z roboty len sa stazuje, len hundre, chce ist s detmi niekam aj na prechadzku tak jemu sa nic nechce, chcem ist na vikend niekde trosku zmenu prostredia tak ubytovanie je zle, strava zla, prostredie zle. Vo vsetkom hlada nieco zle. Ale hlavne posledne mesiace hlada vsetky chyby len na mne, stale ma potrebu ma poucovat a vsetko co spravim tal je za tym nejake Ale…
Toto su asi take primitivne priklady a neviem to spravne opisat…ja mam proste pocit ze mi je pri nom tak tazko na dusi, ze sa nemozem schuti smiat, ze sa s detmi pri nom nemozem jasit, citim sa akoby zijem s robotom.
Na ziadnu terapiu so mnou nepojde a odsudzuje ludi co si nechaju odbornikom pomoct.
Napriklad deti ked rano vstanu vidia moju usmiatu tvar..ked vidia jeho tak len pockaj , teraz nie, chod sa hrat do izby.
Ja by som to rada nejako lepsie slovne pomenovala ale vsetko znie ako totalne klise. Proste sa s nim v miestnosti zacinam citim ako keby je nonstop hnusny uprsany den a je zamracene.

reanda
24. feb 2026
@anonym_673042

A ja ti zase radím, urob to, kým sú deti malé. Moji sú už pubertaci a ja roky ľutujem, že som to neurobila. Zabila som život s človekom, ktorému na mne vôbec nezáleží. Možno som mohla ešte stretnúť niekoho, pre koho budem viac. Ale už je neskoro. A tiež sme iné vážne problémy nemali.

@anonym_673042 nie je neskoro

blaazi
24. feb 2026
@anonym_autor

Dovod by som nazvala ze chcem zit zivot nie iba prezivat.
Sme spolu od 22 rokov teraz mame obaja 30. Predtym bol taky pohodak, vesely, vtipny.
Teraz pride z roboty len sa stazuje, len hundre, chce ist s detmi niekam aj na prechadzku tak jemu sa nic nechce, chcem ist na vikend niekde trosku zmenu prostredia tak ubytovanie je zle, strava zla, prostredie zle. Vo vsetkom hlada nieco zle. Ale hlavne posledne mesiace hlada vsetky chyby len na mne, stale ma potrebu ma poucovat a vsetko co spravim tal je za tym nejake Ale…
Toto su asi take primitivne priklady a neviem to spravne opisat…ja mam proste pocit ze mi je pri nom tak tazko na dusi, ze sa nemozem schuti smiat, ze sa s detmi pri nom nemozem jasit, citim sa akoby zijem s robotom.
Na ziadnu terapiu so mnou nepojde a odsudzuje ludi co si nechaju odbornikom pomoct.
Napriklad deti ked rano vstanu vidia moju usmiatu tvar..ked vidia jeho tak len pockaj , teraz nie, chod sa hrat do izby.
Ja by som to rada nejako lepsie slovne pomenovala ale vsetko znie ako totalne klise. Proste sa s nim v miestnosti zacinam citim ako keby je nonstop hnusny uprsany den a je zamracene.

@anonym_autor chapem Ta, mame male deti, pracu, starosti, velmi citim, ze treba sa starat o seba i o vztah. Preco hned riesis rozvod, nebude to lahsie, este viac stresu, skuste parovu terapiu, viac casu pre seba, modli sa za to, za muza, za lasku, ja verim na zazraky, len treba dat priestor, aby sa zacali veci hojit. Zaklad prvy, komunikacia, laskava, doverna, ak to nejde, cez mediatora, terapeuta. Taky zivot single mamy mi nepride ako cool moznost, ked ste ine ani nestihli robit so sebou.

anonym_b96795
24. feb 2026

Podla mna mate krizu, nevidim tu dovod rozmyslat nad rozvodom. Vidim tu dovod sadnut za stolom, takto sa narovinu s muzom porozpravat a navstivit manzelsku poradnu. Mozno hy isiel, ak by si mu to predostrela ako moznost pred rozvodom. Nezavrhuj napady skor nez sa k nim realne dostanes. Lebo inak to ano, povazujem za chybu aj voci detom, pokial hovoris ze ho lubis a pokial mate "len" taketo problemy, prepac ale toto je nieco, na com treba makat, a nie odist a vykaslat sa na to.

