Ako vyriešiť dom po rozchode?
Ahojte,zatiaľ nad tým len uvažujem ako by sa dalo vyriešiť dom po rozchode.?Ostáva nám vyplatiť ešte 50 tisíc hypotéka.Keby sme sa s manželom rozišli,ja by som došla k veľkým peniazom(je na to šanca ináč by som to nepísala)a vyplatila by som tu ostavajucu hypotéku ja sama v banke.Mozem napísať dom len na seba,aby manžel už na nič nemal nárok?Treba ho vyplatiť už z realizovaných platieb alebo z čoho sa ráta vyplatenie.?Máme každý svoj účet,on nevie koľko mám našetrené.No rozmýšľam sa s ním rozísť.Uz naše manželstvo nefunguje.
Manzel ma narok aj na polovicu tvojich uspor teoreticky. Preto vela zien spori do ponozky. Ale urcite to tak lahko neppjde. Manzel ma narok aj na polovicu domu, cize bud dom predat a rozdelit sa alebo ho musis vyplatit z domu a previest hypo na seba ak mas na to prijem a banka to schvali
Ako uplne teoreticky a mozno sa mylim ale ak je dom v BSM - tak vyplatenie z domu bude trhova cena - zostatok hypoteky deleno 2.
V druhom pripade, tu nie som si uplne ista ale sa mi zda, ze ak ten dom je tvoj - na tvoje meno pred svadbpu alebo je to dedicstvo/dar ktory si dostala len ty, tak aj tak by si ho musela vyplatit aspon z polovicky splatok, ktore ste platili pocas trvania manzelstva. Ale to sa mi zda, ze som niekde zahliadla.
Nejako jednoducho si to predstavujes. Manzel ma narok na polovicu zaplatenych splatok hypoteky. A tie uspory mas z dedicstva alebo z darovania? Lebo ak su z prijmov pocas manzelstva, tak tiez spadaju do BSM.
Pride znalec ohodnoti trhovu cenu a muza z polky vyplatis
Ak je dom iba tvoj na LV tak z polky zaplatenych splatok.V kazdom pripade cakaj problemy
ohodnotit dom minus 50k a co ostane dat polovicu manzelovi ... ak je manzel hlupy bude suhlasit s vyplatenim polovice co ste donho uz vrazili-ale bol by hlupak ... to ze ty mas zvlast nasetrene je sice pekne ale nieje to tvoje a polovica je jeho ... rovnako jeho uspory
Takto dom sme si kúpili keď sme boli manželia, teraz je písane na nás oboch.V akom poradí,najprv máme sa rozísť potom mám ísť do banky že chcem previesť hypo na seba a vyplatiť zvyšnú sumu a napísať na svoje meno?Manžela by som vyplatila z polovice peňazí čo do domu vrazal,na to má samozrejme nárok.Peniaze čo mám nasporené sú moje ja som si ich sporila,prečo by som mu mala dať polku z nich jemu?On tiež si sporu z jeho výplaty a ja mu to neberiem.Co je jeho je jeho,čo je moje je moje.Len ten dom ako vyplatiť.On by isol bývať naspäť k rodičom a ja s deťmi by som ostala v dome.Preto chcem napísať dom len na seba.Lebo keď sa rozideme aby nebola polovica písané aj naňho.Ved ďalej ja budem financovať dom nie on.
Počas manželstva sú peniaze spoločné, takže on má nárok na polovicu tých akože Tvojich a Ty na polovicu tých akože jeho.-)
Niekedy ma udivuje financna negramotnost ludi.Ked to mas takto naplanovane vela stastia.
Dom ma urcite vacsiu hodnotu ako, ked ste ho kupili a bol by blby dat si vyplatit polku splatok a to je vsetko.Aj tak prvy je rozvod vyzivne az potom majetkove vyspoiadanie, ale nemusi to tak byt.
Vase peniaze su spolocne ved mate BSM vsetko je spolocne
No ak po rozvode manžel nepodá o majetkové vysporiadanie tak ako to je ďalej?Keď sa dohodneme medi sebou a nebudeme to ťahať súdom dá sa tak?
