Ako zabezpečiť pokračovanie výživného pre študujúcu dcéru?
Môžem poprosiť o radu.
19 ročná dcéra úspešne zmaturovala.
Pokračuje v dennom štúdiu na vysokej škole.
Doteraz otec platil výživné,ktoré by sme radi ponechali.
Treba podať žiadosť na súd?
Alebo bude stačiť mu písomné napísať že dcéra pokračuje v štúdiu na vysokej škole,a otec bude platiť výživné ďalej kým neskončí vysokú?
Ďakujem za pomoc
Potvrdenie o návšteve školy získa každý, kto vie rodné číslo dieťaťa za pár sekúnd z netu
@minenkaa No nemas ako 😀.. potvrdenie predlozi iba ku konaniu o ukonceni vyzivovacej povinnosti, nepride ziadny exekutor ku dietatu, aby vydalo potvrdenie. Nemozes ani prestat platit, ak ti dieta potvrdenie neda...ako si to teda predstavujes?
@dadis
ako sorry ty čo tu riešiš už na tri strany?
ja tiež očakávam, že po skončení strednej školy bude otec žiadať od syna potvrdenie, že pokračuje v štúdiu.
nie je to tebe jedno?
@dadis túto debatu si začala,že aký sú rodicia zly,že chcú potvrdenie a chúďatká deti ako to musí byt pre ne zle a nie že ja sim urobila niekde chybu v informovaní
@minenkaa Este aj v gramatike mas velke medzery. Ano. Najprv to bolo tak, ze mi to prislo ludsky luto, ze student len kvoli rodicom musi ist na studijne vybavovat potvrdenie, potom som si nastudovala, ze to vlastne ani jeho povinnost nie je. Nemusi kazdy vsetko vediet, ja si to aspon priznam
@minenkaa Este aj v gramatike mas velke medzery. Ano. Najprv to bolo tak, ze mi to prislo ludsky luto, ze student len kvoli rodicom musi ist na studijne vybavovat potvrdenie, potom som si nastudovala, ze to vlastne ani jeho povinnost nie je. Nemusi kazdy vsetko vediet, ja si to aspon priznam
@dadis ked sa dá na súd musí to dokladovať a mnabgramatyka nezaujíma to ,že teba áno jenuplne v pohode
@dadis a aký pravidiel presne
@dadis prečo motal nevlastnych rodičov,jablka a hrušky,teraz gramatiku ,už nemáš čo iné riesit.Tu sa jedna o vyzivne na dieta
@dadis kde píšem,že o vyzivne príde ,čo ty zas splietas
@minenkaa Neviem, ospravedlnujem sa, mozno som len zle pochopila tvoju gramaticky nespravnu vetu : "Tu sa jedna o vyzivne na dieta." https://jazykovaporadna.sme.sk/q/2851/
@dadis a ty chapes to, ze rodic platiaci vyzivne ma pravo na informácie a nie je len v pozícii "oslik otras sa"?
Obzvlášť keď vieme, ako to často krat je, vsak?
@lienka.7 Ano, ma pravo byt informovany o zivote svojho dietata, ale nosit potvrdenie o navsteve skoly? 🤯 A ziadne oslik otras sa. Vyzivovat deti je normalne, hovori o tom zakon, hovori o tom aj tvoja skusenost, tiez si bola dietom a rodicia sa starali. Nie je to nejaka cnost, utrpenie ci vynutene naklady a pokuty.
@lienka.7 Ano, ma pravo byt informovany o zivote svojho dietata, ale nosit potvrdenie o navsteve skoly? 🤯 A ziadne oslik otras sa. Vyzivovat deti je normalne, hovori o tom zakon, hovori o tom aj tvoja skusenost, tiez si bola dietom a rodicia sa starali. Nie je to nejaka cnost, utrpenie ci vynutene naklady a pokuty.
