Ako zistiť, kde sa nachádza synovec?
Pekný deň, bratova expartnerka odišla žiť za frajerom mimo Slovensko. Spolu s bratom mali dieťa, aktuálne má drobec tri roky, matka ho so sebou mimo Slovensko nevzala. Viem nejako zistiť kde sa chlapček nachádza? Oslovila som sociálku, nevedia mi pomôcť. Dieťa potrebuje špeciálnu zdravotnú starostlivosť, lieky kvôli vrodenej diagnóze, už viac ako dva mesiace nemám žiadne info o ňom .
A tvoj brat nevie kde ma syna? Nema striedavu s ex?
@xxemma môj brat je mŕtvy, neviem kto tak sproto Menil názov.
A pobyt ma kde dieta?
a co sa matka nevie postarat?
Tak keď dieťa so sebou nevzala niekde ho musela nechať. Skúšala si kontaktovať jej rodinu/príbuzných?
Tak na toto musis ist sudne- mas narok ako rodinna pribuzna na kontakt, dokonca aj osvojenie, ak ho matka nechala tu a nevzala zo sebou. Ale kvoli ochrane osobnych dat sa len tak k informaciam nedostanes- tvoj pravnik ano. Takze navstivit pravnika a podat ziadost na sud o kontakt s maloletym dietatom...
A doteraz si bola v kontakte s dieťaťom?
No ak ona odišla, dieťa nevzala so.sebou a ty nevieš kde sa nachádza, obavas sa o jeho bezpečnosť tak jedine môžeš ísť na políciu ohlásiť nezvestnosť - oni preveria, či ho so sebou naozaj nezobrala.. ak ho zobrala, tak je jeho zákonný zástupca a možno práve tam kde sú, dostane lepšiu zdr starostlivosť..
Asi nechápem. Dieťa bolo v starostlivosti otca, po jeho smrti si ho vzala matka, ktorá sa odsťahovala mimo SK a dieťa nevzala so sebou? Ako vieš, že nie?
Autorka, kontaktovala si matku dieťaťa? Ak nie, kontaktuj ju, že máš záujem o stretávanie sa so synovcom. Ak nebude reagovať, skús osloviť jej rodičov či súrodencov. Ak to nepomôže, tak smer polícia. A otázka je, ako alebo odkiaľ vieš, že dieťa nie je s matkou v zahraničí, nakoľko overená informácie to je.
Autorka a tvoji rodičia ešte žijú? Lebo zákon upravuje právo starých rodičov na kontakt s vnúčatami - sú priama pokrvná rodina a cez nich sa to dá vybaviť tak, že stará mama alebo starý otec podá na súd v mieste bydliska dieťaťa žiadosť o úpravu styku s maloletým. Treba napísať list v ktorom normálne ľudsky popíše starká/ starký svoj vzťah k vnukovi a že nevesta (bývalá) neumožňuje kontakt s malým, ale vy ho máte radi a chcete s ním mať kontakt a záleží vám na ňom a kľudne trochu zájsť do detailov stručne, že čo spolu radi robíte - súd zaujíma čo je prospešné pre dieťa a nie až tak názor urazenej matky - takze ak preukážete úprimný záujem tak vám ten kontakt priklepnú. Lebo zo zákona je pre dieťa kontakt so širšou rodinou prospešný, iba že by sa dal preukázať opak. Škriepky dospelých vedia na súde odlíšiť od citovej väzby na dieťa. Potom jej príde kontrola zo sociálky (aj keď žije v Anglicku / Česku / hocikde). Potom bude súd a ten určí že ako často a za akých podmienok bude môcť dieťa navštevovať pozostalú rodinu svojho otca. Treba však rátať s tým, že cestovné náklady budeš hradiť sama…ale ak máš malého naozaj rada tak ti to za to stojí 🙂 prajem veľa síl a neboj dobre to dopadne 🩵🩷🩶
@xxemma posledný mne známy pobyt bol evidovaný na adrese kde bývajú starí rodičia z maminej strany. Dieťa mala od narodenia v starostlivosti matka a spoločne žili u jej rodičov. Rodičia ju vyhodili cca 5 dní predtým ako odišla do zahraničia. Malého veci aj doklady zostali u rodičov, aj keby vybavila nový pas, tak si nemyslím, že by za tých 5 dní stihla vybaviť aj nové víza , plus teda na sociálnych sieťach zdieľala príspevky o tom ako "musela opustiť syna aby z nich mohla byť neskôr kompletná rodina " ... Teraz zdieľa samé sprostosti s tým svojim frajerom, opiáše, výlety ( z fotiek je zjavné , že dieťa nie je s ňou) , teraz mal narodeniny tak zazdieľala aj nejakú jeho fotku staršiu a napísala , že sa už teší keď spolu budú znova žiť... Ja som s ňou bola od bratovej smrti v kontakte, nebolo to ideálne, ale aspoň podala o malom info, teraz moje správy otvorí a ignoruje. Jej rodičia nevedia kde malý je, ale ani to nejako neriešia zatiaľ .