"Manžela by som vyplatila z polovice peňazí čo do domu vrazal" 😀😀 ake jednoduche .. to si fakt myslis, ze to takto funguje??? Manzela vyplatis z celkovej hodnoty domu. Cize ak ma dom hodnotu 250 000 eur a hypoteka je 50 000 eur, tak mu po vyplateni hypoteky, ktora sa odrata z hodnoty domu zaplatis polovicu. Cize 250 000 - 50000=200 000 a z toho polovica je 100 000 eur. Cize ty vyplatis banke 50 000 a jemu 100 000 eur a dom je tvoj. 🙂 co sa tyka uspor, nie je nic tvoje a jeho ale Vase. Cize jeho uspory plus tvoje uspory sa daju dokopy a to sa vydeli na polovicu. A tak sa to rozdeli.
vezmi to opacne - ak on vyplati domu teba-ale len to co si do neho vrazila .. suhlasila by si?? hodnota domu sa mohla aj z3nasobit plus opravy etc ... chudak chlap inak ho chces osklbat
ak sa dohodnete mimo sudne a on je taky chuj ze sa necha odrbat od teba tak ano co sa dohodnete a spisete to je tvoje ..len dufam ze bude rozumnejsi -ale ak si takato zla a vypocitava aj v realnom zivote radsej nech kasle na peniaze a zbavi sa ta raz a navzdy
Darmo máte každý svoj účet a ,, svoje " peniaze. Nie! Sú to vaše peniaze vaše úspory pri rozvode sa to bude deliť pol na pol. Môžeš mať na účte 100 000 a on len 1000 na súde sa bude deliť 101 000:2 chápeš?
@syslik81 Ja som není zlá ani vypočítava,myslím na to aby sme mali kde bývať s deťmi do budúcna.Nie kvôli mne sa chcem rozísť ale kvôli manželovi.Co roky nás týra a už som povedala dosť,chcem žiť v kľude s deťmi.
@martul Chápem,no zle je to vymyslené.Ked jeden nešetrí počas manželstva a míne celú výplatu,druhá strana si nič na seba nekúpi ale šetrí do budúcna a má sa to rozdeliť.Je to nespravodlivé.
Čo sa týka hotovosti na účtoch - ak sa dohodnete mimosúdne a obidvaja budete ok s tým,že si každý nechá,čo má na svojom účte,tak sa do toho nikto starať nebude a žiadne deleno dva v praxi nefunguje. Je to len o dohode medzi vami. Otázne ale je,či s tým manžel bude súhlasiť..
Pokial mas na to prijem, tak cela hypotéka prejde na teba. On bude z nej vyňaté, platis si ju teda sama uz do budúcna, dom je iba tvoj. Vyplacas ho potom ako sa dohodnete. Cize ak dom má napr.hodnotu 200k, z toho das dole hypo, ostane ti 150k a to deleno dvomi. Cize mu dávaš tym pádom 75k a dom bude uz iba tvoj.
Odporucam ti pravnika, ten ti pripravi všetko potrebne. Ci uz sa budete vysporiadať po rozvode alebo budete vynimat dom z bsm.
Podľa mňa dom má hodnotu teraz cca 100 tisíc,viac určite nie.Kupovali sme za 50tisic.
No pozri si koľko stoja podobné domy vo vašom okolí, aby si mala aspoň akú takú predstavu. Ale určite to nefunguje tak ako si myslíš... Ze ho vyplatiš iba z toho co do domu doteraz investoval... Ved ceny nehnuteľnosti z roka na rok rástli. Dom, ktorý ste vy pred par rokmi kúpili za 50 000 dnes stojí možno 100 000...
keď sa rozvediete a nepodáš o vysporiadanie majetku ty, môže podať manžel. ak sa nemýlim, má lehotu až do 3 rokov od nadobudnutia právoplatnosti rozsudku (o rozvode). takže ak vás rozvedú 10.1.2023 (právoplatnosť), on môže žiadať vysporiadanie majetku teoreticky ešte aj 9.1.2026. ak sa mýlim, opravte ma, ale ešte pred cca 4-5 rokmi to tak bolo.