icon

Ako zvládajú deti striedavú starostlivosť?

20. okt 2024

Ahojte ty ktorý ste si prešli striedavkou ako to vaše deti zvládajú?
Sťahujeme sa s partnerom cca 300 km od pôvodného bydliska.
Bývalý ma súdom nariadené každé 2 víkendy. Lenže mi sme sa medzí sebou dohodli že 2 týždne u mňa a 2 u neho ...
Škôlka jedna tu druhá tam ??
Jeden deň mám iný názor a druhý deň zase iný názor.
Bojím sa neviem ako to bude znášať malý ma 3 a pol roka .
Otca má rád .
Myslíte si že som zato teraz zlá matka ?? Lebo už počúvam kadečo z rodiny a to ma práve to strašne zneisťuje.
Jednak ak majú dobrý vzťah nebránim v Tom . Ale na druhú stranu či mu nebudem chýbať či sa to na jeho psychike neodrazí že tu škôlka tam škôlka 2 týždne tu a 2 tam 🤦🤦🤦
Zmiešanejsie pocity som ešte nemala nikdy v živote.
Prosím kto si s tým prešiel ako to znášali ďetúrence? 😒
Ďakujem

barka1
20. okt 2024

Hrozné. Chudák chlapeček.
Mala by si mať na prvom mieste syna, nie nového partnera. Čo to je vlastne za vzťah? Kvoli nemu nežiješ s otcom dieťata?
A co bude o 3 roky, ked bude mat chodit do školy???

Ale aby som pisala o svojej skusenosti - deti mali 4 a 5, ked sme začali do striedavkou. Deti zostali doma, po týzdni sme sa u nich striedali s ex. Aj napriek tomu som to já aj deti znasali tazko a cca 2 roky som s nimi vždy vo štvrtok bola ja, až do večera. Nechala som ex sportovat. On mi dakoval, ja som to robila pre seba a pre deti.

damian85
20. okt 2024

@lonely66 skús si striedavku pár rokov , skús v nej žiť , skús načuvať dieťa a prídeš na to čo dieťaťu chýba a prezradím ti jeden byt to nie je. Alebo ty maš koľko detí a ako dlho v striedavke ?

lonely66
Odpoveď bola odstránená
betulinka1
20. okt 2024

@medea2003 no ono tak nie je celkom ale pravidla su aj v zahranici jasne, jedna skola, dieta sa nebali. Ma mat u kazdeho rodica veci. Skola poskytuje knihy 2x, jedny ma u matky a druhe u otca. Aby nemalo pocit sťahovania. Cim mensie deti, tym skor sa naucia. Od tych 12 rokov si deti mozu povedat, ci im to vyhovuje. Podla nasej domácej prace, striedame si mužovho maleho, ja by som nedovolila detom ani ine mesto. Pretoze kamosi, socializácia. Je to pre deti velmi dolezite.

matkahelka
20. okt 2024

Chore, chore, chore. To ktory dospelak by zil 2 tyz. tu a 2 tyz. tam x rokov? ZIADEN! ale dieta MUSI, nema na vyber, nikto sa ho nepyta, ci sa chce ako take maca stale stahovat len preto, aby boli obaja rodicia spokojni. co to pre kristove rany vyrastie z tejto generacie striedavych deti...

taja567
20. okt 2024

Striedavú starostlivosť neodporúčajú ani psychológovia a hlavne v dnešnej dobe, samotný rozchod partnerov je problém a stres pre dieťa, nieto ešte 2 detské izby, každý z rodičov ma časom nového partnera, ktorý môže ale aj nemusí to dieťa mat rád. Autorka ostaň ešte nejaký čas v meste kde bývaš a časom uvidíš záujem otca o vaše dieťa, potom rieš sťahovanie.

jaass
20. okt 2024

Autorka. Pre dobro tvojho malého dieťaťa sa nesťahujte tak ďaleko. Totálne mu znicis psychiku. A myslím, že od šiestich rokov nechceš chodiť s malým po psychologoch a psychiatroch ☹️ chúďatko dieťa, je mi ho ozaj ľúto, že dospeli rodičia pozerajú len a len na seba. Poloz si otázku, chcem mu zničiť život keď je taký maly?

vikiki29
21. okt 2024

Autorka, veď ty chceš vymeniť nového frajera za vlastné dieťa! Pre pána, to snáď nikoho príčetného nemôže napadnúť niečo také. Prenechaj plnú starostlivosť otcovi radšej, len tomu dieťaťu takto neubližuj. Chúďatko malé…

damian85
21. okt 2024

@matkahelka čo vyrástlo z generácie " nestriedavých " ? 🤣. Profesor za profesorom .....😂

damian85
21. okt 2024

@lonely66 ja netvrdím že toto je " normálne ". Len hovorím z praxe ( svojej , doma zažitej ) že pocit jedného miesta nie je pre dieťa na 1.mieste. Ideálny stav pri rozvode sa hľadá ťažko , všetko má svoje plus a aj mínus. Aj tento stav autorky ( podľa mňa vymyslenej diskusie , keďže údajná autorka sa ani raz nezapojila ).

