Ako vyriešiť život po rozvode?
Ahojte mamičky,
som tu už dlhšie, ale nechcem ,aby ma tu niekto spoznal , preto som si vytvorila nový nick.
Chcem sa s vami poradiť ako to vidíte vy , túto moju situáciu. resp. možno trochu aj vykecať.
S manželom som dokopy 18 rokov, z toho 10 rokov sme manželia. Máme 2 deti (7 a 8 rokov) Ja som dospela do štádia, že s ním už viac neviem fungovať. Nič k nemu necítim, hnusí sa mi, cítim k nemu odpor. Nechcem to tu celé rozpisovať... jednoducho som s ním nešťastná a neviem s ním takto ďalej žiť. Žiť s ním len kvôli deťom. Som názoru, že aj ja mám právo byť šťastná...
Zvažujem už dlhšiu dobu rozvod, no brzdí ma to ako budem fungovať po rozvode. Hlavne, čo sa týka financií a bytovej otázky.
Máme 2-izbový byt, ktorého sme obaja majiteľmi. Viem, že buď ho musíme predať a rozdeliť si peniaze 50:50 alebo on alebo ja ho musím vyplatiť. Podľa môjho názoru si myslím, že najlepšie riešenie by bolo, keby som muža vyplatila z polovice bytu, keďže by som bola nerada , aby som sa ja musela vysťahovať s deťmi - bolo by to pre nich už tak dosť zlé . No lenže mám ,,dilemu,, či by mi vôbec dali v banke úver, keďže môj plat je veľmi nízky. ČM je 460 eur (pracujem vo ver.správe, zmluva na neurčito) Úver by mi trebalo približne vo výške 25-27 000 eur.
obávam sa aj toho, že aj keby mi dali úver, či by som mala dostatok financií nejako z nich ,,prežiť,, . Keby som to mala celé vyčísliť bolo by to asi takto:
Plusy:
ČM 460 eur
prídavky+bonus cca 100 eur
spoLu:560 eur
mínusy:
hypo ak by mi dali : cca 100-130 eur
byt,energie,škola: cca 280 eur
Spolu: 410 eur
Ostane: cca 150 eur z môjho platu !!!
Výživné by som chcela od muža 200 eur - lenže to mi nemusí súd schváliť ( on s touto výškou nesúhlasí, vraj je to veľa, lebo aj on si chce kúpiť 1-izb.byt a zobrať úver....plat má cca 500 eur)
Ak by mi dal 200 eur výživné , tak by som mesačne mala zhruba 350 eur na stravu ( +oblečenie, lieky, .....a všetko čo bude treba)
Myslíte si, že sa dá vyžiť z 350 eur s 2 malými deťmi? môžu mi schváliť výživné vo výške 200 eur , či mi dajú menšie , keďže on s touto výškou nesúhlasí?
Celé je to všetko taký ,,bludný,, kruh pre mňa. Neviem s ním fungovať, celý náš vzťah - nevzťah ma ubíja, no na druhej strane ma brzdí to, kam ísť, kde pôjdem, ako ďalej. nechcem sa spoliehať na niečiu pomoc, chcem byť samostatná a postarať sa sama o deti. Muž mi povedal, nech predáme byt a nech idem bývať k rodičom. No oni sú už starí, majú 2-izb.byt. Neviem si predstaviť tam s nimi bývať s 2 deťmi, žiadne súkromie. Nebolo by to dobré, viem to. čiže ozaj ako najlepšie riešenie mi pripadá vyplatiť muža z bytu, lenže na to treba úver a neviem, či budem schopná prežiť z tých peňazí s 2 deťmi.
Ak by som sa rozviedla a ostala ďalej bývať s mužom v jednej domácnosti - dá sa aj to? Hoci si neviem predstaviť ako to potom funguje, kto platí byt, energie a všetko.
