icon

Vysporiadanie auta po rozvode

ketrin12
9. jan 2015

Ahojte potrebujem poradiť.S ex manželom máme po rozvode.Z majetku ktorý nemáme vysporiadaný ostalo iba auto ktoré on rýchlo ešte pred rozvodom prepísal na svoju matku aby sa nezahrnulo do BZM.Ja som si však prefotila pred tým kupno-predajnu zmluvu aj staré techničaky , čo on zrejme nevie, takže mám dôkaz, že bolo kupené za nášho manželstva.Nedá sa s ním nijako dohodnuť takže to chcem dať na sud.Pritom on auto užíva bolo len prepísané na jeho matku.Neni viazané žiadnym lízingom ani ničím.Ako napísať navrh a čo budem potrebovať?A kedže auto užíva on bude musieť dať urobiť znalecký posudok alebo sa to dá aj bez toho?Možno niekto povie že by sa nato vykašlal ale mám synčeka a tiež sa o neho starám a beriem si len čo nám patrí takže mam z toho dobrý pocit 🙂 Moc ďakujem za každu radu.

pribinak
9. jan 2015

Jedna baba tu vzdy pise, ze v Hospodarskych novinach je pravna poradna

alenah31
Autor odpoveď zmazal
lesanka845
9. jan 2015

aj tu na koniku je skupina pravna poradna,kde radia pravnici aodpovedaju rychlo,tak vyskusaj a nevzdavaj to.

draik
10. jan 2015

Zmluva, ktorou previedol exmanžel za manželstva automobil bez Vášho súhlasu na inú osobu, je tzv. relatívne neplatná, ak na jeho kúpu počas manželstva boli použité prostriedky z BSM. Tejto neplatnosti sa však musíte dovolať v premlčacej lehote, inak zmluva zostane v platnosti.

@alenah31
V záujme zadávateľky píště rady len v tom, v čom ste si istá. Len námatkovo - súd nemá lehotu na rozhodnutie o návrhu na vysporiadanie BSM; návrh možno podať len do troch rokov od rozvodu. Podobne by sa dalo vyjadriť k cca celej druhej polovici Vášho komentára.

danielka122
11. jan 2015

@ketrin12 Tiez ak ex partner dokaze ze peniaze za auto boli pouzite na spolocne potreby, z auta nedostanete nic, nieje to take jednoduche ako to tu opisujete.

danielka122
11. jan 2015

@alenah31 Z veci ktore tu pises mam pocit ze si nejaky pravnik amater, nezavadzaj uzivatelku a pis len fakty. Polovica veci ktoru si prezentoval su len polovicne pravdy.

danielka122
11. jan 2015

@ketrin12 A tiez ak ex dokaze ze peniaze za ktore bolo auto kupene nepatrili do BSM ale boli darovane iba jemu, po pripade mu bolo darovane auto , tiez na nho nemate narok. Na sud treba ist dobre vyzbrojena , lebo je to kazdopadne slovo proti slovu. Ak by mal manzel spisanu darovaciu listinu kde mu napriklad matka dava 10 000e , ktore nasledne pouzil na kupu auta , narok na peiaze z neho nemate ( ex partnerovi nic nevravte a dajte ho na sud ak by ste mu cosi naznacili mohol by sa velmi dobre pripravit a z penazi by ste nic nedostali, kedze darovaciu listinu mozu napisat s matkou aj spatne) Dufam ze som poradila

ketrin12
autor
11. jan 2015

@danielka122 ex so svojou rodinou vôbec nehovorí tam boli veľké zvady potom a ja mám so svokrou aj svokrom výborné vzťahy teraz tak viem že su na mojej strane ale nerada by som ich volala na sud a ťahala ich do toho ale z toho čo ste mi tu všetci poradili si myslým že som v práve a vyhram ten sud lebo mám aj nahradné kluče od toho auta a kartičku a keby som suhlasila s predajom všetko by sa odovzdalo takže právo je na mojej strane.Len by som chcela vedieť či je možnosť nejako to urýchliť či je tam nejaký poradovník aby som už mala s týmto pokoj.diki 🙂

danielka122
11. jan 2015

@ketrin12 Ide o to ze to nemusi byt len dar od najblizsej rodiny, teda otca a matky, ma surodencov? Aj oni mu mohli darovat peniaze, ako vychadza s nimi, hlavne to drzte v tajnosti,nie urychlit sa to neda, je na to poradovnik a sud ma cas, vysporiadat vas ale musi do 3 rokov. Tiez si treba uvedomit ze aj ked mate so svokrovcami dobre vztahy, ci pojdu aj na sude proti vlastnemu dietatu.Lebo to ze vam nieco hovoria a ci vas aj realne podporia su dve rozdielne veci. Tiez moze preukazat ze peniaze za auto boli pouzite na spolocne ucely napriklad na platenie lizingu , hypoteky a podobne.Vtedy by ste z auta tiez nic nedostali. Skuste to, ale pozor je tu riziko ze ak sud prehrate budete platit trovy konania a advokata sebe aj jemu, ak je to ale ozaj hodnotne auto tak do toho chodte ak by ste z neho maly aspon 3000e tak sa to oplati.

ketrin12
autor
11. jan 2015

@danielka122 myslým že bojujem za spravnu vec a že sa mi podarí uspieť niektoré fakty proste nepustia kupno-predajná zmluva čo sme to auto spolu kupovali vypísaná mojou rukou,nahradné kľuče a to že to bolo prepísané mesiac po podaní mojho navrhu na rozvod svedčí o mojej pravde myslým, že z logického hľadiska a ak je sudca mudry a spravodlivý, čo by mal byť teda , tak už len toto mu dokazuje že mám pravdu 🙂 tak či tak to vyskušam za pokus to stojí.

kiki2255
Odpoveď bola odstránená
soldi
3. jan 2022

@danielka122 pochybujem ze to je take jednoduche ze sa da zmluva darovacia napisat spatne 🙂 treba aj dokazat a zdokladovat prevod penazi

zun
3. jan 2022

Skúste sa dohodnúť ešte skrz svokrovcov, načo platiť sud