matkahelka
21. okt 2024

@damian85 Smejes sa nad vlastnou obmedzenostou? kazdy trochu inteligentny pochopil, ze nenarazam na vzdelanie

damian85
21. okt 2024

@matkahelka nie smejem sa nad niečim iným. Každý kúsok inteligentnejší pochopí.

leo2019
21. okt 2024

Takto ja neviem ale väčšina mamiciek je tu asi mimo. Co otec a syn? Ako majú podľa vás si udržať kontakt. Si vieš predstaviť pre dieťa v priebehu 2 dní cestovať hore dole 600km? Otec musí odkrutit 1200km a to ani nehovorím ze aké sú to náklady jedna cesta 70e víkend rozbitý s dietatom lebo v nedeľu už za obedom ti treba ísť a v piatok po škôlke sa vráti až večer veď 300km máš cca 3-4 hodiny cesty. Je lepšie pre dieťa absolvovať takúto trasu raz za 2 týždne. A už ak nie nech matka ide do iného mesta ale nech si nájde na víkendy podnájom určite to vyjde lacnejšie ako 4cesty po 600 km a dieťa nech ostane s ocom. Véd nech žije tam kde sa narodilo kde ma rodinu. Zas sa tu robí bububu a všetky domáce psychologicky.

vikiki29
21. okt 2024

@leo2019 nikto nie je mimo, ty si nič nepochopil. Väčšina mamičiek tu túto mamičku odsúdilo, pretože si ide za svojim šťastím na úkor svojho dieťaťa. Objavil sa nový chlap a asi zabudla, že je matkou. Je to choré.

leo2019
21. okt 2024

@vikiki29 ja ale narážam na to ako sa ohradzuju voči striedavej. Ako.ma ten otec ináč byť so synom veď to nieje ani mone aby každý druhy víkend trávil 12-16 hodín za volantom aby mohol mat jeden plnohodnotný deň so synom....aká je iná varianta ako striedava?

vikiki29
21. okt 2024

@leo2019 no iná varianta ako striedavá je v tomto prípade, že sa mamička uvedomí a neodsťahuje sa kvoli novému chlapovi 300 km preč, napríklad? Ale to už musí ona vedieť čo je jej priorita dieťa alebo nový chlap. To sa my už nedozvieme, lebo tu ju všetci zvolili pod čiernu zem. A pokiaľ sa nemýlim, ak by sa ona vzala dieťa preč, bola by to jej povinnosť voziť dieťa k otcovi.

leo2019
21. okt 2024

@vikiki29 to už je jedno ci by to bola ona alebo on bude to náročné pre to dieťa. Dieta ak má rád oca aj mamu rovnako bude mu jedno kde bude 2 týždne ci jedna skolka alebo škola alebo druhá škola alebo škôlka. To dieťa je v podstate rado ze bude s rodičmi poobede. V škole sa musí rovnako učiť aj tam aj tam...navyše ja som ako chalan na za ZŠ mal spolužiakov ktorí dochádzali 30km do školy a proste nemali tam vôbec nejakých kamarátov. Oni si prisiely do školy svoje spraviť pokecali kus ale nejak žeby sa trhali to vôbec. Brali ti ze spravím si školu idem domov. Bude starší rozhodne sa tak ma to dieťa možnosť voľby. Pri osobnej nema žiadnu možnosť musí mu to vyhovovať co je dané.

aylinn_
21. okt 2024

Čítala som článok od jednej psychologičky , že za 2 týždne to dieťa aj zabudne ako mama vyzerá.
My máme striedavku. Mame týždeň-týždeň. Tiež mal malý 3 a pol roka. Bývame odseba ale 10km a škôlku mame presne “v strede”
Trápiť dieťa striedavou starostlivosťou , keď to inak nejde je jedna vec. Ale trápiť ho ešte aj dvoma škôlkami, cestovaním neustále takú diaľku atď to je už veľa aj na koňa 😕 skús to vymyslieť nejak inak…
Malý ma teraz 4 a pol a pýtal sa minule otca že prečo bývam ja inde aj on inde. Ja som za to aby bola striedavka narovnako. Aby dieťa vedelo že má oboch rodičov že sú tam obaja preňho , aj keď každý zvlášť , lepšie ako vyrastať v toxickej domacnosti plnej kriku hádok a bez lasky.
Ale toto mu nerobteeee 🙏🏼🙏🏼

leo2019
21. okt 2024

@aylinn_ ako dieťa spozná mamu po prázdninách keď v lete sa dava 2 a 2 týždne? V každom mesiaci? A keď vindu v jednom roku otcovi jeho týždeň a hneď za tým prázdniny???? Ten psychológ asi veľa toho nevie co napísal takú blbosť.

aylinn_
21. okt 2024

@leo2019 🤦🏻‍♀️

leo2019
21. okt 2024

@aylinn_ súhlasím tiež by som mu na čelo zatukal.

