Ako nastaviť návštevy otca k trojročnej dcére?
Potrebujem poradit, s otcom dietata nezijeme uz 2 roky, odisiel za novou tetou o 13 rokov mladsou s tym nemam problem az na to, ze nova teta ma milne predstavy o tom co ja ako matka mam robit, davat dieta otcovi kedy to jemu vyhovuje inak nie som dobra matka, nepytat ziadnu pomoc som matka mam sa starat, nezatazovat otca, otec neprispieva na dieta, pracuje na cierno, nezavola aby zistil ako sa ma mala iba sa raz za cas objavi, ze s nou chce byt a aj blba som ho nechala, nech je s nou u mna doma, hra sa da jej jest co najde v chladnicke, osprchuje a da ju spat a este si aj on pospi pokial ho nezobudim. Stale som si hovorila, mala potrebuje otca, to co je medzi nami, nie je podstatne len nech je s otcom. Tento vikend ju zobral na cely vikend a mal is k svojej mame a nakoniec mala povedala, ze boli u tety v 1 iz. byte 4ja, zabudla tam naramky, pukacku a rev ako o zivot, co si zoberie do skolky, po pol hodine si chlacholenia a uspavania zaspala. Rano som ju ledva zobudila a to som jej dala pol hodku k dobru spanku a bola chuda ako matoha ale viem si predstavit ked v jednej izbe spali, pozerali TV v noci kedy a ako tuho vobec spala. Tak som drahemu otcovi oznamila, ze malu na vikend nedostane nakolko na klamstve sa neda stavat a nech si poda ziadost na sud, nech mu daju vyzivovaciu povinnost a urcia kedy sa ma stretavat s malou, ja uz mam toho ustupovania a vydierania ci chcem aby mala otca dost. ja sa mam prisposobovat, starat sa, platit a on iba ked to jemu vyhovuje prist si po dceru. Mala nechape kto je teta, preco je s tatom a nie ona je s tatom. Je uplne zmatena, nie aby aspon prvy vikend co boli prvy krat v zivote sami, bol iba s nou. Najlepsie je, ze ked odchadzal, tak sa mala s nim nechcela ani rozlucit, musel ju tahat za ruku aby jej dal pusu. Uz je najvyssi cas nastavit hranice a pravidla, bola som naivna a myslela, ze to pojde aj bez nich ale vidim, ze nejde.
@sissy27 nemoze nakolko sme neboli manzelia a neprispieva mi na malu a nezijeme v spolocnej domacnosti, to som si uz overila u pravnika, takze ja som iba pravne za nu zodpovedna
@sklamana70 no máš čudného právnika... pokiaľ nie je dieťa zverené do starostlivosti jedného z rodičov, tak je to len slovo proti slovu... ty v škôlke povieš, že nežijete spolu, neplatí ti (čo inak nemá žiadny vplyv na styk s dieťaťom) a on povie opak a učiteľka v škôlke si má čo z toho vybrať? povie "doneste mi papier"... to isté, keď pôjdeš vybavovať napr. pas - budú požadovať písomný súhlas druhého z rodičov alebo papier o zverení do tvojej starostlivosti... rovnako pri cestovaní - niektoré krajiny požadujú buď písomný súhlas druhého rodiča alebo potvrdenie zo súdu o zverení do výlučnej starostlivosti...
manželstvo a rodičovstvo sú dve rozdielne veci, ktoré spolu nemusia vždy súvisieť, (ne)platenie alimentov tiež nijako nesúvisí so stretávaním sa s dieťaťom (nemôžeš otcovi nedať dieťa preto, že neplatí, to si treba vyriešiť inak)
@sklamana70, otázka je, či je otec zapísaný v rodnom liste Tvojej dcéry. ak je a nemali ste zatiaľ žiadny súd o určení opatrovníctva, tak máte na dcéru rovnaký nárok, ako už písala sissy27. ak si v rodnom liste zapísaná iba Ty, tak na malú nemá nárok, ani sa s ňou stretávať a nemusí Ti ani platiť.
súhlasím so sissy27, nech sú vzťahy po rozchode akékoľvek - dobré, zlé, vždy je dobré si ošetriť právne veci cez súd.
a súhlasím aj s Tebou, nie si povinná sa prispôsobovať len jemu. malé dieťa potrebuje režim, pravidelnosť, aby malo pocit istoty. ak sa otec objavuje len sporadicky, tak to malej moc na duševnej pohode nepridá.
