icon

Alimenty a rozvod

13. jún 2023

Dobrý deň, prosím ak mi viete poradiť, budem vám vďačná.S mužom nežijeme už dlhšiu dobu, odsťahoval sa. Mali sme dlhodobo prenajatý byt a on teraz býva na chate ktorá patrí jeho rodičom. Prenajom teraz platim ja,aj stravu a všetko ostatné ale nevychádza mi to a musím siahať na úspory.Teraz mám choré mladšie dieťa a zase menej zarobím.On mi na deti občas pošle nejaké peniaze.Posledný mesiac a pol mi ale nič nedal.Je živnostník a povedal mi že mu krachuje firma a v marci si podal nízke daňové priznanie, ževraj nemal ani nárok na daňový bonus.Doteraz ho poberal on.Má 2 pôžičky, z toho jednu viem ze platí 400€, druhú pôžičku platí 80€, platí si životné poistenie aj doplnkové dôchodkové poistenie.Vedel dopredu že vzťah medzi nami krachuje a mám pocit že toto urobil naschvál.V minukosti sa mi týmto vyhrážal.Keď bude súd rozhodovať o výške výživného môžem toto na súde povedať? Neviem, nevyznám sa v tom ale môže súd požiadať banku o výpis z účtov? Pretože jeho výdavky presahujú príjmy z podnikania.
Ďakujem.

Strana
z2
cacianka
15. jún 2023

@sasanka605 ak je výživné určené súdom, tak keď sa povinný omeska aj 2-3 dni po termíne, môže ísť za exekútorom .
Podať trestné oznámenie je možné po 2 mesiacoch neplatenia, a to ani nemusia ísť za sebou, stačí že behom 2 rokov nezaplatí 2 mesiace, napr. V Júli 2023 a potom marci 2024, už je to trestný čin.
Ale až keď je výživné stanovené sudom

hipuska
15. jún 2023

By som povedala, za to máš trochu domotane.

Výživné začne platiť až odvtedy, odkedy rozhodne súd (u mňa to trvalo rok, takže rok som nevidela ani euro, preto ak si podas v návrhu že žiadas od podania žiadosti, vyplatí ti celý ten rok spätne. U nás súd mu určil splátky)

Nato, aby si dostala náhradné výživné - ti musia byť deti zverené do starostlivosti a teda už musí byť rozhodnutie, že ti prináleží výživné. Toto však nemáš.

Ak nebude platiť - čo je v tvojom prípade budúcnosť, môžeš podať exekúciu, trestné oznámenie ale nie je to tak, že hneď mu zoberú vodicky preukaz. Exekútor má veľa iných možností. Treba si uvedomiť, že on v prvom rade chce od neho dostať peniaze,( pretože to je aj jeho odmena/výplata, ak by bral vodicke, nemal by z toho nič). Preto sa najskôr strhávajú peniaze z účtu

autor
15. jún 2023

@cacianka
@hipuska Veľmi pekne vám ďakujem, pomohli ste mi 😊

autor
15. jún 2023

@hipuska Ako si to prežila rok bez peňazí, žiadne výživné? Tohoto sa ja bojím.A ja nielenže budem v strese a nebudem od starostí spať ale trpieť budú aj deti.Veď len jedlo aké je drahé a čo ďalšie veci...

hipuska
16. jún 2023

Ja som si podávala dve

Návrh na vydanie neodkladneho opatrenia na zverenie deti do starostlivosti+ výživné do casu do rozvodu-pri neodkladom musí sudca rozhodnúť do 30 dní

A druhé, rozvod+čas po rozvode.

Ešte pozor na tie peniaze, pretože máte stále bsm, on ťa môže fakt dostať do dlhov. S firmou ide dole,.pretože by si mala nárok na 1/2.

monulienkamt
16. jún 2023

Dáš návrh na zverenie deti na čas do rozvodu ako aj navrh na výživné v tomto čase, na internete nájdeš aj vzory co ma žiadosť obsahovať..všetky info nájdeš na internete, tak si to vyhľadaj aby si vedela aké máš moznosti

autor
16. jún 2023

Ďakujem za všetky rady 👍

autor
18. jún 2023

@hipuska
@cacianka Prosím, viete mi ešte poradiť v tejto veci? Keďže s ex už nežijeme a o deti sa starám ja, chcem daňový bonus poberať ja.Budem ho dostávam každý mesiac a hneď od prvéj výplaty? Plánujem zmeniť prácu aby som už necestovala a hľadám prácu tu v mieste bydliska i keď za nižší zárobok. Budem dostávať danový bonus aj počas skúšobnéj doby, dostanem ho hneď v prvéj vyplate? Platim prenájom 2 izboveho bytu sama a neviem ešte akú výšku výživného súd určí.Mám starosti či toto finančne celé dlhodobo utiahnem.Včera aj dnes som volala ex a nedvíha! Doteraz mi stále hovoril ze nemá a teraz mi už ani nedvíha, na socialnych sieťach je aktívny.Musím si poradiť nejako aj sama.Viditeľne mi robí nazlosť a naschvály.Neverím že nemá peniaze, toto je pomsta za to že už som s ním nechcela žiť.Cez mzdovú kalkulačku na nete mi vypočítalo toto. Keď teraz zarábam v hrubom 935€, danový bonus na 2 deti mi ukazuje 218€ mesačne. Neni to nejako veľa? Ďakujem.

