Ako sa odhodlať k rozvodu?

janickajanicka
12. okt 2023

Žijem s manželom 23 rokov, mame dve deti. Je u nas uz dlhodoba manzelska kriza. Manzel stále sklonuje rozvod,tak som mu suhlasila,aj ked ho mam rada. On aj tak vyzaduje ze to mam podať ja, a najlepsie aby sme to napisali spolu a s klamstvami,ze aby nas rozviedli na prvýkrát. Povedala som mu ,ze ale nech odide z domu do podnajmu a vysporiadame sa. Najskor suhlasil a teraz sa uz kruti, ze asi ani nie. Ja som uz dvakrát odisla a nemienim znovu s deťmi. Stale tvrdi ze city v nom ochladli,ze ma uz nema rad ....atd. je mi hrozne,lebo fakt som sa snazila posledne 2 roky aby bol somnou spokojný. Vsade som ho pustila, všetko mu dovolila, nic mu nekazala. Všetko je na mne,deti domácnosť...atd padam na hubu a aj tak sa najde vzdy nieco. Ja mam strach to urobiť,lebo som to takto nikdy nechcela a robila som pre to maximum aby sme prekonali krizu. Deti ho odmietaju,aj to je moja vina. Do oci mi povie,ze tu je somnou len kvoli detom. Aby nepovedali ze rozbil rodinu a odisiel. Som vzdelana zena, samostatná,financne nezavisla ale strasne si vycitam, ze sa neviem od neho odputat a spravit krok vpred. Som si vedoma aky je manipulator. Navstivila som aj psychologa, lebo som vedela,ze uz to neustojim.zakazuje mi uz aj slzu vyronit. To je neprípustné .Napriek tomu mam strach zostať sama !

mikitilik29
12. okt 2023

@janickajanicka odid. Keď nie si od neho závislá tak podaj na rozvod. Radšej bud sama ale šťastná

domkakvet
12. okt 2023

@janickajanicka co tak skusit manzelsku poradnu.

lilizzachy
12. okt 2023

@janickajanicka píšeš že nie si na neho odkázaná, tak daj o ten rozvod a odíď aj s deťmi. Nemá význam sa donekonečna trápiť. Ak tak silou mocou chce nech ide kade ľahšie.

janickajanicka
autor
12. okt 2023

@domkakvet povedal,ze to vidi ako možnosť aby som pochopila aky som zlý človek

domkakvet
12. okt 2023

@janickajanicka tak ze by isiel a mozno to pochopi on.

janickajanicka
autor
12. okt 2023

@domkakvet on ma len svoje klapky a vsugerovane aku ma zlu ženu. Každý kto poukáže na moju pozitivnu stranku ,tak odide od debaty,zmeni ju,alebo mi to splechne posmesne do očí. On bol v poradni,kde sa vykreslil ako obeť.

reanda
12. okt 2023

@janickajanicka a aka je teda jeho predstava po rozvode? ze on zostane v dome a ty s detmi odides? za prve sa prestan klamat, ze ho mas rada.. manipulator, co ta ma za 'zleho cloveka' a ty ho mas rada? to by si bud musela byt uplne nad vecou, co zjavne nie si, alebo sa proste klames.. z akeho dovodu sa bojis zostat sama?
urcite by som nepristupovala na ziadne navrhy klamstiev v ziadosti o rozvod, 'aby vas rozviedli na prvy krat'.. ani nevies, ako to moze v konecnom dosledku otocit proti tebe..
a btw - mozes si gratulovat, ze sa chces rozviest.. lebo inak zbavit sa manipulatora byva dost boj

subartic
12. okt 2023

@janickajanicka tvoj muž sa ani len nhodou nechce rozviesť , nemá to vôbec v pláne .Len ťa takto ničí a skuša tvoje hranice kam až môže zájsť a ako ťa č onajviac zdeptať. A ty sa dáš .
Však mu povedz nech ťa s tým neotravuje a keď sa chce rozviesť , nech podá o rozvod. Ani bývať s tebou nemusí , dvere má otvorené a môže kedykoľvek odísť, nikto ho nedrží . Ty máš sebavedomie na bode nula , je načase si ho zdvihnúť a začať žiť pre seba, svoje deti a ľudí ktorí ťa majú radi , jeho zo svojho života vynechať pokiaľ sa nespamätá . Si vzdelaná , fiannčne nezávislá a prdovšetkým zdravá a to si neporadíš s jedným nepodareným chlapom ?

