icon

Ako vyriešiť život po rozvode?

miroslavaza
3. mar 2017

Ahojte mamičky,
som tu už dlhšie, ale nechcem ,aby ma tu niekto spoznal , preto som si vytvorila nový nick.

Chcem sa s vami poradiť ako to vidíte vy , túto moju situáciu. resp. možno trochu aj vykecať.

S manželom som dokopy 18 rokov, z toho 10 rokov sme manželia. Máme 2 deti (7 a 8 rokov) Ja som dospela do štádia, že s ním už viac neviem fungovať. Nič k nemu necítim, hnusí sa mi, cítim k nemu odpor. Nechcem to tu celé rozpisovať... jednoducho som s ním nešťastná a neviem s ním takto ďalej žiť. Žiť s ním len kvôli deťom. Som názoru, že aj ja mám právo byť šťastná...

Zvažujem už dlhšiu dobu rozvod, no brzdí ma to ako budem fungovať po rozvode. Hlavne, čo sa týka financií a bytovej otázky.
Máme 2-izbový byt, ktorého sme obaja majiteľmi. Viem, že buď ho musíme predať a rozdeliť si peniaze 50:50 alebo on alebo ja ho musím vyplatiť. Podľa môjho názoru si myslím, že najlepšie riešenie by bolo, keby som muža vyplatila z polovice bytu, keďže by som bola nerada , aby som sa ja musela vysťahovať s deťmi - bolo by to pre nich už tak dosť zlé . No lenže mám ,,dilemu,, či by mi vôbec dali v banke úver, keďže môj plat je veľmi nízky. ČM je 460 eur (pracujem vo ver.správe, zmluva na neurčito) Úver by mi trebalo približne vo výške 25-27 000 eur.

obávam sa aj toho, že aj keby mi dali úver, či by som mala dostatok financií nejako z nich ,,prežiť,, . Keby som to mala celé vyčísliť bolo by to asi takto:
Plusy:
ČM 460 eur
prídavky+bonus cca 100 eur

spoLu:560 eur

mínusy:
hypo ak by mi dali : cca 100-130 eur
byt,energie,škola: cca 280 eur

Spolu: 410 eur

Ostane: cca 150 eur z môjho platu !!!

Výživné by som chcela od muža 200 eur - lenže to mi nemusí súd schváliť ( on s touto výškou nesúhlasí, vraj je to veľa, lebo aj on si chce kúpiť 1-izb.byt a zobrať úver....plat má cca 500 eur)

Ak by mi dal 200 eur výživné , tak by som mesačne mala zhruba 350 eur na stravu ( +oblečenie, lieky, .....a všetko čo bude treba)

Myslíte si, že sa dá vyžiť z 350 eur s 2 malými deťmi? môžu mi schváliť výživné vo výške 200 eur , či mi dajú menšie , keďže on s touto výškou nesúhlasí?

Celé je to všetko taký ,,bludný,, kruh pre mňa. Neviem s ním fungovať, celý náš vzťah - nevzťah ma ubíja, no na druhej strane ma brzdí to, kam ísť, kde pôjdem, ako ďalej. nechcem sa spoliehať na niečiu pomoc, chcem byť samostatná a postarať sa sama o deti. Muž mi povedal, nech predáme byt a nech idem bývať k rodičom. No oni sú už starí, majú 2-izb.byt. Neviem si predstaviť tam s nimi bývať s 2 deťmi, žiadne súkromie. Nebolo by to dobré, viem to. čiže ozaj ako najlepšie riešenie mi pripadá vyplatiť muža z bytu, lenže na to treba úver a neviem, či budem schopná prežiť z tých peňazí s 2 deťmi.

Ak by som sa rozviedla a ostala ďalej bývať s mužom v jednej domácnosti - dá sa aj to? Hoci si neviem predstaviť ako to potom funguje, kto platí byt, energie a všetko.

