Ako deti zvládajú rozvod rodičov?
Ahojte, po 10 rokoch manželstva a 15 rokoch vzťahu sme sa asi uz dohodli, že to ďalej nemá význam.. mame 7.r syna (druhak) a 5 r. Dcéru (predskolacka). Strasne mi je to cele ľúto kvôli nim, majú s otcom veľmi dobrý vzťah a nevedia si predstaviť, že nebudeme bývať všetci spolu. Prosim, tie, ktoré ste si tým prešli.. môžte napísať ako to zvládali deti? Nechceme si s muzom robiť napriek, my bývame v dedine (pristahovani sme 4 roky, nepoznáme tu veľa ludi), deti sem chodia do skolky aj školy. Muz pôjde bývať do mesta vzdialeného 15 km. Strasne by som to kvôli deťom chcela zachrániť, ale na 95% to uz nebude možné..
@zltalienka a čo otec tých kolegyninych chlapcov? Ten sa na nich vykašľal a neplatil na nich alimenty? Keby mali skončiť na ulici tak aj on by hádam mal povinnosť sa o nich postarať. Hoci áno, nájde sa určite veľa špekulantov, ktorí sa vyhýbajú plateniu ako čert krížu aj za cenu exekúcii a nie každá žena má žalúdok na to, aby ho ťahala po súdoch.
Je mi veľmi ľúto každého jedného rodiča, bezohladu na pohlavie, ktory musí takto živoriť. Avšak keď sa človek sám vo vzťahu snaží a nič nedostáva naspäť tak si stále myslím, že ak má podmienky( ako aj sama autorka spomínala- robotu, dobrý plat atď) tak odluka( nie nutne hneď rozvod) môže byť riešením...za ten čas si obaja môžu zvážiť pre a proti a uvidia, ako sa im žije po samom
@dankabg otec č. 2 že je bez práce, teda výživné nič a otca č.1 nikdy nespomínala. Inak je to šikovná žienka, plynule hovorí 2 cudzími jazykmi, plat má nadpriemerný na ženu v SR a predsa to s peniazmi nemá ľahké. Vyskladať 20% z hodnoty bytu nedokáže. Či by bolo na hypotéku pri súčasných cenách... dvojice majú problém, čo ona sama s 2 deťmi ...
Ale ako čítam na MK, tu každá má taký plat, že si rozvod finančne ani nevšimne.
@zltalienka ja som nikde nenapísala, že si kúpi byt co najbližšie.. napísala som, že ma byt v meste 15 km od dediny. Ani som nenapísala ze bude s nimi dennez ale obaja sme sa bavili o tom, ze bude s nimi aj niektore dní v týždni (nielen každý druhý víkend ako to býva zvykom). Nezarabam milióny, ale ked som si všetko poratala, s peniazmi by som vyšla. Asi nebudem.moct bravat deti 2x do roka na týždňovu dovolenku do Dubaja, ale to nerobíme ani teraz.
Takze - deti si to všimnú. Nemusíš byť útočná a zla.
Dakujem.
Nadviažem na link, čo som poslala hore na youtube. Naozaj druhého zmeniť nevieme, zmeniť môžme iba seba. Je ťažké žiť s človekom, ktorý ťa nechce. Vlastne tak zamrzol v tom vzťahu, ktorý asi ani nechcel, ako si písala. Môžeš pracovať na sebarozvoji a využiť to buď v tomto vzťahu, ak by si ešte našla silu, alebo to využiješ v inom vzťahu. Pretože, keď chceme naozaj niekoho, kto za to stojí, musíme začať sebou. Zmeniť seba. Byť láskavá, ale vedomá svojej hodnoty, ako človek. Dať hranice a nenechať si po nich šliapať. Sme vzorom pre naše deti a mňa ešte napadla otázka ako to mal doma tvoj manžel. Či to nebolo podobné tomu čo máte doma.
V drvivej vacsine sa rozvodu boji len dospely a svoj strach zakryva tym, ze sa donemoty riesi ako by to zvladali deti, aby to detom neublizilo, aby deti...aby deti...
Deti to zvladnu ovela lepsie a bezproblemovejsie ako dospely clovek, ktory pride o partnera. Kvoli detom ho nemusis mat ani v rovnakom panelaku, ani v rovnakej dedine. Nemusis s nim ani jedavat spolocne a tvarit sa, ze ste stale rodina. Najvacsi strach je len tvoj...a to zacat zit novy zivot a strach, ci pride novy partner.
@dankabg ano, urcite je to velmi tazka situacia. A je velmi tazke sa spravne rozhodnut. Ak by mala byt z mamy troska, tak urcite rozchod. Len neviem ci je to az take zle. Ved ak deti chcu, ide s nimi aj na pobyt. Venuje sa im. Financne sa stara. Kazdy vztah sa casom.dostane stereotypu. Je to zle a smutne, ze mama trpi. Ja som to myslela tak, ze teraz trpi mama a pri rozchode budu trpiet deti.
