icon

Ako prebieha súdne konanie o výživné?

dzulaaa
24. apr 2025

Dobrý deň chcela by som sa opytať podala som si o vyživne s priatelom nezijeme spolu … chcem sa spytať ako prebieha súd musím tan ja niečo čitať alebo to čita sudca ?

pl2y
24. apr 2025

Sudca väčšinou povie, že bol podaný návrh, že bol doručený druhej strane, pripadne ak bolo doručené vyjadrenie od odporcu..ale citat to tam nebude, vyzve teba na vyjadrenie sa ako prvej, ale môžeš pripadne povedať, že trvas na návrhu v rozsahu ako bol podaný a nemáš nič viac na doplnenie, alebo to tam prečítaš..je to na tebe..ale každý sudca ma trosku iný svoj styl, ale ja som sa nestretla s tým, že by nejaký sudca čítal návrh..následne sa vyjadrí druha strana

cacianka
26. apr 2025

Ako prvej dá slovo tebe, vyjadris sa či trvas na návrhu, alebo ak chces niečo zmeniť, doplniť, zvýšiť sumu tak to vtedy urob. Odporca dostal kópiu tvojho návrhu, mal sa písomne vyjadriť do termínu pojednávania.
Takisto dostane slovo on, po tebe, aby sa vyjadril. Tiež môže súhlasiť s návrhom a ak návrh neodporuje záujmom dieťaťa, sudca odklepne, prečíta záverecny verdikt. Ale ak sa odporca vyjadrí že nesúhlasí, tak sa budete rozprávať so sudcom, ako prečo začo, až kým dôjde k dohode/ rovnakej sume.
Ale ak bude odporca robiť problémy, trvať na divnej/ nízkej sume, nepredlozi napr. Potvrdenie o priemernej mzde, prehľad príjmov a výdavkov, sudca môže pojednávanie odročiť, vyžiadať si nejaké doklady, svedkov,