icon

Ako postupovať, keď partner neplatí výživné?

10. jan 2025

Prosím, vie mi niekto poradiť? Muž mi má platiť na dve deti dokopy 300€. Za september minulého roku mi nezaplatil 240€. Je alkoholik. Strieda prácu ako špinavé ponožky. Už ho 5x vyhodili, lebo nafúkal. Momentálne je zas bez práce, ževraj ho prepustili, lebo bol dlho pn, z dvoch mesiacov odrobil možno dva týždne, čo stále maródoval v novej práci. Momentálne je na úrade práce, ale na podporu už nárok nemá. Čo mám robiť, kam sa mám obrátiť, ak mi tento mesiac nič nepošle a ani nedoplatí tých 240€ z minulého roku, čo je dlžný? Ďakujem za pomoc.

pribinak
10. jan 2025

Exekútor.

nominativ
10. jan 2025

Podať naň exekúciu a následne po začatí exekučného konania (príde ti o tom list) podať žiadosť o náhradné výživné na UPSVaR.

autor
10. jan 2025

@pribinak ale čo mu zoberie exekútor? On nič nemá. Býva u svojich rodičov. Nič nevlastní.

cezpat
10. jan 2025

Ak si povinný najmenej dva mesiace v období dvoch rokov neplní, čo aj z nedbanlivosti, zákonnú povinnosť vyživovať, môžete postupovať takto:
1. Na polícii podať trestné oznámenie.
2. U exekútora podať návrh na vymoženie výživného
3. Skúsiť si na úrade práce podať návrh na náhradné výživné.

To, že teraz nemá majetok, nemá prácu, neznamená, že v budúcnosti nebude mať...

pribinak
10. jan 2025

Ak exekútor nič nevymoze, tak si vybavis náhradné výživné

Ak pracuje tak mu dlh strhne z výplaty

moony99
11. jan 2025

Najskôr treba ísť s rozhodnutím zo súdu na políciu podať trestné oznámenie.S potvrdením od nich k exekútorovi,ak nič nevymoze, požiadať na ÚPSVaR náhradné výživné.Ak nemá prácu a majetok, ťažko sa dostanete k dlžnému vyživnemu.Možu ho max zavrieť do basy,ale to Vám nepomože.

veverkaa2
11. jan 2025

@pribinak náhradné výživné vracia matka po doplateni exekútorom. Či sa už niečo zmenilo ?

moony99
11. jan 2025

@veverkaa2 náhradné výživné sa vymáha od toho čo neplatí.Vracia sa len vtedy ak by Vám v jeden mesiac dotyčný poslal a dostali by ste aj náhradné,nemôžu sa poberať oboje výživné.

cacianka
11. jan 2025

Na túto tému je tu v skupine aj celkovo tu na MK mrte príspevkov, stačí rolovať, čítať, aj cez heslá sa dá vyhľadať.
1. Máš rozhodnutie súdu, právoplatné a potvrdené
2. Stačí keď povinný nezaplatí do termínu určeného súdom , alebo nezaplatí celú sumu ( tzn. mešká 1 jediný deň, alebo chýba 1 e ), tak môžeš ísť s rozsudkom k exekútorovi , on ti to spise, pôda na exekučný súd do BB, ten spis spracuje a pridelí exekútorovi , ktorý začne dlh vymáhať. Plat, majetok, vodičák. Až s papiermi od exekútora môžeš ísť na upsvar a požiadať o náhradné výživné od štátu.
3. Ak povinný mešká/ neplatí 2 m, počas 2 rokov, a to tie 2 mesiace nemusia byť za sebou, podas trestné oznámenie na polícii/ prokurature.
Takže - už v septembri si mohla byť u exekútora a dávno by si mala náhradné výživné.
Toto je riadny legálny a správny postup , aby mohol byť efektívny a nádejný.

autor
12. jan 2025

@cacianka a dá sa ten exekútor aj vynechať? Že pôjdem hneď na úrad žiadať o náhradné výživné?

renatik91
12. jan 2025

Nie, nedá sa vynechať.

januska2
12. jan 2025

Ahoj ja som to tiež riešila. Takže najprv som dávala na exekúciu potom tresne oznámenie ns polícii s na koniec žiadosť i náhradné vyzivne takže už minplati stáť. Ja som mala právnickú ktorá mi dava robit xekúciu a ptom aj uradom posielala papiere o nahradne vyzivne

cacianka
12. jan 2025

Prečítaj si ešte 3x moju poslednú vetu, a ako ti napísala renatik91, je právnička

autor
13. jan 2025

Ďakujem vám všetkým veľmi pekne za odpovede.