icon

Ako stanoviť stretávanie schizofrenického otca so synom?

zara0807
18. nov 2021

Ahojte dievčatá, pripadne muži. Môj príspevok bude asi rozsiahlejší, ale pre objasnenie je to nevyhnutne. Po siedmych rokoch vzťahu sa nám s partnerom narodil syn, ktorý má dnes dva a pól roka. Keď mal krpec cca 5 mesiacov, prišla som mu na neveru. Celé to obdobie od narodenia syna bolo take hektické, narušilo mu to fungovanie a režim (v case narodenia malého mal 41 rokov, ja 27). Začal byt nervózny, žiarlil na malého, že samu oveľa menej venujem, do toho sestonedelie, starostlivosť o dieťa nulová. Do toho prišli vulgárne nadávky, urážky, vyhrážanie sa, hádky… stále som si myslela, te to ustane, aj keď už v tom case sa mi začal hnusiť. po zistení nevery som ho vyhodila z môjho bytu a po pár týždňoch skončil v Pezinku na psychiatrii, kde mu diagnostikovali prvý stupeň schyzofrenie, stavy úzkosti a depresie. Po troch mesiacoch sa dostal von, ukludili ho liečbou, snažil sa získať má spat a snaží sa doteraz. Hlavu mi blaznil tým, že maly ho potrebuje ako otca, čo nepopieram, maly ho má rad, on má rad jeho. Ale! Ja ho už nechcem. V mojich očiach je to slaboch, ktorý sa nevie postarať o rodinu, nakoľko peniaze mi ani počas materskej priadne nedával, lebo sa bál, te ich nedajbože investujem aj do seba, o malého sa nikdy nestaral, vie sa s ním len hrať, bola ním občas aj pár hodín sám, v mojom byte, jeho nenapadne ani to, že dieťa potrebuje jesť. Posledné mesiace som začala opäť pracovať, kvôli finančnej situácii, stretávanie už neviem vyhovieť tak, ako keď som bola na materskej, je pre mna a moju budúcnosť neúnosné neustále mu dovoľovať chodiť do môjho bytu a umožňovať mu chovať sa tam ako doma, on potom stále na mna skúša rôzne ťahy, naivne mu dávam nádeje, pritom ja mu len umožňujem vidieť malého. Moja otázka znieť ako riešiť danú situáciu. Chcela by som dať návrh na súd, nakoľko má prestáva baviť neustále vyzvananie mobilov kde sme, čo robíme, či nemôže prísť, pritom už sleduje, či sme doma alebo sme niekde inde, ďalšia vec, pochádza z iného okresu, malého mu nedám, pokial trpí stavmi, akými trpí, ráno sa budí, zvracia, potí sa, je mu zle, tabletky neberie pravidelne tak ako má, nočné tabletky ho úsilia tak, že by sa nezobudil ani na teroristicky útok, nie na plač malého. Keď je s ním sám, tŕpnem, či je o malého postarané, vždy príde hladný, špinavý. Neviem ako by som mala navrhnúť stretávanie sa s malým, ako často, kde, pokial vyžadujeme aby zo bolo za mojej prítomnosti 🙏 prosím poraďte mi, chcem nájsť nejaký vhodný vzorec, aby aspoň z časti bolo každému vyhovené a pritom aby sa hľadelo najmä o záujmy malého 🙏 ďakujem

deti95060810
18. nov 2021

ja by som to nechala na odborníkov - na súd. a samozrejme by som spomenula aj jeho diagnózu...

pribinak
18. nov 2021

@zara0807 ideálne by bolo poradiť sa s právnikom. Máš dieťa v útlom veku, čiže mizes žiadať aby sa stretával syn s otcom napr v tvojej prítomnosti
Len to že napr neužívam lieky tak ako by mal, by si mala aj uviesť a mat nejaký dôkaz

denkatn
18. nov 2021

najprv sa porad s psychologom, o tom do akej miery sa moze alebo ma schizofrenik stretavat s dietatom, kolko toho zvladne. potom ked ti bude jasne, co je zdrave z pohladu aby dieta neutrpelo ujmu, ti to pravnik zapracuje do navrhu na sud.