icon

Ako zdokladovať výdavky na dieťa?

eternity24
27. feb 2021

Dobry den, prosim vedela by mi niektorá konkrétne poradiť ako mam v súdnom spore o výživné na dieťa zdokladovať N kt. na dcérku mam? Nieco som si naštudovala, cize akú taku predstavu mam. N na plienky, hygiena a oblecko atd. Comu nerozumiem su N na stravu. Žijeme v dome mojich rodičov, pri nákupe potravín nakupujem ale pre všetkých. Mam použiť takéto doklady? Alebo mam začať deliť nákupy na “jej” a “naše”, aby boli na dokladoch výlučne jej potraviny. Dakujem

majusikk
27. feb 2021

@eternity24 áno jej a naše tak by to malo byt

eternity24
autor
27. feb 2021

@majusikk cize zdokladovať výlučne to, co zje ona?

erikaa09
27. feb 2021

Ja som napisala a aj povedala že rodičom prispievam € na stravu aj na byt že nákupime robím niekedy ja niekedy mamka a tak. No maly mi pil Um tak som dala aspon toto

eternity24
autor
27. feb 2021

@erikaa09 ja dojčím , takze nemame Um. A takto ako vy som to prezentovala aj ja na súde, keďže mija mamka pracuje mimo SR, tak v tom case vediem domácnosť aj nákupy sama. Ked je doma, spoločne. Len právnik odporcu chce doklady, z čoho mam stres a hlavne tu stravu neviem ako vydokladovať. Dcérka ma 15m, dojčím, ale uz papa k dojčeniu vsetko. Mneto je velmi trápne sa takto dohadovať a nerozumiem ci mam dcérke vypočítať, ze zje dva zemiaky a 50g masa alebo ako na to 🤷🏻‍♀️ Alebo vydokladovať normálne nákupy ktoré robím aj ked su pre všetkých doma. Absolútna trápnosť 🤦🏻‍♀️ A dakujem za vaše reakcie.

majusikk
27. feb 2021

@eternity24 aj co sa kúpi pomimo ale pre nu

11mirka22
27. feb 2021

@eternity24 tiež toto práve riešim, a teda my bývame ako rodina sami, bločky mám takmer zo všetkých nákupov potravín za posledný rok, teda jedna štvrtina pripadá na syna... (má 15 rokov) Vytvorila som aj tabuľku, kde som "nacenila" jednotlivé jedlá (raňajky, desiata, obed...) priemerne odhadom na deň.. Je to choré, toto, lebo keby si aj robila povedzme jeden mesiac nákupy tak, že všetko, čo spapa dieťa si dáš nablokovat zvlášť (jogurty, syry, mäsko, ovocie, zeleninu), tak neviem ako dokážeš, že to naozaj zjedla ona... Veď je to individuálne. Niektoré dieťa zje aj tri kusy ovocia denne, niektoré vôbec... Ako keby všetci zúčastnení na súde nevedeli, koľko stoja potraviny...

eternity24
autor
27. feb 2021

@11mirka22 hovoríte mi z duše. Je to velmi prízemné a primitívne. Ja som to nevysperkovala az tak ako vy. Keďže pojednávanie sme mali v utorok a iba tam mi povedali, ze do dalsieho chcú vydokladovať náklady na dcérku. Ďalšie pojednávanie je o mesiac. Cize budem schopná im vydokladovať jeden mesiac 🤷🏻‍♀️ A naceniť jedlo 15mes bábätka, to fakt kvoli tomu jednému mesiacu nejdem vážiť koľko zje.... len vobec naozaj netuším hlavne tu jej stravu ako mam vydokladovať. Uz som z toho zúfalá

