Návrh na výživné od otca a náhradné výživné na dieťa

16. jan 2020

Ahojte žienky.

Chcela by som vás poprosiť, ako má vyzerať návrh na výživné od otca, chcem to ísť podať na súd, aby platil na malú, keďže som sa do dnes nedočkala ani € a to už bude mať 6 mes.
A s náhradným výživným je to ako? To treba ísť potom na úrad práce, keď prebehne konanie? Alebo to súd pošle na UPSVaR?

Ďakujem.

veronikaszabova
16. jan 2020

Smer socialna kuratela v mieste tvojho bydliska - pomozu ti spisat navrh. Vsetko ti vysvetlia.

mondolina
16. jan 2020

Vy ešte vôbec nemáte súdom určené výživné?

autor
16. jan 2020

@mondolina nie vôbec, lebo som čakala ako hlúpa, že sa spamätá.

autor
16. jan 2020

@veronikaszabova bola som včera na súde a vraveli mi tam že si mám sama napísať návrh a jadro má obsahovať môj život s ním od kedy som bola tehotná až do dnes, ako sa správal, či mi dal dáke peniaze atď.

veronikaszabova
16. jan 2020

Ja ti nepisem, ze mas ist na sud. S tym oni nic nemaju. Kto by ti tam mal pomoct s pisanim navrhu? Mas ist na SOCIALNU KURATELU!

kikus985
16. jan 2020

A čo chceš riešiť s náhradným výživným?

miiceencoovaa
16. jan 2020

Ja riešim teraz náhradné výživné po dobu, kým prebehne súd. Bola som na polícii, ale tam 0 bodov. Tak som im písala list. Ak ti mozem poradiť, všetko rieš písomne. Keď riešiš ústne, tak ťa hneď odbiju, aby mali pokoj. Teraz čakám na vyjadrenie, ktoré mi má prísť poštou najbližšie dni.

mondolina
16. jan 2020

Náhradné výživné môžeš riešiť až keď nebude platiť po rozhodnutí súdu ( aj to až po 3 mesiacoch neplatenia), potom ho musíš dať na exe a políciu.
Až potom môžeš riešiť náhradné výživné.

maciatkolulu
16. jan 2020

@miiceencoovaa máš súdom určené výživné? Ak hej koľko ti otec dieťaťa dlží? Myslím mesiacov?

tilko
16. jan 2020

Najskôr si ujasni, čo potrebuješ. Máš polročné bábo a chceš po otcovi výživné. To je jasné.
Takže skúšala si sa s ním dohodnúť na výške výživného? Stretáva sa s dieťaťom? Má o dieťa záujem? Kúpil jej niečo? Zaujíma sa? Zaujíma sa o bábo otcova rodina? ....
Ak sa ti dohodnúť nepodarilo, je samozrejmé, že chceš po otcovi výživné, na ktoré má tvoje dieťa právo a jeho otec má vyživovaciu povinnosť. Najlepšie je nájsť si právnika a s ním spísať návrh, ktorý podá na súd. Ak si myslíš, že to zvládneš aj bez právnika, určite zájdi na UPSVaR, podľa miesta tvojho trvalého bydliska.
A čo ťa čaká: ak si nájdeš právnika a podáte návrh na súd, súd určí kuratelu pre tvoje dieťa ( pracovník z UPSVaRu), ten si ťa pozve na pohovor, kde mu budeš odpovedať na otázky týkajúce sa kde a v akých podmienkach žiješ ty a dieťa, bude ich zaujímať tvoja finančná situácia, či je dieťa zdravé, kto je pediater dieťaťa (niektorý si zvykne aj zavolať a informovať sa), či má otec o dieťa záujem, ako často sa s dieťaťom stretáva, aký máte vzťah ako rodičia medzi sebou,.....Samozrejme aj otec bude pozvaný a budú sa ho pýtať podobné veci. Potom kuratela doručí súdu písomné vyjadrenie a môže sa zúčastniť aj pojednávania na súde. Tiež ťa môže navštíviť doma, aby videl v akých podmienkach žije dieťa...
A ešte sa môže stať taká maličkosť, že otec požiada súd o určenie stretávania sa s dieťaťom...teda ak nie ste dohodnutí.

maciatkolulu
16. jan 2020

@tilko neviem no, mňa si nikto nikam nepozýval, ale sa kurátor dostavil priamo na súd a počúval a vyjadril sa k návrhu... Samozrejme v prospech dieťaťa. Nikto ma nikam nevlacik a ani ex, všetko sa riešilo na súde. A to sme neboli nijako dohodnuti....

