icon

Vysporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov po rozvode

14. apr 2025

Ahojte, mate prosim niekto realnu skusenost s vysporiadanim BSM po rozvode? Je mozne, ze by mi na sude odklepli aj vyplatit muza z tretiny a nie polovice bytu? Ci vzdy schvaluju iba polovicu? Nemam na to pravny narok iba moralny (opustil nas, mame male deti, ktorym potrebujem zabezpecit byvanie a z polovicnej sumy ho zial neviem vyplatit (taku pozicku mi nedaju) iba z tretiny.

nynia
•
Autor odpoveď zmazal
•
huxy
•
14. apr 2025

No ak sa neviete dohodnúť, tak cez súd keď to pôjde, tak ak ste obaja rovnocenní vlastníci, súd nemá dôvod odklepnúť to, čo píšeš.

balerina2025
•
14. apr 2025

pochybujem. jedine, ze sa mozete dohodnut, ale co je dnes moralne? nic
sud nezaujima, ze ty potrebujes zabezpecit deti

lucik194
•
14. apr 2025

právo je nad moralkou. ma narok na polovicu, dostane polovicu. este sa moze stat, ze on vyplati teba a on zostane v byte.....
nebud si taká ista, ze byt zostane tebe, preci by mal?

ak sa nedohodnete, byt sa predá a co zostane sa rozdeli na polovicu.

balerina2025
•
14. apr 2025

@lucik194 inac pravda. kde ma vobec istotu ze byt si nebude on narokovat?

melanta
•
15. apr 2025

Súd rozhoduje podľa práva. Takže vyplatíš mu polovicu. Ak nevyplatíš, tak vyplatí on teba alebo sa byt predá, hypo vyplatí a ostatok si rozdelíte. Toto sú možnosti, ktoré vyjdú zo súdu, pokiaľ sa nedohodnete.
Takže postav sa k tomu zodpovedne a premýšľaj nad alternatívami iného bývania, ak na toto bývanie prostriedky nemáš. Žiaľ, ak sa neviete dohodnúť, je irelevantné riešiť morálku a odporúčam začať myslieť pragmaticky, emocionálne riešenie problému ti len odoberá energiu.

zalka
•
16. apr 2025

A autorka nezabudni, delenie súdom je trosku drahšie ako dohoda. Súdny poplatok je 6% z hodnoty majetku.

dadis
•
17. apr 2025

@zalka 4%