@sissy27 pas som vybavila bez otca, nepozadovali jeho suhlas, do sklky som uviedla, ze som slobodna matka a iba ja mam vyhradne pravo na vyzdvihovanie dietata a nemam problem. Raz si prisiel po dieta ale nedali mu ho, musel pockat pokial nepridem do skolky. Podla pravnika - sudcu na rozvody som nemusela vyplnat kolonku otca, tak som to neurobila a ked som riaditelke povedala, ze som slobodna matka, tak povedala, ze dobre a zobrala prihlasku. Ja by som aj dala ziadost na sud ale na adrese trvaleho pobytu sa nezdrzuje, takze si ani predvolanie neprevezme ale asi budem musiet ist a dat ziadost a nech sa postara aj ked na sud nepride, neviem ci mozu rozhodnut bez neho alebo budeme mat x pojednavani.
neviete ake su standardne navstevy otcov pre tak male deti, otec teraz asi byva 230km od nas, co mam dat do ziadosti ako navrh na navstevy?
tak, tak 🙂 @sissy27 má pravdu, nemuseli ste byt manželia na to, aby si mohol pre malu kedykolvek prist a zobrat ju, pokial nemáš rozsudok o zverení maloletej do starostlivosti matky.... btw, to malo byt totálne, uplne, jednoznačne prvé, čo si mala urobit, spolu s určením výživneho... nejde o to, že si sa chcela dohodnut, že si chcela, aby to išlo po dobrom... mat sudne upravene styky nie je o tom, že sa sudiš, hadaš, dotahuješ... to je len o tom, že ste dohodnutí, mte to právne podložené a nemože sa potom nikdy stat, že by jeden z rodičov na tuto dohodu akosi ,,pozabudol,, a že sa to stáva velmi často, na to vezmi jed.... takže nečakaj s podaním navrhu nanho, je možne, že sa nikdy nedočkaš, ked píšeš, že ti na malu neplatí (stale sa mu totiž može viac oplatit nebyt s malou, ako platit na nu) a podaj si pekne krásne navrh sama... či ti je luto 60eur??? však prvým výživným su naspät doma 🙂
@sklamana70 Klasika je asi každý druhý víkend celý, týždeň prázdnin a sviatky na striedačku, alebo rozdeliť. Čo je podľa mňa MÁLO, avšak tu beriem na zreteľ 230km vzdialenosť.
@kalifa28 to bol dobry vtip, doteraz malej nedal nic na narodeniny, vianoce a mne ani 1Euro na plienky ked bola mala alebo na mlieko, radsej nebude oficialne robit ale iba na cierno aby nemusel platit to sa od neho nedockam ale nie som na to odkazana. Uz som rozhodnuta, ze podam ziadost ja len tam musim napisat ako si predstavujem navstevy otca a neviem ake je teraz minimum na vyzivne aj ked viem, ze povie, ze nema prijem, nie je zaevidovany na urade prace, neplati si zdravotne, tak oficialne nema nic ale vydrzuje si priatelku, vsetko co zarobi na cierno ide jej, ja im prajem
@materina_duska a vikend je ako v piatok si pride po dieta a v nedelu ju vrati?
@sklamana70 tak neviem, ale podstatne podla mna nie je, ci si vyplnila na tlacive v skolke kolonku otec, ale ci je zapisany v RL .... nechapem, preco si ty uz davno nepodala na sud upravu styku + vyzivne .... to ze sa nezdrzuje na adrese trvaleho pobytu a co? ked vies, kde sa zdrzuje, tak uved v navrhu okrem adresy trvaleho pobytu aj adresu, kde sa fakticky zdrzuje ...
co sa tyka upravy styku, urcite si to podaj .... nebudes sa predsa prisposobovat ani ty ani mala jeho rozmarom .... ked to bude upravene, aj mala bude mat v tom nejaky system ... a hlavne aj hned bude vidiet, ci otec sa ma zaujem stretavat, ci si zariadi vzdy cas ako ma. Kedze byvate od seba dost daleko, do navrhu by som dala 1x mesacne, prip. kazde 2tyzdne na vikend, ze si ju vyzdvihne on u teba aj ti ju dovezie v tu a tu hodinu ....