No som hotová z toho všetkého. Chcem mať už konečne pokoj...
vopred ďakujem za všetky rady
@persica akurát vtedy áno.. to je už iné 🙂
@mima4 hľadám prácu už vyše roka, ale nedarí sa. A ak by som aj našla. Podmienka v banke je, že nemôžem byť v skúšobnej dobe a prac.zmluva musí byť aspoň 1x predĺžená. takže to uplynie zase vyše roka. A tu ,kde som mám aspoň akú takú ,,istotu,,...
Ja by som si urcite hladala novu pracu.ved co ta drzi v tej starej?plat to urcite nebude.a od muza by som sa osamostatnila az ked budem financne nezavisla. Lebo nikdy nevies,ako to bude po rozvode s vyzivnym.bohuzial treba ratat aj s touto alternativou Vidim,ze si rozumna kocka ked si dopredu vsetko zvazujes a tym padom chapes,ze ked vyriesis financie lahsie sa ti bude rozhodovat co dalej..ci uz rozvod alebo co kolvek ine
@jurio Veď práve, že najradšej by som to mala vyriešené s financiami a až potom riešila rozvod.Lenže podľa podmienok banky je to tak, že úver dajú len keď je prac.zmluva na neurčito príp.ak bola aspoň raz predĺžená. a to sa zase načakám koľko - rok, dva, tri? neviem si predstaviť takto fungovať. Ale vidím, že asi budem musieť všetko znášať a držať hubu a pomaličky sa ,,pripravovať,,..len či to všetko vydržím po pschychickej stránke je otázne...
Ja sa snažím aj teraz čosi odkladať bokom na horšie časy ,ale to ma tiež z biedy nevytrhne...
ešte jedna vec by mi trochu pomohla v tomto, keby mi uznali invalidku , no moc tomu neverím. Nemám ako sa hovorí - veľké oči...uvidíme. No neskutočne by mi to pomohlo a ja by som mohla ,,dýchať,, aj s úverom na krku.
@miroslavaza vies co,ja som mamicka na materskej a brala som si muza kt.mal z prveho manzelstva 12 a14rocne deti.po dvoch rokoch manzelstva sa nam narodil syncek (dnes ma 5) a k nemu som chcela surodenca.moj muz ani pocut ze stvrte dieta,ze to financne nezvladne zivit nas dvoch, alimenty,nasho syna a aeste chcem dalsie dieta...
@jurio ja by som veľmi chcela, aby sme sa normálne ľudsky dohodli. ako 2 dospelí ľudia. lebo deti za to nemôžu a prakticky ja som na vine, že ho už nemôžem ani cítiť. To by som si nikdy neodpustila, keby deti trpeli za to, že ja ho neznášam. To radšej potom budem ticho trpieť v tomto naoko manželstve a nechám sa ním obmedzovať a buzerovať. ..
@miroslavaza tak som mu navrhla,ze budem si pryvyrabat,aby som ho financne odbremenila a aj to tak je.mame dalsie dieta (ma 2,5 roka) a ja popri nom mam bokovky:mam kavomaty na teple napoje (mam zivnost),v decembri robim mikulaske balicky pre firmy,na dusicky a vianoce predavam vence a ikebany,objednavam cez sestru v amerike detske pyzamka a tie tu predavam,nasla som si lacny zdoj na kupu pampersiek a tie kamoskam predavam a nakoniec som zacala robit multilevel marketing a tam uz tiez mam prijem zo siete mojich clenov bez toho,aby som musela nieco predavat.mesacne je to spolu za vsetky ksefty 600-800€..ako kedy.tym ti len chcem povedat,ze ked sa chce,sposob sa najde ako zvysit rozpocet...vies co,zacni motivacnou litetaturou..vela ludi si povie,ze to je blbost a poviem ti ze nie,len sa utvrdis v tom,ze si sikovna,ze na to mas a ze to aj dokazes.staci ozaj len chciet.vela stastia ti prajem
@miroslavaza moja seseda kedysi chodila umyvat schody po barakoch na sidlisku, zarobila si celkom pekne peniaze, chodila cez vikendy, alebo aj neskoro vecer, aspon jej nikto nezavadzal a nebehal po mokrom
syna mala so sebou v kociku, nebolo to nic moc, ale potrebovala peniaze
Privyrabat🙂))
@jurio tak to klobúk dole pred tebou. Ja chcem, len neviem ako na to. najradšej by som robila čosi z domu. Tiež som mala kedysi živnosť, predávala som detské veci, ale nešlo mi to veľmi ☹
@miroslavaza super.takze mas definovane co chces- robit z domu..pozri nieco na internete co robia ludia z domu..ci uz doucka,alebo nieco vyrabaju...poviem ti,ze ja mam oci usi otvorene a pizeram,co robia druhi..kavomaty a multilevel mam odkukane od kamosky,detske vecicky sledujem tu na mk co a ake velkosti treba a videla som,ze ine kocky takto objednavaju z rakuska vecicky pre mamicky tu na mk,tak robim to iste,len z usa,vence som od sestry odkukala a naucila sa ako sa to robi a mikulaske balicky bola nahoda ze som sa po to dostala...jedine tie pampersky som si sama vymyslela.musis mat oci usi otvorene a pozerat co sa deje v okoli
@miroslavaza a co tvoji rodkaci?
