Ako vyriešiť život po rozvode?
Ahojte mamičky,
som tu už dlhšie, ale nechcem ,aby ma tu niekto spoznal , preto som si vytvorila nový nick.
Chcem sa s vami poradiť ako to vidíte vy , túto moju situáciu. resp. možno trochu aj vykecať.
S manželom som dokopy 18 rokov, z toho 10 rokov sme manželia. Máme 2 deti (7 a 8 rokov) Ja som dospela do štádia, že s ním už viac neviem fungovať. Nič k nemu necítim, hnusí sa mi, cítim k nemu odpor. Nechcem to tu celé rozpisovať... jednoducho som s ním nešťastná a neviem s ním takto ďalej žiť. Žiť s ním len kvôli deťom. Som názoru, že aj ja mám právo byť šťastná...
Zvažujem už dlhšiu dobu rozvod, no brzdí ma to ako budem fungovať po rozvode. Hlavne, čo sa týka financií a bytovej otázky.
Máme 2-izbový byt, ktorého sme obaja majiteľmi. Viem, že buď ho musíme predať a rozdeliť si peniaze 50:50 alebo on alebo ja ho musím vyplatiť. Podľa môjho názoru si myslím, že najlepšie riešenie by bolo, keby som muža vyplatila z polovice bytu, keďže by som bola nerada , aby som sa ja musela vysťahovať s deťmi - bolo by to pre nich už tak dosť zlé . No lenže mám ,,dilemu,, či by mi vôbec dali v banke úver, keďže môj plat je veľmi nízky. ČM je 460 eur (pracujem vo ver.správe, zmluva na neurčito) Úver by mi trebalo približne vo výške 25-27 000 eur.
obávam sa aj toho, že aj keby mi dali úver, či by som mala dostatok financií nejako z nich ,,prežiť,, . Keby som to mala celé vyčísliť bolo by to asi takto:
Plusy:
ČM 460 eur
prídavky+bonus cca 100 eur
spoLu:560 eur
mínusy:
hypo ak by mi dali : cca 100-130 eur
byt,energie,škola: cca 280 eur
Spolu: 410 eur
Ostane: cca 150 eur z môjho platu !!!
Výživné by som chcela od muža 200 eur - lenže to mi nemusí súd schváliť ( on s touto výškou nesúhlasí, vraj je to veľa, lebo aj on si chce kúpiť 1-izb.byt a zobrať úver....plat má cca 500 eur)
Ak by mi dal 200 eur výživné , tak by som mesačne mala zhruba 350 eur na stravu ( +oblečenie, lieky, .....a všetko čo bude treba)
Myslíte si, že sa dá vyžiť z 350 eur s 2 malými deťmi? môžu mi schváliť výživné vo výške 200 eur , či mi dajú menšie , keďže on s touto výškou nesúhlasí?
Celé je to všetko taký ,,bludný,, kruh pre mňa. Neviem s ním fungovať, celý náš vzťah - nevzťah ma ubíja, no na druhej strane ma brzdí to, kam ísť, kde pôjdem, ako ďalej. nechcem sa spoliehať na niečiu pomoc, chcem byť samostatná a postarať sa sama o deti. Muž mi povedal, nech predáme byt a nech idem bývať k rodičom. No oni sú už starí, majú 2-izb.byt. Neviem si predstaviť tam s nimi bývať s 2 deťmi, žiadne súkromie. Nebolo by to dobré, viem to. čiže ozaj ako najlepšie riešenie mi pripadá vyplatiť muža z bytu, lenže na to treba úver a neviem, či budem schopná prežiť z tých peňazí s 2 deťmi.
Ak by som sa rozviedla a ostala ďalej bývať s mužom v jednej domácnosti - dá sa aj to? Hoci si neviem predstaviť ako to potom funguje, kto platí byt, energie a všetko.
No som hotová z toho všetkého. Chcem mať už konečne pokoj...
vopred ďakujem za všetky rady
@miroslavaza to co povedal nic neznamena. Moze povedat ze ti ani vyzivne neda. Navrh na sud mozes dat aky chces. A v prospech deti bude najlepsie ked ostanu byvat kde su, cize on im zabezpeci byvanie. a ty im zabezpecis stravu a ostane vydavky. On na ulici nezostane kedze ma moznost aj jeho navrh bol ist byvat k rodicom. Ak nechce moze podnajom alebo vziat si hypo a riadit svojim platom ako chce.
@mima4 mame 2izbak
@miroslavaza 260 EUR na čo? Ak bez byvania, energií, proste povinných vecí, ktoré každý mesiac MUSIA byť, tak podľa mňa áno.
Hlavné treba reálne zistiť či i ten úver dajú...Ono kalkulačka je pekná vec ale banky sprísnili podmienky...
@mima4 bez energií, nájmu...len na stravu, oblečenie..
@miroslavaza tak podla mna sa da. Bude to narocne, ale ked nie je ine riesenie, da sa to zvladnut.