@pink_lady vie , nevie, to je také diskutabilné... Maličký po operácii hlavy a ona ho dva dni po prepustení z nemocnice trepe stanovať do lesa ( batoľa v zime ).
@leushka1574 máme už podané, ale súd ešte neprebehol, ja som navrhovala aj to aby moja mama žiadala malého do svojej starostlivosť lebo si naozaj nemyslím, že je jeho mama spôsobilá sa o dieťa starať, ale to sme zatiaľ neriešili.
Akože nechcem strašiť ale úplne mi to pripomenulo jeden prípad kde matka nechala dieťa samé doma a odišla na dovolenku 🥺 išla by som na políciu nahlásiť nezvestnosť dieťaťa a ak má starých rodičov z tvojej strany nech požiadajú o kontakt.
Autorka, kontaktovala si niekedy sociálku? Napríklad ak tvrdíš, že 2 dni po operácii hlavy tak malé dieťa brala stanovať do lesa. Ak sa nesprávala zodpovedne, kontaktovala si niekedy sociálku, aby prešetrila situáciu dieťaťa? Z toho, čo píšeš o dotyčnej, nie je to matka roka, ani bežná dobrá matka, ale neroznášala by som reči o nej, ak ste sa iba prizerali bez toho, aby ste to toho zakomponovali sociálku.
Inak smer polícia, oni už poriadia, ako postaviť ohlásenie, ak neviete, čo je s dieťaťom a je evidentné, že nie je s matkou, matka nereaguje a starí rodičia zo strany matky sa nezaujímajú.
Tak toto je na urgent sociálku a možno aj políciu , dajú najrýchlejšie info
@melanta áno riešila som to so sociálkou a po jednej kontrole v domácnosti sa to uzavrelo. Pomery v domácnosti v poriadku, pediatra navštevovala, dieťa nebolo zanedbané.... nemôžem ani ja povedať, že by bol malý nejako zanedbávaný, ja som bola aj u starých rodičov doma keď tam žili, malý mal všetko potrebné tam, len jej občas "zašibe" , ona pre pozornosť chlapov urobí fakt čokoľvek , aj vtedy do toho lesa ho ťahala lebo nejaký frajer chcel ísť stanovať. Samozrejme ja môžem hodnotiť len tie okolnosti, ktoré vidím. Nevidím všetko, väčšinu sa dozviem z príbehov na instagrame čo tiež nemusí byť úplná realita , ale to s tým stanovaním potom potvrdila, že áno boli noačo.... Pôjdem večer na políciu
Autorka, jedine čo môžeš max políci. Ja som riešila týranie maloleteho dieťaťa a socialka s tým nič nespravila, všetko bolo podľa nich v poriadku. Matka nonstop opitá po dieťa chodila, dieťa tvrdilo mi ze bolo samé doma...Dieťa malo príznaky týrania, aj modriny po tele, no hrôza.. V tomto náš štát naozaj nie je za mňa pripravený na situácie zanedbania, buď robia problémy tam kde netrba alebo naopak neriešia.. Ak trošku chceš niečo zmeniť, tak smer polícia. Nie je to ideálne, ale ak máš naozaj obavy o dieťa, radšej zbytočne, akoby sa nedajbože malo niečo stať... Drž sa. 🙏🏼Daj určite vedieť ako to dopadlo ďalej.