autor
22. okt 2024

@vikiki29
@leo2019 a prečo tu každý tvrdi že sa sťahuje preč kôli novému chlapovi? S tým chlapom je už Možno dosť dlho žijú v jednej domácnosti a rozumie si veľmi dobre s jej synom. Sťahovanie bola možno jej iniciatíva. Pretože žije v hlasovej doline na okraji dediny a mesto kam sa sťahuje je jej srdcovka. Dieťa si berie zo sebou . Časom si zvykne už len na jedného otca na jej partnera ( pretože maly ho berie ako svojho otca) keďže ten jeho biologicky je s ním veľmi málo . Autorka sa možno len opýtala na názor striedavky keďže obaja aj nový partner aj ona si ho Chi malého zobrať zo sebou !! A matke by to srdce nedalo byť 2 týždne bez svojho dieťaťa. Lenže teraz si možno jej ex narokuje na striedavku keď vie že ideme preč .

sense
22. okt 2024

Prečo si ma tvoje dieťa zvyknúť na partnera ako nového otca keď dieťa otca má a aj keď majú kontakt menej tak ho majú....dúfam že keď chces aby bol bol partner novým otcom a biologického chcela odstrihnúť, nepotrebuješ ani výživné od biologického otca.
Čiže to vyznieva tak po tvojom poslednom momente, cieľ je jasný treba ísť ďaleko prečo aby dieťa na bio otca zabudlo.
A neboj sa tak ako by si musel otec zvyknúť, zvykla by si ak matka.

sense
22. okt 2024

@gleep1 ale matka nemusí byť 3 roky na materskej, na materskú môže aj chlap na rodičak tiež. Mám kolegyňu zarábala viac ako muž. Ona bola doma na materskej 4 mesiace a keď skončila materská o deti a domácnosť sa staral chlap. To že tvoj taký nie je , nie je ale chyba spoločnosti. Veď bez toho ako si ho nazvala kokotks by si to dieťa nemala. Veľakrát si to robia ženy samé , lebo sa tým že sú matky si myslia že maju má dieťa väčší nárok a všetko vedia s dieťaťom lepšie. Ale len málo matiek nechá nech muž od narodenia dieťa prebali, nakŕmiť (ak teda matka niekoho, lebo to chlap nemôže), okupe atď....

leo2019
22. okt 2024

Ja som netvrdil ze kvôli novému chlapovi. Ale čo je to za zmýšľanie zobrať dowta od oca.A ešte argumentovať tým ze jeho otec bude tvoj novy partner. Otca ma iba jedného a nim aj navždy ostane. Čiže ak chceš ísť preč a otec chce byť so svojím synom nemáš nárok mu ho brať. Čiže to ze neuvidíš dieťa 2 týždne je to riziko ktoré musíš ty podstúpiť. Nie otec. Matka není viac ani nikdy nebude. Dieťa má dvoch rodičov. Treba to rešpektovať.

gleep1
22. okt 2024

@sense no práve taký čo odmieta prebaliť a okúpať sa boji a nechá ženu v tom najnáročnejšom obdobi sa v tom vyhniť príde za pár rokov a bude tvrdiť že je rovnaký rodič s rovnakými právami. A ak sa aj muž zapája od narodenia, stále mám názor je matka je dieťaťu viac než otec.

damian85
22. okt 2024

@gleep1 smutné keď si vyrastala v takej rodine kde matka ti bola viac ako otec. My čo sme mali oboch rodičov rovnocenných to tak nevnímame , možno tam treba hladať príčinu svojej traumy a hľadať potrebu kto je viac a kto menej. Začať s tým pracovať a možno raz pochopiš , možno nikdy....

leo2019
22. okt 2024

@gleep1 to co je za argument. Niekto písal ze o syna sa nestaral? Neprebalil? Otcovia plnia inú rolu dopĺňajú to co matky nedokážu a ide aj iné veci...takže nie nieje a nikdy nebude matka viac ako otec. Jej nový partner jej prebaloval dieťa? Zabezpečoval jej ostatné veci kým bola tehotná? Tak akým nárokom teraz ona bude určovať kto bude jeho novým otcom?

gleep1
22. okt 2024

@leo2019 prepáč, to nebola odpoved na túto tému, tu som napísala že to, čo matka robí je nechutne a radšej než by som dieťaťu spravila toto by som ho dala do otcovej starostlivosti.

@damian85 Ale vieš čo, to nejde o mňa, ja som nikdy nestretla nikoho komu by bol otec viac, vždy bol otec vedľajší po mame. A otec môže dopĺňať. Ak aj je mama 60% a otec doplní 40%, stále je matka viac. Je to základná biológia a psychológia. Tam kde je matka rovnocenná práve podľa mňa ta matka zlyhala.

damian85
22. okt 2024

@gleep1 musíš dospieť , v puberte sa porovnáva kto má " dlhšieho " , kto má kolko percent a i. Rodičovstvo nie je o percentách........