11mirka22
27. feb 2021

@eternity24 tak máš na to mesiac. Skús aspoň zopár nákupov rozdeliť tak, že jej nablokujes zvlášť, povedzme mrkvu, zemiaky,, mäsko, ovocie, vajíčka, čaje, šťavy, jogurty, smotanu, pečivo, zeleninu... Nemusíš presne na gram, ale povedzme kilo mrkve a kilo kuraťa na mesiac. Nikto nedokáže, že to nezjedla... Avšak treba prizvukovat, že výživné ziadas vopred na určité obdobie, povedzme kým nenastúpi do škôlky alebo školy a co sa stravy týka, tak tieto náklady budú s vekom rásť, že nebudeš predsa žiadať o zvýšenie každého pol roka o 10 eur. Nech to súd zohľadní... Ja toto nepochopím... Oblečenie sa dá kúpiť lacnejšie aj drahšie, hračky sa dajú obmedziť, ale obuv a strava je nonsens aby niekto riešil aké kúpiš....

eternity24
autor
27. feb 2021

@11mirka22 presne a pri 15 m dieťatku tvorí väčší výdavok oblečenie, take male deti velmi rýchlo rastu. A stale ked vyrastú z danej veľkosti im treba celu “výbavu” od teplakov, body, pyžama, svetre, vetrovky, topánky kupovať od a po z. Co 15m dieťatko spapa to je menšia čast výdavkov sko to co potrebuje na oblečenie, tiez dost podstatná časť su plienky. Ake aby niekto takto rozrataval stravu, to je ozaj tráfene

eternity24
autor
27. feb 2021

@11mirka22 a viete co? Čím dlhsie nad tymmpremyslam, tým viac sa mi pozdáva vás nápad s tým jedalnickom. Možno to ozaj takto rozpocitam... Dakujem

11mirka22
27. feb 2021

@eternity24 ono ja si myslím, že sudcu v skutočnosti ani tak nezaujíma, koľko také 15 mesačné dieťa preje peňazí... Avšak aby rozhodol, musí vyhovieť aj odporcovi, keď to požaduje... Veď si pripravte rozpočet, priložte bločky (aj viac nakúpte tento mesiac pre ňu), nech vidí, že ste vyhoveli a vydokladovali... Ja mam pojednávanie v pondelok, prvé takéhoto druhu, čo sa zvyšovania výživného týka... Dám vám vedieť, čo brali do úvahy a co bola len zbytočná snaha a námaha z mojej strany....

luccija
27. feb 2021

@eternity24 malo by to byť tak, že príklad dieťa zje jeden jogurt denne, cca kilo mäsa, ktoré jej varíš 3x týždenne a pod.. do tyzdna kupuješ 2kg ovocia, nezabudni výdavky na vitamíny, odrážadlo, bicyklik... posteľné prádlo, mojej znamej robila zoznam právnická ešte aj vitamíny pre matku tam dala, lebo kojila.a všetko prešlo....niekedy si človek ani neuvedomuje všetky výdavky ohľadne deti a rodiny

11mirka22
27. feb 2021

@luccija no veď práve, že ani si neuvedomujeme, koľko toho treba pre deti. Ja som si všetko posledný rok zapisovala čo som kúpila a aj bločky... (väčšinu) suma, ktorá mi vyšla za rok a priemerne mesačne ma ohromila a preto som podala návrh na zvýšenie výživného. Syn aj nastúpil na strednú školu zároveň. Som naozaj zvedavá ako pochodíme na súde.. Lebo žiadam zvýšenie o viac ako 100%.

eternity24
autor
28. feb 2021

@11mirka22 Dakujem Vám, ste super 🙏🏻 Budem teda cakat ma vas názor a este mi napadlo, ze zavolam dcerkynej kolíznej opatrovnícku a spýtam sa ci mi nemoze poradiť ako na to.

eternity24
autor
28. feb 2021

@luccija ved to. Tie výdavky su velke. Ja si to uvedomujem. Len problém je, ze na ich zdokladovanie mam iba mesiac. Vasa známa mala super právnicku, ked ju takto previedla tým zoznamom. Najhoršie je, ze absolutne netuším ako na to, hlavne pri strane a možno mi ani nenapadne co vsetko tam mozem dať 🤷🏻‍♀️ No musim sa s tým popasovať a hádam to nejako zvladnem

luccija
28. feb 2021

@11mirka22 držím palce.A to momentálne nie sú výdavky za nejaké kino, dovolenka, tábor, krúžky, oblečenie tiež sa kupuje malo.

