Ako sa rieši delenie hypotéky pri rozvode?
Dobrý deň. Prosím vás nevie mi niekto poradiť keďže advokátom čo som volal všade sa platí aj za prvú konzultáciu. Mám so ženou hypotéku ktorú splácam 1rok. Výška hypotéky 86.000€. 20% som dával vlastné zdroje. Bohužiaľ sa budeme asi rozvádzať. Ako to je z majetkom? Byt si chcem nechať, hypotéku splácam len ja keďže mám vyšší príjem ako žena. 20% som mal našetrené keďže som šetril dlhé roky a pracoval v zahraničí. Ako sa to bude riešiť pokiaľ má žena bude chcieť "ošklbať" aj keď do bytu maximálne kúpila taniere.
@zltalienka žena je oficiálne. Byt sme kúpili po svadbe. Doklad nemám, jedine výpis z účtu že mal som vyššie výplaty a následne dlho ročne šetrenie. Žiadny doklad, výplata prišla vybral som hotovosť a tak pomaly odkladal pod vankúš. Hypotéka je písaná namna s manželkou
Žiadne tvoje, ale VAŠE. To je najpodstatnejšie. Takže keď chceš ostať v byte, musíš ju vyplatiť. Alebo byt predať, splatiť hypo a zyšok si rozdeliť 50:50.
@patrikjames Tvoja výplata po svadbe patrí do manželstva, rovnako ako jej výplata. Obe sú vaše spoločné.
To si reálne dával peniaze pod vankúš a potom doniesol vyše 20 tisíc v hotovosti na vyplatenie 20% z kúpnej ceny bytu? Ako fakt?
V manželstve nie je podstatné kto má vyšší príjem, peniaze sú spoločné. Nesplácaš iba ty, splácate spolu. Ak teda nemate zrušené BSM. Čiže manželka bude mať nárok na polovicu zaplatených splátok a tých 20% budeš musieť preukázať že si to financoval z vlastných úspor. To si šetril ešte za slobodna? Alebo už v manželstve? Ak už v manželstve, tak polovica tiež patrí manželke. Už ste sa o tom aj rozprávali? Budete sa vedieť dohodnúť?
@patrikjames Treba si nájsť právnika a ak žena nebude súhlasiť s tým, že si ty dal 20% na hypotéku, tak právnik bude od nej žiadať doklady, či dala ona.
Takto postupovať by sa nemalo, aj právnik bude musieť byť skúsený, aby to dal do poriadku.
No vidíš, nemal si sa ženiť. 🙂 Má to aj nevýhody. 😅
da sa ohodnotit byt odrata sa zvysna hypo + kto kolko dal z vlastneho pred scadbou ..pripadne z penazi kt sa nevztahuju do bsm a co ostane sa deli 2 ... z toho ju vyoplatis.. ze si platil len ty je sice pekne,ale peniaze po svadbe su spolocne
ono je to vsetko vec dohody. bratranec sa rozvadzal a bolo to to iste. ostal v byte a plati dalej hypoteku. byvala manzelka nechcela zobrat na seba pozicku a ostat v byte. na otazku ci jej nieco vyplatil, tak odpovedal nie. ak je rozumna, tak to dopadne rovnako u teba. pokial bude "pokazena" budete sa sudit roky a peniaze pojdu na oboch stranach do luftu a ver mi, ze to bude viac ako patrocnica. nakoniec tie svoje akoze peniaze presudi a ostane jej iba hola rit
@patrikjames na FB je skupina opýtaj sa právnika môžeš aj anonymne sa spýtať.
Kamarát sa rozvádzal pred pár rokmi a bolo to tak, že hypotéku platil on. Písaná bola na oboch. Keď odišiel z bytu, lebo jeho stará si tam dotiahla frajera, tak prestal platiť. Ona to potom nejako poriešila, byt sa predal, peniazmi sa vyplatila hypotéka a on nedostal nič. No proste ako keby platil len podnájom. Čert mu bol dlžen takú ženu.
@patrikjames. Dokazne prostriedky o výške vlastných zdrojov, pravnika, výpisy z účtu a dobre nervy....od dátumu sobáša je všetko spolocne okrem darovacej zmluvy. Dokazne prostriedky o výške vlastných zdrojov môžeš použiť pri rozdelení majetku ako zníženie o tieto prostriedky druhej strane......ale ich inflacne zhodnotenie tam žiaľ nepatrí....
Skus sa nejak dohodnut so zenou. Ak je rozumna a ferova, necha ti byt, aj dlhy. No ak sa nedohodnete, sud rozdeli majetok po odratani dlhov 50/50 na zaklade BSM.
@frflos_nespokojny Ak bude rozumna, tak to necha tak???? Akoze vazne ocakavas, ze ten, kto z bytu odchadza, tak nema nic dostat vyplatene? Vobec nemusia presudit majetok a venovat tomu roky, ak sa dohodnu.
@patrikjames To dlhorocne setrenie bolo pocas manzelstva alebo este pred?
@zuzanaete pisal som skusenost v mojom okoli a na zaciatku bolo uvedene dohoda.
muz zarabal pekne prasulky, ktore stihla ona za mesiac minut. on robi v zahranici a byt mali kratko- cize presna kopia autora. mas skusenost so sudom ? rad sa dam poucit
@zltalienka Áno. Dlhé roky som šetril presne kvôli nehnuteľnosti. Urobil som chybu že som peniaze nerozbijal ale šetril na budúcnosť? Nerozumiem tvojmu vyjadreniu
@patrikjames určite je fajn šetriť na budúcnosť, ale "pod vankúš"?
No možno Ti to v danej situácii pomôže. Ak ste manželia krátko (1-2-3 roky) a tie peniaze si si dokázateľne vyberal z účtu aj roky pred sobášom, tak máš dôkaz, ktorý potrebuješ.
Ja rozumiem, ze do manzelstva treba vstupovat s dobrymi umyslami, ale pri dnesnej rozvodovosti je podla mna na mieste si sadnut a pozhovarat sa s partnerom / partnerkou aby bolo vsetko osetrene ak by nahodou nebodaj doslo k rozvodu.
Ja by som napr nemal zaujem obrat zenu o jej uspory ktore si nasetrila pred sobasom cize ak je rozumna tak si nebude narokovat na tych 20%, ale kedze si si to nijako nepoistil pred svadbou tak je velmi tazke povedat aky bude verdikt.
Musis sa poradit s pravnikom a zistit ci existuje moznost aby tvoja zena musela preukazat, ze tych 20% bolo z jej alebo zo spolocnych zdrojov.
Co ma napada je moznost poziadat o vypisy z uctov roky dozadu. Tam vies preukazat kto mal ake prijmy, ake boli robene vybery a na zaklade toho preukazat kto mal viac kapitalu k dispozicii pred svadbou.
Toto je fakt len random brainstorming. Mal by si sa poradit s odbornikom ktory sa tomuto venuje pretoze ten bude vediet najlepsie ako to cele riesit.
@patrikjames robil si chybu ak si ich peniaze nechal pod matracom a nie na ucte

"Žena" je oficiálne manželka? Alebo partnerka?
Byt ste kupovali počas manželstva?
Máš nejaký doklad, že tých 20% si našetril pred vstupom do manželstva?
Kto je napísaný na LV bytu? Na koho je napísaná hypotéka?