Ako zabezpečiť pokračovanie výživného pre študujúcu dcéru?
Môžem poprosiť o radu.
19 ročná dcéra úspešne zmaturovala.
Pokračuje v dennom štúdiu na vysokej škole.
Doteraz otec platil výživné,ktoré by sme radi ponechali.
Treba podať žiadosť na súd?
Alebo bude stačiť mu písomné napísať že dcéra pokračuje v štúdiu na vysokej škole,a otec bude platiť výživné ďalej kým neskončí vysokú?
Ďakujem za pomoc
@minenkaa Nie, napzaj nerozumiem, kde je dovera, normalna ludska komunikacia medzi otcom a dietom.. by som svojmu otcovi nic neposlala, ked mi neveri..velmi by sa ma to dotklo
@dadis keď by si neposlala,potom by bol súd a tam by si to musela dokladovať ,takže si myslím,že je lepšie určiť si hranice a riesit to slusne
@dadis a otec keď je klamaný ,tak toho sa to akože nedotkne?
@minenkaa Neposlala by som, nech ma da tatko na sud, ked mi neveri. Preco to dieta klamalo? Klamalo o skolskej dochadzke? Ale nemozes genralizovat vsetky deti, ak je vztah s deckom normalny, tak otec vie, ze studuje, lebo s dietatom rozpravaju o svojicj zivotoch.. urcite nie je standard kazdy rok dokladovat otcovi, ze studujem
@minenkaa Neposlala by som, nech ma da tatko na sud, ked mi neveri. Preco to dieta klamalo? Klamalo o skolskej dochadzke? Ale nemozes genralizovat vsetky deti, ak je vztah s deckom normalny, tak otec vie, ze studuje, lebo s dietatom rozpravaju o svojicj zivotoch.. urcite nie je standard kazdy rok dokladovat otcovi, ze studujem
@dadis ja píšem o mojom mužovi nie o všetkých deťoch a áno je to štandard ,tak isto ako prídavky ,tam sa tiež dokladuje každý semester,rok
Nie všetky deti sú usmievavé milé zlatička
@dadis a ty si myslis ,že riesit cez súd všetko je lepšie,kazde dieta by si malo riesit svoje povinnosti k rodičom ,nielen rodicia k deťom
@minenkaa Nieco viac? Rozhodne nie viac, ale ani menej..laska a dovera patri do tohoto vztahu..obojstranne..ty svojkm detom nebudes verit, ze chodia na VS? Tiez budes od nich kazdy september pytat potvrdenie?
@dadis už majú vychodené školy a áno ak zistím,že klamu tak by som chcela a áno dôvera je obojstranná a keď je niekto poruší,treba určiť hranice
Ak zistis, ze klamu..kazdy obcas klame a predsa v blizkych vztahoch zdravi ludia funguju na zaklade dovery, lebo lubia.. nielen voci detom, vseobecne..
@dadis a prečo mám pisat
@minenkaa Lebo to tu pises, ze to je normalne, bezne, standardne, ze poznas mnohych, co rodicom davaju potvrdenia o navsteve skoly..co urcite nie je..klame vobec? asi nie, ze? inak nechcelo sa mi argumentovat na tvoju otazku, co ma laska a dovera spolocneho, pomohla som si s AI:
Láska a dôvera sú veľmi úzko prepojené — jedna bez druhej často nefunguje alebo aspoň nie zdravo.
Tu je pár spôsobov, ako spolu súvisia:
Dôvera je základ lásky:
Milovať niekoho bez dôvery je ako stavať dom na piesku. Bez istoty, že sa na druhého môžeš spoľahnúť, že ti neublíži alebo ťa nezradí, sa láska stáva neistou, úzkostnou alebo až bolestivou.
Láska posilňuje dôveru:
Keď ťa niekto miluje úprimne a koná v tvoj prospech, prirodzene si k nemu buduješ dôveru. Láskavé skutky a otvorená komunikácia prehlbujú istotu, že si v bezpečí.
Obe si vyžadujú zraniteľnosť:
Milovať aj dôverovať znamená vystaviť sa riziku — že môžeš byť sklamaný, odmietnutý alebo zranený. Ale bez tejto odvahy sa hlboký vzťah nedá vytvoriť.
Keď sa dôvera stratí, láska trpí:
Zrada, klamstvá alebo porušené sľuby môžu spôsobiť, že láska vychladne alebo sa zmení na bolesť. Opraviť dôveru je možné, ale ťažké — a bez nej vzťah väčšinou dlhodobo nefunguje.