@sklamana70 Tak. A je mi jasné, že napíšeš, že to nedovolíš, tak sa potom nepýtaj 🙂
@sklamana70 ak vies dokazat, ze robi na cierno a kde, tak to urob ... nechapem preco by si nemal plnit vyzivovaciu povinnost .... staci na sude poukazat na jeho zivotnu uroven, dovolenky, pod. .... ak si neni odkazana na tie peniaze, tym lepsie, tak ich ukladaj malej na knizku a necerpaj z nich .....
ak sa otec dietata takto sprava, nedarovala by som mu nic navyse ...
Ja by som mu na tvojom mieste, urcite dieta nedala. A ked neplati na malu, nema narok ju vidiet. A ked ste nepodali na sud, je to tvoja dobra vola, ze mu ju davas. Cudujem sa ti. To je rozvratena vychova. Dieta trpi viac, ked je stale prevazane od matky k otcovi. A ked bude mala starsia, nebude chciet ist k otcovi, je zvyknuta na teba.
Neplati nic, a este si malu zoberie, kedy on chce? hm.........
Daj si to do poriadku. Bud to das na sud, a pridelia mu vyzivovaciu povinnost alebo to nechas tak, nebude platit nic, ale ani ziadne navstevy. Urcite si casom najdes pre malinku lepsieho ocinka.
a ked bude mat si akoze prist po malu a ja si urobim program a on nepride, co potom, budeme s malou sediet doma ja zrusim svoj program a budem stastna mamina, rychlo improvizovat nakolko nie je schopny dopredu povedat ci pride ci nie, iba zavola o 15min chcem byt s malou, pridem asi tak to u nas funguje, ked odchdza povie ahoj nic kedy opat pride, na druhy den sa len objavi o 6tej vecer bez toho aby dal vediet a potom sa neukaze aj mesiac. pravidelnost to nepozname. teraz som si robila stale program pre nas obe ale teraz budem musiet doma cakat, na ten vikend ked si ma po nu prist a ked nepride co bude zbalena a cakat a potom vysvetlovat tato neprisiel, neviem preco, nevolal. Ja mu nemozem volat nakolko sa to jeho priatelke nepaci, nemam obtazovat a riesit si kazdy problem sama. Takze nevolam a neobtazujem
@sklamana70 áno, vybaviť sa to dá, odomňa to tiež nejak zásadne nepýtali, ale ak natrafíš na poctivých pracovníkov, ktorí dodržujú postupy a zákony, tak to pýtať budú...
a čo sa týka toho, či máš sedieť s malou doma, ak si on po ňu nepríde v dohodnutom čase - ja neviem ako ty, ale ja som schopná spraviť program behom 10minút, resp. mať plán B - ak mal prísť o 15.00 a o 15.30 ho nie je ani sa neozval, tak je čas na plán B...
ale z tvojich príspevkov mám pocit, že ty vlastne nič riešiť nechceš, ty mu ju dávať nechceš, tak čo vlastne chceš? tak mu ju nedávaj a nerieš zverenie dieťaťa do opatery, ani výživné ani nič... seď a čakaj, ako to celé vyhnije a či náhodou niekto nedá na súd teba, čo ti iné poradiť... nejak bolo, nejak bude, načo do toho rýpať, nie?
@sissy27 nemas pravdu, po vcerajsom dni som rozhodnuta ist a ziadat o presne pravidla sudnou cestou,nakolko mi strasne zasahuje do mojho sukromia, pride kedy chce a aj mne to vadi aj ja by som rada isla na kozmetiku alebo s kamoskou na kavu ale neviem kedy nakolko u mojho ex partnera sa neda dohodnut kedy pride a ak aj povie, ze pride o 5tej pride o 7mej. Psychologicka povedala trvat na pravidelnosti, ked som to povedala mojmu ex, tak odpoved ja to budem robit ako ja chcem a nie ako ti to niekto poradi, tak teraz to bude mat dane sudom. Ja som robila chybu v tom, ze som tolerovala tie je nalety k nam kedy sa mu zachcelo, berie zo spajze cokoladu a ked nevidim tak ju krmi a tato da vzdy cokoladku. Uz od dnesneho dna ak pride, dostane dieta pri dverach a ja si ju aj vyzdvihnem pri dverach, doteraz behal po dome a choval sa to ako doma, neprikaze malej upratat po sebe, vecer po nich spust, u mna musi najskor upratat a potom ist spat. Ja viem, skoda sa teraz rozculovat, moja chyba neboli pravidla a moc som ustupovala, zmenit minulost sa uz neda ale nechcem to uz takto dalej riesit. Chcela som len vediet ake mate skusenosti a ako u vas to funguje s navstevami otcov
ahoj, ja som podobny problem riesila s ex manželom, na sude som povedala, že otec sa moze so synom stykat neobmedzene, kedy chce. Ex na sude suhlasil , a syna vidi cca raz za rok aj to mu vyvolavam, že budeme v meste tiez sme cca 300 km od seba a potom si ho ex zoberie na hodinku aj to neochotne. Poslednu dobu absolutne mu nevolam a sam sa neozve.
