Ako riešiť striedavú starostlivosť pri dojčení?
Ahojte idem si po odpovede.S mojim priatelom sme sa rozisli.Nie sme zosobaseni.Mame spolu 2 tyzdenne babätko.To preco sme isli od seba je teraz nepodstatne.Na rodnom liste je pisany ako otec dietata.Samozrejme prisli vyhrazky z jeho strany ze chce travit cas s dietatom a ked mu to nedovolim tak, pouzije policiu a pravnikov.Nemam nic proti tomu aby dietat videl ved je to aj jeho.Ale moja otazka znie inak.Dieta je kojene on si ju chce vziat aspon an hodinku vraj k sebe to znamena ku svojim rodicom.Nemyslim si ze by to bola hodinka.Bojim sa ze by mi dietat potom nevratil.Nechcem to riesit este sudne nakolko nemam nic proti tomu ale ako mu mam vysvetlit ze dieta ma 2tyzdne a je kojene tak, mu ju nedam aby ju zobral k nim domov.Aby som bola presnejsia po 1. Aké práva ma on ako otec co sa tohto týka.Môže prísť policia/pravnik a vyziadat si dieta? Na tu hodinku? PO 2 ako sa mam bránit ak napr. Mi dieta potom nebude chciet dat alebo mu ho ja teraz nechcem dat kedze je este take malicke?.Poprosim realne skusenosti na to co sa pytam.Na internete je toho kopu ale nikto mi to nevysvetli tak, ako clovek, ktory si niecim takym presiel.Dakujem
@pribinak ale ak ma babätko 2 tyzdne a nie sme zosobaseni nie je automaticke ze je zverene do starostlivosti matky?
Nie, nie je automaticky zverene matke. Otec má take iste práva ako matka
@pribinak cize ak bude chciet vidiet malu,ktora je kojena pride s policiou a moze si ju vziat? A ked mi ju nebude chciet vratit nic nezmôzem?
Nie. Aj ten policajt má zdravý rozum a bude sa mu snažiť rozumne dohovoriť
Ale zakázať mu nič nemôže
Preto si nápis neodkladko a podaj na súd
@pribinak A ak to teda budem riesit.Bude na sude pritomny aj otec dietata? Bojim sa aj toho, ze sud prehram a ked mam väcsiu sancu samorejme dietat je kojene je malicke, mam kde byvat takze o dieta bude postarane ale aj tak mam strach pretoze stat sa moze vsetko
Vidíš a presne pre toto by si mala mat právnika. Ktorý ti napíše neodkladko
Nerozumiem čo presne znamená prehrať ….
V takýchto prípadoch sa štýl určuje za prítomnosti matky, väčšinou na nejaké 2 hod, aby si dieťa a otec vytvorili aspoň nejaký vzťah, ale ja nie som sudca
Take maličké potrebuje jednu stálu osobu ktorá poskytuje starostlivosť a nie pohadzovanie hore dole ako s macatom
Takze ešte raz moja rada, nájdi si právnika ktorý ti napíše neodkladko
Je stále otec tak môže presne to isté čo ty kým nebude na papieri niečo iné.
1. Má práva rovnaké ako ty. Právne aj keď sa ti to môže zdať pritiahnuté za vlasy sa môže s dieťaťom stretávať tak často ako ty. Polícia môže prísť ale nič nevyrieši. Ak nemáte súdom stanovené stretávanie - môžeš mať dieťa ty koľko chceš - on koľko chce. Právnik na také niečo nechodí. 2. Brániť sa - kým nemáš rozhodnutie súdu nemáš ako. Preto je dôležité ho mať. V normálnom súdnom procese je 2 týždenné dieťa vždy v starostlivosti matky. Tak neviem čoho sa bojíš. Ak bude mať rok , dva - to už bude iné ( víkend resp.striedavka ) teraz ? Úplne nereálna. A to ti hovorí človek čo má dieťa v striedavke 4 roky a je striedavke naklonený - ale toto určite nie.
