icon

Ako sa vysporiadať s domom pri rozvode?

9. jún 2024

Dobrý deň. Pred svadbou a par rokov po svadbe sme bývali s manželom v 1izbovom byte ktorý patril mojim rodičom. Išli sme do stavby domu, pozemok bol moj a väčšinu financií šlo z manželovej strany, keďže pracuje od 18r a ja som študovala ďalej no všetky moje úspory šli tiež do domu. Pred stavbou mi povedal, že on na cudzom stavať nebude, čo ma riadne zaskočilo aj sme sa poriadne pohádali, no keďže sa nám narodilo druhé dieťa do 1izbaku, povedala som si ok, veď dom bude pre nás, tak som na nho prepísala polovicu pozemku. Ako je to v prípade rozvodu čo sa týka domu a pozemku? Viem že s darovaniu polovicou sa môžem rozlúčiť:( Ďakujem za odpovede a rady.

Strana
z2
muchotrafka298
9. jún 2024

Ja by som zasla za pravnikom, nie cez internet sa radit, ale normalne do advokatskej kancelarie a nech sa tam na to pozru. Ano, stoji to peniaze, pravne rady nie su lacne, ale v dnesnej dobe pri cenach nehnutelnosti, Ti kvalitny pravnik peniaze usetri.

draik
9. jún 2024

Dom máte zjavne v BSM, ktoré sa bude vyporiadať po rozvode. Zohľadní sa aj to, kto do BSM vložil prostriedky napríklad z úspor spred manželstva. Pozemok nebude súčasťou vyporiadania BSM, keďže je v podielovom spoluvlastníctve a toto vyporiadanie je samostatným konaním.

belllinka
9. jún 2024

@luccija a to ze on postavil dom zo svojich penazi a polovica je jej, to nebola chyba a nevýhodné prenho?

damian85
9. jún 2024

Ak ste dvaja normálny - dohodnete sa . Ak to pôjde pred súd , máte dom s pozemkom v lukratívnej časti , niekto sa na vašej sprostosti pekne nabalí. Pozemok máte 1/2 1/2 pravdepodobne tak zapísaný aj na katastri , dom je v BSM takže 50 na 50 - to kto z Váš koľko vložil pred xylz rokmi do domu , keď ste neboli ešte manželia je pravdepodobne pri terajšej hodnote domu kvapka v mori. Takže ak ste normálnejší pojdete 50 na 50 , ak nie , možno jeden dostane 40% a druhý 50 % a tých 10% Vás zožerie naťahovanie , právnici , súd a i........Tak či onak , nik z Vás na tom nezarobí , a ten kto bude v domnienke výhodnosti druhého odrbať , skôr s ním vydrbe len systém a náruživý právnik , ktorý nasľubuje hory doly.

Strana
z2