icon

Ako efektívne riešiť výživné a starostlivosť o dieťa?

mamasrnka1984
10. jan 2025

Ahojte, prosim vas, mate nejake realne skusenosti, respektive poradit mi, co najlepsi krok, aky urobit v mojej situacii. Mam dieta skolkara, ja sa staram 3 tyzdne o neho, otec 1 tyzden, prijem cisty ma okolo 3500 eur, berie pridavky na neho a dava mi vyzivne na neho smiesnych 320 eur, ja si hlada pracu, kedze tym ze ho mam 3 tyzdne musim pracu iba taku, aby som to casove stihala v obdobi, ked je v skolke, co mi vela pracovnych miest unika.. Rodinu tu nemam, co by mi pomohla s nim. Uz dlhsie sa s otcom dietata snazim dohodnut o zvyseni vyzivneho, ale nechce mi ho zdvihnut vobec. Dalsia vec, ked nastupim do prace, tak chcem aby ho mal viac dni, kedze starostlivost o dieta, celu domacnost a plus praca bude vela na mna, ani to sa nechce dohodnut a viac ho mat nechce, ale ja uz som vycerpana teraz. Jedinu moznost ja vidim uz iba sud, ale mozno mi niekto nieco poradi a ti co ste presli sudom, ako to cele prebieha, ake ste mali dohody, ako prebieha navsteva koliznej opatrovnicky, kolko dlho trva taka navsteva, co ona riesi.. a tak.. uz fakt som vycerpana z nekonecneho boja s nim.. Ja mam este aj choru mamu a proste je to vela na jedneho cloveka bez pomoci a ten neempaticky chudak to nedokaze pochopit. O dieta sa stara dobre, cize som v pohode s tym, ze by ho mal viac.

zuza265
10. jan 2025

@mamasrnka1984 cize on kazde 2 tyzdne lieta domov a naspat?

zuza265
10. jan 2025

@mamasrnka1984 lenze tie naklady na dietatko nie su tak rozlozene na 3 tyzdne a 1 tyzden. To ako keby si na ubytovanie pre dieta platila len za 3 tyzdne. To sa rozlozit neda.

zuza265
10. jan 2025

@mamasrnka1984 a este jedna otazka. To je jeho cisty prijemnpo vsetkych odvodoch atd ano?

nikaeli
10. jan 2025

@mira0611 ale ona chce pol na pol.. dva týždne ona, dva týždne on a ešte chce zvýšiť výživné..

zuza265
10. jan 2025

@nikaeli 🙈 akoze uplne si tiez neviem predstavit aj toho chlapa. Musi isto odist aspon o den skor nez nastupuje do prace. Pride minimalne o den neskor ako skonci v praci. Lieta z anglicka. Co vieme, ze nie vzdy sa mu musi nakoniec podarit. Neviem si uplne na muzovom mieste predstavit zarucit plne 2 tyzdne kazdy mesiac

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@zuza265 ano lieta kazde dva tyzdne

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@zuza265 jeho cisty prijem je 3500.. v anglicku minie minimum ako som uz pisala a tu zije dva tyzdne plati si hypo na dom a bezne vydavky

zuza265
10. jan 2025

@mamasrnka1984 akoze normalne by som brala jeho pracu, lebo to cele znie az neuveritelne. Taky prijem za 2 tyzdne, ziadne naklady, kazde 2 tyzdne na 2 tyzdne doma.

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@nikaeli to nikto nepovedal ze chcem zvysit vyzivne a mat starostlivost pol na pol.. na to on nikdy nepristupi.. ja mu chcem pridat povedzme nejake 2 dni aby mi bolo lahsie..

nikaeli
10. jan 2025

@mamasrnka1984 ok. Si presvedčená o svojej pravde a namiesto skúseností si vlastne očakávala, že ťa v tvojej predstave podporíme. Prepáč, že som to poňala inak. Možno som len nechcela, aby si ostala prekvapená po strete s realitou. Podaj si návrh, zdokladuj svoje príjmy a svoje výdavky na syna. To isté bude musieť urobiť otec. Budem ti držať palce, aby súd rozhodol podľa tvojich predstáv. A potom nám prosím napíš. Som naozaj zvedavá. A k prípadnému víťazstvu ti úprimne zatlieskam.