Z druhej strany nerozumiem jej prečo nemôže odpísať strohu správu, očividne asi nemáte záujem o dieťa až teraz, ale dieťa vás pravdepodobne pozná a vie kto ste. Tak nerozumiem z jej hľadiska. Asi to berie, že chce žiť nový život a vy jej v tom "bránite". 🙄
S tou socialkou si kedy komunikovala? Teraz, keď je nezvestné dieťa alebo predtým, ked píšeš ze to uzavreli, ze nie je zanedbaný? Ako otec uz nežije, matka je v zahraničí bez dieťaťa, jej rodičia nevedia kde malý je a sociálna s tym nič nerobí?
@melanta ona sa podľa mňa čoskoro vráti späť , nie som si istá na ako dlho môže do konkrétnej krajiny dostať víza. Ale aj tak by som rada vedela kde a s kým malý je.
@mimka1402 na mňa najprv kukali, že čo ako chcem riešiť na tom, že vzala dieťa do lesa . Ale tak ja som nechcela riešiť len to, ona od neho pravidelne odchádzala , ale vždy ho nechala so starou mamou, občas sa aj mne ozvala či si ho môžem vziať, keď som mohla vzala som si ho na tie dva dni, ale teraz proste zmizne a ani mú ani bé nikomu a už je preč dlho. My záujem máme, ale tiež som nechcela na ňu tlačiť aby si nemyslela, že ju chcem nedajbože kontrolovať , mojich rodičov úplne odstrihla ešte keď žila s bratom, tí malého prvý krát videli keď som si ho vzala ja na prázdiny. Ja jej raz do týždňa napíšem ako sa im darí, či niečo nepotrebujú, kúpim malému plienky alebo čo napíše, že potrebujú, aj sa snimi stretnem keď má ona záujem. Moji rodičia dlho ani to stretávanie neriešili lebo sa báli presne tohto, že sa vezme , ale aj s dieťaťom a nebudeme mať o ňom už vôbec žiadne info.
@katie253 so sociálkou som prvý krát niečo riešila keď mal malý 18 mesiacov, vtedy som podala ja aj moja mama podnet na prešetrenie,lebo sa sťažovala jej mama, že malého buď nechá na krku jej alebo ho vláči kade tade. No ale keď sociálka prišla na prešetrenie tak všetko bolo v poriadku, matka bola doma , dieťa čisté, pediater nehlásil žiadne podozrivé veci.... Teraz som tam bola druhý krát minulý týždeň, lebo ma ignoruje už dlhší čas a ja neviem čo s dieťaťom je. Povedali mi, môžem podať ďalší podnet, ale , že opäť z toho nič nebude ak matka potvrdí, že je dieťa v poriadku aj keď s ním nie je lebo odísť na " dovolenku" a nechať dieťa s opatrovníkom je tiež ok.
po akej operacii hlavy, konkretizuj?
Lebo neverim, ze 2 dni po vaznej, resp akejkolvek operacii hlavy by bol prepustený z nemocnice
Neprehanas trochu?
@pink_lady nenapísala som, že dva dni po operácii bol prepustený, napísala som, že dva dni po prepustení s ním bola na stanovačke. Malý sa narodil s hydrocefalom, podstúpil dve operácie, jednu hneď po narodení a potom túto v 16 m. V nemocnici bol 6 týždňov , ale aj tak si myslím , že odtiaľ mal ísť domov a nie stanovať.
No ale s akým opatrovníkom je? Veď vy a ani jej rodičia s nim nie sú.... ona je zákonný zástupca a vy nemáte zdanie kde to dieťa je....ja by som išla na políciu a nahlásila nezvestnu osobu. Tak ak teraz podáš podnet, tak kde by sociálna teraz kontrolovala kde a v akom stave sa nachádza 3 ročné dieťa, ak stari rodicia z oboch strán nemajú vedomosť o jeho pobyte? A matka je v zahraničí?

políciu?