No som hotová z toho všetkého. Chcem mať už konečne pokoj...

vopred ďakujem za všetky rady

pribinak
3. mar 2017

@miroslavaza na sude pouzije jednoduchy argument, k rodicom ist nemoze a hotovo

a sudca nemoze nemietat, nie je ich povinnost starat sa o dospeleho syna a zabezpecovat mu byvanie

bratislavcankanm
3. mar 2017

@miroslavaza tym, ze ved moze ist k rodicom by som vobec neargumentovala, ani tu na MK ani na sude. Kolko ma manzel rokov - 30, 40 ? Dospely chlap sa ma vratit naspat k mamicke a oteckovi ? Samozrejme, docasne sa da, ale zase nemala by si mu brat moralne pravo zabezpecit si samostatne byvanie. Najde si po rozvode frajerku a bude si ju vodit k rodicom, taky stary cap 🙂?

pribinak
3. mar 2017

preco by mal byt s detmi 1-2x mesacne, ved sa mozete dohodnut tak, ze si ich v piatok vyzdvihne zo skoly a v pondelok ich rano do skoly zavedie

mas vikend pre seba, usetris na strave, vode, elektrine a mas volny program, mozes si robit nejaku brigadu, alebo tak

mozu ist k nemu aj pocas tyzdna, je to len a len na vasej dohode

nechcem sa ta nijako, ale fakt nijako dotknut, ale ty moc spekulujes, ale fakt, akoze moc moc spekulujes

alaguema
3. mar 2017

@miroslavaza tebe ostane dlh, ale aj byt. Tých 27000 on možno použije na financovanie časti hypotéky. Ja netvrdím, že 200EUR na dve deti je veľa, ale on má proste nízky príjem, z ktorého je 200 takmer polovica. Keď sa rozvádzala sestra, odklepli jej ex manželovi oveľa nižšie výživné z vyššieho príjmu a to mu dokonca ostal byt bez hypotéky. Takže lepšie je asi byť realista a vziať veci do svojich rúk. Výhovorky sú ti na nič.

alaguema
3. mar 2017

@miroslavaza alebo byt predajte a budeš na tom rovnako ako on. Tiež ti môže povedať, že máš ísť k rodičom.

sendy1977
3. mar 2017

@miroslavaza určite nie je nerealné aby ti platil 200 e na 2 deti. Ale aj tak pýtaj viac. Sesternice chcela na vtedy 4 r. dcéru 200 e tak na súde pýtala 300 e. Aj sa na súde snažila tých 300, takže 600 e vydokladovať. Podiel na nájomnom, lieky na alergiu, okuliare, krúžok, oblečenie, strava a pod. Nakoniec jej prisúdili 200 e. Jej ex jej posielal pokiaľ neboli rozvedený 100 e čo bola jeho prestava o výživnom. Nakoniec musel ešte doplácať sa tie mesiace keď jej posielal 100 e.

elenita
3. mar 2017

No, mam z dobreho zdroja, ze realne vyzivne je cca 25-30 percent z jeho prijmu... takze 200 si myslim, ze je uplne cez...
Samozrejme, ze vo vseobecnosti to nie je vela, ale vzhladom k jeho prijmu to je podla mna nerealne.
Ale do navrhu to kludne takto daj, nech je z coho znizovat.

miroslavaza
autor
3. mar 2017

@alaguema no muz mi to aj povedal, ze mam ist k rodicom....

Inak ja som mu navrhla aj striedavku a tu nechce. Raz tvrdi, ze chce byt s detmi co najviac a potom zase, ze nech rozhodne sud. Ja nemam problem aby s nimi bol aj castejsie. Ale on nevie co chce..raz hovori to, potom zase ine...

miroslavaza
autor
3. mar 2017

@pribinak nemyslim si, ze spekulujem. Robim si ,,prieskum,, tak aby to bolo najlepsie. A to nie je spekulacia, to je logika... ja sa s nim chcem dohodnut, normalne. Aby to bolo co najlepsie pre oboch a samozrejme aj pre deti.
Ako som pisala vyssie, navrhovala som aj striedavu starostlivost, ked teda chce byt co najviac s detmi-tak mi to vravel. No ked som to navrhla, hned mal vyhovorky, ze nie. Ked som povedala, ze ok. Tak 2x vikendy bude s detmi, tak ani to sa mu nepaci. Tak potom uz neviem ako sa dohodnut. Jeho odpoved na striedavku bola, ze ked on bude tyzden s detmi, tak ja si budem uzivat slobodu a budem si robit co chcem. No a?ved to je moja vec,co budem a s kym robit. To iste bude robit on,ked budem mat tyzden deti ja.

miroslavaza
autor
3. mar 2017

@elenita dakujem za info. Aspon budem mat predstavu,kolko mozem cakat,ze mam sancu ,aby mi dali

pribinak
3. mar 2017

@miroslavaza hm, smutne, ze sa takto postavil k otázke ohladne deti
Rozhodne to treba spomenúť na pojednávaní

miroslavaza
autor
3. mar 2017

@bratislavcankanm mna nemusi zaujimat kde si bude vodit po rozvode frajerku. A ja si frajera budem vodit kam? Ku dvom detom?

