icon

Ako riešiť vzdanie sa dieťaťa otcom?

27. sep 2024

Ahojte žienky, mamičky 🙏🏻❤️
Súrne vás žiadam o radu existuje niečo také ako dokument na vzdanie sa dieťaťa otcom? Otehotnela som a dotyčný nechce byť v živote dieťaťa vôbec a nebudem riskovať, že mu o pár rokov prdne v bedni a začne sa zaujímať..posiela ma na potrat, hovorí aby som ho neuvadzala ako otca dieťaťa ani nič, tak ak mi viete poradiť či niečo takéto existuje budem rada. Ešte by som sa chcela spýtať či sa dá takýto dokument podpísať ešte pred pôrodom, alebo až po pôrode, že sa musia určiť DNA testy? Ďakujem

Strana
z2
minenkak
27. sep 2024

@damian85
@lluciiiii však jasné,že je to blbosť,výživné sa dá späť platiť tri roky u neplnoletého dieťaťa,už by bolo asi iné, keby to dal na súd ten prvý akože otec a žiadal peniaze späť

betulinka1
27. sep 2024

Neexistuje a neboj sa 99 % chlapov sa nikdy neozve. Nie si v Americkom filme. Neuvedies ho nikde ani ty. V porodnici budu tlacit aby si aspon do ich dokumentácie napisala udaje. Na rodnom liste pri kolonke otec je potom napisane, neuvádza sa.

doriiis
28. sep 2024

Presne viem,o ktorú autorku ide.😊
Nie,autorka,nič také ako papier na NIKDY nárok na dieťa neexistuje.
Bio otec sa môže ozvať aj po 10,15 rokoch a žiadať súd o určenie otcovstva a žiadať svoje práva k dieťaťu.

tatisna
28. sep 2024

Taky dokument samozrejme môžete spísať ale nebude mať žiadnu váhu. Len ak by si to chcela ako nejaký dôkaz do budúcnosti, že aký má otec vzťah k dieťaťu. Ináč platí, ze otec ma povinnosť výživného aj keď ma dieťa na háku...ak ho nedáš do matriky, môže raz žiadať preukázanie otcovstva na súde. Ma na to právo...ak chceš výživné, uveď ho ako otca teraz a možno niečo kvapke, teda ak máš menej peňazí...výchova je drahá vec...

damian85
28. sep 2024

@minenkak @lluciiiii . Áno viem že je to blbosť , preto som písal že by som rád videl to rozhodnutie súdu. Tu je mnoho rád , ktoré sú právne úplne postavené na hlavu a vychádzajú z pocitov diskutujúcej , ktoré však narážajú na tvrdú realitu zákona.

draik
28. sep 2024

@beata_k
A to práve nemôže kedykoľvek, pretože dieťa už otca má, teda nie je splnená podmienka pre určenie otcovstva súdom. Musel by ísť na to okľukou, kde nastáva premlčanie.

zanny93
28. sep 2024

@damian85 nebolo to az tak vela..treba si uvedomit ze to je naozaj vela rokov spat.. a mesacne vyzivne bolo relativne malo a hlavne to bola suma "spolu" a vyslo to cca asi 17 tisic eur..coz mas 1000 eur vyzivne na rok 🙂

zanny93
28. sep 2024

a aby som nezabudla bio otec o nom vedel, nechcel s nim mat nic spolocne a nezaujimal sa.. tak to potom takto vyriesili ale to bola nahrada za to co vyzivoval moj ujo jeho dieta nie vyzivne vyzivne. (Bola som dnes s mamou tak som sa jej pytala)

beata_k
28. sep 2024

@draik Mam za to, ze biologicky otec ma pravo poziadat o otcovstvo kedykolvek. A ak mu sud da za pravdu, moze sa dietatu zmenit rodny list. Ci sa mylim?

draik
29. sep 2024

@beata_k
O otcovstvo sa nežiada, otcovstvo sa určuje. Ak však otcovstvo je právne určené, tak súd bez ďalšieho nemôže rozhodovať. Nastáva teda komplikácia (aj vyššie mala byť komplikácia, nie premlčanie). Ak žena sa do pôrodu vydá, je to prakticky pasé. Ak by otcovstvo bolo určené súhlasným vyhlásením s iným mužom, tak muž, ktorý tvrdí, že je biologickým otcom dieťaťa, by mohol navrhovať neplatnosť súhlasného vyhlásenia.
Inak rozhodnutia o určení otcovstva súdom sa pre zápis do RL nepremlčujú, už vôbec nie v trojročnej lehote. Ide o konštitutívne rozhodnutia.

Strana
z2