icon

Ako efektívne riešiť výživné a starostlivosť o dieťa?

mamasrnka1984
10. jan 2025

Ahojte, prosim vas, mate nejake realne skusenosti, respektive poradit mi, co najlepsi krok, aky urobit v mojej situacii. Mam dieta skolkara, ja sa staram 3 tyzdne o neho, otec 1 tyzden, prijem cisty ma okolo 3500 eur, berie pridavky na neho a dava mi vyzivne na neho smiesnych 320 eur, ja si hlada pracu, kedze tym ze ho mam 3 tyzdne musim pracu iba taku, aby som to casove stihala v obdobi, ked je v skolke, co mi vela pracovnych miest unika.. Rodinu tu nemam, co by mi pomohla s nim. Uz dlhsie sa s otcom dietata snazim dohodnut o zvyseni vyzivneho, ale nechce mi ho zdvihnut vobec. Dalsia vec, ked nastupim do prace, tak chcem aby ho mal viac dni, kedze starostlivost o dieta, celu domacnost a plus praca bude vela na mna, ani to sa nechce dohodnut a viac ho mat nechce, ale ja uz som vycerpana teraz. Jedinu moznost ja vidim uz iba sud, ale mozno mi niekto nieco poradi a ti co ste presli sudom, ako to cele prebieha, ake ste mali dohody, ako prebieha navsteva koliznej opatrovnicky, kolko dlho trva taka navsteva, co ona riesi.. a tak.. uz fakt som vycerpana z nekonecneho boja s nim.. Ja mam este aj choru mamu a proste je to vela na jedneho cloveka bez pomoci a ten neempaticky chudak to nedokaze pochopit. O dieta sa stara dobre, cize som v pohode s tym, ze by ho mal viac.

zuza265
10. jan 2025

@mamasrnka1984 tak ale ockovanie ma teraz raz za par rokov. Len v tom prvom roku je to take caste🤗

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@zuza265 lebo sme si chceli zabehnut system.. my sme aj tie dni menili.. na zaciatku ho mal iba 5 dni.. a mne momentalne islo o to ze ked sa dohodnem pred vyse 2 rokmi na nejakej sume tak casom ju samozrejme mozeme aj upravit.. ved vsetko sa zvysuje a vyzivne stoji..

kavasmliekom
10. jan 2025

@mamasrnka1984 neviem kde žiješ, kde si zohnala právnika za 300e, ale ja som z východného Slovenska a len za spísanie návrhu na súd, bez zastupovania zobral toľko, čo ty si dostala ponuku na zastupovanie 😄
Čo sa týka rozhodnutia súdom. To nie je na predskolsky vek, to je dlhodobé rozhodnutie.
Čo v prípade leta, čo v prípade, ak ochorie u otca, čo v prípade hospitalizácie, krk ho vezme na dovolenky... Kto nude rozhodovať o tom, kde pôjde do školy, na aké krúžky bude chodiť, atď. Kde bude na vianoce, sviatky. Kde bude tráviť narodeniny, atď atď. To nie sú len peniaze.

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@zuza265 tak su aj dobrovolne, co chcem.. ale tazke to je snim.. :D

zuza265
10. jan 2025

@mamasrnka1984 pockaj a ako chces fungovat ked bude skola a 9 dni bude v inom meste?

eternity24
10. jan 2025

@zuza265 áno, to som zabudla, že otec si dieta na týždeň z mesiaca berie. Čiže áno, on pravdepodobne s ním chodieva do škôlky, na krúžky.
No ja si myslím, že teda by mohol si zobrať vlastne dieta aj týždeň +2 dni, ako to chce autorka. Preboha ženy, veď to je jeho dieťa. A píšete tu všetky, že autorka od neho veľa požaduje čo sa týka financií. No nikto neprihliada na to, že ona svojmu dieťaťu podriaďuje celý svoj život, ci chce, ci nie. Musi si hľadať pracu, aby to vedela zmanazovat všetko. Možno keby nebolo potrebné prihliadať na toľko faktorov, uz by tu pravú davno mala. A otecko si ho môže zobrať alebo nemusí, ked nechce. Otecko ma aj prácu akú chce. Aj kralovsky príjem. ešte ked ho autorka poprosí, aby si vlastne dieťa zobral na dva dni dlhšie, tak to mu uz je veľa 🤦🏻‍♀️
Nechápem niektoré ženy, ako tu útočíte na autorku (zuza265, to nepatrí tebe, iba píšem všeobecne) že nechce pracovať, pričom spomína, že tu prácu hľadá, no pravdepodobne to bude ťažšie vzhľadom na to, že je viazaná synovou skolkou. A hlavne, prečo by ten otec nemohol platiť aj 400 e výživné pri jeho prijme , ked 75% starostlivosti je na autorke. Viaceré píšete, že máte menšie výživné a staci vám to. To je ale zle. Vám to nemá stačiť. Keď budete mať takyto postoj, nikdy sa v tejto otázke nič nezmení. Počítať kazde euro. Veď človek chce ist s dieťaťom aj do napr kina bez toho aby musel stále prepočítavať ci ba to ma alebo nie.