Zhrnuté jednoducho:
Dôvera je ako korene stromu, láska sú jeho kvety. Bez pevných koreňov kvety rýchlo zvädnú.
@minenkaa Lebo to tu pises, ze to je normalne, bezne, standardne, ze poznas mnohych, co rodicom davaju potvrdenia o navsteve skoly..co urcite nie je..klame vobec? asi nie, ze? inak nechcelo sa mi argumentovat na tvoju otazku, co ma laska a dovera spolocneho, pomohla som si s AI:
Láska a dôvera sú veľmi úzko prepojené — jedna bez druhej často nefunguje alebo aspoň nie zdravo.
Tu je pár spôsobov, ako spolu súvisia:
Dôvera je základ lásky:
Milovať niekoho bez dôvery je ako stavať dom na piesku. Bez istoty, že sa na druhého môžeš spoľahnúť, že ti neublíži alebo ťa nezradí, sa láska stáva neistou, úzkostnou alebo až bolestivou.
Láska posilňuje dôveru:
Keď ťa niekto miluje úprimne a koná v tvoj prospech, prirodzene si k nemu buduješ dôveru. Láskavé skutky a otvorená komunikácia prehlbujú istotu, že si v bezpečí.
Obe si vyžadujú zraniteľnosť:
Milovať aj dôverovať znamená vystaviť sa riziku — že môžeš byť sklamaný, odmietnutý alebo zranený. Ale bez tejto odvahy sa hlboký vzťah nedá vytvoriť.
Keď sa dôvera stratí, láska trpí:
Zrada, klamstvá alebo porušené sľuby môžu spôsobiť, že láska vychladne alebo sa zmení na bolesť. Opraviť dôveru je možné, ale ťažké — a bez nej vzťah väčšinou dlhodobo nefunguje.
Zhrnuté jednoducho:
Dôvera je ako korene stromu, láska sú jeho kvety. Bez pevných koreňov kvety rýchlo zvädnú.
@dadis a keď niekoho miluješ a dôverujem mu a on ta oklame tak sa budes ďalej usmievať a akceptovať to ďalej a pokual viem Al nie je vsevedyca a ani netuší ako fungujú ľudské vzťahy
@dadis a keď niekoho miluješ a dôverujem mu a on ta oklame tak sa budes ďalej usmievať a akceptovať to ďalej a pokual viem Al nie je vsevedyca a ani netuší ako fungujú ľudské vzťahy
@minenkaa pekne už pchať AI nie ? 😅 suhlasim s tebou. Keby som mala takto doma, tiež by som to žiadala každý rok.
@minenkaa Mam dost rokov na to, aby som vedela ze vztah toho otca, co vyzaduje od svojho dietata tie potvrdenia, urcite dobry nie je..ani ho tym nezlepsi, je to smutne, ale je to tak..radsej pridem o par mesiacov vyzivneho, nez takto preukazat nedoveru vlastnemu dietatu.
@minenkaa pekne už pchať AI nie ? 😅 suhlasim s tebou. Keby som mala takto doma, tiež by som to žiadala každý rok.
@timea301196 ved neoklamalo..ak by ano, napisala by sem.. a prepac, dospelej zene vysvetlovat, co ma dovera s laskou?
@minenkaa Mam dost rokov na to, aby som vedela ze vztah toho otca, co vyzaduje od svojho dietata tie potvrdenia, urcite dobry nie je..ani ho tym nezlepsi, je to smutne, ale je to tak..radsej pridem o par mesiacov vyzivneho, nez takto preukazat nedoveru vlastnemu dietatu.
@dadis ešte raz prečo mám pisat čo sa stalo
@timea301196 ved neoklamalo..ak by ano, napisala by sem.. a prepac, dospelej zene vysvetlovat, co ma dovera s laskou?
@dadis ak ty sa chces k svojmu decku správať ,že budes akceptovať ,keď sa bude správať ako sa to tebe nepáči to je len a len tvoja vec
@dadis poslať potvrdenie o štúdiu je tvojou povinnosťou. Mimo to, poznám prípad, že "dietatko" uspesne 3 roky "tajilo", ze na žiadnu VŠ nechodí (po prvom semestri zo školy odislo). Otec ďalej platil a podporoval ho aj navyše, lebo vsak štúdium je drahé. "Doslo" sa na to až keď sa pýtal, kedy má bakalárske štátnice. Cize to len na margo tej dôvery, o ktorej píšeš.

Hlavne už si musí riešiť dcéra všetko pod svojim meno keďže je plnoleta
Ak je normálny a komunikujete tak by mu mohlo stačiť oznámenie, že je prijatá na VS, denná forma štúdia