babulkomale
13. okt 2023

@domkakvet necitas, ze ju nema rad? Co tam chces radit v poradni? 🤦

ivanabat
13. okt 2023

@janickajanicka Zdeptal Ťa na dno, to je vidno. Bohužiaľ odhodlať sa musíš len Ty sama, nikto Ti nepomôže a ani to neurobí za Teba. Uvedomuješ si, že jeho správanie k Tebe a Tvoje neustále akceptovanie toho ponižovania je vlastne vzorec správania muža k žene pre vaše deti? To nie je OK. Ak si zatiaľ nevážiš seba samú, tak to sprav pre tie deti. Oni majú právo žiť v láskyplnom a rešpektujúcom prostredí, ktoré im teraz nedávate. Začni tým, že si ten návrh na rozvod napíšeš a uvedieš tam všetky dôvody, prečo s ním už nechceš byť. Najlepšie to robiť krok za krokom. Je to dlhý proces, ale uvedom si, že aj Ty máš právo byť naozaj šťastná a spokojná.

domkakvet
13. okt 2023

@babulkomale po tolkych rokoch treba rozmyslat ako to zachranit.

reanda
13. okt 2023

@domkakvet 🙄

alickapusinka
13. okt 2023

V zachovaní svojho zdravia by som definítivne odišla.

stanislavicenka
13. okt 2023

@janickajanicka to mi je luto. On ta uplne ovladol, a ty si stratila samu seba. Ale sama citis, ze nie si zly clovek, aj ked ti to denne oredhadzuje. Zbav sa ho, vysvetli to detom, vyhod ho, nech si ostane svojou obetou. On, zial, nikdy nepochopi, ze on robi chybu tiez. Ved manzelstvo je o 2 ludoch. Bud silna, drzim ti palce. Toto je velmi narocne. Nitoo nevstupije do manzelstva s tym, ze raz skonci. Vacaina do neho vstupuje s uprimnou laskou, ktora bude trvat do smrti. Ja sama by som tiez mala obavy. Ja mam aj obavy zmenit zamestnanie. A ty po 23 rokoch, jasne, ze to nie je lahke

emo84
13. okt 2023

@janickajanicka V čom si podľa neho zlý človek ? Máš deti tak sama nebudeš po rozvode . Pre tvoju pohodu by som sa rozviedol . Ak túžiš mať po svojom boku partnera a cítiť lásku podaj o rozvod a začni žiť nový život . Zbytočne strácaš čas s mužom , ktorý si ťa neváži , ako ženu a matku svojích detí . Neboj sa začať nový život .

sheila121
14. okt 2023

@janickajanicka ty už nechceš byť nikdy v živote šťastná ? Ani nevieš kde môžeš byť o rok dva a s mužom , ktorý ťa miluje. Vykašli sa na tohto uplackaneho chlapčeka ktorý je obeť. Ukáž mu že ty si žena.

janickajanicka
autor
14. okt 2023

Zlý človek som podľa neho v tom, že nie vždy súhlasím s jeho názorom, čo beriem tak, že ani nemusím, o tom je to, že každý ma svoj názor, že deti rešpektujú mňa viac ako jeho, ale to je výsledok toho, že som odjakživa bola 90% času s nimi, na ne sama a majú vo mne istotu. U neho to tak nie je a nechápe, že rešpekt si treba zaslúžiť,nie vynútiť. Taktiež, že som myslela viac na deti ako na neho, že som študovala popri ňom a rástla,ale iba vzhľadom k zamestnaniu, čo je prínosom pre rodinu. On záujem nemal sa ďalej posúvať. Že v dome, v ktorom bývame stále niečo chcem robiť...atd. nerozumie tomu,ze aj tym sa realizujeme,ukazujeme deťom ako to má byť...atd. A to nevravim o nejakom luxuse,ale o novej sedačke po 16 rokoch o premalovani na bielo po 8 rokoch ... Na všetko som vždy dala polovicu od začiatku nášho vztahu a výčitky smerom,postavil som ti dom, vyuzila si ma ...atd no hrozne. Ze ja som sa starala o deti nikto nevyčíta,ze ten dom gabem den co den ,to sa neráta. Každá žena odomna je krajšia a lepšia. Nepochvalil ma uz dobrych 5 rokov,ze mi niečo pristane, nezatancuje si somnou na oslave,ci svadbe. Stačí,ze by som niekam chcela ísť,tak uz som náročná atd. Rada ceatujem a to ho serie,ze sa zbalim aj s deťmi a ideme. Ja im chcem kym vladzem ukázať aj iny rozmer zivota. Aj to ho serie,ze idem. Nemôžem za to,ze on nechce ísť. Za všetko som zlá, za jeho nespavosť, za daždivé počasie, že nemám plán na vikend pripravený, že sušim pradlo v lete na terase, že deti neposluchnu na prvýkrát, že on ma redšie vlasy odkedy sa oženil a kopec iného...
Poviem vám,ze všetko co ste napisali si plne uvedomujem a dava mi to vela,lebo viem,ze sa nemýlim. Včera som ani domov z práce nemohla ísť a sedela som s teplotou 4 hodiny pri jazere, co bolo pre mna vycerpavajuce, ale vždy menej,ako sa vrátiť do tej klietky. Ale musela som,lebo tam mam deti. Mat tak sklenú guľu a vedieť čo ma čaká.....
Ďakujem vám

