Výživné na 7 ročné dieťa
Dobrý deň milé mamičky, chcem sa poradiť ako mám postupovať ďalej, lebo som už zúfala z exmanžela. Som mama dvoch detí, jedno (7ročné) mám s exmanželom. Posiela naňho výživné 150,- EUR, čo je na dnešnú dobu a ešte k tomu, keď je školák málo. Musím ho zakaždým prosiť, aby mu zaplatil aj iné veci a pri tom si vypočujem samozrejme vety typu, že mám pekne poprosiť a dostanem, mám sa správať slušne a mám mu vychádzať v ústrety. Jaaaaaj, sú to peniaze pre jeho syna, nie pre mňa. Všetko sa musí riadiť podľa neho a ja odmietam byť vydieraná peniazmi pre syna. Správam sa k nemu slušne, vždy keď to je možné vychádzame mu s partnerom v ústrety, ale to sa nedá stále. Tiež mám svoje životy a program s deťmi. Keďže som teraz na RD som nútená žiadať od neho peniaze nad rámec výživného, lebo z RD sa to nedá utiahnuť. Keď som pracovala nikdy som si od neho nevypýtala viac ako bolo výživné a ti viem aj zdokladovať cez banku, pretože on posiela všetko cez banku, aby mal potvrdenie o tom, že posielal peniaze. Zvažujem požiadať o vyššie výživné, samozrejme, že nastupujem už do práce a to pritom ešte rok môžem byť doma, ale už ma nebaví takáto situácia a som z toho už unavená. Keď som mu povedala, že požiadam o zvýšenie výživného, tak ma vysmial, že on je evidovaný na úrade práce a že môžem byť rada, že vôbec dačo posiela, že mi to kľudne môžu aj znížiť. Pritom má 3-izbový byt, super B s koženými sedačkami a apartmány na Donovaloch, pracuje načierno, ale je evidovaný na úrade práce. Poraďte čo mám robiť?
@dzjanetta matka ktorá sa o dieťa stará nikdy neprispieva rovnakou sumou . Tam sa započítava aj osobná starostlivosť.
@hao 150 EUR na 7 ročné dieťa nie je až tak málo . Ja mám skoro 18 ročného syna a ten dostáva od otca 190 EUR. Samozrejme záleží od príjmovej situácie otca.
Osobne si myslím že mu zníženie neprejde . pretože ak má byt ,auto a aj vlastní tie apartmány , zdravé ruky .. tak toto neobstojí že je na úrade práce.
Je nutné sa mu o peniaze prosiť ? Jednoducho vyjdi z toho čo máš , veď je ešte len prváčik , rokmi nároky značne porastú . Prosením sa dostávaš do blbej pozície, zväzuješ sebe ruky a aj celej tvojej novej rodine. Ja som dva razy požiadala exmanžela o príspevok... lyžiarsky a potom vodičák . Nikdy neprispel , následky si nesie.
@hao Ak som spravne pochopila si na RD s dietatom, ktore ma ineho otca, teda cisto teroreticky tvojho ex nejako extra nemoze trapit, ze si mimo pracovneho procesu, to ma trapit otca toho dietata s kt.si na rodicaku. 150 eur je podla mna dost slusne vyzivne a ak k tomu je este aj ochotny co to pokupit, aj ked pinda, je podla mna dost slusne, ze sa prosis, nuz tazko povedat ako to je medzi vami, aj to, ze pracuje na cierno, to nedokazes, takze ja by som bola rada, ze som rada, je kopec zien, ktore nedostavaju ani cent a nevedia sa domoct prava. Jasne, ze je neprijemne sa prisposobovat, ale aj natahovat po sudoch, najma ked chces apelovat, ze si na rodicaku, ak som spravne pochopila, ze to dieta nie je ex, tak daleko nepochodis....Kazdopadne drzim palce, lebo su to neprijemne veci, ale zase ovela neprijemnejsie je nedostavat nic, tak by som si rozmyslela, ci sa dam do boja, pretoze v nasom "pravnom"state sa da nadherne vykluckovat z neplatenia, pripadne platenia co najnizsieho a nech ta vobec neukludnia rozne rady, ako trestne oznamenia, basa, branie vodicaku, ten kto si cez to presiel vie, kto taha za kratsi koniec a ver tomu, ze nie ex partner....
@hao 150€ výživné nie je síce nejaká závratná suma, ale zas ani úplná mizéria. O zvýšenie si môžeš požiadať, ale sama si odpovedz, koľko by si potrebovala k svojej spokojnosti? Ešte 100-150€? Alebo 20-30€ a bude to v pohode? Lebo pri 150€ je zvýšenie reálne práve o tých cca 30€,možno 50. Znižovať nebudú, nie je dôvod. Za mňa podaj si návrh na zvýšenie úplne v pohode, hlavne teda ak od posledného rozsudku uplynuli aspoň 2 roky a synovi sa zmenila situácia - nastúpil do školy, ale nečakaj sumu, ktorá ti vyrieši rodinný rozpočet.
Od rozvodu ubehlo uz 5 rokov a nikdy som neziadala o zvysenie a ani ked som ho zivila sama a ani ked chodil do skolky a ja do prace. Az teraz ked zacal chodit do skoly a na mimoskolske aktivity sa jeho vydaje zvysili. Samozrejme, ze 150,- eur nie je ani vela a ani malo, lenze on je jeho otec a novy priatel mu kupuje a plati dost vecí a nestazuje sa, berieho ako vlastneho a syn ho berie ako otca a aj ho tak oslovuje, ale ma svojho biologickeho otca, ktory pre kazdy peniaz navysse robi caviky, ako keby biedou drel a pritom chodi na dovolenky do Thajska chodí. Samozrejme, ze mozem byt rada za to co dostanem, ale chcela som počuť aj ine názory.
týmto som si už dávno prešla....výživným
na zvýšenie výživného máš nárok keď :
1. dieťa nastúpi do MŠ
2. dieťa nastúpi na prvý stupeň ZŠ
3. dieťa nastúpi na druhý stupeň ZŠ
3. dieťa nastúpi na SŠ
4. dieťa nastúpi na VŠ
to že si nežiadala keď nastúpilo decko do Mš je chyba tvoja - mala si zvýšené výdavky. Teraz si na MD - nepracuješ, staráš sa o bábo...
150 e na 7.r syna ja aj dosť....mne platil ex na 18 r. syna 133e....a bol pomerne úspešný podnikateľ. nikdy nič navyše ani na Vianoce...Myslela som si ,že je to aj OK....výživné určil súd - nebola to dohoda medzi nami...
ale doporučujem ti nájsť si právnika, presne mu povedať čo vlastní ex - prípadne si vyhľadaj na katastrálnom portáli čo všetko vlastní tvoj ex - je tam jeho nehnuteľný majetok.... a máš to viacmenej vyhraté.....👍
Inak môj ex tiež tvrdil na súde že nemá nič - sudca mu nato že oni už takých ako je on dobre poznajú.... len si zober právnika.
A určite by som sa mu neprosila o žiadne e....Radšej by som bola 3 dni hladná....😨