@dadis vyzivovanie deti je absolutne normálne, to nik nespochybňuje,len ty si tu vymyslas nejaké veci a zatahujes do toho zbytočnosti ,potvrdenie o návšteve školy ,je ako na čo ,aj pre takéto prípady ,ak to vyžaduje rodič a pri rozvedených je to absolutne normálna vec a ešte keď ľudia žijú stovky km od seba,sú pozakladane nové rodiny ,rodicia a deti sa nestretávajú ,to ze je to moje decko neznamena absolutne ,že sa ma človek s úsmevom pozerať čo stvárajú jeho deti ,ak treba a je potrebná tvrdá ruka na usmernenie ,treba to spraviť ,preto sme rodicia, aby sme deti vychovávali a nie im slepo dôverovali
Tak ako majú povinnosti rodicia, tak majú povinnosti aj deti a keď nejde po dobrom pôjde po zlom a pýtanie si potvrdenia o návšteve školy je určite lepšie a príjemnejšie ako sa ťahať po sudoch a ver ,že decka môjho muza to riešili s právnikom a žiadnej návšteva študijného oddelenia nehrozí majú to v elektronickej forme
@dadis vyzivovanie deti je absolutne normálne, to nik nespochybňuje,len ty si tu vymyslas nejaké veci a zatahujes do toho zbytočnosti ,potvrdenie o návšteve školy ,je ako na čo ,aj pre takéto prípady ,ak to vyžaduje rodič a pri rozvedených je to absolutne normálna vec a ešte keď ľudia žijú stovky km od seba,sú pozakladane nové rodiny ,rodicia a deti sa nestretávajú ,to ze je to moje decko neznamena absolutne ,že sa ma človek s úsmevom pozerať čo stvárajú jeho deti ,ak treba a je potrebná tvrdá ruka na usmernenie ,treba to spraviť ,preto sme rodicia, aby sme deti vychovávali a nie im slepo dôverovali
Tak ako majú povinnosti rodicia, tak majú povinnosti aj deti a keď nejde po dobrom pôjde po zlom a pýtanie si potvrdenia o návšteve školy je určite lepšie a príjemnejšie ako sa ťahať po sudoch a ver ,že decka môjho muza to riešili s právnikom a žiadnej návšteva študijného oddelenia nehrozí majú to v elektronickej forme
@minenkaa Nie je to jeho povinnost. Bodka. Ani tvoj muz neposiela ex kazdy rok potvrdenie o mzde, ale pri sude o vyzivne sa predklada. Rovnako, ak dieta vyzve sud, toto potvrdenie dolozi. NEMUSI ho dokladat kazdy rok, lebo mu to rodic prikaze a chce byt na neho "prisny a chce ho vychovavat tvrdou rukou" (je ti jasne, ze tu piseme o dospelej 19r osobe). Moze mu pokojne to dieta na takuto poziadavku odpovedat NIE.
@minenkaa Nie je to jeho povinnost. Bodka. Ani tvoj muz neposiela ex kazdy rok potvrdenie o mzde, ale pri sude o vyzivne sa predklada. Rovnako, ak dieta vyzve sud, toto potvrdenie dolozi. NEMUSI ho dokladat kazdy rok, lebo mu to rodic prikaze a chce byt na neho "prisny a chce ho vychovavat tvrdou rukou" (je ti jasne, ze tu piseme o dospelej 19r osobe). Moze mu pokojne to dieta na takuto poziadavku odpovedat NIE.
@dadis kto píše o príkaze ,staci to slusne napísať povedať a vysvetliť a áno je to povinnosť dieťaťa to dokladovať ,staci dať na súd žiadosť o ukončenie výživného a je to dieta povinne to dokladovať
Čo ty si furt vymyslas a prekrúcaš ,furt niečo inak tocis
@dadis ja nikde nepíšem o neslusnom správaní ,robeni si zle,vyhrážaní sa a neviem čo ty ešte myslis
@dadis kto píše o príkaze ,staci to slusne napísať povedať a vysvetliť a áno je to povinnosť dieťaťa to dokladovať ,staci dať na súd žiadosť o ukončenie výživného a je to dieta povinne to dokladovať
Čo ty si furt vymyslas a prekrúcaš ,furt niečo inak tocis
@minenkaa NIE JE TO POVINNOST. Uz tuto debatu koncim, pretoze sa tocime dookola. Ked to nechces pochopit, tak to nechap, zi si svoj zivot. Ahoj

@dadis ale je ta povinnosť nevymahatelna,narozdiel od potvrdenia o štúdiu
@minenkaa Ani to potvrdenie nemas ako vymahat