icon

Ako postupovať pri platení výživného na deti?

tinuskamacurka
9. jan 2025

Ahojte .prosím vás .môj priateľ má 2 deti .3 roky a rok .
Rok nežije so svojou priateľkou ,ktorá nonstop pije (nedáva mu deti )bývajú 3 minúty od seba .žili spolu v podnájme ,priateľ všetko platil ,nájom ,staral sa o malého,všetko financoval .chodil na turnusy a jeho bývalá si vybavovala alimenty .asi mu chodila do schránky do dnešného dňa nevidel žiadny dopis ani nič .chcel zaplatiť za ten rok výživné čo spolu nežijú a zistil,že ona si podala o výživné hneď ako sa narodil malý (3 ročný ).musí to celé zaplatiť starsi 250e mala 100e mesačne .on o ničom nevedel že si ona niečo také vybavila .a teraz mu povedali ,že to treba uhradiť ,aj keď spolu žili ako rodina .nestretla ste sa niekto z niečím takýmto ?neviem ako postupovať.dakujem

dadka1997
9. jan 2025

@tinuskamacurka nonstop pije a nebojuje o to, aby boli deti v bezpečí? Jakto, ze mu a trvalý pobyt adresu, neprišiel dopis zo sudu ohladom vyzivneho? Nejak sa mi to cele nechce verit

januska12323
9. jan 2025

@tinuskamacurka chlap, ktorý nechá malé deti matke alkoholičke sa ti zdá ako vhodný partner?

domkakvet
9. jan 2025

@tinuskamacurka pravdepodobne podala ziadost o vyzivne iba teraz a ano pravdepodobne to bude musiet zaplatit, ked ze nema ziadny doklad o tom, ze by nejakym sposobom prispieval na deti.

kavasmliekom
9. jan 2025

@tinuskamacurka no máš klamara frajera, lebo pojednávanie mat museli, žiadne také, že on o tom nevedel. 🤔

kavasmliekom
9. jan 2025

@domkakvet aj keď podala žiadosť až teraz, tak bude platiť len za čas od podania návrhu. Nie za celé roky co majú deti. Takto to nefunguje.

domkakvet
9. jan 2025

@kavasmliekom vymahat vyzivne moze aj tri roky spatne od podania navrhu.

tinuskamacurka
autor
9. jan 2025

@domkakvet minulý rok vo februári od neho odišla a povedala mu ,že ide vybavovať alimenty .dnes keď obvolaval,mu povedali že alimenty bola vybavovať hneď ako sa narodil starší syn .oni mali len informatívne stretnutia kde sa dohodli ,že deti si budú striedať dohodou medzi sebou .on keď chce deti ,ona mu ich nedá .je u nej stále sociálka je pol roka monitorovana a on nemôže urobiť nič .sociálka chodí cez deň keď ju ona čaká .dá deti spať ,a do rána pije .voláme policajtov ,ona neotvorí ,dvere vykopnut nemôžu

tinuskamacurka
autor
9. jan 2025

@kavasmliekom však práve tomu nechápem ,prečo má platiť za čias ,keď spolu žili .ona ten návrh podala keď spolu žili zdá sa vám to normálne ?

domkakvet
9. jan 2025

@tinuskamacurka vyzivne je jedna vec a stretavanie druha, ak mu nechce dat deti, nech si o to poziada papierovo a bude presne stanovene, kedy mu ma deti dat.

tinuskamacurka
autor
9. jan 2025

@domkakvet ja len chcem vedieť ,či sa niekto tomu nerozumie ako postupovať v takomto prípade ,ze má platiť alimenty za dobu ,keď spolu žili .

sissy27
9. jan 2025

@tinuskamacurka vyzivne nevybavi “len tak”, poziadat si mohla o co len chce. Nase sudy si sice davaju nacas, ale urcite necakali tri roky. Panko nech si zbehne na sud ked mu teda nic neprislo a vyziada si kopiu vsetkych dokumentov, navrh na urcenie vyzivneho a moze si pripravit odpoved.
A ked sa pytas ci nie je cudne to alebo ono tak vies co je cudne? Ze on sa nezaujima, neriesi, ale ty sa angazujes aj za dvoch

domkakvet
9. jan 2025

@sissy27 presne tak.

