Ako vypočítať výživné pre dieťa?
Ex ma 5 ročne dieťa s terajšiu manželkou. Na naše spoločné 12 ročne platí 300€ mimosúdna dohoda. Ja chcem zdvihnúť sumu na 350€. On mi tvrdí, že to nie je reálne a že keď to dá na súd tak bude platiť menej. Našla som tabuľku. Do 14 rokov je 16% do 6 rokov 14% ako si to mám vypočítať?
Keď mi nebude chcieť dať viac dám ho na súd.
Nepíšeš nič o príjmoch tvojho ex a teba....porataj si ci na dieta minies mesacne 700€... ja mam tiež 300 a lridd mi to adekvátne...syn ma 10 rokov
teraz som nepochopila, mate 1, ci 2 deti? ked pises ze do 6r a do 14r?
ak len to jedno, potom 16%
@majamat prepáčte. Máme 1 dieťa spolu 12 ročne. S druhou ženou má 5 ročne dieťa. On zarába 2000 v hrubom. Len som nevedela, že koľko mam z jeho príjmu vyrátať, keďže má on ešte jedno dieťa s druhou ženou.
tak to viac nedostanes. pokial viem, rpepocitava sa z cisteho. 16% jeho cistej mzdy, ktora by mala byt okolo 1500e je 240e. ak poziadas o zvysenie, fakt ti mozu znizit.
neviem teda ako sa to uplatnuje v praxi, nemams skusnosti, vychadzam len z toho popisu na nete.
300 eur ma 12 rocneho je dost. To nanho minies mesacne 700 eur? A este ma dalsie dieta.
@slavomira236 načo míňam je moja vec. Ja som len chcela vedieť koľko dostanem na súde, keďže sa mi vyhrážal so znížením výživným
@majamat 240 je málo. Chlapec má alergie, krúžky, zubára, strava. Je toho dosť. On sa nestará tak nech aspoň platí
Ja mam autistu, tiež 300€ po dohode, muz cca rovnaký prijem ako tvoj ex....súd by mi toľko nepriklepol, mam to len preto, ze muz s tým suhlasil...takze nespekuluj, lebo ti ozaj môžu znizit
@rachel36a ty by si mala ešte viac dostať. Sú lakomy pre seba peniaze žgrlia a vlastnému synovi šanuje
on ma platit len polovicu cize rata sa tvoj podiel. neviem ako si na tom s platom ty,a le teda urcite je nejake minimum co by mal rodic platit, ale viem, ez by malo aj paltit pravidlo, ze dieta ma mat asi taky standard ako rodic. cize ak rodic nema vysoky standard, nemozno cakat, ze ho bude mat aj jeho dieta.
alergie ok, to je ale v dnesnej dobe skoro kazdy.
strava, to neviem ako myslis, tu ma kazde dieta, ci ma dietu?
zubar,zavisi od toho co konretne, napr drahy strojcek ej skor nadstandard, lacnejsi je nevyhnutny fakt len pri velmi zavaznom poskodeni a videla som, ze ho maju aj ludia, ktori az tak vlemi zle zuby nemaju. cize tu neviem ako ej na tom tvoj syn. teraz ej trend mat "americky" usmev,a le to nie je nevyhnutnost.
a co sa tyka kruzkov, tiez to podla mna nie je zakladna potreba v zivote.
aj par, ktory nie je rozideny a maju dieta, ak si nemozu dovolit drahe kruzky, tak ich dieta ich mat nebude.
takze tu by sa dalo polemizovat nad tym.
jeho prijem okolo 1500e mesacne nie je nijak extra vela. on ma tiez nejake naklady na zivot a aj naklady na dalsie dieta.
ja sa stretavam s tym, ze vyzivne byva este nizsie. mnohi nemaju vobec ani 300e. dokonca som pocula aj o minimalnych ciastkach - az smiesnych ciastkach.
Ja to mam dobre poratane, a teda 600€ na syna neminiem každý mesiac..este mu aj odkladam z toho cj mi muz da....takze nesetri na synovi...moj mu este aj poustku plati a sporenie, ale tk je jeho dobra vola...treba vychádzať aj z reálnych nákladov...nie len ze chcem...mozes ísť ma sud, ale neverím, že ti dajú viac, skôr menej...
Daj ho na súd a uvidíš. Vyzerá to, že si skôr nabrúsená na ex, lebo ti tu píšu velmi racionálne, že nedostávaš málo a ideš si svoje.
300€ na 12 ročné je dosť, a ty si odišla zo spoločného? Platíš hypo na svoje a synovec nive bývanie, lebo ex zostal vo Vašom byte? Ak áno, tak môžeš argumentovať, že platíš hypo sama kvôli rozvodu, tahas OČR ja a že aj preto to to nevychádza🤷
@rejka7 my sme boli krátko spolu. Neboli sme manželia. Len som chodila do jeho domu. A po rozchode som bola už len vo svojom byte. Neplatím hypo
Nebud prchka @mamajat ti to tu dobre vysvetluje.. on da350 ty tiez musis dat 350 na dieta.. bud rada ze mas 300. Su deti ktore maju minimalne vyzivne.