11mirka22
1. mar 2021

@luccija žiadala som zvýšenie výživného pre syna, ktorý nastúpil na strednú školu teraz v septembri, a študovať bude teda ešte 3 a pol roka. To ze momentálne nie sú určité výdavky, ako kino a podobne, nikto neriešil.... Kvôli takýmto výdavkom som o vyššie výživné nežiadala. A ďakujem, že ste mi držali palce 🤗

judar
1. mar 2021

Stacili by blocky a farebnou zvyraznovackou zaskrtat na papieri poratat popripade zalozit zosit popisat strany 1.marec...2. marec...atd a kazdy den napr napisat presne co zjedla a kolko :D cim viac prehnanejsie tym viac dokazov a vacsia sanca na vsetko

11mirka22
1. mar 2021

@eternity24 takže moja skúsenosť dnešná je nasledovná. Sudkyňa zobrala do úvahy všetky náklady, ktoré som uviedla, nespochybnovala nič z toho, čo som uviedla. V mojom prípade som žiadala zvýšenie výživného zo 100 na 230 eur. Nakoniec mi prisudila 190, plus doplatok za mesiace od podania návrhu. Avšak nerozhodla ona, tlačila nás do dohody. U nás bol problém ten, že otec nechcel platiť naviac ani euro. Zdokladoval, že má príjem 770 eur mesačne a výdavky, podľa ktorých by mu nezostávalo ani stravu pre seba. Napriek tomu som uspela, pretože som spochybnila všetky jeho tvrdenia, prečo nemôže platiť viac. Aby som to napísala stručne : spochybnila som jeho oficiálny príjem, aj výdavky, proste klamal vo všetkom. Aj keď som nemala žiadny relevantný dôkaz, (iba som argumentovala, ako ich viem získať v prípade potreby), sudkyňa sa priklonila na moju stranu. Ja som zdokladovala všetko, nezavádzala som súd v ničom, bola som pripravená na tie jeho argumenty.... Neviem, či vám to pomôže, ale pripravte si všetko čo máte, aj keď konkrétne bločky nepozerali (iba tie čo som priložila k návrhu, čo sa týka výdavkov na syna)....

11mirka22
1. mar 2021

@judar je to hlúposť, zapisovať čo zjedla... Ako dokáže, že to naozaj zjedla? Ako otec dokáže, že nie? Pri takom dieťati je to ťažko. Zje pol jablka, ale kúpiť musíš celé (príklad). Bločky z nákupov pre dieťa za obdobie jedného mesiaca, čo sa potravín týka... A rozhodne nadhodnotit o niečo... Veď o pol roka môže zjesť raz toľko...

eternity24
autor
2. mar 2021

@11mirka22 presne tak, vystihla ste to úplne s množstvom jedla a jeho ohodnotenie. Vcera som volala s kolíziou opatrovnícku dcérky, aj konzultovala s inou pravnickou ako mojou, všetci sa zhoduju, ze blocky netreba, ale ak si ich protistrana žiada, dame im ich. A náklady na stravu maju byt odhadom. Žiadne ráta ide pol jablka... tak idem na to 😀

eternity24
autor
2. mar 2021

@11mirka22 no, s vami by som si najradšej zavolala, lebo uz zachádzame do detailov ktoré tu nechcem opisovať, poviem iba toľko, ze mame rovnaký osud 😀 “otcovia” našich deti maju rovnaké maniere. Sploditel mojej dcérky ale zašiel este do väčších extrémov ako ten vás 🤷🏻‍♀️Teším sa, ze ste uspeli. A Dakujem za vaše rady.

eternity24
autor
2. mar 2021

@judar reakcia aj na vás príspevok prosim vyssie

11mirka22
2. mar 2021

@eternity24 môžte kľudne do IP, ak vás ešte niečo zaujíma... Základ je mať dostatok informácií a byť pripravený na rôzne možné varianty a argumenty protistrany 😉