icon

Výživné od rodičov na 18 ročnú dcéru a prídavky, keď už býva sama

zhanamadipex
27. jan 2021

Dobrý deň prosim vas chcela by som sa opytať v Septembri by som rada išla s kamaratkou do prenajmu a je tu taká otazka že poberam vyživne od oboch rodičov a aj pridavky...stale študujem dennu formu študiu,pred par dnami som mala 18 rokov a v septembri budem v 3 ročniku SŠ chcela by som sa opytať či budem mať aj tak narok na pridavky a vyživne keď vlastne už nebudem byvať u starych rodičov...?riešim momentalne aj zvyšenie vyživneho pretože od jedneho dostavam 30€ a od druheho 60€ a veľmi rada by som vedela či v septembri ešte budem mať narok na vyživne...veľmi ďakujem za radu vopred

ivkazba
•
27. jan 2021

@zhanamadipex výživné nie je obmedzené vekom, ak študuješ, nie je dôvod na zrušenie výživného. O vyššie výživné malo byť žiadané už dávno. V skupine právne poradenstvo sú na vrchu skupiny články od právničky a je tam aj článok k výživnému a vyživovacej povinnosti. Pozri si to, budú tam pre teba isto zaujímavé informácie.

zhanamadipex
autor
•
27. jan 2021

@ivkazba ďakujem,áno to viem že vek nema vplyv na taketo ale najviac mi robí problem to že či to nebudu brať tak že byvam sama tak mám financie na život a vyživne nepotrebujem...pretože teraz ešte stale chodi k nam domov na kontrolu socialka asi každeho pol roka že ako žijem a či je všetko v poriadku a bojim sa toho že či by nebol problem ze sa nezdržujem doma a tym padom “nepotrebujem” vyživne od rodičov :(

mondolina
•
27. jan 2021

@zhanamadipex
To s tým nič nemá.

pribinak
•
27. jan 2021

@zhanamadipex aj keď budeš študovať na VS a budeš mat dennú formu štúdiu a bývať kdekoľvek máš nárok na výživné
To kde byvas nemá žiadny vplyv na to či môžeš alebo nemôžeš poberať výživné

Podmienka je denná forma štúdiá

ivkazba
•
27. jan 2021

@zhanamadipex nie, to že bývaš sama nemá na to vplyv. Prečítaj si ten článok v skupine Právne poradenstvo. Ak by si ho nevedela nájsť, daj mi vedieť.

hipuska
•
27. jan 2021

Ale teda, to že bude bývať sama, ak bude platiť nájom....bude to mať ten vplyv že môže žiadať aj zvýšenie nie? Veď ak tak, na koho bude zmluva o prenájme?

nafka0483
•
27. jan 2021

@zhanamadipex Na vyzivne samorejme budes mat narok aj nadalej.
Doteraz si teda byvala u starych rodicov, chces ist do podnajmu s kamoskou - okrem tych 90 eur od rodicov mas este nejaky prijem? Z coho chces platit najom, potraviny a vsetky dalsie vydavky?

matabb73
•
27. jan 2021

Pokiaľ študuješ na dennom štúdiu, máš nárok na výživné. Je jedno, či bývaš so starkou alebo sama. Určite požiadaj o zvýšenie, čo najskôr. Teraz sa to kvôli korone naťahuje. To, čo dostávaš je smiešna suma. Ja by som žiadala od oboch minimálne po 150 Eur. Spíš si na papier výdavky a uvidíš koľko to bude. Ja, keď som si písala výdavky na 9-ročnú dcéru, vyšlo mi 340 Eur mesačne.

zhanamadipex
autor
•
27. jan 2021

@nafka0483 dobrý deň,vydavky a ostatne veci mam v plane platit z brigady mam vikendovu brigadu ktorá mi vie zabezpeciť tieto veci samozrejme ak sa podarí dať hore vyživne aspoň od každeho rodiča na 100€ tak mi dosť velku časť zaplatí práve to vyživné

zhanamadipex
autor
•
27. jan 2021

@matabb73 ďakujem❤️Važne si to cenim za každeho aj za vás kto odpisal velmi ste mi pomohli❤️Ano pokusim sa dať hore vyživne ale kamaratka prave dala vyžšie vyživne od otca zo 100 na 200€ a rieši to už od konca 9 ročnika a stale sa to odkladá asi 4 krat jej odložili pojednavanie uvidime ako to pôjde ale určite sa o to pokusim :(

nafka0483
•
27. jan 2021

@zhanamadipex Cize mas este dalsi prijem, tak to je dobre. Vopred si prepocitaj ci ti to vyjde aj s aktualnym vyzivnym, aby si sa potom nedostala do problemov.

hipuska
•
27. jan 2021

@zhanamadipex keď si budes podávať žiadost o zvýšenie, tak si daj, že žiadas od podania návrhu. Doplatia ti všetko spätne, aj keby sa to ťahalo rok. Takže sa neboj odkladov. A teda, ak by si ten podnájom zobrala na seba-zmluvu, tam sa ti tiež dvihnú náklady nie?