icon

Aké máte výživné na 2 deti?

19. feb 2025

Dobrý deň. Chcem sa informovať, koľko vám ex manželia posielaju vyživne na 2 deti? Vedia vam poslat niečo aj mimo výživného? Napriklad ak dieta má krúžok, alebo ide na plavecky, či lyziarsky alebo lekárov napriklad taky stomatolog, alebo ak mate dieta s nejakym zdravotnym problemom a potrebujete si platit nejake rehabilitačné pobyty ? Ďakujem

veverkaa2
19. feb 2025

Dobrý deň, nemám síce 2 deti ale 1 no napíšem moju skúsenosť. Starám sa sama o 13 ročného syna zo ZŤP. Súdom určené výživné je 90 eur. Výživné mi posiela exekútor ako zrážku výživného. Čo sa týka toho na Čo ste sa pýtali či biologický otec dieťaťa nejak prispieva či už na stomatológa alebo synove terapie / rehabilitácie, ktoré potrebuje tak nie. Navyše nič iba zrážka výživného nič viac. Všetko platím ja sama vrátane lekárov, stomatológa, terapie, rehabilitácie aj poplatky za kúpele za liečbu

taktotedanie
19. feb 2025

To si daj predsa do ziadosti

pribinak
19. feb 2025

Veď mimoriadne výdavky zakomponujes
do návrhu, napr polovicu stomatologickeho ošetrenia nech preplatí druhy rodič

To iste vyziarsky či plavecký výcvik

Náklady na krúžky si das nirmalne do návrhu

Ak má dieťa zdrav. problém a chodí na platené terapie či rehabilitácie tak to das tiež do štandardných nákladov

veverkaa2
19. feb 2025

@pribinak ja mám tak v rozsudku súdu, ze vzhľadom na ochorenie maloletého a v súvislosti z úhradou za zdravotnú starostlivosť/ terapie sa určuje suma výživného.
Trochu možno mimo témy: biologický otec syna sa snažil na súde presadiť svoj názor, že ja ako matka mám možnosť požiadať o finančnú pomoc rôzne organizácie či nadácie , že prečo by mal platiť výživného. Samozrejme v tomto prípade súd uznal za to, že je irelevantné či ja ako matka môžem či nemôžem žiadať v nejakej nadácií či organizácii o finančný príspevok

pribinak
19. feb 2025

@veverkaa2 dobrý debil

veverkaa2
19. feb 2025

@pribinak asi tak

januska12323
19. feb 2025

@veverkaa2 on nemá prácu alebo prečo máš na 13 ročného len 90 eur? Musí to byť ťažké.

veverkaa2
19. feb 2025

@januska12323 vlastne žije v Nemecku kde požiadal dávno o Azyl. Tam aspoň čo viem od súdu bol, neviem či ešte je hospitalizovaný v nemocnici pre schizofréniu. Zbláznil sa keď mu začali chodiť upomienky rôzne čo má dlhy kade tade ( píše sa v rozsudku). Dostával tam nemecký asi invalidný dôchodok + príspevok ako človek v Azyle, viem, že mu platili aj nejaký byt. Teraz neviem čo je s ním on sa ani nezaujíma vôbec

veverkaa2
19. feb 2025

@januska12323 myslíš, že si mám podať žiadosť o zvýšenie výživného? Malo by to vôbec zmysel ak on nepracuje lebo je pravdepodobne ešte na psychiatrii. Z invalidného dochodku neviem či viac súd prizná. Pomery na jeho strane sa nezmenili asi

januska12323
19. feb 2025

@veverkaa2 to ti neviem povedať ale asi by som to skúsila.

veverkaa2
19. feb 2025

@januska12323 mohli by sme si napísať cez súkromnú správu?

veverkaa2
19. feb 2025

@januska12323 aj keď on je vlastne invalidný a je v zahraničí kde vyzerá, ze nepracuje? Ono to boli pre mňa posledne veľké stresy keď bolo posledne súdne pojednávanie ohľadom výživného, raz neprišla kolizna opatrovnicka z Úradu práce a za stranu biologického otca nebol nikdy nikto. Vlastne úplne posledný súdny rozsudok si ani neprevzal riadne, všetky obálky sa súdu vratili. Nakoniec súd rozhodol, že rozsudok je právoplatný no trvalo to dosť dlho. Súd uplatnil fikciu doručenia podľa zákona. Exekútor upravil výšku Zrážky výživného no biologický otec si rozsudok nikdy neprevzal

cacianka
20. feb 2025

@veverkaa2 výdavky na dieťa sa riadne zvýšili, poplatky za všetko a všade, dieťa s hendikepom toho potrebuje ešte viac, tak by som asi skúsila podať návrh na súd vo veci úprava výšky výživného, a riešiť cestou náhradné výživné od štátu.
Len neviem ako je to podľa zákonov keď je otec chorý a v zahraničí, ale to by dieťa nemalo znášať a trpieť že otec je takýto hmmm píp.
Ak by sa ti podarilo vybojovať aspoň 200- 300e, vzhľadom aj na zdravotný stav , veľmi by ti to pomohlo. Hlavne pre syna
Neskúšala si riešiť cez cipc ? Centrum pre medzinárodnú právnu ochranu detí

veverkaa2
21. feb 2025

@cacianka akurát včera som odoslala súdu Návrh na zvýšenie výživného na syna. Dnes bol aj doručený súdu. Už len budem čakať na list zo súdu. Som v kontakte aj z právničku z ktorou som sa radila.
Čo sa týka Centra pre medzinárodnú právnu ochranu práv detí s nimi som dlho komunikovala v rokoch 2018-2019 kedy som podala žiadosť a poslala nespočetné množstvo dokumentov a príloh. Nakoniec mi povedali, že oni mne s tým nemôžu pomôcť a že sa mám obrátiť na slovenského exekútora. Exekútor aj niekedy pošle zrážku výživného no nie úplne každý mesiac.

Čo sa týka náhradného výživného...kedysi som dostávala náhradné výživné z Úradu práce, v dobe keď bolo určené nižšie výživné. Poberala som teda náhradné výživné. Raz sa stalo, že mi Biologický otec dieťaťa sám od seba poslal peniaze, prirodzene Úradu práce som to musela vrátiť keďže som poberala náhradné výživné. Po vrátení mi ešte odobrali dávku v hmotnej núdzi na 3 mesiace.
Blbé bolo, že exekútor to odpočítať z dlhu na výživnom hoci ja som tie peniaze musela vrátiť Úradu. Dlžne výživného od narodenia syna asi nikdy neuvidíme

cacianka
21. feb 2025

je to veru svinstvo, čo sa deje, že nie sú chránené záujmy dieťaťa viac ako otca

veverkaa2
21. feb 2025

@cacianka asi tak. Pred pár dňami ma oslovila pracovníčka z Úradu práce aby som si na súd podala nový Návrh na zvýšenie výživného keďže naposledy bolo pred 7 rokmi, že je to moja zákonná povinnosť keďže ja sa starám o syna, som zákonný zástupca. Tak som podala. Čo sa Centra pre medzinárodnú právnu ochranu detí volala som tam či ešte moja žiadosť je platná alebo zrušená, našli podľa mena a dátumu narodenia syna. Požiadala som o preverenie stavu žiadosti a povedala im, že chcem pokračovať

cacianka
21. feb 2025

keby si radšej mohla namiesto takýchto naťahovačiek venovať čas pre dieťa, alebo vlastný relax.....
držím ti palce🍀