anonym_447f87
24. feb 2026

@anonym_autor ja som sa rozviedla, keď boli deti malé, život pred tým si nepamätajú. Keď niekomu povedia, že ich rodičia sú rozvedeni, zvyknú ich ľudia ľutovať. Moje deti nechápu prečo. Dcéra hovorí, že jej kamarátka žije v rodine, kde je otec žiarlivec a občas mamu bije. A ta jej kamarátka moju dcéru ľutuje, lebo ma rozvedených rodičov! Moje deti chodia k otcovi kedy len chcú, sú súčasťou aj jeho rodiny, aj mojej. Majú s ním dobrý vzťah a moje problémy s ich otcom som s nimi nikdy neriešila. Mali harmonické detstvo a cítili sa lubene aj mnou, aj ním. Kompletná rodina nie je zárukou šťastia a mnohé z nich sú horšie ako model rodičia od seba, ale doma harmónia.

domkakvet
24. feb 2026

@anonym_autor ja to tiez nevidim na rozchod, ale na spolocny vazny rozhovor.

anonym_673042
24. feb 2026
@reanda

@anonym_673042 nie je neskoro

@reanda myslíš? Tento rok mám 50. Ale vyzerám super, o záujem núdzu nemám. Len už ani neviem, či to vlastne chcem. Zabil vo mne všetku radosť zo života.

barka1
24. feb 2026

Rozisli sme sa, ked mali deti 4 a skoro 3. Nepamatuju si nás ako rodinu. Rozvod, ked su deti malé, ich poznamená menej, ako puberťákov. Máme striedavku, deti ostali doma, striedame sa my dvaja u nich.
ALE mali sme za sebou rok parovej terapie, intimne sme niekolko rokov predtym nežili. S muzovej strany tam bola agresivita voci mne. Toho svedkom boli aj deti. Už som ho nemala rada, on bol na mna vyslovene alergický, nechcel so mnou trávit čas. Nebol mi oporou v ničom, zhadzoval ma, bola som hromozvodom vsetkych jeho traum a frustracii. Velku cast svojho volného času trávil mimo rodiny.
A PREDSA je rozvod moja najvacsia životna prehra a velmi lutujem, ze som nebola schopna dopriat detom úplnu rodinu. Nikdy by som moje zaujmy nepovysila nad ich zaujmy.

Pripajam sa k tým, ktorí si myslia, ze tvoja situacia sa ani zdaleka nemusí riesit rozvodom. Nerob to.

anonym_673042
24. feb 2026

Všetky vo tu píšete, že rozhovor. To už určite urobila. To robíme každá ako prvé. A druhá strana nereagovala. Druhá strana problém zjavne nemá a nevidí..

anonym_673042
24. feb 2026
@blaazi

@anonym_autor chapem Ta, mame male deti, pracu, starosti, velmi citim, ze treba sa starat o seba i o vztah. Preco hned riesis rozvod, nebude to lahsie, este viac stresu, skuste parovu terapiu, viac casu pre seba, modli sa za to, za muza, za lasku, ja verim na zazraky, len treba dat priestor, aby sa zacali veci hojit. Zaklad prvy, komunikacia, laskava, doverna, ak to nejde, cez mediatora, terapeuta. Taky zivot single mamy mi nepride ako cool moznost, ked ste ine ani nestihli robit so sebou.