emo84
15. okt 2023

@janickajanicka Mrzí má , v akej situáci si sa ocitla v manželstve , ale hodnoty manželstva / partnerstva - vzájomná úcta , podpora , rešpektovanie názoru svojej polovičky , napredovanie v spoločnom živote sa vo vašom prípade u vás vytratili a pomaly sa dostávate do štádia nenávisti voči sebe .Nepoznám vek detí a váš vek, ale pre ich dobro a svoju duševnú pohodu by som to ukončil rozvodom . To , že bývate v dome znamená viac sa zapájať do fungovania domácnosti a práve pri nej , ako píšeš by si ten vzťah k deťom vytvoril a dal by im , aj niečo do života . Ste v štádiu spolubývania a robenia si slovných útokov voči sebe , kde o láske sa , už nedá hovoriť . To , že radšej sedíš chorá pri jazere a nejdeš domov ( predpokladám , že kvôli atmosfére v tvojom rodinnom živote ) mi hovorí , že toto manželstvo je Ko . Rozvod je tvoje duševné vykúpenie .

reanda
15. okt 2023

@janickajanicka nemusis mat sklenu gulu, caka ta len dobry zivot - si sikovna, schopna a mudra.. urcite ta uz nemoze cakat nieco horsie, ako to, v com zijes teraz.. uz to nerozoberaj, nenic sa tym.. stopercentne sa nemylis, tak chod dopredu a jeho nechaj tak.. a nedaj sa odradit.. nicim.. ani ked bude robit peklo a presviedcat ta, aky si zly clovek, alebo ako to bez neho nezvladnes.. zvladnes.. urcite.. uz teraz to zvladas a bez neho to bude len lahsie..
mozes si niekoho najst - chapavu kamosku, terapeuta, kto ta bude podporovat, ked sa odhodlas to skoncit, aby si sa zo strachu a pochybnosti nevratila spat

eliska13
15. okt 2023

@janickajanicka 2x si odišla s deťmi a vrátila.Co máš na ňom rada?že Ťa ponižuje a kritizuje za všetko?je to úbožiak, ktorý nie je spokojný sám so sebou a zlosť si vybíja na tebe.Coho sa bojíš?
Rozved sa a nedaj sa vmanipulovat ako napíšete žiadosť o rozvod ešte aj do toho ti pcha nos.
Spravil z teba osobu s ktorou hýbe ako s divadelnou babkou.Odteraz si rob iba svoje treba chodiť na terapie neplakat si silná žena.Tvoj muž ta má ako obeť.Bude bez teba bezradný.Ako sú veľké deti a ako sa vysporiadate koho je dom?
Už nikdy sa to nevráti na lepší cestu.Potrebujes oporu psychológa.Nedaj sa zničiť ešte viac ako si.kolko máte rokov?

slnecnica82
15. okt 2023

@janickajanicka prečítaj si všetko ešte raz čo píšeš ....on tebou opovrhuje a ty nemáš kúsok sebaúcty a rešpektu voči sebe že necháš so sebou ako s handrou ...
Odísť už bolo dávno neskoro...
Vykroc tou správnou nohou a zacni žiť...
Veľa šťastia 🍀

janickajanicka
autor
15. okt 2023

Deti maju 8 a 13. Dom je bez úveru na oboch písaný.

eliska13
15. okt 2023

@janickajanicka z čoho ho chces vyplatiť, alebo ho sa dohodnete s domom?na to, aby sa maľovalo nepotrebuješ jeho súhlas.Ukaz mu, že máš svoj názor a vybav malovanie.On je pasívny ty aktívna.Mas obrovské plus, že dom nie je zaťažený hypo.

janickajanicka
autor
15. okt 2023

@eliska13 to som doteraz robila, murarov zohnala, asistovala im, maliarov , obyvacku ... vzdy mi to je luto lebo veci maju robit spoločne ale zistila som ,ze by sme nikdy nic nemali na poriadku lebo vsetko je u neho na míle vzdialené. Ale toto su veci, co su materialne. Aj tak na yo všetko budem sama. Mna zabíja postoj voci mojej osobe.

marysa21
15. okt 2023

@janickajanicka Asi je typ , ktorý nepatrí do rodinného domu . Vieš fungovať v dome, aj bez neho .Nemáš sa čoho báť , keď budete bez neho .Postoj k tebe a k rodinnému životu , už nezmení . Pre tvoj pokoj sa , čo najrýchlejšie rozveď. Máš právo byť ešte v živote šťastná a milovaná . Myslí na svoje deti . Spokojná mama = spokojné deti .

janickajanicka
autor
26. nov 2023

Tak som sa odhodlala, a zaniesla papiere o rozvod na sud. Nebolo to jednoduché a to ako sa vnútorne vysporiadavam s tým čo ma Čaka, je tiez velmi náročné. Ale hlavne vam všetkým chcem poďakovať za podporu a želám krásne sviatky ....