Ako riešiť problémy so škôlkou po rozchode?
Ahojte žienky,
možno sa to tu už riešilo, ale nenašla som to. Začiatkom júla som odišla od muža, ktorý ma psychicky a fyzicky týral s deťmi. Dvomi - dcéra 5 rokov, syn 2 roky(v septembri 3). Nebudem úplne rozoberať prečo som odišla, ale je to manipulátor a iste aj narcis, ktorý ma začal nenávidieť odkedy som zistala, že si vypisuje s cudzími ženami. Eskalovalo to a tak som musela odísť. Odvtedy ma vydiera nahrávkami, ktoré si počas trvania nášho manželstva filmoval - ako plačem, aká som zúfalá, ako som podľahla jeho provokáciám. Long story short - mám chuť povedať, že je psychopat, ale tak skvelý herec, že som dlho nevedela od neho odísť.
Keď sme ešte boli spolu, pracovala som v súkromnej škôlke vo vedľajšej dedine, kde mi síce dali nižší plat, ale deti(vrátane syna, ktorý má stále 2 roky) tam mohli chodiť iba za stravu. Čiže som na školné nepriamo pracovala. Od septembra budem mať prenájom v BA(aj lepšie platenú prácu, som VŠ) a tam by som chcela zapísať deti do škôlky. Tým, že je dcéra v predškolskom roku, tak ju bez problémov umiestnia, s mladším mi vedia rodičia pomôcť. Deti si zatiaľ striedame až do rozvodu.
Manžel zostal bývať v našom dome a chce odo mňa, aby sme platili deťom pôvodnú škôlku a ja, aby som deti nosila deti každé ráno z BA do škôlky a potom späť a poobede to isté. Jedna cesta je okolo 35 minút. Dokopy je to 4x35 minút a to nevravím o zápachach. Vyhráža sa mi, že nepodpíše prihlášku do škôlky v BA, lebo nemusí a tiež, že už chodili do tej súkromnej, tak prečo ich chcem odtiaľ brať a podobne. Akože jemu by to vyhovovalo, lebo by ich ráno iba hodil do susednej dediny, lenže ja by som sa s nimi najazdila. To ale on neberie do úvahy a vraví, že keď mi na deťoch záleží, tak sa mám obetovať.
Mám na neho páky? Bojím sa, že keď požiadam súd o pomoc, tak dostanem odpoveď, že som "sebecká" a mám sa presťahovať bližšie. Lenže, doteraz som dostávala žobrácku mzdu, skoro nič nemám a potrebujem sa pripraviť na rozdvod, na možnú striedavú starostlivosť a podobne, takže peniaze potrebujem. Nie kvôli seba ale deťom.
Máte s niečím takýmto skúsenosti prípadne vedomosti ako postupovať v takomto prípade? Ďakujem
@dievca_z_vidieka mala by si zmenit pravnicku, nebojuje dostatocne za teba.
@damian85 striedavka je fajn vec, muz ma syna v striedavke ale aj zahranicne štúdie ukazujú, ze skor pre deti mladšieho veku, resp. aby deti zacali cim skor a do skoly isli uz pri fungujucej striedavke. Lebo 8 rocne dieta uz ma svoj nazor a treba ho respektovat. Plus je dolezite aby rodicia dokázali spolu komunikovat, nakolko to nie je len, ze vymenime si deti ale pocas skoly je to aj o tom, toto a toto preskúšaj este, neslo mu to a tak. Cize tam je komunikacia velmi dolezita. Ale musia sa zahodiť vsetky krivdy z kazdej strany, ci muz ci zena. Ak sa to rodicom podari, je to vyhoda pre deti. Na Sk je este zaužívané, ze deti ma mat matka, pricom tie matky su potom unavene, maju problem s prázdninami, chorobami, nervózne su lebo zamestnavatel frfle na OcR. Cize ta striedavka je fajn aj v tom, ze matka sa moze venovat aj praci, prazdniny ma doriešené lebo riesi iba polovicu, ked je dieta chore u otca, ten si berie OCr. Cize je to podelené. Skoda, ze mnoho matiek si neuvedomuje vyhody.
@betulinka1 No keďže mám striedavku ( 8 dní u mňa 6 u matky ) už skoro 4 rok ( dcéra ešte nemala 3 roky ) , tak viem aké sú jej výhody a aké nevýhody. Ale v podstate je úplne jedno aká forma starostlivosti je v rozhodnutí súdu ak raz si jeden rodič myslí , že dieťa patrí jemu , druhý si myslí že cez deti ublíži tomu prvému , dieťa nikdy nebude " normálne ". Mnoho rodičov takisto dúfa , že pozná najlepší záujem dieťaťa , prirodzene matky si myslia svoje , otcovia svoje a dieťa je ako taká špongia medzi nimi , len nasáva a nasáva. Bezpodmienečne sú najlepší rodičia , ktorý sa rozhodnú že odídu a dieťa vytiahnú z prirodzeného prostredia v ktorom žije , len tak.
Treba si nájsť dobré právnika ktorý naňho poriadne zatlačí, bude sním komunikovať o týchto veciach oficiálne (písomne).....potom budeš mať aj na súd dôkazy ako sa manžel správa a aký má postoj.
@dievca_z_vidieka Hlavne nezufaj. Socialka aj sudcovia dokazu prekuknut,kto to hra a kto je uprimny. Zo zaciatku to bude peklo,ale casom sa to snad utrasie a aj deti pochopia,kto to s nimi mysli uprimne. Prve roky su tazke,deti maju zmatok,nevedia sa zardit,co si mysliet. Ak by ich huckal a robil ti napriek cez ne,co podla toho,co pises o jeho povahe,urcite bude robit. Odporucam ti navstevovat aj psychologicku. Kludne tam zajdi najskor sama,da ti rady ako pracovat s detmi. Drzim ti palce,nech to dopadne co najlepsie.

@betulinka1 Presne tak je takmer nulová pravdepodobnosť aby akýkoľvek súd schválil 2 školy. Pri škôlke je to ešte ako tak reálne , pri škole nereálne. Úplne odlišné osnovy , tempo učenia , aj génius by sa pri takomto systéme zbláznil. Ak by to bol súd BA II , alebo Zvolen naopak by som sa obával o to či vôbec striedavku súd chváli a neschváli deti do osobnej starostlivosti tomu , kto ostane v mieste súčastného bydliska. Pri iných súdoch to až také " žhavé " nie je. Nech sa to zdá akokoľvek " čudné " pri rozvode sa žiada od rodičov , aby sa to deti dotklo čo najmenej , aby " zaužívané " nemenili. Platí to ako na otcov , tak aj na matky.