Ono sa to odvija id skutocnych nakladov na dieta, vasich prijmov a dalsich vyzivovacich povinnosti. Cize ak to das na sud moze sa stat aj to ze miesto zvysenia pride znizenie
To, že existuje nejaká tabuľka, je jedna vec. To, aké výživné určí súd, je vec druhá. Myslíš, že ak by otec zarábal 10tis, dostaneš 1400€? takto to nefunguje. V prvom rade sa pozerá na príjem a výdavky matky a otca a na pravidelné mesačné oprávnené výdavky na dieťa. Tie si vyrátaj, bolo by fajn, aby si ich vedela aj zdokladovať a potom podaj návrh na zvýšenie. Do úvahy sa berie aj fakt, kto sa o dieťa stará, či otec kupuje niečo naviac, atď. Pre porovnanie, moja dcéra má 17, minulé leto nám zvýšili výživné na sumu 240€. Otec za ňou nechodí, nič jej nekupuje. Starostlivosť je na mne 24/7. Ak má otec vyšší príjem, môžeš dostať viac, ale nie všetko pôjde tebe na účet - zvykne sa tá suma rozdeliť - časť matke na bežné výdavky a časť na sporenie pre dieťa. A ešte jedna rada, zbytočne tie výdavky nenavyšuj. Na súde robia ľudia ako my. Vedia, čo zhruba potrebuje 12-ročné dieťa, aj koľko to stojí. Podľa môjho názoru je 300€ krásna suma. Súhlasím s tým, že 600€ na 1 dieťa mesačne je naozaj dosť. Moja dcéra je na súkromnej strednej škole, a teda 600€ mesačne na ňu neminiem (a to jej už dávam aj na stužkovú a ma za sebou vodičák). Ak si myslíš, že by si napriek všetkému mala dostávať viac, navrhla by som, aby otec prispieval na sporenie. Znie to lepšie, ako keď budeš tvrdiť, že to všetko reálne minieš na bežné výdavky.
bola by som vďačná za 300€.
kľudne ti ho môže súd aj znížiť.
Inak si uvedomuješ že pri tom plate budes mať to 300€výživné aj za pár rokov?Ma ešte jednu vyživovaciu povinnosť a tých 30% z platu sú všetky vyživovacie povinnosti
Dieta ma pravo na rovnaku zivotnu uroven ako rodic, takze ak na to jeden z rodicov ma financie, vyzivne moze byt vyssie nez v inej rodine. Taktiez nesuhlasim aby sa vyzivne delilo na polovicu, platit viac by mal ten rodic, ktory sa tolko nestara nez ten druhy. Totiz venovat dietatu cas, starostlivost nieco znamena a vyzaduje si to usilie.
Súd ti dá zdokonaľovať za posledné 3 či 6 mesiacov všetko, čo si minula na syna. Musíš zdokonaľovať 700€ , že máš oprávnené výdavky mesačne, aby ti dali 350€. Plus jemu budú brať do úvahy aj druhé dieťa a jeho výdavky.
@tilonka áno, to je pravda. Ale nie vždy to tak v praxi funguje. Ja som vyčíslila a zdokladovala výdavky na dcéru na 520€. Starám sa o ňu výlučne ja, 4 roky s ňou nebol. Sudkyňa určila 200€. On (!) sa odvolal, že je to veľa (na vtedy 16-ročnú). Rok na to bolo druhé pojednávanie, kde súd určil 240€. To nie je ani polovica 🤷🏻♀️ ale aj tak som vďačná.
@jaga18 ja som mala zdokladovať 12 mesiacov.
@nikaeli je to nespravodlive, minule mi jeden znamy hovoril, ze "najrizikovejsou" skupinou v spolocnosti je samorodic (jeden starajuci sa rodic), dovtedy som si myslela ze dochodca... Myslim ze zeny (kedze vacsinou su tieto pripady) nie su chranene a system v istej miere produkuje nezopovednych muzov-otcov (po rozvode).
Moze sa stat aj to, ze mu urcia 250 e k rukam matky a 50e na sporenie .... k tym peniazom sa nedostanes, len so suhlasom sudu a budes mat realne menej ako mas...
@maximiliana som si toho vedomá. On si založil novú rodinu. A o svojho vlastného syna prejavuje nezajem. Teraz si letia na Sardinii. Syna síce volal aby išiel s nimi, ale syn nechce. Počítač mu dal čo oni už nepotrebujú. Mal by mu nový kúpiť. Je to jeho syn a na sa starať nie sa o cudziu ženu a druhe dieťa iba starať.
Tu si ale nasrata ,však mu môžeš kúpiť aj ty počítač a zaplatiť dovolenku a ta žena mu nie je cudzia

nakukla som, neviem ci je to dobre, ale asi 30% z jeho cistej mzdy. tu je aj priklad
Výška výživného podľa tabuľky: – dieťa 6 rokov – 14 % z 1400 € = 196 € – dieťa 12 rokov – 16 % z 1400 € = 224 € Kontrola: výživné na obe deti by malo byť vo výške 30 % z čistej mzdy povinného rodiča, t.j. 420 € (196+224=420 €).
ona tak dobre zaraba, ked si myslis, ze by si dostala viac?