Ako sa delia dlhy po rozvode?
Dobrý deň,
Opýtam sa radšej anonymne. Chcem sa s manželom rozviesť..ma nejaké menšie úvery, ktoré si zobral aj bez môjho vedomia a súhlasu, ktoré použil napríklad na opravu svojho auta , nové pneumatiky, minul s kamarátmi...
Sú len na jeho meno ale myslím, že po rozvode sa delia aj dlhy.
Prosím poraďte mi či je to tak.
nie , po rozvode sa delia len spoločné dlhy . Ak na úvere figuruje iba on , je to iba jeho dlh. Otázne však je z čoho by pri prípadnom neplatení bol uspokokojovaný nárok , prednostne z jeho majetku a až následne z majetku v BSM . Pričom rozvod a vysporiadanie BSM by mhol byť kvalifikovaný ako odporujúci právny úkon .
@minenkak nie sú . Dlh len jedného z manželov je len jeho dlhom . Ale uspokojený prednostne má byť z majetku výlučne jeho a až následne má byť uspokojený z majetku v BSM, pričom druhý manžel to musí strpieť.
https://vyporiadanie.sk/dlh-jedneho-z-manzelov
Z dikcie zákona však vyplýva, že pohľadávka veriteľa len jedného z manželov (ktorá vznikla za trvania manželstva) sa najskôr uspokojuje z jeho individuálneho majetku. Len ak tento individuálny majetok jedného z manželov na uspokojenie pohľadávky nestačí, pri výkone rozhodnutia (exekúcii) možno pohľadávku uspokojiť aj z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva. Možno povedať, že tento majetok vlastne tvorí akúsi majetkovú zábezpeku.
Toto mám zas od právnika ..ak do vykonania exekúcie zanikne BSM a je vyporiadané , exekútor už na takýto majetok nemôže siahnuť. ALE tretia strana sa môže brániť cez § 42 a a 42 b) Občianskeho zákonníka - Odporovateľnosť právneho úkonu .
Takto mi to bolo vysvetlné právnikom ,ja ním nie som , takže len posúvam to čo mi bolo povedané.
Zároveň ma upozornil na určitý nález ústavného súdu , ktorý pojednáva o relatívnej neplatnosti právneho úkonu , ak druhý manžel nevyjadril súhlas so vznikom dlhu a nejde o bežnú záležitosť pri spravovaní manželstva a takýto právny úkon má negatívny dopad na spoločný majetok , možno považovať takýto úkon za relatívne neplatný ak sa tretia strana ktorá je ním dotknutá domáha neplatnosti .
@subartic toto ma zaujíma.
Napr. Celime v rodine totiž niečomu podobnému.
Moja sestra sa chce rozviesť vzala si cudzinca. On mal pred svadbou nejaké menšie dlhý. Napr do desať tisíc eur.
Potom.sa vzali. Nedali si zrušenie bdsm. Ona nič neurobila. Dlh si nikdy v živote nezobrala ani úver.
Potom ale on si zobral úvery počas manželstva za jej chrbtom ktoré samozrejme nesplácal. Žili stále v podnájme deti nemajú. On nič nemá. Má plat z kt nevie pomaly ani zabezpečiť rodinu ani svoje potreby. Ona tiež to isté. Veľmi mizivé nemajú auto byť nič čo by im exekútor mohol vziať. Ani deti nemajú.nic. žili tri roky takto.
Pri rozvode sa chcem spýtať ako by to bolo ?ktoré dlhý ona bude splácať zaňho ?chápem že tie spred manželstva asi nie. Ale počas manželstva čo on si narobil bude splácať aj ona ? Napr. Neplatil si zdravotné poistenie počas celých rokov alebo v banke narobil dlhý, nezaplatil za využívanie kreditnej karty. Iba si požičiaval z banky ale nesplácal späť. Ona sa bojí rozviesť kvôli tomuto. Ďakujem za info
Resp ešte niečo.moze ona narýchlo pred rozvodom urobiť bdsm zrušenie ? Az potom sa rozviesť.m? Bude to niečomu nápomocné ?ona jeho dlhé určite splácať nechce.

áno..
ak môžeš napíš mi IP