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@zuza265 no to sa snazim s oteckom riesit len on sa nechce o tom rozpravat..

dievcacitajucelist
10. jan 2025

@mira0611 asi niečo robíš určite zle...moji chodia na brigády a kupujú si veľa z toho...ja mám dom sliepky a veľkú záhradu...čo sa dá si vypestujem sama, vajíčka, domáca strava, akciové ceny, nákup raz mesačne, pečiem koláče...namiesto sladkého....skús to...

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@eternity24 dakujem 🙂 no je to tak..

zuza265
10. jan 2025

@eternity24 prepac, ale ja som nikde nepisala, ze pozaduje vela. Cely cas sa snazim autorke trosku otvorit oci, ze chce sud a ma poziadavky, ale nie je pripravena. Ze vie sice kolko chce penazi a casu, ale ostatne je treba premysliet tiez a pripravit sa. Ja som nikde nepisala, ze pyta vela. Len sa mi zdalo, ze pan ma vela casu, dochadza lietadlom daleko hore dole atd ze je to moc ruzove. Ale teda autorka potvrdila, ze to tak je a ja to dalej neriesim. Ja nie som sudca, ktory uvidi prijmy, naklady a cas a rozhodne. Pytala som sa, aby som vedela realne poradit.

Ps: teraz citam, ze to nejde mne o peniazoch. Ale uz to nejdem mazat😂

eternity24
10. jan 2025

@zuza265 veď ja nereagujem na teba. Teda v prvej časti kde ti odpovedám áno, potom uz reagujem všeobecne na ostane komentára. Ešte som to aj do zátvorky uviedla. 😉

zuza265
10. jan 2025

@eternity24 dopisala som tam PS…

eternity24
10. jan 2025

@zuza265 áno 😀😄

zuza265
10. jan 2025

@eternity24 pre mna tie moje otazky viedli len k ozrejmeniu situacie. Nic viac.
Vies, ak dobre pozeram, dietatko ide coskoro do skoly. Ako to dochadzanie a vsetko z ineho mesta. Minimalne ona musi mat navrh na tieto situacie. Byt pripravena s konkretnymi vecami. Ak to neprerokuju, dostanu rozhodnutie, ktore bude na prd

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@zuza265 bude mat asi odklad.. cize pojde do skoly az ako 7 rocny.. a neviem sa s nim dohodnut.. on zvazuje uplne prestahovanie do anglicka.. cize je tazke nejako sa zariadit.. keby tu zostal, ja sa kludne prestahujem blizsie k nemu, aby ta starostlivost bola jednoduchsia.. ale ked chce ist do anglicka, nema to zmysel

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@zuza265 ma 37 rokov, pozicia kapitan a mam pocit ze sa bavim s 20 rocnym.. skutocne sa neda dohodnut s nim na fungovanie do buducna.. ja neznasam taku neistotu ze neviem na com som.. ze kedy sa on prestahuje ci za pol roka, ci za dva roky, ci si to rozmysli

eternity24
10. jan 2025

@zuza265 súhlasím s tebou

zuza265
10. jan 2025

@mamasrnka1984 kym vam prebehne sud a to vsetko, tak mozno o rok na to pojde do skoly. Naozaj je to tu rychlo. Budes vdacna mat rozhodnutie na dlhu dobu a nemusiet tie narocne sedenia opakovat🙏🏼
A rozumiem. Ta nevedomost je na prd a on mozno nechape preco to potrebujes vediet a ze potrebujes nastavit situaciu do buducna. Neviem ci ten sud ocakava. Na druhej strane to zrejme sam nevie a to je tazko.
Vies ak nebudete mat striedavku, tak stale plati, ak bude syn v tvojej opatere, ze ma pravo si prist po syna a mat ho dajme tomu 9 dni, ale nie povinnost. Ked nepride, nic sa neudeje a ostava u teba.