@blaazi on sa ti na mediátora a terapeuta vieš čo. Už to skúšala.

anonym_686f2e
24. feb 2026

Prichod deti velmi vztahom zamava a vela muzov sa takto zmeni, lebo je to pre nich velmi unavne a vycerpavajuce...je to ich forma obrany. U nas sa to zlepsilo ako deti podrastli a nejde vsetka energia len im. A zase co cakas? Ked iny fesak bude s tebou kazdodenne starosti a stres riesit, tiez to moze byt rovnake alebo budes mat stastie a deti budu mat noveho vysmiateho aktivneho tatina. Je to risk. Ak sa lubite a viete sa vecer pri telke chytit za ruku, vydrzte. Vies, zeny vztahy velmi precenuju....to keby sa takto k tomu nase mamy a stare mamy stavali, tak sme 3/4 z nas z rozvedenych rodin...

reanda
24. feb 2026
@anonym_673042

@reanda myslíš? Tento rok mám 50. Ale vyzerám super, o záujem núdzu nemám. Len už ani neviem, či to vlastne chcem. Zabil vo mne všetku radosť zo života.

@anonym_673042 nikdy nie je neskoro na radost zo zivota.. ci uz sama, alebo sa niekto bude chciet pridat, s kym ta bude zivot bavit.. hadam nechces do smrti uz len prezivat, lebo akoze niekto v tebe nieco zabil.. to si nerob..

autor
24. feb 2026
@anonym_686f2e

Prichod deti velmi vztahom zamava a vela muzov sa takto zmeni, lebo je to pre nich velmi unavne a vycerpavajuce...je to ich forma obrany. U nas sa to zlepsilo ako deti podrastli a nejde vsetka energia len im. A zase co cakas? Ked iny fesak bude s tebou kazdodenne starosti a stres riesit, tiez to moze byt rovnake alebo budes mat stastie a deti budu mat noveho vysmiateho aktivneho tatina. Je to risk. Ak sa lubite a viete sa vecer pri telke chytit za ruku, vydrzte. Vies, zeny vztahy velmi precenuju....to keby sa takto k tomu nase mamy a stare mamy stavali, tak sme 3/4 z nas z rozvedenych rodin...

@anonym_686f2e ked ja nemam problem s riesenim stresu ale skor so zdielanim radosti.
O deti sa staram hlavne ja ale nestazujem sa som spokojna, obidve deti mame uplnych pohodakov bezproblemovych zdravych. Obaja od narodenia bezproblemovo spavaju aj jedia aj vsetky povinnosti s detmi su zvladnutelne. Je velky rozdiel ci je zena doma s detmi vyspata a oddychnuta a ma moznost sa stretavat s kamaratkami/rodinou atd.
Ja ho cakam vysmiata doma ale akoby v momente ked pride domov tak odchadzal moj pokoj na dusi.
Niektore dni sa citim akoby zijem s upirom co vyciciava moju energiu.

pe_mi
24. feb 2026

@anonym_autor ja ti rozumiem, pre mňa by to bolo zlyhanie , ťažko by som sa z toho spamätavala a vyčítala si,že sme není úplná rodina
Rozumiem ale , keď sa niekto rozhodne pre rozvod z akýchkoľvek dôvodov, keď tak cíti

anonym_a838ae
24. feb 2026

Z tvojho popisu si nemyslim, ze tento problem treba riesit hned rozvodom. Aj s ohladom na malicke deti. Proste mate krizu, ludia sa menia pri malych detoch a starostiach s tym suvisiacich. Ak sa s nim da komunikovat, komunikujte, snazte sa najst priestor na zlepsenie, aj po malych zmenach, pripadne skuste manzelsku poradnu. To co pocitujes ty, pocituje vela zien, otazka je ci este chcete aspon skusit popracovat na vasom vztahu.
Po rozvode to nebude take jednoduche a ruzove s uzivanim si radosti zo zivota, kedze aj tak bude cela starostlivost zvacsa na tebe.

anonym_85b9ba
24. feb 2026

@anonym_autor a pred narodením dieťaťa určite nebol taký hundravý však ?

anonym_63987b
24. feb 2026

Ja ti napíšem za seba. Presne kvôli tomu som sa nerozviedla. Pozerala som na deti, hoci boli oveľa väčšie, ako tvoje. Ako dospelé to vôbec neocenili. Dnes ľutujem.
.

anonym_cea9f0
24. feb 2026

@anonym_autor preco je uhundrany?
Malo sa mu venujes, malo sexu, financna zodpovednost len na nom, alebo? Preber to s nim. Mozno sa este navzajom pochopite.

Strana
z4