icon

Ako zabezpečiť starostlivosť o deti počas PN?

26. jan 2025

Ahojte, na konci mesiaca ma čaká rozvod. Manželovi som navrhovala striedavu starostlivosť, ale on s nou nesúhlasí, pretože sa presťahoval asi 80km od miesta bydliska detí k milenke., čiže deti ostávajú mne. Avšak mne tento týždeň diagnostikovali vážne ochorenie, ktoré si vyžaduje operáciu a následnú liečbu. Chcem, aby sa postaral o deti aspoň mesiac kým sa nedám trochu dokopy po operácii. Samozrejme, to budem riešiť ešte aj s koliznou opatrovníčkou. Mam mu na súde navrhnúť, aby si deti zobral do svojej starostlivosti a potom zas požiadať o zmenu ďalším návrhom na súd?? S deťmi mi nemá kto pomôcť a ani opatrovateľka neprichádza do úvahy, finančne by som to nezvládla, keďže budem bez zárobku a mame tri malé deti. Dobrovoľne sa o ne určite nepostara. Čo mám robiť, vie mi niekto prosím poradiť? Ďakujem veľmi pekne za Vaše odpovede 🙏

autor
26. jan 2025

@januska12323 ani starostlivosť kým bude matka PN?

zibi
26. jan 2025

Ja si tiez myslim,ze v takom pripade nie je podstatne co on chce a mechce,kedze sa tu pozera na deti..este nie ste rozvedni.Ma zakonnu povinnost sa postarat o zverenu osobu ,ved je rodic,inak moze ma este aj on problem..uz chcem vidiet ako by by sude povedal ,ze on nechce a nemoze, lebo ma milenku a daleko byva...rodicovske prava ale aj povinnosti ostavaju aj po rozvode...a ked to on nechape,musi mu to asi vysvetlit asi niekto iny.

Sud mu to podla mna nariadi.Nie ste rozvedeni,ty si chora,on porusuje starostlovost o zverenu osobu, o malolete deti.Ako rodic ma povinnosti zo zakona,ked to inak nechape

zuzana76
26. jan 2025

@zibi ja si tiez myslim, ale nie som pravnik

lalala94
26. jan 2025

Tvl, takýchto blbcov by mali povinne kastrovať a vystavovať na námestiach. Tento si nezaslúži pomenovanie otec. Držím palce, nech si čo najskôr fit a snáď tú sltuáciu nejako vyriešiš.

liv1
26. jan 2025

Ak nie su deti zatial nikomu zverene, ma zakonnu povinnost sa o ne postarat, inak je to zabedbanie starostlivosti, mylim sa? Nie som pravnik.. deti nemozes predsa nechat len tak same, musel by sa o ne postarat. On sa spolieha na to, ze ty si to nejak vyriesis, ale treba byt neoblomny.

@januska12323 “zvysok dna nejak zvladnes sama”. Absolvovala si niekedy operaciu a chemoterapiu? Clovek sa nevie vacsinou postarat sam o seba, nieto o tri male deti POL dna 🤦‍♀️ . A sud mu podla mna nemusi nic nariadovat, kedze este nie su rozvedeni a nie je urcena starostlivost. Je to jeho zakonna povinnost

slavomira236
26. jan 2025

@liv1 ale oni sa ma konci mesiaca rozvadzaju iba ak by na sude zatial nesuhlasila z rozvodom v case liecby a rozvod presunuli po liecbe. To by sa o nich hadam musel postarat. To uz musi aitorka nejak ma sude toto povedat.

sissy27
26. jan 2025

Tvoj ex je korunovany kkt, deti by som mu nasilu nepchala, nevies, ako by to dopadlo. Mozno ich necha same, hladne, spinave… je to smutne, ale proste starostlivost si nevynutis. Isla by som po co najvyssom vyzivnom, aj ked to je tiez diskutabilne, lebo zas jedna vec je rozsudok, druha vec je jeho vymozitelnost, ale aj tak by som ho v tomto pripade “zodrala z koze”.
A k rieseniu - fakt nemas jedinu kamosku ci inu rodinu okrem mamy, ktora by ti pomohla? Ano, bude to narocne a necakala by som, ze sa mi podari po operacii mesiac lezat samej doma v absolutnom klude, ale aspon nejaku pomoc… a uprimne, pre maminu by som riesila nejake zariadenie. Je to sice tazke rozhodnutie, ale mas toho na pleciach naozaj dost, starat sa v case choroby o seba, tri male deti a seniorku sa naozaj neda.

rohypnol1
26. jan 2025

Odkial si? Lokalita? Pytam sa kvoli pomoci

pribinak
26. jan 2025

@zuzana76 nie, nič take súd nenariadi, musí mat on aktívny zaujme o deti

kitycat
26. jan 2025

On deti nechcel? Preco narobil 3 ked sa nechce starat ani ked je to naozaj nevyhnutne?

