icon

Ako oznámiť ukončenie platenia výživného?

7. nov 2023

Ahojte, je do maturít ešte ďaleko, ale nechcem sa s exom stretnúť, ani syn. Vždy s tým boli nepríjemnosti. Dá sa písomne upozorniť, že platenie skončilo? Isto s tým máte niekto skúsenosť. Ďakujem

deti95060810
7. nov 2023

áno , môžeš....
my sme po skončení VŠ ani to nespravili a prestal platiť sám od seba - situáciu mal ex pod kontrolou aj bez toho aby sme sa stretávali...

viestta
7. nov 2023

Nemalo by to ist cez sud?

deti95060810
7. nov 2023

@viestta prečo...ak sa vedia dohodnúť tak netreba...
my sme cez súd nemali a OK...

viestta
7. nov 2023

@deti95060810 sudom urcene vyzivne musi prejst spavnym procesom. Ci?

hipuska
7. nov 2023

Ak bola vyživovacia povinnosť určená súdom, musí byť súdom aj zrušená. Inak ten, kto má platiť výživné sa vystavuje riziku.

autor
7. nov 2023

Dakujem za všetky odpovede.

zuziiiii
7. nov 2023

Pripnem sa

slavomira236
7. nov 2023

Ked su 2ja normalny da sa aj bez sudu. Inak sudne musi byt poziadane o ukoncenie.

natalis1998
7. nov 2023

Nie je potrebné to ukončiť cez súd. Mne jeden z rodičov platil výživné, ktoré bolo určené súdom a keď som vysokú školu skončila, tak sme sa len dohodli a hneď ako som sa zamestnala tak sme to ukončili.

subartic
7. nov 2023

@natalis1998 malo by sa to ukončiť cez súd aby to po právnej stránke bolo v poriadku .

K autorke , nemáš žiadnu povinnosť ho upozorňovať.

sofia1
29. nov 2023

@hipuska kto podáva navrh na ukončenie??

luliu
29. nov 2023

@natalis1998 je lepšie a bezpečnejšie to ukončiť súdom, to, že vy ste si to spravili inak, neznamená, že taký je správny postup 😉

luliu
29. nov 2023

@sofia1 väčšinou ten kto platí, lebo nechce platiť naďalej, keď už nemusi

hipuska
29. nov 2023

@sofia1 ako píše vyššie, ale môže ktorákoľvek zo strán

sofia1
29. nov 2023

@luliu ok a vraj vtedy konci vyzivov.povinnost pokiaľ skončí skúšobná doba u dieťaťa

autor
29. nov 2023

Prosím, je povinné osobne sa dostaviť na súd, či stačí len napísať? Ďakujem.

betulinka1
29. nov 2023

Poslala by som otcovi iba ine cislo uctu v sms. Ved nech dietatu peniaze posiela dalej, moze aj dobrovolne. Dieta je povinne rodic vylučovať kym nie je schopné samo sa zivit.

hipuska
30. nov 2023

@sofia1 vyzivovacia povinnosť trvá dovtedy, dokiaľ nie je dieťa schopné samé sa živiť. Pričom, každý prípad sa posudzuje individuálne. Napr. pri postihnutých deťoch, ktoré nie sú schopné najst si prácu, bude platiť do konca ich života. Akú skúšobnú dobu máš na myslí? V praci?

sofia1
30. nov 2023

@hipuska ano normálne,že v praci.tiez mi to je nejaké divne.ze do skúšobnej doby ma platiť ex vyzivne kí právnická včera povedala.

hipuska
30. nov 2023

@sofia1 no, tak to je blbosť. Pretože, je danne: schopné sa živiť samo. To, že si nemôže nájsť prácu, alebo sedí doma na zadku neznamena, že nie je schopné sa živiť samé.

sofia1
30. nov 2023

@hipuska tiež sa čudujem....ze blbost