A este jeden moj postreh...na vsetko co robim,bolo treba investiciu..bez toho sa to skratka neda..teda ak upustim z moznosti ist upratovat,dokladat tovar a ine mamualne cinnosti
@mima4 rodkaci? to je čo?
@miroslavaza
200,- eur na dve deti je reálna suma,no on ti ich nemusí platiť a budeš úplne bez peňazí,čiže na to sa nespoliehaj..záleží ako bude k tomu pristupovať..
druhá vec je,že môžete požiadať o striedavku po týždni a vtedy ti nebude platiť nič..čiže obidve strany máte rovnaké výdavky..
tretia vec je že úver si môžeš vziať na rodičov,lebo s tvojim prijímom to bude zložitejšie,kedže už hypo máte na daný byt,budeš si musieť vziať už len nejaký spotrebák aby si muža vyplatila a ten má nekresťanské úroky..
možno sa v niečom mýlim ale každopádne ťa čaká dlhá cesta nervov
@miroslavaza tvoji rodicia. Mozes ist k nim?
@jurio veď práve, že do všetkého treba investovať. A ja som pri mojom podnikaní už dosť investovala a bolo to na figu.nemôžem si znovu dovoliť do niečoho investovať a zase to nevyjde.Treba mi každé euro.
Ja som tiež predávala kadečo cez net. Detské veci, plavky, zo SVK ale aj zo zahraničia. Ale skôr som prerobila ako zarobila, bohužiaľ.. No aspoň som to skúsila. V dnešnej dobe to už nie je také ľahké nájsť niečo, čo by ľudia kupovali a čo by si nevedeli aj sami zohnať cez internet.
@dominika6 my úver na byt nemáme žiadny. sme bez úveru. A na rodičov si vziať úver nemôžem - sú na dôchodku obaja. a ani to nechcem na nich brať...
@mima4 už som to písala, že nie. K rodičom ísť nemôžem. Aj keď si myslím, že v najhoršom prípade by ma k sebe vzali, ale nerada by som im bola na krku s 2 deťmi..
@miroslavaza jaj som myslela že byť máte na hypo,tak potom je to lepšie..ale pomaličky by si sa mala vo svojej banke informovať aké sú možnosti
@dominika6 už som im písala mail. Mám prísť osobne, čo momentálne nestíham...len viem, že čo je po novom, tak musí ostať 20% zo mzdy a to by mi ostalo.čo som počítala podľa kalkulačky, ktorú má banka tak by mi to vychádzalo mesačne okolo 100-130 eur - teda, ak by mi ten úver dali. Všetko som to rozpisovala hneď v úvode.
