Ako efektívne riešiť výživné a starostlivosť o dieťa?
Ahojte, prosim vas, mate nejake realne skusenosti, respektive poradit mi, co najlepsi krok, aky urobit v mojej situacii. Mam dieta skolkara, ja sa staram 3 tyzdne o neho, otec 1 tyzden, prijem cisty ma okolo 3500 eur, berie pridavky na neho a dava mi vyzivne na neho smiesnych 320 eur, ja si hlada pracu, kedze tym ze ho mam 3 tyzdne musim pracu iba taku, aby som to casove stihala v obdobi, ked je v skolke, co mi vela pracovnych miest unika.. Rodinu tu nemam, co by mi pomohla s nim. Uz dlhsie sa s otcom dietata snazim dohodnut o zvyseni vyzivneho, ale nechce mi ho zdvihnut vobec. Dalsia vec, ked nastupim do prace, tak chcem aby ho mal viac dni, kedze starostlivost o dieta, celu domacnost a plus praca bude vela na mna, ani to sa nechce dohodnut a viac ho mat nechce, ale ja uz som vycerpana teraz. Jedinu moznost ja vidim uz iba sud, ale mozno mi niekto nieco poradi a ti co ste presli sudom, ako to cele prebieha, ake ste mali dohody, ako prebieha navsteva koliznej opatrovnicky, kolko dlho trva taka navsteva, co ona riesi.. a tak.. uz fakt som vycerpana z nekonecneho boja s nim.. Ja mam este aj choru mamu a proste je to vela na jedneho cloveka bez pomoci a ten neempaticky chudak to nedokaze pochopit. O dieta sa stara dobre, cize som v pohode s tym, ze by ho mal viac.
@maciatkolulu A kde je napísané že má ona niečo určené súdom ? Ďakujem
@subartic tu na strane 3 máš vyjadrenie od Eternity , že im sudca rozdelil naklady na dieta na polku a vobec ho nezaujimalo, ze otec sa o dieta vobec nestara a matka sa stara na 100%. Nepomohlo ani odvolanie na krajsky sud. Čo sudca, to iné rozhodnutie.To, že sa niečo má robit podla niečoho ešte neznamená, že sa to tak reálne aj robi. Tu otec pracuje a slušne zarobí. Dieťa je v škôlke, tyzden u otca a matka dobrovolne nepracuje čiže tu sa bude sud zaujimat o to, prečo nepracuje , ked je dieta v školke. Teraz žije z uspor, ale tie sa minu. Sud nebude zaujimat, ze ju psychicky unavuje vlastne dieta. Ani že ma choru mamu.
@maciatkolulu nie, môže brať a odovzdávať matke, lebo mu nič nepatrí. Aj keď ona je napríklad na Rd, tak nemá nárok ale ani on, lebo s nimi nežije. Môj ex musel zrušiť a ja som nemala nárok lebo som nerobila. Aj keď chcel poberať, že mi to bude dávať, hneď ho zastavila ekonómka, že keď mu na to prídu, tak bude musieť všetko vrátiť, nikoho nebude zaujímať, že on ich dával mne.
@natalka13 ved ale spite pri tejto diskusii?? ja som nikdy nepovedala ze chcem 600 eur, alebo ze chcem peniaze na mna.. prebohaaa
@kavasmliekom Nie. Po prvé ona nemá určené súdom nič. Neviem koľko ľudí zamestnávaš , mal som rôzne kontroly ale kontroly na DB nikdy , pretože také kontroly ani neexistujú. Rieši sa to iba v prípade duplicitného poberania , nahlásenia. Moja ex nemá žiaden trvalý pobyt roky rokúce na jednej adrese kde ja a aj tak to s tým nemá nič spoločné , trvalý pobyt je úplne jedno kde dieťa má , bežne má u babiek , kvoli škole / škôlke a babka DB ani prídavky nepoberá.
@lenkakravcova keby bolo keby.. :D ja byvanie mam dobre.. nepotrebujem jeho byvanie
@damian85 nemáš za čo,ak dokazatellne žijú od seba,bude mať pán otec problém. Ak by matka chcela. On má dieťa jeden týždeň,ona tri. Z akého titulu si ma nechávať prídavky? Platí z vysokehonolaru 320 a ešte prídavky a bonus si necháva? Trochu zvláštne. Ale ako píšem,musela by byť úplne blba,autorka.
@kavasmliekom však presne,nepatrí mu to
@lenkakravcova jasne zit s muzom co vas podvedie je vyhra :D
@damian85 ani ja som nemala nič určené súdom dva roky. Lebo sa ťahal rozvod. Ale odsťahovala som sa zo spoločnej domácnosti aj s dieťaťom. A tým okamihom on nemal nárok. Aj keď sme ešte stsle mali rovnaký trvalý pobyt, ja som bola v podnájme. Si to zistí a potom píš.
@maciatkolulu Nie prax poberania DB a jeho kotrola úplne nefunguje tak ako ty si myslíš. V prípade duplicity sa síce dokazuje žitia v jednej domácnosti , ale v prípade rozvedených rodičov ( nezosobášených ) na tento účel slúži rozhodnutie súdu , ktoré autorka nemá. Taká je realita a taká je PRAX.