Poviem este tolko k tomu..odsudeni v base platia vyssie vyzivne a to maju nizsi plat ako on.
A okrem toho..ak mu ostane 300eur a je mu to malo. Moze si najst inu pracu..nie len ja, ale aj on sa moze zamestnant inde, ci nie? Ked chce aj on uver na byt. Samemu chlapovi sa lahsie hlada praca ako rozvedenej zene s detmi,ktora bude na ocrkach..aj na to treba pozerat. Ci nie?

miroslavaza
autor
3. mar 2017

@pribinak dokonca mi vyhlasil, ze sa da schvalne vyhodit z prace len aby mi nic neplatil. Tak potom aka dohoda. Ja obetujem vsetko pre deti, budu pre mna existovat len oni..praca, deti, ucty..dookola to iste. Ziaden cas ore seba, ziadna moznost najst si niekoho ineho.. on mi da peniaze, bude s detmi mozno raz mesacne...preco by som mala ja na neho pozerat,ked on na deti nepozera. Len sa mi stale vyhraza..vcera mi povedal, ze si mam zarobit ako k.rva, ze mi 200eur neda. Takto sa ma chovat chlap ku matke svojich deti? Ze ked chcem prezit s detmi,tak si mam zarobit ako k.rva? Trochu smutne nie?

persica
Odpoveď bola odstránená
googlinqa
3. mar 2017

Prečo toto celé bremeno chceš zobrať na seba? Toľko rokov sa zadlžiť možno deti budú chcieť študovať a tak, hej nasii sa rozviedli a žijú v spoločnom byte a každý si žije svoj život. Byt platia napoly a stravu si kupuje každý čo chce ale o si to preuctuju už medzi sebou. Brigáda no neviem nemáš dosť v praci za ďaľšie deťom sa treba aj venovať nie ich len plodit a prídu tí do puberty ... Ty po brigádach a oni kde? U starých rodičov? Či ako? Ja na tvojom mieste (neviem prečo konkrétne sa chces rozviesť) tak budis ale žijem s ním byte a hotovo a vyzadujem aby sa venoval detom, nemôže ti vadit ( alebo ti na ňom ešte stále záleží?) a nech sa láskavo pravidelne stará o svoje deti ktoré s tebou má. To by mal veľmi jednoduché zmrd, odide založí si nový život a starostlivosť na tebe? Tudle nudle! A si píš že keď sa rozdelis s bytom a on si kúpi druhý na hypotéku tak ten súd na to prihliadať bude! Pretože aj on musí niekde bývať!

miroslavaza
autor
3. mar 2017

@persica mne je jedno co bude robit on. Ja sa nad tym nezamyslam. To skor on...
Ja by som si to predstavovala tak,ze ho vyplatim z polovice bytu. Co sa tyka stretavania sa s detmi, nebudem mu branit. To ze si mi dvaja nerozumieme, neznamena,ze sa mu budem mstit cez deti. Len to, ze chcem byt sebestacna, chcem sa vediet sama postarat o deti. Preto som aj zalozila tuto temu. Aby som mala predstavu nejaku,ci tych 20"eur by bolo realnych alebo nie. No podla vsetkeho nie.takze to musim premysliet a skusit viac setrit a cosi s tou pracou vymysliet. Hladam no nedari sa vobec. Najradsej by som bola keby som nasla cosi z domu,hoci po nociach by som robila. Nie je to o tom,ze ho chcem obrat o vsetko a ja si budem ,,uzivat,,..to nie. Len som si robila ,,prieskum,,...

googlinqa
3. mar 2017

A ešte aby toho nebolo málo variant b
Mám kamošku má 11 r syna rozviedli sa pred 4 rokmi a od začiatku ho majú v striedavej starostlivosti! Nevie si to vynachváliť týždeň ona a týždeň on ho má a spravila to presne preto aby sa musel o neho starať!