Inak napísala si to v úvodnom príspevku. Platí ti smiešnych 320€, čo je málo ( -> chceš viac) a chceš, aby si ho bral na viac dní, lebo si vyčerpaná 🤷🏻‍♀️

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@zuza265 :D zase neni to lahka praca, velmi zodpovedna

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@nikaeli vobec nie som presvedcana absolutne o nicom.. praveze ja sa tu radim a pozorne citam vsetko co mi tu ludia pisu :D nikdy som na ziadnom sude nebola a netusim ake mam sance.. urcite sa nato pripravim a to je cele.. ja som neocakavala ziadnu podporu :D

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@nikaeli tak ked ho ma niekto 21 dni a druhy 7 dni, rozdiel tam vidim.. a keby mi pridam 2-3 dni tak by to snad zvladol.. samozrejme vyzivne podla toho kolko ho bude mat ja a kolko on.. ved ja nechcem silou mocou tu velke peniaze

zuza265
10. jan 2025

@mamasrnka1984 ako ono sud sa asi aj bude potom zaujimat, ci napr tym padom ty nastupujes do prace. Ved najma uz s tym Dietatkom bude zas menej “starostlivosti” ako s malym skolkarom. Sud sa snazi rozhodnut najma na dlhsiu dobu, nez na situaciu platnu len dalsich par mesiacov🤗 cize to prerozdelenie pocas skoly, prazdnin atd.

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@nikaeli a hlavne mi ide o to aby som nesla na ten sud zbytocne lebo prehrat sa mi nechce.. pravnik jeden sa nacenil na 300 eur a keby sa to tahalo tak samozrejme viac a druha pravnicka ta si berie za zastupovanie 600 eur.. cize zaplatit pravnikov, riesit to a mat este menej tak by ma asi porazilo

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@zuza265 no so skolakom sa bude treba ucit.. takze podla mna s dietatom este bude dlhsiu dobu praca :D ved ano.. so skolou sme sa este vobec nedohodli ze ako to bude..

dankanka
10. jan 2025

@mamasrnka1984 on na prídavky nemá nárok ak mu nie je Zverené dieťa, ani v zahraničí. Toto môžeš kľudne napadnúť 🙂. Nerozumiem pri jednom dieťati, už predškolákovi a práci na jednu smenu..že akože aké vyčerpanie ale ok. Buď rada, že máš dieťa v svojej starostlivosti, aby nenavrhol striedačku casom..Držím palce v hľadaní práce.

froneet
10. jan 2025

@mamasrnka1984 žijem v Anglicku a prídavky pri takom príjme môže mať do 50 libier ak vôbec.

nikaeli
10. jan 2025

@mamasrnka1984
Nechceš veľké peniaze, postačí ti aj 400€ 🤷🏻‍♀️

Za posledný rok a pol som bola na súde 3x, viem ako to prebieha, koľko to stojí a vôbec. Snažila som sa poradiť ti najlepšie ako viem z mojich skúseností. Viac sa vyjadrovať nebudem.

zuza265
10. jan 2025

@mamasrnka1984 ano ale jedlo si coskoro pripravi sam, nemusis mu vsetko riesit iba ty, neviem ci byvas v meste ci na dedine, ale aj do skoly pojde “coskoro” sam, sam sa obsluzi ma wc, sam si vyberie oblecenie a oblecie sa, sam sa nachysta do skoly, klasicke obsluzne cinnosti. Lebo sud nerozhoduje na rok. Proste ta umera venovania sa dietatku a tej takej realnej starostlivosti uz nebude zas ako u skolkara. Jasne, ucit sa spolu urcite budete, ale nie je to 2 hodiny z dna. Snazim sa ti len vysvetlit, ze coskoro budes mat velke dieta.