@mima4
@svetlana35
Ešte ma tak napadlo baby. Čo keby som to urobila tak, že by sme teraz s mužom zobrali úver cca 55 000 a kúpili 1-izbový byt. Dohodli by sme sa, že po rozvode by si nechal byt on a úver by sme platili na polovicu - čiže by to vyšlo zhruba po 100 eur mesačne na oboch. Nebolo by to výhodnejšie pre oboch tento spôsob? prípadne by som s ním spísala zmluvu, že po rozvode ostane ten byt jemu a že by mi napr. nemusel platiť výživné prípadne by mi dal len tú min.sumu čo je cca 60 eur. Takže vlastne on by mal výdaje na mesiac - úver 100, výživné 60, nájom+energie 130 = 290 výdavky
a moje výdaje by boli približne v rovnakej výške 300 eur,čiže by sme boli na to približne rovnako finančne. Len ja by som mala vyššie výdaje na deti a on zase by mal ten úver. No mal by zase aj on byt.
Myslíte, že je to zlý nápad? Tak je väčšia šanca , že nám dajú úver , keď budeme o neho žiadať obaja ako každý sám. Či bude potom s tým problém pri rozvode? keď sa dohodneme, že ten 1-izbový byt ostane jemu. Aký máte na to vy názor?
lebo keby mi mal platiť on výživné 200 eur prípadne menej cca 150 eur, tak to by bolo vlastne to isté, keby sme si ten úver rozdelili na polovicu - že ja mu dám tú 100 na úver a on mi dá 200 alebo 150 eur( takže vlastne po odrátaní mojej stovky na úver by mi dal on 100 alebo 50). tak by mi dal len to minimum na deti a bolo by to vybavené. či je to hlúposť?
@miroslavaza V zmysle §149 ods. 4 Občianskeho zákonníka: "Ak do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov (zaniká automaticky rozvodom), nedošlo k jeho vyporiadaniu dohodou alebo ak bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nebolo na návrh podaný do troch rokov od jeho zániku vyporiadané rozhodnutím súdu, platí, pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník používa. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerané o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné".
Takže aj ten pôvodný byt, ktorý budeš používať ty bude naďalej patriť aj tvojmu budúcemu bývalému. To si dúfam, uvedomuješ. Ale rovnako tebe bude patriť podiel na tom novom byte, v ktorom bude on. Ak ste s tým obaja spokojní takto, tak aj toto by bolo riešenie.
@alaguema ja viem, že bude patriť jemu a aj z toho 1-izbového by patrilo mne. Ale práve preto sa dohodneme, že on si ,,nechá,, ten 1-izbový a ja ten 2-izbový a vlastne budeme vyrovnaný . Samozrejme to dáme aj na papier.
@persica obaja budú spolumajitelia na oboch nehnuteľnostiach.
@miroslavaza ale uvedomuješ si, že ak by sa niečo stalo (napr. ak by prišiel o ten jednoizbák - napr. by nesplácal hypotéku), má stále právo užívať ten pôvodný, spoločný byt. Ono je fajn dohodnúť sa na začiatku, ale stať sa môže všeličo a dohody padajú. Rozvod bez majetkového vysporiadania, je také polovičné riešenie - oficiálne nie ste manželia, ale obaja máte nárok na všetok spoločný majetok. Čokoľvek by si riešila s bytom, tak len s jeho súhlasom a podobne. Je to pre ľudí, ktorí sa budú vedieť kultivovane dohodnúť a nerobia si prieky.
@miroslavaza no uz len chcem vidiet chlapa, ktory si pred rozvodom zoberie uver
@svetlana35 neviem ci by mu po rozvode dali uver samemu na byt
@persica neviem ci vyhrala,kedze vyzivne by som mala minimum.
citam tvoj prispevok, mam podobny problem. podarilo sa ti to vyriesit?
@jazumalu Máme malého v striedavke... hotovo. Súd Pezinok - všetko rieši "dohodou" rodičov, ak sa nevedia dohodnúť na starostlivosti u jedného z nich, tak logicky striedavka... ale tak malý si zvykol, a ja mám zase čas pre seba... snažíme sa pozerať nato z tej lepšej strany... čo iné nám zostáva, že áno...
@miroslavaza Je to len napad, ale pouvazuj, ci predtym nez sa rozvedies, by bolo z tvojej strany realne zmenit pracu alebo si najst nieco na privyrobenie. Pracu taku, kde by si dostala aspon 600 eur netto.
Mozem ti len povedat, ze mam taku znamu, ktora sa rozviedla a mala 2 synov, ale zvladla to bravurne. Vzala si uver a vyplatila manzela a ona s detmi zostala v 3-izbovom vbyte, ale ona bola sikovna uctovnicka, zarobila asi 800 v cistom + plus si vedela vela privyrobit aj propri tom, takze sa to dalo.
@alex666
Takze uz som po rozvode,uz uplynul rok. Ex som vyplatila.nastastie mi uver dali.aj ked je to o drzku,ale mam konecne klud.je mi takto lepsie.
@miroslavaza ahoj... a ako to zvládaš....? čo deti...? mňa to asi tiež v blízkej dobe čaká.... len neviem spraviť prvý krok....

@miroslavaza
a co tak po rozvode predat byt, neviem aky mate velky, predpokladam trojizbak.
a z penazi, co dostanes, kupis jednoizbak-dvojizbak, pripadne vezmes mensiu hypteku, aby si ju v pohode vedela platit.
Hmm?