Ja by som skúsila vyhľadať kolízneho opatrovníka na úrade práce. Oni majú zastupovať práva dieťaťa, takže by mohli pomôcť, keď máš strach, že otec by si vynucoval svoje právo byť s dieťaťom na úkor práv svojho dieťaťa a bolo by mu zamedzené sa kojiť. Oni asi pomáhajú aj vypisovať papiere na súd plne v záujme dieťaťa. Tam by som sa poradila čo robiť, ak sa otec vyhráža políciou a bojíš sa, že Ti zoberie dieťa na dlhšie.
Prosím ťa uvažuj reálne....čo by chlap robil s plačúcim kojeným novorodencom?alebo jeho rodičia? automaticky by ti ho priniesol späť....nestresuj, kludne mu ho daj s tým že ak začne plakať treba ho priniesť...ty ho poznáš, ty si ho dieťaťu vybrala ako otca, takže pravdepodobne to nie je žiadny magor, len chlap čo chce vidieť svoje dieťa a aby ho videli aj starí rodičia, ktorí majú na to tiež právo....novorodenca ti žiadny normálny človek brať predsa nebude, kto by s ním bol 24hod.denne doma?
@mogaa nechce sa mi sa doťahovať hneď z rana, ale ako vieš že stari rodičia už nie sú na dôchodku? Chlap môže byt živnostník, kým nude mat zákazku, rodičia sa o dieťa postarajú, prečo by otec nevstal k dieťaťu? a xxx dalších možnosti
Nevieme nič bližšie o prípade, všetko sú len dohady.
Najlepšie urobí ak sa poradí s právnikom a dá si návrh na Súd
Tak 2 týždňové bábätko je veľmi maličké, to museli byť fakt veľké nezhody medzi vami, keď ste presne v takom čase šli od seba. No s tým už nič, tak ste sa rozhodli
No rodičmi ostávate stále, a ako takí mate obaja rovnaké práva aj povinnosti. Striedava starostlivosť u novorodenca je blbosť, to si ani neviem predstaviť. Buď ste obaja normálni a ako takí sa dohodnete, ze kedy a ako sa bude aj on vidieť s dieťaťom, najlepšie je aby to bolo v mieste tvojho bydliska a striedačku budete (možno) riešiť, keď bude väčšie.
Alebo keď sa nedokážete dohodnúť, tak to riešiť cez súd a on pridelí čas, kedy otec bude so svojím dieťaťom. Málokedy súd také maličké dojčene dieťa zverí trvalo otcovi, tam by museli byť fakt vážne dôvody na strane matky (alkohol, drogy, a podobne)
Ty poznáš najlepšie, aký človek je tvoj ex. Ak sa s ním nedá rozumne dohodnúť, neveríš mu, za jediné si vybaviť zverenie do svojej starostlivosti a všetko riešiť následne cez úrady (styk s dieťaťom, výživné)
@jaskolka Dôvodov bolo x asi by som to zrhnula tak, ze konecne som sa odhodlala a dostala rozum.Skoda ze az po narodeni dietata ale toto ma asi najviac presvedcilo a zistila som ze dokazem byt odvazna.Moja odpoved aj pre ostatnych.No kazdy den mi pise len daj dieta daj dieta pridem s policiou.Tak ako vy ste ho nevideli prist ani ja.Takto sa sprava psychopat k svojim tyranym obätiam.Chce ma len psychicky znicit a vystrasit.Je to naormalny chlap ma pracu ,auto a byva u rodicov aj ja som s nim zila tam lebo maju velky dom a aj oni este pracuju.Chcem aby bol v kontakte s dietatom ved je to aj jeho ale zaujem noo ziadny.Dakujen za odpovede urcite to budem rieist. Nakolko mi na dietat nedava ani cent .Nie som od neho zavisla nikdy som nebola ale nech plati.Urobila som dcerke ucet aby jej mohol posielat tam a aby to boli len jej peniaze no este ziadne neposlal.

Daj si zveriť dieťa do svojej starostlivosti neodkladným opatrením + výživné a styk
Nechceš to riešiť cez sud, ale to je to najbezpečnejšie riešenie
A dobre by bolo aby si sa nespoliehala len na rady na internete, lebo tu môžeš dostať veľmi nepresne info, ale poraď Sa s právnikom