lasona
26. jan 2025

To je riadny debil. Ale narobiť si 3 deti a potom sa nestarat. Ach až som sa vytočila. Skus sa poradiť s kolíznou. To fakt je naozaj takto? Ze sa musí starať iba matka a otec je iba na okrasu? Držím palce nech sa to poriesi . Napíš potom ako

januska12323
26. jan 2025

@liv1 myslela som to tak, že deti budú pol dňa v škole a škôlke a potom príde napríklad kamarátka a postará sa o hlavné veci kým pôjdu spať. Keď jedno dieťa ešte nechodí do škôlky mení to situáciu. Fakt neviem čo by som robila keď je ich otec debil.

maciatkolulu
26. jan 2025

Prosím vás,,ako donutite niekoho sa starať? To je úplne zbytočne. Nikto nemôže donútiť,hodí sa na PN aj on a môžete deti darovať. Akože dosť zvláštna situácia.. z tvojej strany mi to tiež príde také zvláštne. Veľa žien je po operáciách a chorých,ale chcú byt s deťmi a zvládajú to. Slobodnych,vdov,rozvedenych je viac než dosť a nie vopred plánovať,ako ich poslať na šesť týždňov k otcovi. Ja by som bola opatrná,aby nezasiahlaj sociálka. Človek pochopí,že počas hospitalizácie,rekonvalescencie,ale šesť týždňov? Poslať deti,ktoré sú aj tak zmätene preč? Zvláštne. Žiadna iná rodina? Žiadni známi? To môže byť dosť zle na záver. Ale úprimne,ja kebyže musím niekomu,činí len vlastnému otcovi nanucovat jeho deti,tak stop. Tu podľa mňa ide z tvojej strany aj trošku o prieky.

autor
26. jan 2025

@rohypnol1 okolie Žiliny

autor
26. jan 2025

@sissy27 keď si ich niekedy zoberie, tak sa dokáže o ne postarať. Výživné nevybijem, pretože odkedy podal žiadosť o rozvod zmenil prácu a teraz ma na výplatnej páske minimálnu mzdu

autor
26. jan 2025

@maciatkolulu tak on každému tvrdí, ako deti miluje. Ale len slovami, nie skutkami. Môj zdravotný stav je výsledkom toho, že som vždy mala na prvom mieste jeho a deti... A myslím si, že 4-6 týždňov je normálna doba na zotavenie po operácii

sissy27
26. jan 2025

Jedna vec je vyplatna paska, druha vec je jeho zivotny standard. Ak ma na paske minimalku, ale vozi sa na aute za 70k, 3x rocne dovolenka, na ruke drahe hodinky - neboj sa, sudca nie je na hlavu padnuty. Takisto si neobhaji to, ze priemerny plat na takejto pozicii je xxxx a on jediny chudacik to robi za minimalku lebo ma dobre srdiecko 😂 a kludne mu sudca moze odporucit rychlo sa zamestnat na lepsie platenej pozicii, aby mu nevznikal dlh na vyzivnom 😃 takze tohto sa neboj, len je to dlhsi proces a ano, vymozitelnost je narocna, ale nie nemozna.

maciatkolulu
26. jan 2025

Pozri,neviem o aké ochorenie sa jedná,ale byť 6 týždňov bez detí je dosť sila. Aj onkologickí pacienti zvládajú byt s deťmi a dokonca aj do práce chodit. Samozrejme,že sa má starať aj otec,ale týmto spôsobom ako to prezentujes,pôsobis ako furia,čo sa chce "mstit" ,reálne nikto nedonúti nikoho sa starať o deti. Píšem ti,že sa ti to naozaj može veľmi škaredo vypomstiť. Neviem,či chces zvoliť taktiku,neužívam si ja,nebudete ani vy,,alebo si reálne vážne,ale veľmi vážne chorá. Len toľko,že väčšina matiek,sa snaží byť so svojimi detmi,tobôž takým malinkym. Normálne k otcovi na týždeň atď. Ale 6? Prečo nie je to malé ešte v škôlke? To si mala v prvom rade riešiť. Príjem budeš potrebovať. Zjavne sama bez pomoci na tri deti a žiadna práca je fakt zaujímavé. A len bude. Pozor,tvoj ex nemá reálne povinnosť si brať deti vôbec. Môžu ti tu písať čo chcú. Môže odísť,môžeš aj ty. Nikto ťa nedonúti,však? Takže rozum do hrsti,aspoň trochu. Ex si môže v kľude zakladať novú rodinu,nové deti,ty s tým nič neurobis. A môžeš sa snažiť natrieskat k nemu aj bratrancov.

maciatkolulu
26. jan 2025

@sissy27 rovnako ako odporučí mamke dať dieťa do škôlky a ísť pracovať,úplne vážne.