@miroslavaza 200 Eur na dve deti by si mohla dostat, aj ked je to tak natesno, pri jeho plate... podla sudcu a podla toho, ako presvedcivo dokazes zdokladovat naklady na deti, to bude niekde medzi 150-200 Eur. Este ma zaujala tvoja kalkulacia - ze 80 Eur na skolu a 120 ostava na ostatne. V podstate, ak chces dostat 200 Eur od (ex)manzela, mala by si na sude preukazat, ze deti potrebuju 400Eur na mesiac - obaja rodicia sa totiz maju rovnako podielat na financovani deti rovnako (samozrejme neplatilo by to, ak by si ty zarabala 400 Eur a on 4000 Eur, ale vy zarabate priblizne rovnako, takze aj platit by ste mali priblizne rovnako na deti).
Inak za mna tiez hladat novu robotu a nehladat vyhovorky, preco ostat v starej zle platenej "istote". Skusobna doba ubehne rychlo, plus ak by si povedzme zarabal av novej praci o 200-300 Eur viac, tak to si pomaly mozes platit z toho rozdielu podnajom,
@miroslavaza musíš ísť osobne tak či tak,oni až po zhodnotení tvojej bonity,prijímu,budú všetko zhodnocovať,len niesom si istá ako to funguje ked ešte niesi rozvedená,lebo hypo sa zhodnocuje manželom..toto sú fakt veci čo ti povedaia tam a je to na dlho,tak sa priprav a pýtaj sa na všetko ..
@miroslavaza 200EUR z 500EUR platu, podľa mňa nereálne je. Aj on musí nejak vyžiť a ak chce ešte aj hypotéku, tak za takých okolností mu neschvália ani najlacnejšiu. Nevidím to inak, než hľadať prácu, kde viac zarobíš, alebo spôsob, ako si privyrobiť. Pripadá mi to, ako keby si chcela mať všetko - aj svoje "šťastie", kvôli ktorému sa rozvádzaš, ale aj podmienky, ktoré ste mali doteraz, brigáda nie, lebo sa chceš venovať, ani k rodičom, lebo...No, holt, niečo budeš musieť obetovať. Aj ovca celá, aj vlk sýty je obvykle v týchto prípadoch nemožné.
@bratislavcankanm no neviem ako to zdokladovať. Oblečenie sa dá zdokladovať. Ale to sa napr.nekupuje každý mesiac. Tie výdavky sú raz vyššie a raz nižšie. teraz napr. len za topánky ortopedické dám cez 60 eur. takže jeden mesiac sú výdavky vyššie a potom sú nižšie.Neviem ako sa to berie..
a podnájom som písala, že nechcem. to nikdy nebudem vo ,,svojom,,
@alaguema jemu ostane 300 eur a 27 000 . Mne ostanú 2 deti, ktoré treba vychovávať + 27000 dlh na 30 rokov. On bude s deťmi 1-2x mesačne, ja každý deň. A to, že mu neschvália hypotéku. Mňa to nemusí zaujímať. Prvoradé sú deti, či nie?
a ostane mi možno na stravu, oblečenie a pod. nejakých 300 eur - na mňa +2 deti. Jemu samému 300 eur. Takže aj takto sa na to treba pozrieť. On môže ísť k rodičom - sám. dá im možno 100 eur, alebo možno nič .môže si šetriť, odkladať.. ja si tak odložím veľké nič.
@miroslavaza ved podnajom len docasne, nez ti uplynie skusobna doba, pripadne nez vyberies byt (ja som svoj prvy byt hladala cca 1 rok, z toho poslednych 6 mesiacov dost intenzivne). Celkovo som zila v podnajmoch 10 rokov aj 3 mesiace, ale tak ja som nemala po skonceni VS ziadne peniaze, ty budes mat nieco z predaja stareho byt,cca polovicu myslim, to je fajn.
Vydaje - treba samozrejme za dlhsie obdobie, idealne rok, ale aj polroka je solidny zaklad. Ja som mala na sude len 3 a 1/2 mesiaca (tolko ubehlo od podania ziadosti o rozvod po vytycene pojednavanie). Najlepsie, ked si to zacnes pisat uz odteraz - nez naozaj podas ziadost a nez pride termin sudu, tak to mozno bude aj polroka.

@miroslavaza
skus zmenit pracu, zarobit 460 je fakt bieda.