Výživné dohodou
Dobry den neviete nahodou ako to je ked sa vyzivne dohodne bez pravnickej osoby??Chceli by sme sa dohodnut aj o case s malym ale bojim sa ze co ked zmeni nazor ci sa budem mat potom s cim obhajovat....Budem rada za kazdu odpoved aj vasu skusenost...Martina ☹
myslela som pravnika a lebo notara alebo niekoho kto by mi to dal pisomne aby som sa v pripade nezhod tym mohla ohradit....
My sme sa tiez na vsetkom dohodli tera tiez tym prechazdam teraz..ale muzovi v tomto verim takze viem ze mi platit bude
napíšete dohodou na papier, bude tam, že ste sa navzájom dohodli na výške výživného v tej a tej sume, splatné v ten deň do rúk matky alebo na č.ú., od kedy sa tá suma bude platiť. Môžete si tam dať aj ako sa bude otec stýkať s dieťaťom, ako často, od koľkej do koľkej, kde si ho vyzdvihne, ako a kedy ho vráti.....Potom to spolu podpíšete. Ale toto všetko by som riešila normálne súdom. Tam tiež môžete predložiť takúto svoju dohodu a odklpenú vám to. Jeden nikdy nevie ako sa vzťahy vyvinú a ty budeš mať aspoň poriadnu istotu 😉
my sme s exom mali rodičovskú dohodu, ktorú sme predložili na súd. dohoda obsahovala zverenie malého do mojej opatery, výživné a stretávanie sa malého s otcom. pripravoval nám ju právnik, aby nebol na súde problém. pokiaľ viem, tak už fungujú tzv. mediátori, ktorý pri rodičovskej dohode nahrádzajú súd a odobria rodičovskú dohodu.
nikdy nevieš, čo sa bude diať v budúcnosti a určite by som len tak dohodu medzi vami dvoma bez odobrenia súdu, alebo mediátora neriešila. s exom sme mali vždy dobré vzťahy a napriek tomu, alebo možno práve preto sme v tomto chceli mať poriadok a obrátili sme sa na súd. priamo na súde, to bola záležitosť pol hodinky. 😉
@babeinka bez právnika, reps. súdu sa to riešiť nedá... nie tak, aby to bolo právoplatné a v prípade problémov aj vymáhateľné... ideálne je, ak takúto dohodu pripraví právnik, lebo musia tam byť dodržané práva aj povinnosti v akejsi rovnováhe, a každá takáto dohoda podlieha aj schváleniu súdom, kde záujmy dieťaťa zastupuje kolízny opatrovník... postup je asi takýto: právnik vám spraví dohodu, kde sa rieši zverenie dieťaťa do opatery jednému z rodičov, výška výživného a návštevy druhého rodiča... ani jedno z toho sa neodporúča ponechať otvorené štýlom "podľa individuálnej dohody" lebo sa to skôr či neskôr zvykne zvrtnúť... túto dohodu, ku ktorej sa vyjadria obaja, právnik podá na súd, vy si počkáte na predvolanie, prídete tam aj s potrebnými dokumentami (budú napísané v predvolaní, ale v zásade len RL, OP, potvrdenia o príjme a podobne, nič, čo by človek bežne nemal k dispozícii), súd dohodu prečíta, opýta sa oboch zúčastnených na pripomienky, spýta sa aj kolízneho opatrovníka na pripomienky a ak žiadne nie sú, dohodu schváli, idete domov... rozsudok nadobúda platnosť obyčajne po 15dňoch ak sa ani jedna strana neodvolá (dá sa vzdať odvolania aj priamo na mieste), dostanete ho buď domov alebo si ho idete vyzdvihnúť v určenej lehote na súd a hotovo...

@babeinka pravnicka osoba? tak ta nema s vyzivnym nic http://sk.wikipedia.org/wiki/Právnická_osoba