maciatkolulu
26. jan 2025

A bacha,na dlhodobú PN sa vie hodiť aj pán otec. Nuž a stým pán sudca neurobí absolútne nič,k tomu pridá nové dieťa. Na SK je inak veľa chrbticarov s invalidnými nálepkami v aute. ... Naozaj utešovať je zbytočne. Keď chlap hľadá,nájde spôsob a tie pojednávania sú dosť vyčerpávajúce. Ideál je slušné sa dohodnúť a nekopat každý jeden na rôzne strany

autor
26. jan 2025

@maciatkolulu na základe čoho si usúdila, že som furia co sa chce mstit?? To už len človek spadnutý na hlavu si môže vymýšľať choroby 🤦🏼‍♀️malý nie je v škôlke preto, lebo mi ho tam nezobrali. Budem mat tri roky až v marci. Mňa zaujímalo, či sa dá súdnych rozhodnutím nariadiť, aby sa počas mojej PN o deti postaral otec,nic viac. A neviem o akom užívaní vôbec píšeš?

autor
26. jan 2025

@maciatkolulu no ved práve. On bol už 2x na dvojmesačnej PN od podania žiadosti o rozvod. A deti si vôbec nebral. Preto som čakala, že by mohol byť ústretový, ale bohužiaľ, je to obyčajný kreten

maciatkolulu
26. jan 2025

Nie nedá. 🤷,opakujem,keď sa teraz manžel rozhodne,že ich chce súdnym nariadením nechať tebe? Ak ich nebudete chcieť ani jeden,tam ostáva ten domov teda. Toľko k tomu.

maciatkolulu
26. jan 2025

Tak hold,tri deti si s ním urobila ty... Asi nebol dokonalým otcom ,manželom či? Tri deti sú už dosť. A choroby si vedia chlapi veľmi dobre vymýšľať,teda samozrejme aj ženy.

juliet86
26. jan 2025

to je otrasna situacia co prezivas.....,akoze poznam cerdtvo rozvedenych rodicov kde on skoncil v nemocnic a ona sa o neho starala nie ze o spolocne dieta ale aj onho..... najradsej by som ti pomohla ale sama mam male deti a ztp mamu. nahodou nejaka charita v okoli nie je? ak maju deti radi svokrovcov byvalych a oni su ok mas k nim doveru napisala by som im list alebo email. ak jeho zalubeneho hanba nefacka neviem si predstavit ze aj stari rodicia by mali na haku?? akoze keby ja musim do nemocnice. a nebodaj manzel je tiez chory v nemocnici tak urcite by sa o nase deti postarali. dokonca nielen rodina mam par priatelov v okoli (krstni a dalsi kamosi) ktori by podla mna boki na apr tyzdnov schopni nase deti prichylit. toto je nepredstavitelna situacia

silvike
26. jan 2025

A to co he za debila ? On tie deti bema vobec rad ? Nezalezi mu na nich ? Bolo by mu jedno, ze sa o ne nema kto postarat a pojdu do decaku ? To on je normalny ? Sak ty nie z rozmaru sa o nich nechces starat ale nemozes zo zdrav. Dov . To mu do tej kotrby nedochadza ? Boze nervy mam z takeho ch..ja. Dcerinej spoluziacke zomrela mamka. Boli rozvedeni, dievcinka sa minimalne s otcom stykala este ked ta mama zila. Ale ked zomrela, tak sa zachoval ako otec a normalne si tu dievcinku vzal k sebe, aj ked uz zil s inou zenou a mali dve male deti. Tej jeho druhej zene sa to tiez velmi nelubilo. Ale co, mal ju dat do domova ? Nedal a hotovo. Sak to strasni su daktori rodicia jak tuna ex autorky. A take male deticky ze 3, 6. Sak to tak potrebuje zeby niekde patrili, zeby mali istotu, zeby ich rodic lubil a nedal ho z nic na svete. A tu debilkovi je to zjavne uplne jedno, co s JEHO detmi bude. Otras, nemam slov.

autor
26. jan 2025

@maciatkolulu keby bol debil, tak s nim nemám tri deti, ktoré boli všetky plánované. Ale to ako jemu preplo sa ani vysvetliť nedá... Je z neho úplne iny človek, ktoré ja nepoznám

autor
26. jan 2025

@juliet86 nie, ani svokrovci mi nepomôžu. Svokrovi lezu na nervy, len keď sú tam na návšteve. Nie to ešte na par dní.

maciatkolulu
26. jan 2025

Dovoľ mi o Tom pochybovať.... Iba debil,prestane mať záujem o deti. A aj zaľúbený chlap ,ktorý nie je debil, je vždy pre svoje deti prítomný. Takže žiaľ.

autor
26. jan 2025

@maciatkolulu no tak žiaľ ako debil sa prejavil až teraz 🤷🏼‍♀️