dievcata akcia z zacina mam v stredu o 9 tej stretnutie na socialke a spiseme ziadost na Upavu rodicovskych prav a povinnosti 🙂
@sklamana70 a naozaj spis aj ziadost o vyzivne .... neviem preco by si mala oberat dceru o tieto korunky .... vsak nemusis pytat 300 € mesacne
@sklamana70 take male dieta na cely vikend? to urcite nie! moj bratranec je rozvedeny a malu maval kazdu druhu sobotu a nedelu iba na 3 hodiny, cize priemerne 3 hodiny tyzdenne. baby ti dobre radia, uz davno si mala pozidat sud o zverenie do tvojej opatery sa o urcenie vyzivneho. mas narok na vyzivne aj spatne, od narodenia dcerky, takisto mas narok na to aby ti zaplatil cast nakladov ktore ti vznikli v suvislosti s tehotenstvom, takisto aj cast vybavicky pre dieta a takisto aj tebe ako matke mal prispievat na zivobytie do 2 rokov veku dcery. myslim ze pri tychto veciach plati 3 rocna premlcacia doba, cize treba to podat na sud cim skor!! teraz sa schvalila novela zakona ze z aj vyzivneho sa budu platit uroky z omeskania. ak on nebude platit a ma z coho, bude trestne stihany. ak nema z coho, mozes poziadat aby ti namiesto neho platil vyzivne stat. neviem teda co je to za pravnika co ti radil, ale urcite ho vymen....ved staci si vygooglit zopar paragrafov zo zakona na internete alebo trochu pocitat MK. nie je ten pravnik nahodou kamos tvojho byvaleho? 😝
@canama nie ten pravnik je syn mojej opatroavtelky co sa mi starala o malu od 10m nakolko som musela nastupit do prace, V stredu rano som na socialke tak uvidime, tam mi spisu ziadost a poradia co a ako. No na vikend nie je mala ked citam na MK tak sudca da deti aj od roka na vikend a niekedy su aj kojene je to des.
@sklamana70 kojene?? o tom som jakziv nepocula a keby sa to stalo mne tak sa nie len ze odvolam, ale taketo rozhodnutie sudcu aj riadne medialne zverejnim, lebo to je nonsens jak praha. pozri, ak ti doteraz neprispel ani eurom na malu tak sa vlastne o nu nezaujima. sice obcas pride, ale to kde sme? on vie ze mala nezije zo vzduchu a saty nema tkane z rannej rosy! podla mna za takychto okolnosti mozes na sude diktovat podmienky ty. vela stastia.
@canama to aj dufam, ze nebude robit problem ale clovek nikdy nevie
@canama kamarát dostal na súde malého každý druhý víkend od piatku do nedele, súd mali , keď mal malý roka pol, a od troch rokov ho mával od štvrtka do nedele - každý druhý víkend, dané súdom, s bývalou neboli manželia a bývajú od seba cca 80 km , takže zrejme to záleží na sudcovi a soc pracovníčkach ako oni navrhnú návštevy
@anesim no to by som nesuhlasila aby dcera nechodila cely tyzden do skolky, ziadost som uz podala, tak som zvedava ako rychlo bude sud
@sklamana70 ahoj, ako to vsetko vtedy dopadlo? a ako to je teraz?

@sklamana70 sa čudujem, že doteraz ste nemali súd o zverenie dieťaťa do opatery, určenie styku otca s dieťaťom a výživné... zbytočne čakáš, kým sa to stane samé, je to v prvom rade v záujme tvojej dcéry a teda na tebe... pokiaľ nie je dieťa v tvojej opatere, máte na ňu obaja rovnaký nárok, to znamená, že ju si on môže zobrať napr. zo škôlky bez tvojho vedomia...
aj keď ani papier zo súdu po citovej stránke nič neznamená, nebude sa o ňu lepšie starať alebo mať o ňu väčší záujem, ale aspoň po právnej stránke to budeš mať ošetrené...