Ako je to s náhradným výživným?

zojussenuska
5. sep 2014

dobrý den prajem možete mi napisat prosim či aj spetne vracaju nahradne výživne?dakujem

hrjanka
5. sep 2014

dobrý deň, náhradné výživné sa vracia 3 mesiace spätne, tj. keď oň požiadate v septembri, tak Vám vyplatia výživné za september + august, júl a jún. Podľa platného zákona sa vypláca len bežné výživné, nie zameškané, takže za ďalšie obdobie dozadu Vám nevyplatia nič.

lilly0812
5. sep 2014

Dobrý deň, ja poberám už celkom dlho náhradné výživné nakoľko otec syna pošle peniaze tak raz za pol roka. Nechcem Vám zle no dobre si premyslite či náhradné výživné chcete lebo ak Vám niečo náhodu v čase poberania NV otec dieťaťa zaplatí všetko budete musieť vrátiť úradu práce, tak ako ja. V čase keď Vám otec dieťaťa nezaplatí síce náhradné máte no aj tak ho po doplatení otcom vrátite. Ja už takto behám od roku 2013. Otec platí výživné dosť nepravidelne, napr. minulý rok zaplatil iba 2 krát, tento rok 4 krát, všetky peniaze, ktoré mi otec poslal na dieťa som musela vrátiť úradu aj keď má otec dlh ešte okolo 800 € (zameškané bežné výživné + dlžné výživné + výbavička na dieťa). Úrad však nerieši či povinný (otec) ešte má na výživnom nejaký dlh alebo nie. Exekúciu mám podanú už dávno no exekútor je bezradný, doteraz nič nevymohol.

Ešte raz, nechcem Vám zle, vopred sa ospravedlňujem no výživné je beh na dlhé trate. Už to budú 3 roky čo výživné riešim.

daniela_m
5. sep 2014

ja tiež už roky poberám náhradné výživné a tiež ex sem tam niečo pošle, ale vždy menšiu sumu akú má určenú súdom a vtedy idem na UP a oznámim to a oni mi potom o tú sumu ktorú mi ex uhradil pošlú nižšie náhradné výživné.. Keď ďalší mesiac nepošle nič, idem znova na UP aby mi to dvihli na pôvodnú sumu.. Síce mám niekedy behačky, ale je to určite lepšie keď dostávam náhradné výživné ako nič 😉

fidorka7
5. sep 2014

lilly0812 celkom dobre nechápem tvojej sťažnosti - to akože ti malo zostať aj to výživné od štátu, aj to, ktoré ti dal otec dieťaťa? čiže 2 x? to snád nemyslíš vážne. Ak ti zaplatil napr. 500 eur za rok, tak aj štát ti vlastne mal prispieť 500 eurami? Samozrejme, že to musíš vrátiť.
Neviem prečo teda poberáš to náhradné výživné, ak od toho varuješ a odhováraš ostatné. Niekto je naozaj rád, že má s deťmi z čoho prežiť práve v tejto chvíli a je za to vďačný, takže táto dávka je veľká pomoc matkám (pred pár rokmi nebola a nedostala by si nič - ako sama vravíš, exekútor ešte nič nevymohol. žila by si z čoho?

dasamo
6. sep 2014

Ona jasne pise, ze ptec jej na vyzivnom este dlzi predsa..... nechce 2x, treba citat. A mna na policii pocas vysluchu ako som podavala trestne oznamenie policajti tiez upozornili, ze je do behacka a niekedy dost zbytocna. Vybehate a zase bezite, lebo musite vratit a dokola. Takze vymyslene to nie je urcite dobre. A aj trestne oznamenia. Ja som sa tam trt... 3x a on pri prvom len raz a pri druhom uz ani nie uz si iba brnkli a bolo. A vrchol bol ked mi policajti povedali, ze aj on musi z niecoho zit. No conuz. Ale exekutor zabral na 1.;-D

lesanka845
6. sep 2014

suhlasim s @lilly0812 nahradne vyzivne ma byt pomoc pre matky,ale je s tym akurat kopec problemov .Poberala som ho rok, ex neplatil,exkutor ni cnevymohol.Syn dostudoval,zamestnal sa,dufala som,zebude konecne pokoj. Ale zrazu exekutor sem tam niec ovymoze,co by bolo vporiadku,keby peniaze poslal rovno na ucetUPSVAR,kam vlaste patria. Alepreco by sarobilo jednoducho, ked sa toda aj zlozito. Peniaze posle mne,jaich nasldne musim preposlat UPSVAR a to bude trvat,kym sa nevrai celasuma,ktoru UPSVAR vyplatil. Navys enezijeme na Slovensku, takze tieto zbytocne transakcie sa este predrazuju. Dnes uz lutujem, ze som vobec o nahradne vyzivne ziadala.

kvasnovska
2. mar 2023

@daniela_m dobrý prajem kedy vám vyplácajú náhradné výživné.ja som bola dať žiadosť pred večerom všetko som vypísala žiadosť mi podali a dali mi papiere na potvrdenie exekútorovi že od kedy vedie exekúciu voči ex parttnerovi a koľko vymohli a donesiem to na urad dodatočné .pani mi povedala že mi to zaplatia až v apríli a chcem sa opýtať kedy to tak väčšinou pípne na účet koncom mesiaca?

daniela_m
2. mar 2023

@kvasnovska neviem vám odpovedať, lebo nahradne výživné už roky nepoberam