Nezhody rodičov

veeroni
18. sep 2023

Žienky. Potrebovala by som poznať váš nazor alebo ak by ste mali podobnú skúsenosť. S bývalím partnerom (otcom dieťaťa) nežijeme spolu už vyše roka (podvod, psychické tyranie a pod). Nemáme sudom určeny styk ani nič ohlafom maleho takže na malého mi ani cent neprispieva ale snaží sa ho brávať každý 2-3 deň. Momentálne mám partnera s ktorým by sme sa chceli odstahovať do neďalekého mesta. Malý v septembri nastupuje do školy teda do školy bude chodiť samozrejme tam kde budeme bývať. Bojím sa však že bývalí kvoli tomu že sa odtahujeme bude skrz malého robiť problémy, že nebude chcieť dovoliť aby chodil tam v meste do školy. Prosím povedz te že nemôže proti tomu nič urobiť, dosť sa toho obávam

Ps: S bývalím bývame v jednej dedine ( postavil dom a žili sme s ním vyše roka v ňom), mesto do ktorého sa chceme nasťahovať so súčastným partnerom je vzdialené cca 20 min cesty autom.

pribinak
18. sep 2023

@veeroni bývalý má smolu. Kľudne sa odsťahuj. Nepotrebuješ jeho súhlas

Nerozumiem prečo nemáš určené výživné. Tie peniaze patria dieťaťu, nie tebe. Ak ich momentálne pre dieťa nepotrebuješ, môžeš ich odkladať dietytu na účet

tosomja
18. sep 2023

@pribinak no ja by som nepovedala, že bývalý má smolu. Pretože on má na dieťa rovnaké právo, ako mama. Môže ho zobrať a povedať, že bude žiť s ním. Kým nebudú mať na papieri súdom určeny styk a výživné, si ho môžu naťahovať ako gumu v gatiach, kým nepraskne, keď mám byť hnusná.

@veeroni preto, keď chces konať a podnikať takéto kroky, podaj si o úpravu styku a výživné. A potom sa môžeš odsťahovať a dieťa zapísať do škôlky, školy tam, kde bude mať bydlisko, resp pri Tom, u koho bude bývať.
Držím prsty.

januska12323
18. sep 2023

Je napísaný v rodnom liste? Prečo nemáš vybavené výživné? To sú peniaze pre dieťa a otec dieťaťa je povinný ich platiť.

sense
18. sep 2023

Ak je otec zapísaný v rodnom. Liste, treba požiadať o zverenie dieťaťa do tvojej starostlivosťi, a dat určiť výživné. A výživné si mala mat dávno vybavené

monikkatt
18. sep 2023

@veeroni na co cakas? Preco nemas dieta zverene do starostlivosti? Chces aby ta byvaly predbehol?
Ihned poriesit vsetky veci okolo starostlivosti a vyzivneho

any3108
18. sep 2023

@veeroni ono ak je to vramci jedného okresu, tak sa odsťahovať môžete, ale ak je to iný okres, potrebujete písomný súhlas druhého rodiča. Ak nebude súhlasiť so zmenou bydliska, o tejto otázke môže na návrh rozhodnut súd. Takisto aj zmena školy je otázka, o ktorej rozhodujú obaja rodičia, takže ak so zmenou nebude súhlasiť, nemôžete svojvoľne zmeniť školu dieťaťa.
Tak ako radili vyššie, odporúčam podať návrh na zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti a súdom upraviť výživné a styk druhého rodiča s otcom. Ak vám súd dieťa zveri, neznamená to však, že môžete jednostranne rozhodovať o dôležitých otázkach v živote dieťaťa. Stále bude potrebná dohoda rodicov (o zmene bydliska dieťaťa, o zdrav.starostlivosti,škole, atď.)

veeroni
autor
18. sep 2023

@pribinak popíšem to dvoma slovami.. strach a známosti ( v dnešnej dobe je to tak kto má známosti má ,,navrch"

mandarinka555
18. sep 2023

@veeroni Tak načo zakladáš diskusiu ohľadom rád, keď si nenecháš poradiť , lebo máš strach. Strach z čoho? Veď ani výživné ti neplatí a neodpovedáš na otázky...Tak akú radu vlastne chceš?

veeroni
autor
18. sep 2023

@mandarinka555 písala som že majú veľké známosti preto sa bojím podať ten návrh

cookie29
18. sep 2023

pokial viem, tak zatial suhlas nepotrebujes v ramci stahovania na SLovensku.

§ 35
Rozhodovanie súdu pri nezhode rodičov
Ak sa rodičia nedohodnú o podstatných veciach súvisiacich s výkonom rodičovských práv a povinností, najmä o vysťahovaní maloletého dieťaťa do cudziny, o správe majetku maloletého dieťaťa, o štátnom občianstve maloletého dieťaťa, o udelení súhlasu na poskytovanie zdravotnej starostlivosti a o príprave na budúce povolanie, rozhodne na návrh niektorého z rodičov súd.

spomina sa len odstahovanie do zahranicia, nie v ramci Slovenska. Samozrejme, ze idealne by bolo, keby ste sa dohodli, najma pokial nemate upraveny styk, pretoze byvaly by sa potom mohol kludne stazovat, ze mu branis v styku s dietatom.

vamajka
18. sep 2023

@veeroni Tak ho poda on a mas po dietati, to chces a kedze stavia dom ma aj na vyzivne no nechapem tvoje zmyslanie

mandarinka555
18. sep 2023

@veeroni Tak ešte raz....Akú radu vlastne očakávaš? Lebo tvoja reakcia na všetko je, že oni majú "známosti" 👎 A čo má byť? To sa máš teraz pos*ať, či čo? Ja fakt nerozumiem takým ľuďom, ako si ty...A ku tvojmu zmýšľaniu sa radšej ani nevyjadrujem😂