@maciatkolulu ja s tebou suhlasim. Neviem u nas preco sa takto rozmysla. Aj ja som matka samozivitelka. Aj u nas su baby vydate, s dietatom...a pracuju z domu popri materskej a predsa mi toto povedala veduca HR, ze nie lebo ma male dieta.
Ja to vidim tak, ze zena ktora ma male dieta, a pracu si svoju pracu vacsinou vazi a spraví vsetky ulohy, ktore dostava. Ma zodpovednost za seba, za dieta, ma vydavky.
Kym napr.moj bezdetny kolega, ktory byva v rodicovskom byte sa hocikedy vypise na PN, lebo to ma na haku, vsak ma zodpovednost len za seba.
@kavasmliekom Miešaš hrušky a jablká. To že u teba to bolo takto , že ty si mala nárok na DB aťď je vec jedna.V tomto prípade otec DB poberať môže bodka. Ak matka bude mať nárok na DB tak jej tak či onak bude prináležať DB jej . Toho času to tak nie je , otec DB poberať môže , keďže vec sa má tak že sa o dieťa starajú spoločne ( rozhodnute súdu nemajú ) .
@damian85 lebo ta ešte nikto nekontroloval. Ináč by si písal ináč.
@mira0611 mne na jednom pohovore do oci povedala ze ma nezoberie lebo mam dieta.. ze ona si vybrala dochodkynu lebo ona jej nebude doma s dietatom pri chorobe.. takze ked uz ma dochodkyna preskoci tak to je gol..
@damian85 takže ešte raz. Daňový bonus na DIETA, patrí dieťaťu,rovnako ako prídavky,minimálne je nenormálne,keď ich poberá otec a nedáva k rukám matky,musí to byť hajzel. Veľký. 🤷. Nuž a prídavky,dňom. Skončenia spolubývajúca patria tomu,kto je s dieťaťom. Inak viem,že je to také krásne slovenské odrbavat,ale na úkor vlastného decká,to už je fakt cez. A reči,však tatko dieťaťu kúpi,neverím a myslím ,že neverí nikto. Lebo dieťa má náklady,ktoré sú slabo viditeľné. Pre väčšinu expartnerov. Ale ako píšem,len huena berie prachy na dieťa a nedáva mu ich. Ale tak sú aj takí,tomu verím. A žiaľ zjavne je ich dosť.
@damian85 ja som nárok nemala, lebo som bola nezamestnaná.
@kavasmliekom čo nie je môže byť. Sociálne siete sú silné a človek ani nevie,čo a ako😎😉👍
@mamasrnka1984 si sa mohla sťažovať. Lebo toto ti do očí povedať nemôže, aj keď vieme aká je realita.
@kavasmliekom Aj keby ma ktokoľvek skontroloval , nič by sa na veci nemenilo. DB poberám od narodenia dieťaťa a keby neprišiel Fico , poberal by som ho až do 18 roku života.
@damian85 pokiaľ ho davas dieťaťu fajn,ak nie,tak super,že ti to fico prerušil 😉
@mamasrnka1984 poobzeraj sa ci pookoli nemas nahodou socialne podniky. Existuje zoznam socialnych podnikov. Oni ta mozno zoberu, lebo mozu dostat na teba prispevok aj z viacerych titulov, matka samozivelka a matka s malym dietatom + dlhodobo nezamestanana.
Alebo si skus na mamu zariadit osetrovne.
@mira0611 dakujem za radu
@maciatkolulu tak pridavky na dieta si vie prehodit aj ona sama. Co neurobila a ako tu niektonpisal pri takom plate ma v anglicku na dieta 50 libier. Na danovy bonus nezamestnana mamka nema narok. Ak som spravne pochopila, ze je nezamestnana. Cize ano, AK ho ten expartner ma, pobera ho neopravnene. Na co ona mize zareagovat na DU. Nic z toho sa nestalo
@damian85 tak si si ho užil dostatočne, dúfam, že aspoň na dovolenku si zobral svoje dieťa za jeho peniaze 😃
@mamasrnka1984 nemusíš ani čakať na nejakú kontrolu, alebo na dohodu so svojím ex. Zavolaj na daňový úrad, povedz, kde pracuje a ze spolu nezijete, skontrolujú ho a zrušia daňový bonus. Tak isto RP, si vybav na seba, stačí ti to urobiť písomne a poslať na úrad práce, kde sa chodíš hlásiť.
@maciatkolulu Veľmi z teba cítiť rany z minulosti. Polieč ich. Tiež sme radi že nám ich Fico od januára zruší a viac sa ujde ostatným ktorý to viac potrebujú. 😝 .
@kavasmliekom Nie platil som z neho školku , školu , stravné a tak. Aj keď sme sa s ex snažili , naše dieťa nevie žiť z lásky....Nechápem.....Na dovolenky sme si museli s dcérou zarobiť / vyžobrať......
@damian85 a vieš o tom, že škola, školné, stravné je vo výživnom už zarátané, či? 😄

@doriiis otec sa nechce starat viac ako tyzden, cize striedavky sa vobec nebojim..