Ahoj, nečítala som príspevky, ale bola som v rovnakej situácii minulý rok. Aj deti rovnaký vek. Od začiatku procesu rozchodu a rozvodu sme sa vždy najprv my dohodli a následne komunikovali postup deťom. Jasne, ze neskakali od radosti, ale prijali to lepšie, ako som dúfala. U nás bol rozchod taky pozvoľný, najprv sme sa dohodli na rozvode, o par mesiacov sme podali žiadosť, potom sa ex odsťahoval, ale stále chodil za detmi a aj prespaval. Máme spoločnú osobnú starostlivosť, s deťmi sme približne každý rovnako. Sviatky ako narodeniny deti oslavujeme spolu všetci 4, aj významné dní ako vysvedčenie a Vianoce (zatiaľ iba 1 teda). Dcérka je staršia a nesie to ťažšie,ale až v poslednej dobe. Ale nie je to kazdy deň, raz za čas si na niečo spomenie, uvidí spoločne fotky a je jej ľúto, že už nie sme spolu. Ma veľa otázok, na tie sa treba pripraviť. Hlavne na tu, že či sa to už nedalo zachrániť a či to nemôžete ešte skúsiť. Syn to berie zatiaľ uplne flegmaticky, resp nikdy s ničím neprišiel, ani keď som sa opýtala, či náhodou nemá otázky alebo že či by nechcel niečo iba vysvetliť alebo povedať. Nasilu mu ale nič neprivolavam. Myslím, že keď deti sú v strede záujmu, tak je ten dopad menší, ako keď je medzi rodičmi vojna. Iste by bolo lepšie, keby vzťah vieme udržať. Ale nevedeli sme. Tak ró iné teraz najlepšie, čo vieme. Držím vám palce.
https://www.mujstastnyzivot.cz/webinarzdarma614...
Skúste tento bezplatný webinár. Robí ho jedna koučka, ktorá si prešla manželskou krízou....možno vás inšpiruje začína dnes
Môj syn 6rocny to zvládol oveľa lepšie ako 12rocna dcéra......Asi tomu ešte nechápal.
Ja som z rozvedeneh rodiny a o vela vacsiu traumu mam z obdobia,ked nasi boli spolu. Po rozvode nastal “klud”, obaja rodicia ostali rodicmi a s obomi mi ostal kontakt. Mne sa po ich rozvode ulavilo a povedala by som,ze tak trochu im aj zazlievam,ze to lepili kvoli detom,lebo nemalo to zmysel a kedze som uz vsetko vnimala a nasavala,tiez som si z tohto rodinneho vzorca odniesla nie vzdy spravne priklady,co sa odrazilo na mojich vztahoch. Aktualne som pred nejakym casom odisla od chlapa (nie rozvod,cize od partnera),ale mame dieta,dost male. Mojmu dietatu chcem velmi dopriat pocit,ze aj ked nie pod jednou strechou,stale ma mamku a aj tata,ale zatial dost viazne komunikacia z jeho strany,vsetky navrhy na styk zhodil zo stola,uz si za to zlizol aj od sudkyne. Pristupila som aj na striedavku,len v kratkych intervaloch kvoli veku a aj chorobam,no nie je schopny si zariadit zivot tak,aby mal aspon schopnejsie byvanie resp podmienky v nom,takze ani ta sa este nerozbehla. Jedine plus je,ze sa nehadame pred dietatom,venujeme sa mu obaja hlavne po citovej stranke,po materialnej hlavne ja. Co tym chcem povedat je to,ze vlastne nemusis ostat v nefunkcnom vztahu,ale povinnostou Vas dvoch je ostat nadalej rodicmi,ktori sa aspon v nejakej miere naucia komunikovat,utvrdite deti,ze ste tu stale pre nich,nebudete si vzajomne branit v styku a naucite ich,ze aj ked nie ste par,dokazete sa vzajomne respektovat cim vlastne budete ucit respektu aj deti. A aj tak sa casom vsetko utrasie…len skoda,ze vela ludo nedokaze korektne po rozvode/rozchode komunikovat…je jasne,ze potom je to trauma aj pre samotne deti
Ahojte, tak nakoniec ten rozvod prebehol ešte skôr ako sme si mysleli.. ja som sa uz totalne na dne na konci septembra manželovi vyplakala, že už to naozaj ďalej nezvládam takýmto spôsobom. Cakala som, že mu to konečne dôjde a že povie ze je rad na ňom, a začne niečo robiť.. on sa namiesto toho odsťahoval hneď na druhý deň a podal žiadosť o rozvod. Potom o týždeň mi ešte "dával sancu", že on by to ešte skúsil, ale ja už som nemala ani štipku chuti, ani sily.. ale to bolo ties také.. ze neurobil pre to nič, len prázdne reči. A tak sme od konca novembra rozvedeni. Deti to zvládajú celkom dobre (zatial), snažili sme sa im všetko vysvetliť, odpovedať na všetky otázky, zariadiť veci tak, aby z toho mali čo najmenší šok. Ex je s nimi každý druhý víkend + 1-2 dni v týždni po skole.
A ako ste to detom vysvetlili? Aky dovod ste im povedali?

No keď je to takto, že on sa rozvádzať nechce, ale sa prispôsobí, aj dom Ti nechá, aj byt si kúpi čo najbližšie, aj k deťom bude chodiť často (hoci on spoločnosť ľudí nepotrebuje) aj deti k nemu budú chodiť, aj financie nie sú problém...tak kde je vlastne problém? Veď v tom Tvojom popise si deti ani nevšimnú že ste sa vlastne rozišli....