lalenka33
10. jan 2025

@mamasrnka1984 aby si po súde nebola sklamaná, že ti odklepnú ešte menej ako máš teraz.
Síce stále píšeš, že v Anglicku žije zadarmo, ale na SR tiež platí nájom (za celý mesiac, nie len 2 týždne), hypo, jedlo a čo ja viem čo ešte (nejaké hobby atd) .
Byt ťa stojí 400 čiže 200 dieťa z toho 100 ty a 100 on, dieťa je v škôlke čiže sa stravuje väčšiu časť tam, týždeň u otca. Chceš výživné 400 € čiže budeš musieť zdokladovať výdavky na 5 ročné dieťa na 800€ . A ďalšia vec súd bude zaujímať presne to, čo aj ženy tu, že prečo nepracuješ a či chceš zvýšiť výživné aby ste mali z čoho ,,žiť". Sudcu nebude zaujímať, že si unavená, dieťa ťa psychicky vyčerpáva a máš chorú matku.
Prečítaj si tu niektoré diskusie. Môja kamoška dostáva na 6 ročnú dcéru 300€ - 200€ dostáva ona (matka) na účet a 100 ide na sporenie. Jej exmanžel pracuje v zahraničí a zarába 5000 . Tak fakt, aby si nebola sklamaná , že nedostaneš ani tých 320. Lebo vidíš aj tu v diskusii, že toľko nedostávajú ženy ani na deti v puberte.

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@lalenka33 no zo 400 eur sa zit neda 🙂 to zaplatim iba byt a ine vydavky na nas dvoch tak 800 no ale malo by to sudcu zaujimat 🙂 a je mozne ze budem sklamana a mozno nie

vikiki29
10. jan 2025

@mamasrnka1984 To máš v nicku svoj rok narodenia? Lebo prepáč, ja mám pocit akoby si ty mala 15 rokov a bola úplne nesvojprávna. Vzchop sa, máš 1 dieťa, ktoré chodí do škôlky. Pre pána. Chcela si to dieťa vôbec? Veď sa len sťažuješ ako ťa oberá o energiu, ako malo peňazí na neho dostávaš, ako ho máš viac dní v mesiaci ako otec. Normálne sa mi to zle číta, chúďa dieťa. A nie, sudcu nebudú zaujímať výdavky na vás dvoch, ale iba výdavky na dieťa. Muž nie je povinný živiť teba ale dieťa, výživné je určené dieťaťu, nemáš z neho žiť. Nájdi si prácu, vybav si rodinné prídavky, daňový bonus, nešpekuluj o nereálne vysokom výživnom. Akého otca si mu vybrala, takeho má… postav sa na vlastné nohy

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@vikiki29 by ma zaujimalo, kolko ty mas deti, a kto ti s nimi pomaha, lebo pisat mi tu bludy o vzchopeni sa, tak to ozaj nemam zaujem pocuvat.. ja sa absolutne nestazujem, ja hodnotim situaciu, ja moje dieta lubim najviac na svete, a ze som unavena, ano som.. je to pochopitelne.. mne nepomaha nik, vsetko si riesim sama, cize ano mam pravo byt unavena.. a viem, ze vyzivne a vydavky su len na dieta.. asi z vyzivneho dvaja nevyzijeme :D ved asi vieme co kolko stoji ...

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@vikiki29 este povedz ze otecko je nakoniec najlepsi.. co aj na vianoce si vyplackal ze ho chce mat iba 6 dni..