stanulienkat
9. jan 2025

Utekaj. Nepouzitelny chlap. Kym si nenarobil deti, tak nevedel s kym zije? Necha 2 male deti? A napospas alkoholicke? Ako sa on stsra? To kedy vsetko stihol? Zodpovednost asi nebude jeho druhe meno. Aby si nebola dalsia poberacka alimentov.

alickapusinka
9. jan 2025

aj ja som mala dcéru s priateľom žili sme v spoločnej domácnosti a musel mi davať výživne lebo sme neboli sobášeni.Teraz sme manželia ale dcérka nežije. A ale musel mi davať tiež dokonca som ho musela dať na súd na súdne ozhodnutie hoci sme sa doma dohodoli už iba formalita.Takže áno mal jej platiť na deti.

balerina2025
9. jan 2025

ty sa pýtaš skrz peniaze, co ma platit, lebo chapem ze to potom chyba ''vam'' a jemu nevadi , ze jeho krv vyrasta s alkoholickou? to naozaj

soldi
9. jan 2025

ano, sud mu moze nariadit platit vyzivne aj ked spolu ziju, dokonca aj ked su manzelia a dokonca mohla ona ziadat este aj o vyzivne na seba.

ale tazko sa mi veri, ze toto vsetko prebehlo bez jeho vedomia.

vyzivne spatne 3 roky sa sice ziadat da, ale sud to uzna len za velmi vynimocnych okolnosti, rodic musi mat padny dovod, preco nepoziadal hned. extremne zriedka to uznaju.
@domkakvet

fidorka7
9. jan 2025

@tinuskamacurka ako si to vybavila? výživné určí jedine súsd a tam si bez neho nič nevybaví - všetky písomnosti chodia doporučene do vlastných rúk plus by ho telefonicky kontaktovala sociálka.
V tom príbehu, ktorý popisuješ, niečo nesedí, asi ťa pekne za nos ťahá... s nonstop opitou ženou má dve deti? neblázni

fidorka7
9. jan 2025

@tinuskamacurka určite tri roky netrvá vybavovanie výživného. Tak tri mesiace od podania, ale nie tri roky

0silvia0
9. jan 2025

@tinuskamacurka toto bude nejaky bajkar, dufam, ze uz nie si tiez tehotna.

kavasmliekom
9. jan 2025

@tinuskamacurka tak pýtať môže aj keď spolu žijú, aj keď sú manželmi, sú také prípady. Aj pýtať spätne 3 roky, ale to nie je také jednoduché, že len pôjde za sudkynou, či ťa kým, povie, že chce výživné a jej hneď odklepnu.
Musel dostať predvolanie, museli sa nejako dohodnut, aj čas stretávania, dní... Aj na výške výživného.
Aj po mimosudnom sedení musí mať nejaký doklad o zo, na čom sa dohodli. Ak sa to nedodržiava, treba podať návrh na súd a bude pojednávanie.
Ak ti tvrdí, že nič mu neprišlo, tak klame, súd posiela takéto predvolania doporučené, do vlastných rúk.
Zaujímavé, že dokázal urobiť alkoholicke dieťa a hneď po pôrode odísť od nich. Smutné.

kitycat
9. jan 2025

Trapia ta peniaze alebo aj myslite na tie deti co vyrastaju s alkoholickou?

dadka1997
10. jan 2025

@tinuskamacurka ako o tom nemohol vediet? Ved musel mat súd, musel prebehnuť súd, musel súhlasiť s dohodou, takze priatel je len manipulativny klamar, a mozno ani nie je jeho ex taka ako o nej hovorí, inak by jej deti nenechali matke alkoholicke, neverím tomu