icon

Aké sú právomoci exekútora?

luciana124
14. máj 2025

Zdravím vás, už som tu pred nejakým časom písala o mojej situácií. Som živnostníčka, mala som nejaké existenčné problémy, zomrel mi manžel takže som mala aj nejaké väčšie výdavky okolo pohrebu atď. + mám dve malé deti a dostala som sa do exekúcie. Účet mi bol samozrejme zablokovaný a momentálne už som na tom bola finančne lepšie, exekúcie mám dve a dohodla som si splátky po 300 eur mesačne. Lenže ako to už býva pri deťoch nastali nejaké výdavky a nemohla som dodržať splátku 300 eur. Takže som poslala len polovicu z toho čiže 150 eur. Exekútorke som volala ešte predtým ako som zaplatila len polovicu tej splátky. Zdvihla mi predstavila sa mi a povedala mi, že nemá čas a zložila telefón. Pokus som opakovala celkom 2 krát. Po každé rovnaký scenár. Takže som polovicu tej splátky proste poslala na uvedený účet. O dva týždne mi prišlo predvolanie na exekútorský úrad, kde som sa samozrejme dostavila. Boli tam dve ženy jedna pravdepodobne zástupkyňa a druhá exekútorka, ktorej bola pridelená moja exekúcia, nenechali ma rozprávať. Pýtali sa ma z akého dôvodu som porušila splátkový kalendár. Načo som jej povedala, že som sa ju snažila 2x kontaktovať telefonicky. Ona mi povedala, že to asi zdvihla asistentka. Načo som odpovedala, že sa mi teda jej asistentka predstavila pod jej menom (menom exekútorky). Takisto som jej poslala asi 6 mailov, že nie som schopná zaplatiť plnú splátku tento mesiac. Jej odpoveď bola, že jej to hádže do spamu. Mail nedostala. Pýtala sa ma z čoho žijem, načo som jej odpovedala, že si nechávam peniaze vyplácať na ruku nakoľko mi ani po troch mesiacoch čo som riadne splácala splátky neodblokovala účet a nemala som ani len to životné minimum. V tom čase mi pomohla len rodina. Ja som doslova hladovala a ona sa začala smiať, že takéto rozprávky môžem rozprávať svojim deťom na dobrú noc. Ďalej pokračovala tým, že ja mám mať transakčný účet od 1.4 (čo mám, takisto zablokovaný samozrejme) a som povinná všetky financie si nechať vyplácať tam. Že ma udá na daňovom a rovnako na polícií pretože okrádam štát. Neviem čím pretože dane som vždy riadne odvádzala. Ďalej chcela vedieť ako sa volá firma pre ktorú pracujem. Načo som jej vysvetlila, že robím umeleckú činnosť a dodávam ju do zahraničia. Takže sa často jedná o fyzické osoby a zriedka firmy. Začala sa smiať a povedala mi, že mám zaplatiť celú exekúciu do dvoch týždňov inak budem mať problémy a udajú ma. Chcem sa spýtať, za čo ? Sama tomu celému vôbec nerozumiem. Čerešničkou na torte bolo, keď som odchádzala snažila som sa im ešte vysvetliť, že mám dve malé deti a zomrel mi manžel.. Vyhodili ma z dverí a privreli mi do nich ruku. Prepáčte za dlhý príspevok ale chcem sa spýtať, za čo ma chce trestne stíhať ? Môže sa takto správať exekútor ? Respektíve čo je v jeho právomoci ? Správali sa ku mne ako k handre. Ešte chcem dodať, že v predvolaní bolo napísané, že pôjde o spísanie o vyhlásení majetku. Nič sme však nespísali.

tanyan
14. máj 2025

Určite nie je "v právomoci" exekútora správať sa tak ako si popísala. To správanie exekútora by sa malo podľa mňa riešiť s komorou advokátov. Nemáš takmer k ničomu fyzické dôkazy, ale sťažnosť je podľa mňa na mieste.
Nezvažovala si požiadať o pomoc a podporu napríklad v centre právnej pomoci alebo priamo u nejakého advokáta?
Nie je náhodou tak, že ti majú nechať minimum dostupné a okrem toho by si mala mať k dispozícii napríklad peniaze z prídavkov a podobne?

luciana124
autor
14. máj 2025
@tanyan

Určite nie je "v právomoci" exekútora správať sa tak ako si popísala. To správanie exekútora by sa malo podľa mňa riešiť s komorou advokátov. Nemáš takmer k ničomu fyzické dôkazy, ale sťažnosť je podľa mňa na mieste.
Nezvažovala si požiadať o pomoc a podporu napríklad v centre právnej pomoci alebo priamo u nejakého advokáta?
Nie je náhodou tak, že ti majú nechať minimum dostupné a okrem toho by si mala mať k dispozícii napríklad peniaze z prídavkov a podobne?

@tanyan ja aj ľutujem, že som tam s nejakým advokátom nešla. Nevedela som, že sa to bude uberať takýmto smerom. V centre právnej pomoci už som objednaná ale termín mi dali až za 3 mesiace. A ona odo mňa chce aby som splatila celý dlh do dvoch týždňov inak ma udá, že si peniaze ako živnostník nechávam vyplácať na ruku alebo šekom.
Čo sa toho minima týka tak nie, stiahli mi z účtu úplne všetko. Žiadne peniaze som nevidela 3 mesiace, jesť som jedla len zriedka. Požičiavala som si od súrodenca a všetko som dávala deťom.

maranco
14. máj 2025
@luciana124

@tanyan ja aj ľutujem, že som tam s nejakým advokátom nešla. Nevedela som, že sa to bude uberať takýmto smerom. V centre právnej pomoci už som objednaná ale termín mi dali až za 3 mesiace. A ona odo mňa chce aby som splatila celý dlh do dvoch týždňov inak ma udá, že si peniaze ako živnostník nechávam vyplácať na ruku alebo šekom.
Čo sa toho minima týka tak nie, stiahli mi z účtu úplne všetko. Žiadne peniaze som nevidela 3 mesiace, jesť som jedla len zriedka. Požičiavala som si od súrodenca a všetko som dávala deťom.

@luciana124 ty ako živnostník môžeš prijímať hotovosť (dáš bloček z ekasy), alebo šekom, nie je povinnosť prijímať platby na účet, je povinnosť mať iba účet založený a ak robíš prevody tak platiť z neho a nie zo súkromného účtu

maranco
14. máj 2025

@luciana124 komunikuj s exekútorom písomne cez schránku slovensko.sk tam sa nevykrúti že to bolo v spame, alebo že si niečo neposlala načas

draik
17. máj 2025

Porušili ste splátkový kalendár, teda bude pokračovať štandardná exekúcia. Ak prijímate peniaze v hotovosti za podnikanie a nevydali ste blok z pokladne, resp. virtuálnej, ak je povinnosť dajú tržbu evidovať, môžte dosť problém, pri vyššej sume aj trestnoprávny.
Komunikovať je potrebné len písomne.