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@vikiki29 a ano chodi do skolky.. ale takmer stale je chory.. cize ak si myslis ze ja doma lezim a dieta je v skolke tak to tazko.. a ked je v skolke tak velmi casto ho beriem uz na obed

lalenka33
11. jan 2025

@mamasrnka1984 takže 400 € nájom a 800€ iné výdavky na vás dvoch čiže dokopy 1200€ , na teba 600€ a na dieťa 600€ , výdavky na dieťa deleno 2 čiže 300€ ty a 300€ muž. Presne takto na to súd bude pozerať.
A to, že je dieťa choré, berieš ho na obed súd zaujimať nebude. To tak mujú všetci.

mamasrnka1984
autor
11. jan 2025

@lalenka33 ale to su iba bezne vydavky.. tie vydavky by mohli byt vyssie, keby ho dam na kruzky, ideme na dovolenku, bude skolak, budem mu kupovat pisaci stol, kvalitnu stolicku, kopu dalsich veci do skoly atd.. cize toto su zakladne vydavky a ked mu budem chciet kupit kolobezku, bicykel atd tak to nemam tam zapocitane predsa.. cize tie vydavky realne by mohli byt vyssie 🙂 neskor mobil, notebook, proste to dieta ako aj rastie vzdy nieco ine potrebuje..

lalenka33
11. jan 2025

@mamasrnka1984 pozri táto diskusia si ti môže pomôcť v tom, čo chceš.
Spíš si tabulku mesačných nákladov na dieťa. Komplet všetko. Kludne to tu daj. Mozno doplnime nieco, načo si zabudla. Tieto výdavky sudca dá deleno 2.
Tie ostatné veci sa davaju ako mimoriadne udalosti , kde sa dohodnete zaplatit to na poly ( vylet, lyze, kruzok, okuliare) to ide mimo sumy vyzivneho. A mate dohodu, že to uhradit spoločne mimo sumy vyživneho. Tvoj ex má malu vyhodu, že pracuje a ty pri dietati v školke nepracuješ. Našporené peniaze sa minú atď... Ich bude zaujimat hlavne to, prečo nepracuješ. Je možne ,že ti daju vytlačene volne pracovne miesta. Alebo navrhnu, aby si si vybavila opatrovatelsky na mamu a byvali spolu , ušetris na najme a máš plat. To len keď spomenieš choru matku.
Ja ti tie peniaze doprajem, lebo viem, ako znamy klame exmanželu,.žije v zahraniči dá nájom 2000, ale neprizná ,že byvaju v byte 5 platia najom. Zmluva je len nanho. Hned ma vyššie naklady . A nižšie vyzivne . Fakt rozpis naklady a poradime čo zmenit, znizit, zvysit, aby si uspela, plus odporucam lekarske spravy, ze je casto doma chory . A nejake reakcie na inzeraty, že si realne hlaďás prácu. Lebo to bude sud velmi zaujimat, preco si ty doma a dieta v skolke .

subartic
11. jan 2025

@lalenka33 no tak takto sa súd na to nebude pozerať, že výdavky na dieťa deleno dvomi , to kde na takéto výpočty chodíte ? osobná starostlivosť akože nič ?

lalenka33
11. jan 2025

@subartic u nás automaticky náklady deleno 2, ale napríklad plus sporenie 100€ s ktorym matka nesmie disponovat . Napriklad teraz boli prazdniny a vianoce, od 21 až do 6..1 mal deti otec, ale vyzivne zaplatil rovnako.
Plus otec detom mimo vyzivneho nakupuje veci, berie si ich vždy ked su prazdniny, plati vylety, vyserrenia atd . Obaja rodicia maju rovnaku vyzivovaciu povinnost. A teda aspon u nas sudca viac riesi rodica , ktory nepracuje a chce vyššie výživné a pritom on sedi doma na zadku, kym je dieta v školke , ako rodiča , ktorý pracuje a prispieva 320€ na školkara.

subartic
11. jan 2025

@lalenka33 neviem kde to je u vás , ale takto nie je . Pri výpočte výživného sa zohľadňuje veľmi veľa vecí , nie len príjem obidvoch rodičov ale aj schopnosti a možnosti , osobná starostlivosť o dieťa , majetkové pomery rodiča a ich vzdanie sa, oprávnené výdavky dieťaťa , oprávnené výdavky rodiča, pričom výživné má prednosť atď.
A nie , rodičia nemajú rovnakú vyživovaciu povinnosť, majú ju podľa svojich schopností a možností . Takže také že 600/2 neexistuje , obzvlášť ak je osobná starostlivosť u jedného z rodičov .