Ako postupovať, keď partner neplatí výživné?
Prosím, vie mi niekto poradiť? Muž mi má platiť na dve deti dokopy 300€. Za september minulého roku mi nezaplatil 240€. Je alkoholik. Strieda prácu ako špinavé ponožky. Už ho 5x vyhodili, lebo nafúkal. Momentálne je zas bez práce, ževraj ho prepustili, lebo bol dlho pn, z dvoch mesiacov odrobil možno dva týždne, čo stále maródoval v novej práci. Momentálne je na úrade práce, ale na podporu už nárok nemá. Čo mám robiť, kam sa mám obrátiť, ak mi tento mesiac nič nepošle a ani nedoplatí tých 240€ z minulého roku, čo je dlžný? Ďakujem za pomoc.
Podať naň exekúciu a následne po začatí exekučného konania (príde ti o tom list) podať žiadosť o náhradné výživné na UPSVaR.
@pribinak ale čo mu zoberie exekútor? On nič nemá. Býva u svojich rodičov. Nič nevlastní.
Ak si povinný najmenej dva mesiace v období dvoch rokov neplní, čo aj z nedbanlivosti, zákonnú povinnosť vyživovať, môžete postupovať takto:
1. Na polícii podať trestné oznámenie.
2. U exekútora podať návrh na vymoženie výživného
3. Skúsiť si na úrade práce podať návrh na náhradné výživné.
To, že teraz nemá majetok, nemá prácu, neznamená, že v budúcnosti nebude mať...
Ak exekútor nič nevymoze, tak si vybavis náhradné výživné
Ak pracuje tak mu dlh strhne z výplaty
Najskôr treba ísť s rozhodnutím zo súdu na políciu podať trestné oznámenie.S potvrdením od nich k exekútorovi,ak nič nevymoze, požiadať na ÚPSVaR náhradné výživné.Ak nemá prácu a majetok, ťažko sa dostanete k dlžnému vyživnemu.Možu ho max zavrieť do basy,ale to Vám nepomože.
Na túto tému je tu v skupine aj celkovo tu na MK mrte príspevkov, stačí rolovať, čítať, aj cez heslá sa dá vyhľadať.
1. Máš rozhodnutie súdu, právoplatné a potvrdené
2. Stačí keď povinný nezaplatí do termínu určeného súdom , alebo nezaplatí celú sumu ( tzn. mešká 1 jediný deň, alebo chýba 1 e ), tak môžeš ísť s rozsudkom k exekútorovi , on ti to spise, pôda na exekučný súd do BB, ten spis spracuje a pridelí exekútorovi , ktorý začne dlh vymáhať. Plat, majetok, vodičák. Až s papiermi od exekútora môžeš ísť na upsvar a požiadať o náhradné výživné od štátu.
3. Ak povinný mešká/ neplatí 2 m, počas 2 rokov, a to tie 2 mesiace nemusia byť za sebou, podas trestné oznámenie na polícii/ prokurature.
Takže - už v septembri si mohla byť u exekútora a dávno by si mala náhradné výživné.
Toto je riadny legálny a správny postup , aby mohol byť efektívny a nádejný.
@cacianka a dá sa ten exekútor aj vynechať? Že pôjdem hneď na úrad žiadať o náhradné výživné?
Nie, nedá sa vynechať.
Ahoj ja som to tiež riešila. Takže najprv som dávala na exekúciu potom tresne oznámenie ns polícii s na koniec žiadosť i náhradné vyzivne takže už minplati stáť. Ja som mala právnickú ktorá mi dava robit xekúciu a ptom aj uradom posielala papiere o nahradne vyzivne
Prečítaj si ešte 3x moju poslednú vetu, a ako ti napísala renatik91, je právnička
Ďakujem vám všetkým veľmi pekne za odpovede.

Exekútor.