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@nikaeli a kolko to teda stoji ak sa mozem opytat? mne takto dnes dvaja pravnici povedali

zuza265
10. jan 2025

@mamasrnka1984 alebo teda vysvetlit, aby si myslela na dobu dlhsiu nez je teraz dalsich par mesiacov. Preto si premysli co ocakavas pocas skoĺy, prazdnin, sviatkov - vianoce, silvester, velka noc,

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@dankanka ako hovorim mam este maminu ktora je chora a aj tam ide moja energia.. cize mozem byt unavena

eternity24
10. jan 2025

@mamasrnka1984 autorka pozri, urob si tabuľku a tam spis všetky náklady, ktoré máš na dieta. Podlož dokladmi. Môžeš si takéto tabuľky začať viesť za jednotlivé mesiace uz teraz, ked vies, že ta čaká súd, resp. je možné, že k nemu dojde. Z mojich skúsenosti to aj tak na súde vyžadujú, aby si vyčíslila N na dieta. A ďalej z mojich skúsenosti ta sklamem, ale sudkyna vôbec neprihliadala na to, že koľko sa venujem dieťaťu a čo všetko musím tomu podriadiť, aby som ho odviedla do škôlky, priviedla, odviedla na krúžok. Či vládzem, ci nie. Zabezpečila veci, ked je dcéra chorá. Či s ňou ma kto ist k zubárovi, ci ma kto prebrat túto moju úlohu, ked som ja chorá atd. Hoci aj moja právnicka argumentovala, že ja uskutocnujem 100% starostlivosti a pan sploditel 0%. Sudkyna jednoducho tieto náklady rozdelila na polovicu a dovidenia. Nepomohlo ani odvolanie na kraj ani nič. Čiže výsledok súdu závisí na sudcovi, nie právnikovi. Ja ta chápem, si v oveľa náročnejšej pozícii ako otec, ty musíš a on len ked chce. Ale naozaj tu ti nikto podľa mňa nezaručí ako to dopadne a ci prehráš, ci vyhráš. To záleží len na sudcovi a jeho pohľade na vec. Poprípade ešte únavne diskutovať s otcom dieťaťa a snažiť sa ho presvedčiť ba tých 400e ako si predstavuješ.

zuza265
10. jan 2025

@eternity24 tu si ale dovolim povedaz, ze nejake tie cinnosti budu a su delegovane, kedze momentalne je tam dietatko cely tyzden. Cize kruzky a lekar a podobne situacie pocas toho tyzdna je v jeho rezii ..

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@eternity24 dakujem pekne za podrobne popisanie vlastnej skusenosti.. ano, je to aj o stasti, akeho sudcu clovek vychyta.. ja uz ale od leta sa s nim snazim dohodnut a nedosiahla som nic.. iba ze aj on ma malo penazi :D

zuza265
10. jan 2025

@mamasrnka1984 a preco ste nesli na sud skor? 🙂 v dobrom. Mat upravene tieto veci oficialne je naozaj ovela lepsie

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@zuza265 tak lekara, ockovania a vsetko riesim ja.. a to by ste videli co moje dieta stvara pri ockovani.. minule hodinu v kuse reval po ockovani.. jeho pediatricka nam presunula ockovanie, ze no mozeme to este presunut, nech mame prestavku..

zuza265
10. jan 2025

@mamasrnka1984 cize ak by dietatko dostalo chripku, tak ako to funguje? Ja ze ked je tyzden tam, tak je proste tam🙂

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@zuza265 my zijeme v roznych mestach.. ak by bol chory moze ist k lekarovi v meste otca.. ale bezne ockovania to riesim iba ja