icon

Ako správne osloviť sudcu v súdnej sieni?

Dnes o 08:09

Dobrý deň, ako sa po správnosti oslovuje sudca v súdnej sieni, či už navrhovateľom alebo odporcom? Tak, ako to ukazujú v telke? Vaša ctihodnosť? Alebo takto oslovovať sudcu prináleží len právnikom? Ďakujem za odpovede.

anonym_cfd644
Dnes o 08:16

@anonym_autor stačí, " pán sudca", pani sudkyňa", ak vieš ich meno, môžeš aj pán doktor Stratený, alebo pani doktorka ( magistra) Rýchla.Podla toho aký majú titul, či sú len Mgr, alebo JUDr.

ivicatolic
Dnes o 08:20

@anonym_autor pán sudca.... Toť vsjo

anonym_1b7f5e
Dnes o 08:20
@anonym_cfd644

@anonym_autor stačí, " pán sudca", pani sudkyňa", ak vieš ich meno, môžeš aj pán doktor Stratený, alebo pani doktorka ( magistra) Rýchla.Podla toho aký majú titul, či sú len Mgr, alebo JUDr.

@anonym_cfd644 súhlasím, len si dovolím máličko poopraviť, veľa ľudí titul Mgr. vyslovuje nesprávne (aj ja som dlho nevedela): Absolventkám súčasných univerzitných, bohosloveckých a umeleckých vysokých škôl sa udeľuje titul magisterka. To znamená, že aj absolventkám farmácie sa v súčasnosti udeľuje titul magisterka. Podoba magistra je odvodená od slova magister (magister farmácie – skr. PhMr.), čo je starší akademický titul absolventa farmaceutického štúdia, lekárnika. Titulom magistra sa ustálene oslovujú absolventky farmácie, ktoré pracujú v lekárni, čiže lekárničky ( https://jazykovaporadna.sme.sk/q/3385/ )

autor
Dnes o 08:32
@anonym_1b7f5e

@anonym_cfd644 súhlasím, len si dovolím máličko poopraviť, veľa ľudí titul Mgr. vyslovuje nesprávne (aj ja som dlho nevedela): Absolventkám súčasných univerzitných, bohosloveckých a umeleckých vysokých škôl sa udeľuje titul magisterka. To znamená, že aj absolventkám farmácie sa v súčasnosti udeľuje titul magisterka. Podoba magistra je odvodená od slova magister (magister farmácie – skr. PhMr.), čo je starší akademický titul absolventa farmaceutického štúdia, lekárnika. Titulom magistra sa ustálene oslovujú absolventky farmácie, ktoré pracujú v lekárni, čiže lekárničky ( https://jazykovaporadna.sme.sk/q/3385/ )

@anonym_cfd644 Ďakujem za odpoveď.
@anonym_1b7f5e viem, že "pani magistra" je oslovenie farmaceutky, že iným to neprislúcha 🙂 a áno, je to zastaralé. Keby niekto povedal "magistra", mne sa vybaví okamžite pani v lekárni 🙂

anonym_cfd644
Dnes o 08:33
@anonym_1b7f5e

@anonym_1b7f5e ďakujeme, za upozornenie. Myslím, že ani pani sudkyňa to sama nevie😁. Inak ja som " z fachu" a jeden rómsky spoluobčan oslovil sudcu, Vaša Jasnosť. Tak "Vaša Jasnosť" určite sudcovi nehovor. 🤣🤣🤣

billy_jean
Dnes o 08:35

V pojednávacej miestnosti sa sudca oslovuje pán sudca alebo pani sudkyňa. Pri prvom oslovení je vhodné použiť vážený pán sudca alebo vážená pani sudkyňa. Ale už sa opakujem asi.

rusalinka
Dnes o 08:36
@anonym_cfd644

@anonym_1b7f5e ďakujeme, za upozornenie. Myslím, že ani pani sudkyňa to sama nevie😁. Inak ja som " z fachu" a jeden rómsky spoluobčan oslovil sudcu, Vaša Jasnosť. Tak "Vaša Jasnosť" určite sudcovi nehovor. 🤣🤣🤣

@anonym_cfd644

sticker
autor
Dnes o 08:45
@billy_jean

V pojednávacej miestnosti sa sudca oslovuje pán sudca alebo pani sudkyňa. Pri prvom oslovení je vhodné použiť vážený pán sudca alebo vážená pani sudkyňa. Ale už sa opakujem asi.

@billy_jean Vďaka.

autor
Dnes o 08:45
@anonym_cfd644

@anonym_cfd644 Tak sa hovorí kráľom v rozprávke, nie?

sticker
anonym_cfd644
Dnes o 08:53
@anonym_autor

@anonym_cfd644 Tak sa hovorí kráľom v rozprávke, nie?

@anonym_autor tak ten rómsky spoluobčan to mal asi trošku pomotané. Každopádne chcel vyjadriť rešpekt pred súdnou mocou a to sa mu podarilo parádne. Aj sudca sa skoro " pošťal". 🤣🤣🤣

jaskolka
Dnes o 10:11

Klasické "pán sudca,pani sudkyňa"tým nič nepokazíš.

jaskolka
Dnes o 10:12
@anonym_cfd644

@anonym_cfd644 tak aspoň sa snažil vyjadriť úctu 👍😃😃

maca1984
Dnes o 12:44
@anonym_cfd644

@anonym_cfd644 že vaša jasnosť 🤣🤣🤣 ďakujem, pobavilo.

anonym_32d7ff
Dnes o 13:00

@anonym_autor manžela oslovujú pán sudca, občas aj vaša ctihodnosť 😁

1sally12
Dnes o 14:09

Vaša ctihodnosť😃
Normálne pán sudca, niektorí oslovujú pán predseda (ako predseda senátu) ale to sa skôr hodí keď pojednáva senát.

anonym_5058f0
Dnes o 14:12

@anonym_autor vaša ctihodnodť... 😆 Ako v americkom filme 🙂

rozculena
Dnes o 15:00

bola som 4x na súde,nikdy som sudcu neoslovovala,načo? On sa opýtal,ja som odpovedala

autor
Dnes o 16:48
@rozculena

bola som 4x na súde,nikdy som sudcu neoslovovala,načo? On sa opýtal,ja som odpovedala

@rozculena Môže sa stať situácia, že mne položí otázku a odporca do toho skočí. A ak nezareaguje z nejakého dôvodu sudca, však môže sa stať, tak ho môžem osloviť s požiadavkou, či môžem dokončiť myšlienku. To napríklad.
Ďakujem všetkým, čiže pán sudca, pani sudkyňa. OK.