cacianka
18. jún 2023

Prepáč, daňové neviem.
Čo sa týka výživného - ak ti neprispieva na deti už teraz, robí obštrukcie, skús ešte jednu vec, kým prebehne súd o neodkladne opatrenie a potom riadne rozhodnutie
Napíš mu a pošli doporučený list, a vyzvi ho podľa zákona o rodine, aby prispieval na výživu a potreby detí, zákon si nájdeš na nete, pozri paragraf a presne mu to cituj, prípadne si vytlač tú stránku, zvýrazňovačom označ znenie a papier prilož k listu.
Listbkoncipuj, že rodič je povinný zabezpečiť deťom všetky potrebné náklady, teda obaja rodičia, a ak to nerobí, porušuje zákon , ide o zanedbanie povinnej výživy a vystavuje sa trestnému stíhaniu, Trestné oznámenie môžeš podať kedykoľvek, na záver ho teda vyzvi aby si plnil svoju vyživovaciu povinnosť. Bez ohľadu na jeho podnikanie, práci, príjem, je to povinný.
Napíš ten list na úrovni, iba oznam a žiadosť, žiadne osobné poznámky. Môžeš spomenúť, že si sa radila v právnej poradni, a píšeš mu po zrelej úvahe, kým podniknes ďalšie právne kroky, dávaš ňu šancu na nápravu.
Budeš mať kópie listu, pouzijes ich aj u koliznej na upsvar, na súde, budeš mať dobrý bod, že si sa snažila dohodnúť aj mimosúdne.
Keby si bola bližšie, pomohla by som ti s tým, len ako laik, . Raz som už zastupovala muža na súde vo veci výživné, celkom sme to zvládli, tak podľa vzorov a rád by si to mala zvládnuť aj ty, s nejakou kamoškou,.
Alebo cez koliznu sa poraď, možno ti ukáže nejaké vzory, alebo si pozri Centrum právnej pomoci, majú pravidlá a aj právnika by ti poskytli.

monulienkamt
18. jún 2023

Danovy bonus budeš dostávať už od prvej výplaty, to nema so skúšobnú dobou nič spoločné, len si to musíš uviesť vu vyhlásení. Ako som ti vyššie písala, tvoj muz je szco, on si za tento rok daňový bonus ešte neuplatnil, môže tak urobiť až v daňovom priznaní, ktoré bude podávať budúci rok. Lenže ty si môžeš tie mesiace, ktoré ho nepoberas mesacne, uplatniť v ročnom zúčtovaní dane/daňovom priznani za rok 2023, máš prednosť pred tvojim mužom.ak by ste si ho uplatnili obidvaja, on ho musí vrátiť. A daňový bonus môže byť v tej výške ako ti vyšiel na kalkulačke na nete, max.vyska je 140€ na jedno dieťa do 18 rokov

autor
18. jún 2023

@cacianka Veľmi pekne ďakujem.

autor
18. jún 2023

@monulienkamt Ďakujem, ja som nikdy daňový bonus nepoberala, takže sa v tomto nevyznám. A ak je to teda ako mi píšeš že ho budem dostávať už od prvéj vyplaty, moc mi to finančne pomôže.

autor
18. jún 2023

Ex žije na chate ktorá je jeho rodičov.Má lacné byvanie, ja musím platiť prenájom.Ostala som sama a hypotéku mi banka nedá.Na to by som musela zarábať viac.Proste musím aj niečo málo z výplaty odložiť v prípade nečakaných výdavkov.A hľadám lacnejšie bývanie.Už som obvolala niekoľko inzerátov na 1 izbove byty a keď som povedala že som sama s 2 deťmi, nechcú nás.Deti sú problém.

hipuska
18. jún 2023

Daňový bonus môže poberať iba ten, kto s deťmi býva. Takže ak ho poberal on, nemal naň nárok. Môžeš si ho uplatniť spätne. Tuším až 5 rokov dozadu. Takže, ak si pracovala tak kľudne aj za celý rok 2022.

cacianka
18. jún 2023

Aký veľký byt obyvate ? Mohla by si 1 izbu prenajať, so súhlasom majiteľa, aby si si aspoň na pár mesiacov vypomohla. Počet osôb sa nezmení, nemal by byť problém

Strana
z2