tilko
16. jan 2020

@maciatkolulu iste aj to sa môže stať...my však nevieme o autorkinej situácii viac, nevieme aký sudca bude rozhodovať o výživnom a ani ako sa postaví otec k danej veci....takže scenár riešenia môže byť rôzny...rodinné právo je asi jedno z tých komplikovanejších...je to všetko o ľuďoch

miiceencoovaa
16. jan 2020

@maciatkolulu nie súd ešte neprebehol, dá sa vyžiadať minimálne výživné (je to smiešnych cca 27€) pokial prebehne súd.

miriam1983
16. jan 2020

@mondolina po dvoch mesiacoch.

miriam1983
16. jan 2020

@veronikaszabova na socialnej kurateli ju mozu odbit ako aj mna. Ked som sa chcela informovat ako postupovat,po narodeni a ako sa to podava a podobne,povedali mi ,, co je nas po tom? My tu niesme od toho,to si rieste s pravnikom,, a slahla mi s telefonom. Takze autorka by sa mala ist poradit s pravnikom,nie na socialku. Tam ich vsetci obtazuju pri kave.

veronikaszabova
16. jan 2020

@miriam1983 tak to uz je problem uradnicok na vasom upsvare.

miriam1983
16. jan 2020

@veronikaszabova tak urcite take nue su len u nas. Takze netreba autorke pisat vykricniky,akokeby bola hlupa. Ked ju posielate na miesto,kde jej nemusia pomoct a este ju odbit.

mondolina
16. jan 2020

@miriam1983
V zákone sú tri mesiace, aspoň minulý rok boli.

kikus985
16. jan 2020

@mondolina neriešil smer niečo aby stačili len dva? Iba okrajovo som zachytila že to malo byť v návrhoch

miriam1983
16. jan 2020

@mondolina ano,minuly. Tento uz su dva.

mondolina
16. jan 2020

@miriam1983
Ďakujem, dobre vedieť.

draik
16. jan 2020

Pracovníci UPSVAR nie sú povinní spisovať návrhy na výživné a pod.

maciatkolulu
16. jan 2020

@miiceencoovaa tak potom, čo si chcela od policajtov? Véd nemáš v rukách rozhodnutie súdu na základe, ktorého má konať polícia.... Takže nečuduj sa, že polícia nula bodov.

maciatkolulu
16. jan 2020

@tilko ved hej, ale písala si dosť jednoznačne, že čo ťa čaká.... Naozaj nepoznám prípad, kde si po podaní návrhu na súd o výživné, volala kuratela niekoho na pokec k sebe. Takže radšej skus písať iným spôsobom, lebo môžeš zavádzať a aj vystrašiť napríklad autorku.

maciatkolulu
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
maciatkolulu
16. jan 2020

@miiceencoovaa https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina...
Máš pocit, že splnas? Máš rozhodnutie súdu a otec neplatí dva mesiace? Máš nárok na sirotske? Ja naozaj niekedy nerozumiem, že sa ľudia neinformuju predtým ako si dávajú námahu a behajú po úradoch, políciach atd... Niekedy tých pracovníkov ľutujem. Véd je povinnosťou rodiča, keď už vie, že proste peniaze od ex nebudú, dat to na súd, teda nie povinnosťou, ale prvým krokom bez zaváhania a potom môžu riešiť ďalej, žiaľ je to tak. Ale predbežne, či ako sa to teraz vola, prebieha rýchlo.

maciatkolulu
16. jan 2020

@veronikaszabova nie, že nemusia, ale nie je to v ich kompetencií, oni nie sú právnici a nie sú za to platené, na aké konkrétne oddelenie ma ísť, aby jej spísali návrh na určenie vyzivneho?

miiceencoovaa
16. jan 2020

@maciatkolulu ježiš Mária, však píšem, že náhradné výživné po dobu, kým prebehne súd...na to právo mám ! Nevedela som o tom, povedala mi to známa, ktorá robí na polícii a vie, že tam takto mamičky chodia. Ale to si treba zistiť 😉 a oni by museli zisťovať, tak povedali, že to nejde, aby nemuseli nič riešiť.

miiceencoovaa
16. jan 2020

@maciatkolulu to, čo si poslala je niečo úplne iné, ja riešim PO DOBU, KÝM PREBEHNE SÚD!

maciatkolulu
16. jan 2020

@miiceencoovaa a to je aké? Posli link😂😲nepoznám také, nech sa niečo pri učím a policajti s tým majú čo?