miroslavaza
autor
3. mar 2017

@googlinqa aj to by bolo riesenie,zit spolu v byte aj rozvedeni. No neviem si to realne predstavit. Napr .ked budem chciet ist von. Ako pojdem? Ani teraz nemozem...

persica
Odpoveď bola odstránená
googlinqa
3. mar 2017

Ste vo veku keby aj vás nový potenciálny partner mal mať poriesenu otázku bývania. Tak nechápem preco by ste si mali svoje vzťahy ťahať domov to nie

googlinqa
3. mar 2017

Alebo to celé otoc na neho ja by som mu povedala dobré neplatí mi nič na deti výplat má z bytu nájdi si druhú prácu alebo brigádu a ja ti budem posielať výživné na deti ... Hehe magor to by sa zľakol ale ja by som to fakt urobila lebo mysli na seba ako sa hovorí čo z chladničky keď je prázdna ...
No a keď si nájde druhú ženu čo si asi nenájde lebo starať sa o dve cudzie deti v dnešnej dobe no nie je boh vie co je a aspoň nepomysli urobiť si druhé dieťa lebo len tak príde (ak príde) na to, čo ťa žena všetko v domácnosti musí obsluhovať😁

persica
Odpoveď bola odstránená
googlinqa
3. mar 2017

Týmto pozdravujem Beatku ženu s triezvim rozumom ktorá vyžaduje starostlivosť o svojho syna aj od muža , klobúk dole že si uvedomila že nie je všetko len o výške výživného a že detičky sa plodia dvoma ľuďmi nie len jedným

pribinak
3. mar 2017

@miroslavaza aj ked bude nezamestnaný bude musiet platit,

mirica
3. mar 2017

@miroslavaza ...výživné sa ťažko predvída......ja som dostala 3x 90 na predškolákov...a to zdokladoval príjem nejakých 350 eur...a mal ešte dalšie dve staršie deti, kde bolo výživné 55+70 ....povedali mu, že má ísť robiť inde alebo ešte brigádovať....je to čisto na sudcovi

miroslavaza
autor
3. mar 2017

@googlinqa aj to som mu povedala,nech si necha deti. Tak pozeral po mne s vytrestenymi ocami. Ale vraj dobre, ze si ich necha...

tova
4. mar 2017

@miroslavaza sprav to tak, aby ti byt prepisal na teba a neplatil nic na deti. A/ byt je bez hypo takze co zarobis tych 500 + pridavky bude stacit na stravu atd. pripadne sa po case najde prijatel, hodis mu najom. Tych 200 eur co chces mesacne 10 rokov je cca 27000 co by ti dal za byt. deti budu mat 18r. prip. neskor ked budu na vyske byt predas, kupis nieco lacnesjsie, mozno bude novy priatel finance to potiahne . So sudom sa neteba natahovat ak by prestal platit vyzivne. moznost B/ vyplat mu byt a vezmi si k sebe do podnajmu do 1 izby studentku, suseda mala tak par rokov starsiu rozvedenu zenu, dost tichu a nemala ziadne navstevy ona len chodila von sem tam. neskor sa s nou mozes dohodnut aby ti aj vecer/ v noci postrazila deti za par drobnych a ty mozes na brigadu.

miroslavaza
autor
4. mar 2017

@tova co sa tyka bodu a, to by bolo najlepsie.aj to som zvazovala. No on mi byt v ziadnom pripade nenecha.uz mi to povedal.

svetlana35
4. mar 2017

@miroslavaza v niektorých pripadoch pri majetkovom vysporiadani sudca prideli byt tomu, kto sa stara o deti. Pripadne po rozvode mozme skusit dohodu a majetkovom vysporiadani formou mediacie. Nezabudaj ze najprv je pojednavanie o rozvode a az nasledne ak sa nedohodnete pred notarom(mediatorom) da jeden z partnerov navrh na vysporiadanie majetku.

esther03
4. mar 2017

@miroslavaza 200 € na dve deti dostanes, poznam kocku co jej predbezkom (pubertalnemu decku zasibalo a islo byvat k otcovi, lebo holalaa volnost, manipulacia...) a tej z rodicaku (je na nom s mladsim) vymerali 120€ vyzivne na jedno decko bez skumania jej prijmu. Vivat tento stat. Takze neboj z jeho prijmu v pohode 200€ nie je nic nerealne.